Proč TGY 9X

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
coro

#61 Příspěvek od coro »

CharlieCh píše:
zdzd píše:...Zatím co u T9X to snad má být tak, že GUID generují generátorem náhodných čísel. Což je úplný nonsens. Kdyby jeli co kus to +1, nastal by problém až v okamžiku, kdy bude vyrobených více kusů, než stačí čítač. Teď se čísla opakují i průběžně a je to čistě o náhodě.

Ale tomu se říká ruská ruleta, ne? Tak takhle s náma snad výrobce nehraje a jestli jo, tak je to napřesdržku.

Čo chceš od systému s príjmačmi za 9 usd?
Ber to ako "štartovací toner" na vyskúšanie.
Aj keď do bubliniek z EPP a vlastne aj všetkých modelov začiatočníkov ktorí padajú denne už len na vlastné chyby a ich modely s tým musia rátať, v pohode stačí!

Riešenie je kúpiť FrSky telemetry (a s telemetry príjmačom) kde je GUID jednoznačný a príjmače majú failsafe a diverzitu antén. Cca 50usd... alebo z anglicka aby to nedodaňovala česká pošta ( http://www.giantcod.co.uk/frsky-c-40_160_308.html ).
Nejaký problém?

To čo píšete nie je o vysielači, ale o module a príjmačoch. Je šťastie že sa dá ľubovoľne vymieňať - na rozdiel od mnohých "zamknutých" systémov ala Spektrum, kde je človek v pr... keď zistí že to raz za mesiac jednoducho vypadne a nedokáže zistiť dôvod a nemá možnosť kúpiť si do toho lepší modul s príjmačom...
CharlieCh

#62 Příspěvek od CharlieCh »

coro píše:...Čo chceš od systému s príjmačmi za 9 usd?
Ber to ako "štartovací toner" na vyskúšanie...Riešenie je kúpiť FrSky telemetry (a s telemetry príjmačom)...To čo píšete nie je o vysielači, ale o module a príjmačoch. Je šťastie že sa dá ľubovoľne vymieňať...

No jo, určitě máš pravdu, problém není neřešitelný. A stále za solidní peníz. Jenom mě to v tu chvíli pořádně překvapilo.
Drondys

#63 Příspěvek od Drondys »

coro píše:
CharlieCh píše:
zdzd píše:...Zatím co u T9X to snad má být tak, že GUID generují generátorem náhodných čísel. Což je úplný nonsens. Kdyby jeli co kus to +1, nastal by problém až v okamžiku, kdy bude vyrobených více kusů, než stačí čítač. Teď se čísla opakují i průběžně a je to čistě o náhodě.

Ale tomu se říká ruská ruleta, ne? Tak takhle s náma snad výrobce nehraje a jestli jo, tak je to napřesdržku.

Čo chceš od systému s príjmačmi za 9 usd?
Ber to ako "štartovací toner" na vyskúšanie.
Aj keď do bubliniek z EPP a vlastne aj všetkých modelov začiatočníkov ktorí padajú denne už len na vlastné chyby a ich modely s tým musia rátať, v pohode stačí!

Riešenie je kúpiť FrSky telemetry (a s telemetry príjmačom) kde je GUID jednoznačný a príjmače majú failsafe a diverzitu antén. Cca 50usd... alebo z anglicka aby to nedodaňovala česká pošta ( http://www.giantcod.co.uk/frsky-c-40_160_308.html ).
Nejaký problém?

To čo píšete nie je o vysielači, ale o module a príjmačoch. Je šťastie že sa dá ľubovoľne vymieňať - na rozdiel od mnohých "zamknutých" systémov ala Spektrum, kde je človek v pr... keď zistí že to raz za mesiac jednoducho vypadne a nedokáže zistiť dôvod a nemá možnosť kúpiť si do toho lepší modul s príjmačom...

