křidélka u plynu

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Speedy »

no_gold píše:Opravuji: Je to nejvíc podobné ovládání skutečného vojenského letadla ( stíhačky) :D
Pokud vím, tak většina evropských stíhaček i civilních letadel měla plyn vpravo, americký vlevo. U nás jsme měli jednoho pilota skutečnejch a ten říkal, že vlevo musí mít knipl, jinak mu to nejde (všichni ostatní v okolí máme 1).
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Speedy »

mhabr píše:Rizeni RC modelu pomoci palcu, nebo dvou prstu je totalne odlisne od rizeni velkeho era celyma rukama a nohama (aspon pro me).

Potvrzuju, skutečný jsem měl v ruce jen na chvilku ve vzduchu a je to hodně odlišný. Měl jsem v ruce ale i několik hraček s různým rozmístěním ovladačů a taky mi to extra problém nedělalo. Osobně bych si na módu s "kniplem" těžko zavisel, ale to je jen věc osobních preferencí.
kratas
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od kratas »

Že Vás furt baví obhajovat své mody a pak popisovat, jak něco s nějakým modem někomu nejde a podobně. Ať si vybere co mu bude vyhovovat a ne to co ostatní považují za pseudo-správné a jediné. Já ve svém modu zalítám cokoliv i když mnozí tvrdí, že to nejde. A to tady ani nebudu psát jaký že to mod mám, protože je to nepodstatné.

Může si to vše vyzkoušet na simulátoru a pak si vybere a bude lítat s modelem. Pokud mu nevyhovují křidélka u plynu, tak si může vybrat a vyzkoušet mod2 nebo mod3. Musí vyzkoušet a uvidí.
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
frantaletec
Kontaktovat uživatele:

Re: křidélka u plynu

#19 Příspěvek od frantaletec »

IIIpivo píše:Ahoj, jsem totální začátečník a učím se na Alpha 1500. Směrovka prakticky neovlivňuje jej let. Můžu se zeptat z jakého důvodu jsou křidélka, která jsou pro zatáčení stěžejní u plynu? Dělá mi to docela problém při učení. Ptám se hlavně abych to na přijímači nepřehodil a nenaučil se akorát nějaký zlozvyk, který mě bude později limitovat. Díky

No já jsem se naučil při zatáčení hýbat oběma knyply,tj.směrovkou a křidélky součastně a funguje mi to.i když mám zapojeny pouze křidélka,nebo pouze směrovku. :)
frantaletec
IIIpivo

#20 Příspěvek od IIIpivo »

Díky za reakce, přesvědčili jste mě, že si to dám na mod 3, kterej jsem lítal poprvý když sem pustil letadlo do vzduchu. Co na tom, že že ovládání bylo v modu 1 :-), slepené to bylo hned :-D
jirakus

#21 Příspěvek od jirakus »

Taky jsem to přehazoval- výškovka křidélka napravo,plyn směrovka nalevo. Padal jsem,klepaly se mi ruce strachy,po předělání létám v klidu a pohodě,každému vyhovuje něco jiného,co na tom. :D
T-REX450, Themik, EXCEL ,SU 31,Beagle, Acro MK2, Phoenix ,Tucano, Partenavia Olympik, Spitfire
Salaman

#22 Příspěvek od Salaman »

Taky lítám mód 3 nejsi sám. Lítám tak už cca 2 roky a naprosto mi to vyhovuje i když bylo dost lidí co mě nutili ať se přeučím na mód 1, že je to nenormální. Skusil jsem mód 1 na simulátoru a už nikdy více, ať se s tím jdou třeba vycpat. Nedej na ostatní a lítej jak ti to vyhovuje. Výhodnost toho kterého módu se snad dá polemizovat u akrobacie, ale u větroňů a různých EPP letadýlek je to naprosto jedno, viz. video - toho Wildu jsem šoféroval na mod3. http://www.youtube.com/watch?v=99vOYKH8AI0

EDIT:
Navíc můžeš korigovat letadlo hned po odhodu protože pravou rukou házíš éro a levou máš na páčce s křidélky a výškovkou.
Bartn
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Bartn »

Pro Salaman
Předpokládám,že ten WH netáhne stuhu vybaven originálním motorem.Jestli ano,tak smekám.Video se mě líbí.
Salaman

#24 Příspěvek od Salaman »

Bartn píše:Pro Salaman
Předpokládám,že ten WH netáhne stuhu vybaven originálním motorem.Jestli ano,tak smekám.Video se mě líbí.