Nedělal bych žádné takové ukvapené závěry dokud to není v případě VF modulů Turnigy jasně zmapováno a vyjasněno. Zatím je kolem toho jen "mlha".

Jediné co je zatím zřejmé je to, že VF moduly Turnigy a taktéž i přijímače Turnigy jsou osazeny čipem A7105 viz tento odkaz na datasheet. Čip A710532-bitový registr pro GUID. Jakým způsobem je však obsah tohoto registru generován při výrobě modulů a přijímačů firmou FlySky to není známo.

Nicméně podle popisu v tom datasheetu viz již uvedený odkaz se dá GUID z čipu přečíst. Pokud má někdo dostatečné znalosti a prostředky tak by mohl při výskytu problémových kusů, které se navzájem ovlivňují, zjistit zda je problém skutečně ve shodném GUID či nikoli a pokud by se ukázalo, že příčina je skutečně v GUID pak by bylo možné s vhodným vybavením tento problém v konkrétním případě ovliňujících se kusů i odstranit přepsáním GUID na jinou hodnotu.

Pokud jde o telemetrické moduly FrSky u nich bohužel udělala firma FrSky zase botu ve smyslu ZERO GUIDE, která se sice projevuje jen s netelemetrickými přijímači a dá se jednou provždy obejít prvním párováním v telemetrickém režimu i bez přijímače, ale není to prostě zcela bez problému a někoho to může potrápit jak už se i myslím v některé jiné diskusi stalo.
coro

#64 Příspěvek od coro »

Drondys píše:...
Pokud jde o telemetrické moduly FrSky u nich bohužel udělala firma FrSky zase botu ve smyslu ZERO GUIDE, která se sice projevuje jen s netelemetrickými přijímači a dá se jednou provždy obejít prvním párováním v telemetrickém režimu i bez přijímače, ale není to prostě zcela bez problému a někoho to může potrápit jak už se i myslím v některé jiné diskusi stalo.

No, v podstate botu urbili v Hobbyking, keď to predávajú ako set telemetrického modulu s NEtelemetrickým príjmačom (zrejme aby sa ich zbavili).
A ja si osobne myslím že keď netelemetrické príjmače príjmajú 16-bit GUID, tak ich už je predaných viac a budú existovať zhody aj s telemetrickým modulom ( !!! len v tomto "režime kompatibility" so starým systmom), proste preto že to je tak postavený protokol a ten modul ho musí dodržať.
Takže kto chce urobiť krok vpred tak potrebuje telemetrický aj príjmač, nielen modul.
minotaur
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od minotaur »

Drondys píše:Jediné co je zatím zřejmé je to, že VF moduly Turnigy a taktéž i přijímače Turnigy jsou osazeny čipem A7105 viz tento odkaz na datasheet. Čip A710532-bitový registr pro GUID. Jakým způsobem je však obsah tohoto registru generován při výrobě modulů...

Protože jsem datašítem k transcieveru A7105 před dobou také listoval, dovolím si zaspekulovat. Jelikož 32-bit GUID je do příslušného registru transcieveru cpán (či čten) po SPI sběrnici, je možné s jistotou předpokládat, že bude obsažen v procesoru, který se nachází ve VF dílu. Jde o obvod označený FS8811, který zpracovává PPM signál a řídí transciever. FS8811 si Flysky nechává zřejmě někde dělat zakázkově, a dnes přece není problém hromadně vyrábět naprogramované obvody s pozměněnými daty.
Drondys píše:... generován při výrobě modulů a přijímačů firmou FlySky to není známo.

U přijímačů GUID předpokládám ne, protože Flysky používá jednoduché párováni, kdy se přijímač naučí poslouchat specifický vysílač - zapamatuje si jeho GUID.
Naposledy upravil(a) minotaur dne čtv 02.06.2011 14:10, celkem upraveno 1 x.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od Milan Nes »

Drondys píše:
Milan Nes píše:nebo jak se občas stane že číňan měl svůj den něvěřim, ...

Při výrobě té Aurory co má Dejfak asi taky neměli nejlepší den a navíc ani při dvou následných opravách v servisu. Třetí reklamace v krátké době po sobě. To by snad u RC soupravy takové kategorie jako je Aurora ani nemělo nastat už z principu tj. už když se jim to podruhé vrátilo do servisu tak mu to měli rovnou vyměnit za kompletně nový kus a ne to takto doslova pytlíkovat. :wink:

A když si tohle dovolí pustit výrobce a autorizovaný servis u vlajkové lodi Hitec tak není žádná jistota, že se to nestane i u slabší třídy Optic.

popravde aurora se mi nelibi, nechtel bych ji a nikomu ji nedoporucuju, ale hodnotis jen na principu ze tahle vysilacka ma vady (vim asi o dvou ? a znam dost lidi co s ni litaj i 3m akrobaty ...) a tak i jina od vyrobce musi mit ? to bys pak turnigy vzhledem ke kvalite jinejch vyrobku musel ihned bezet ven nadupat do popelnice :)
ukaz mi nekoho kdo ma problem s opticem... jo bude ale jaky procento
jinak zase to vem tak, to ze 1 Aurora je vadna se hned rozmazne, ale kolik lidi napise ze se mu pojebala 9 ka ? urcite maly procento o tech kterejch vim to sem napriklad nenapsal nikdo

jo jinak ja doporucuju i toho Optica pro zacatecnika prave z duvodu toho ze kdyz by nahodou neco se na nem po (popravde lidi co sem ucil litat sem vybavil opticama a nemam od nich taky zadnou negativni referenci a ani od jinejch lidi co znam s opticama) tak je tu servis, donese to do kramu a i takova kravina kdyz mu neco nepude zajde do kramu a tam mu to reknou ... i proto

vetsina "vad" byva treba to ze blbe sparuje prijimac, omylem si tam necha nejakej mix a pod ... vzpominame na sve zacatky ...
moc dobre si pamatuju na muj prvni den ztraveny totalnim nestesti kdyz sem se snazil neco napipat na MPX ku starym :-d

a litat az do 50 ccm good luck ... promin ja se mam rad a hlavne lidi kolem, vim sam jak dlouho sem mel vycitky kdyz sem malem ohrozil lidi kdyz mi zdechlo rx/tx a minul sem projizdejici auto cesnou o metr ...
nahoda, auto jelo po ceste kde auta nejezdej, nahoda zdechlo mi rx tx na ruseni, nahoda zrovna v tom jedinym smeru kde jelo auto, nahoda zrovna se uvedlo do fail savu presne v tom smeru a presne v maximalnim kluzu ...
a ja jenom dlooouhou chvili koukal a modlil sem se ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
zdzd

#67 Příspěvek od zdzd »

Milan Nes píše:a litat az do 50 ccm good luck ... promin ja se mam rad a hlavne lidi kolem, vim sam jak dlouho sem mel vycitky kdyz sem malem ohrozil lidi kdyz mi zdechlo rx/tx a minul sem projizdejici auto cesnou o metr ...
nahoda, auto jelo po ceste kde auta nejezdej, nahoda zdechlo mi rx tx na ruseni, nahoda zrovna v tom jedinym smeru kde jelo auto, nahoda zrovna se uvedlo do fail savu presne v tom smeru a presne v maximalnim kluzu ...
a ja jenom dlooouhou chvili koukal a modlil sem se ...