Stříďák 150W. Copak stuhu tu by orygoš MIG 400 snad ještě po delší snaze a ze svahu vytáhl, ale to brutální stoupání, tak 45° co jsem tam předváděl by fakt nedával. :lol:
JMalik

#25 Příspěvek od JMalik »

Speedy píše:
no_gold píše:Opravuji: Je to nejvíc podobné ovládání skutečného vojenského letadla ( stíhačky) :D
Pokud vím, tak většina evropských stíhaček i civilních letadel měla plyn vpravo, americký vlevo. U nás jsme měli jednoho pilota skutečnejch a ten říkal, že vlevo musí mít knipl, jinak mu to nejde (všichni ostatní v okolí máme 1).

Je celkem jedno, jestli je plyn vlevo, nebo vpravo, jestli to pilot knipluje levou, nebo pravou rukou a je málo důležité, jestli je to knipl, joystick, nebo berany.
Důvod, proč si někteří (rozhodně ne všichni) piloti skutečných letadel volí mód 2 je ten, že na ručním řízení je vždy spřažená výškovka s křidélky a jsou zvyklí ovládat klonění a klopení jednou rukou.
Jestli je výhodnější mód 1,2,3, nebo 4 se nedá jednoznačně posoudit, mnohem větší vliv má osobní preference a návyky jednotlivce.
were
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od were »

Salaman píše:Lítám tak už cca 2 roky a naprosto mi to vyhovuje i když bylo dost lidí co mě nutili ať se přeučím na mód 1, že je to nenormální..

To je hrozne smutne, ze nekteri jsou schopni tohle vypustit z pusy :( Obzvlast pokud stoji za pultem modelarske prodejny, i to uz jsem zazil. Myslim ze snaha litat v doporucenem "normalnim" modu uz musela odradit spoustu zacatecniku.

O nasi oblibnene klubove hlasce, taky zaslechnute na louce, ze v mod 2 se neda zalitnout nozak, ani nemluvim :D
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od RiMr »

Ono se toho vůbec moc "bez rezervy" nakecá...
Vzpomínám jak jsem se před mnoha lety snažiil udržet zoufale přetěžký stroj naložený NiCd a nějakým Speedem aspoň v horizontálním letu a kolem mě povrkávali ogaři s těma svýma emvévésama a Radugama, jak ke mě přišel jeden zkušený a respektovaný modelář, objal mě soucitně kolem ramen a pravil soucitně "Ríšo Ríšo... Odmítáš respektovat dané...! Přestaň sa trápit s týma harapákama a smiř sa s tým, že elektrika nikdy pořádně létat nebude!!!" :D

#28 Příspěvek od Pajik_CZ »

dovolim si vrátit se k tématu :D

taky lítám mod2 , a to prostě už ze zmíněnýho důvodu - u skutečnýho letadla je na kliplu taky klonění a klopení, a na nohách směrovka. no a na pravý ruce to mám proto, že levá je šikovná tak na odhoz modelu a ovládání plynu :D na zbytek je OPRAVDU levá....
zase jen na zemi...
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od TomasC »

Zažil jsem něco podobného.... Citát pro mě zněl:
"Někdo nám musí ukázat, kudy cesta nevede, ALE proč zase ty!!"

Ale k tématu:
Dle mě je relativně jedno jaký mód si člověk zvolí, na pilotáž je to o zvyku. Problém je u začátečníků, kterým se nedá pomoct. Já třeba odmítám zalétnout letadlo s jiným módem. Dokážu řídit s překříženýma rukama, ale na zálet to prostě není.
Salaman

#30 Příspěvek od Salaman »

Pajik_CZ píše:...levá je šikovná tak na odhoz modelu a ovládání plynu :D na zbytek je OPRAVDU levá....

Jsem pravák, ale pravý palec mám na levačce a levý na pravačce, nemůžu si pomoct je to prostě tak, tím pádem mód 3 je naprostý ideál pro můj případ. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“