No, tak ten pocit bezmoci znám dost dobře. Hitec Prism 7 s PCM přijímačem HITEC HPD-07RB. Byl to první a poslední Hitec PCM přijímač. Vyznačoval se zatuháváním v důsledku vibrací z důvodu poněkud rachitické konstrukce. Odstartoval jsem se šestapůlkovým motorákem a šel do první zatáčky. V ten moment zatuhnul. Model zůstal kroužit v cca. 10m výšce a kruhu o průměru asi 100m. Já na něj hleděl jak puk. Ta bezmoc je hrozná. Nestoupal, neklesal, kroužil pod plným plynem a vítr jej postupně odnášel pryč. Po několika minutách, zdálo se mi hodinách, za obživnul a přistál jsem. Při následném testu jsem zjistil, že po přidání plynu zmrtví. Někdy oživne sám, někdy až po vypnutí. Šel k Hnízdilovi, strávil tam půl roku a padesát telefonátů. Pak se vrátil s tím, že na něm nic nenašel. Nějakou dobu kežel v šupleti, pak s ním chvíli lítal junior, než zmrznul zase, tentokrát šrot.

U Hitecu je to pořád stejná story vždycky s novým typem. Nové PCM, problém. Pak nové QPCM, mrzly VF moduly. Pak Eclipse jako první vrtulníkové rádio, v softu chyby dodnes. Pak Aurora jako nová generace a 2,4GHz, zase problémy. Optic nebyl žádný technologický posun a celkem funguje.

Když Hicec vyleze s extra novým typem, je třeba neplašit a počkat. Ono se ukáže...
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od Milan Nes »

chceš pobavit ?

vytuhlo mi to taky s hitecem a ne papírákem... hiteci na 35 ce byly fakt "uzasny" hlavne ty papiraky ... ten jejich dosah byl tak do haly ...

Optic je prostě takovej nezmar ... umí takový to rozumný minimum má stopky a je za dobrý peníze ... a nevím o vadách ...

jako aurora je zajímavá ale prostě za ty prachy sem raději šel do jistoty
a mi osobně nevyhovoval dotykovej display a menu
(naprosto individuální tím neřikám že aurora je špatná někomu to může hrozně vyhovovat a vim že takový lidi sou a je jich hodně)

například mi vyhovuje 10 ka futaba víc než 8 ka a je mi jasný že
sem asi tak jedinej ze 100 a nikomu to ale nenutim ...

prostě od týhle příhody sem koupil 2,4 ku Assan a pak 2,4 fasst
bojim se toho co dokáže udělat neřízený letadlo, prostě můžeš bejt sebe vícvylítanej, lítat bezpečně a pak je ti to naprd ...
SOVA is YouR CO-pilot

Drondys

#69 Příspěvek od Drondys »

coro píše:
Drondys píše:...Pokud jde o telemetrické moduly FrSky u nich bohužel udělala firma FrSky zase botu ve smyslu ZERO GUIDE, která se sice projevuje jen s netelemetrickými přijímači a dá se jednou provždy obejít prvním párováním v telemetrickém režimu i bez přijímače, ale není to prostě zcela bez problému a někoho to může potrápit jak už se i myslím v některé jiné diskusi stalo.

No, v podstate botu urbili v Hobbyking, keď to predávajú ako set telemetrického modulu s NEtelemetrickým príjmačom (zrejme aby sa ich zbavili).

Hobbyking je jenom obyčejný prodavač. Problém ZERO GUIDE vznikl na straně výrobce FrSky a ten ho mohl klidně vyřešit třeba prvním párováním už na výstupu své výrobní linky. Když už se ve FrSky rozhodli držet určitou zpětnou kompatibilitu v tom smyslu, že telemetrický modul FrSky podporuje režim s netelemetrickými přijímači FrSky tak s takovou kombinací měli jako výrobce počítat a ne se spoléhat na to, že to takto nikdo nebude dávat dohromady. Moduly a přijímače FrSky nejsou zas tak přehnaně levné, že by k tomu nebyl žádný prostor. :wink:
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od Milan Nes »

hele chápu to tak že pokud se mi za provozu vypne vysílačka
(chcípne baterka uplně, omylem vyndám aku .. cokoliv)
tak se hodí do GUIDE a už to nejde jinak než ve fabrice vrátit ?
stejně tak pokud to napoprvé nenapáruju ?
SOVA is YouR CO-pilot

Drondys

#71 Příspěvek od Drondys »

Milan Nes píše:hele chápu to tak že pokud se mi za provozu vypne vysílačka
(chcípne baterka uplně, omylem vyndám aku .. cokoliv)
tak se hodí do GUIDE a už to nejde jinak než ve fabrice vrátit ?
stejně tak pokud to napoprvé nenapáruju ?

Pokud máš na mysli ZERO GUIDE u FrSky telemetrických modulů v režimu s netelemetrickým přijímačem, tak to s acu nesouvisí. Je to popsáno viz tento odkaz.

Další informace ohledně testování chování s FrSky přijímače navázaného na GUID 0 je viz tento odkaz kde by se v brzké době měly objevit i další informace od Bruceho z RC Model Reviews viz tento odkaz.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od Milan Nes »

díkes mi to vysvětloval kámoš a asi sem ho zle pochopil proto sem se raději zeptal :)
SOVA is YouR CO-pilot

aivn86

#73 Příspěvek od aivn86 »

Zdravím místní modeláře.

Mám takový dotaz k této vysílačce. Mám doma Modelu AMT635. S tou už se moc lítat nedá. Cca po deseti letech bych se rád vrátil k létání. mám doma Jeden větroň s rozpětím tak 2m jeden spalovák tak 1.5m. A pak ještě jeden větroň na gumicuk s rozpětím tak 1.5m.

Pro začátek než se to zase naučím bych si rád postavil malé samokřídlo co jsem viděl u kamaráda.

A teď mám pár dotazů? Hodně se tu píše, že nevěříte spolehlivosti tohodle vysílače. Ale jedná se tedy o spolehlivost VF modulu? Je potom řešením prostě do ní na HK koupit ještě jiný modul a vyměnit ho za nějaký spolehlivější?
V brzké době bych stejně nevíc lítal s tím samokřídlem a s tím větroněm na gumicuk. Na ten spalovák nebudu mít ještě nějakou delší dobu dost odvahy. Vždycky jsem lítal tak, že co servo to páčka a mixy vůbec neznám. Na modele holt nic takového nebylo :-D

Pak je tu možnost koupit Hitec Optic 6 za 2600,- na bazaru.

A další věc. Pokud v těch modelech co mám jsou stará serva od modely tak po výměně konektorů to půjde normálně napojit na nový HW???

A ještě jeden dotaz. Pokud bych se rozhodl pro ten Hitec tak jaké se k němu dají sehnat příjamče? Popř. kolik stojí? Jsem stále student takže prostě cena hraje prim. Vím jak mi tu napíšete raději ušetřit atd. Moc dobře to znám, dělám do muziky a tam je to stejný. Ale tohle by pro mě byl prostě okrajový koníček pro zábavu.

Dík moc za odpověďi.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od Abu »

K te vysilacce ti asi nic nenapisu, protoze ji nepouzivam a ani ji moc neznam.
Ale vitam (dalsiho) uzivatele z Hudebniho fora zde na RC manii :D

(je zvlastni kolik muzikantu modelari.... proste hracickove)
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
zdzd

#75 Příspěvek od zdzd »

Modely neslynuly spolehlivostí ani nové, natož po dvaceti letech. Nešlo jen on VF díl. Navíc do dneška vysychaly nekvalitní kondíky, degradovaly potenciometry a tak dále. To je tak do muzea, ne na použití.

Modelu jako takovou stejně nesmíš používat, dokonce ani zapnout. Povolení k vysílání jí končilo v r. 2000, dneska už do éteru nesmí.

Možnou cestou je výměna VF dílu za 2,4GHz. To by ji zlegalizovalo. Ale vzhledem k potřebným investicím a kvalitě z toho co z ní zbude je nejlepší cestou koupě nového rádia. Nebude to o moc dražší, ale bude to mnohem spolehlivější a chytřejší. I TGY9X proti tomu bude neskutečný pokrok.
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“