Optima A123+hardware
akorát k listum falco
testoval sem je a zjistil sem že maj docela zajímavou charakteristiku a to teda do tahu ne rychlosti, sou to primárně větroňové, jinak to určitě otestuj
a nejlíp naměř, sou za super cenu byla by to zajímavá alternativa,
já měl menší brášky na 500W v slimákovi
testoval sem je a zjistil sem že maj docela zajímavou charakteristiku a to teda do tahu ne rychlosti, sou to primárně větroňové, jinak to určitě otestuj
já měl menší brášky na 500W v slimákovi
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Dneska dopoledne jsem si dal do OPTIMY XL EAGLE TREE výškoměr, abych si ověřil určité vlastnosti éra. Celkem mě to překvapilo. Motor jsem pouštěl na 7s, rozběh motoru mám nastaven na 1s, takže vychází 6s stoupání. Výškoměr mi po přistání ukázal 188m. Létal jsem stylem vystoupat a hned průletama vytrácet výšku.
Takže mi vychází stoupavost kolem 30m/s. Setup na SK 3548/1100 s PLUSH 6OA , AERONAUT 12,5 x 7,5 a LiPo Power X5 3300 3S 30C (60C).
Pro mě zatím slušný , ale stejně dumám nad variantou 4S.
Takže mi vychází stoupavost kolem 30m/s. Setup na SK 3548/1100 s PLUSH 6OA , AERONAUT 12,5 x 7,5 a LiPo Power X5 3300 3S 30C (60C).
Pro mě zatím slušný , ale stejně dumám nad variantou 4S.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Čau, tak jsem po havárii před rokem dostal podruhé Optimu do vzduchu a dokonce jsem přistál.
Takhle to dopadlo před rokem:
http://img3.rajce.idnes.cz/d6/2/2046/20 ... 130257.JPG
Sice motor to nepřežil, protože se uvolnil, případně už byl uvolněný červík držící hřídel a vypadlé zadní ložisko posekalo vinutí statoru, ale přistál jsem a Optima je v celku.
Akorát řeším těžiště, nějak se mi nezdá, že by bylo v pořádku. Mám ho podle návodu a ještě kousek vepředu, takže je mírně těžká na hlavu, ale Optima při plachtění neustále houpala a když jsem ji jen krapet rozjel, tak se začla vzpínat. Snažil jsem se to srovnat trimem a po přistání jsem se koukal na výškovku a je hodně na potlačeno. Nezdá se mi, že bych při lepení přeraženého trupu až tak pohl s geometrií. Tady jsou fotky a video ze záletu, tak pokud Vás napadne co by mohlo být špatně, tak napište.
http://davidkovar.rajce.idnes.cz/2._zal ... 14.6.2011/
Ještě teď řeším nový pohon. Rozhoduji se jestli vzít zase oběžku a nebo inrunera s převodovkou. Oběžku už mám vybranou:
http://eshop.satria.cz/satria/eshop/3-1 ... 2-10-823KV
pokud bych šel do převodovky, tak vezmu nejspíš feigao i s převodem.
Co si o těchto variantách myslíte?
Předem děkuji za jakékoli odpovědi.
Takhle to dopadlo před rokem:
http://img3.rajce.idnes.cz/d6/2/2046/20 ... 130257.JPG
Sice motor to nepřežil, protože se uvolnil, případně už byl uvolněný červík držící hřídel a vypadlé zadní ložisko posekalo vinutí statoru, ale přistál jsem a Optima je v celku.
Akorát řeším těžiště, nějak se mi nezdá, že by bylo v pořádku. Mám ho podle návodu a ještě kousek vepředu, takže je mírně těžká na hlavu, ale Optima při plachtění neustále houpala a když jsem ji jen krapet rozjel, tak se začla vzpínat. Snažil jsem se to srovnat trimem a po přistání jsem se koukal na výškovku a je hodně na potlačeno. Nezdá se mi, že bych při lepení přeraženého trupu až tak pohl s geometrií. Tady jsou fotky a video ze záletu, tak pokud Vás napadne co by mohlo být špatně, tak napište.
http://davidkovar.rajce.idnes.cz/2._zal ... 14.6.2011/
Ještě teď řeším nový pohon. Rozhoduji se jestli vzít zase oběžku a nebo inrunera s převodovkou. Oběžku už mám vybranou:
http://eshop.satria.cz/satria/eshop/3-1 ... 2-10-823KV
pokud bych šel do převodovky, tak vezmu nejspíš feigao i s převodem.
Co si o těchto variantách myslíte?
Předem děkuji za jakékoli odpovědi.
Eclipse 7 - Tuning Palík (FM 35MHz - 71k, FRSKY 2,4GHz)
hele tak to je presne tim ze mas teziste vepredu ... vybira sama ...
Leos fakt nekeca ... vzdycky na zalet davam jeho hodnoty a pak posunuju vesele dozadu az dokud to neleti jak na pravitku ...
jinak dneska feiga + hajdrich je podle mne mimo ... na co ... taky sem to chtel ale vykaslal sem se na to, zadnej zisk neni a kluci mi presvedcili ze se vesele kousaj
Leos fakt nekeca ... vzdycky na zalet davam jeho hodnoty a pak posunuju vesele dozadu az dokud to neleti jak na pravitku ...
jinak dneska feiga + hajdrich je podle mne mimo ... na co ... taky sem to chtel ale vykaslal sem se na to, zadnej zisk neni a kluci mi presvedcili ze se vesele kousaj
SOVA is YouR CO-pilot
hele tu otocku na pristani teda asi 4 to si delal cely na klapkach ?
jako bacha litas hrozne na krev a malem ti to tak trikrat padlo,
normalne si vyklesej i bez klapek a na klapkach di na pristani
v primce dokud to nemas v ruce, prakticky nezasahovat už do křidýlek
bylo videt jak si tot am pretah
přijde mi že tam máš něco špatně nastavený a hlavně fakt bacha na tak drsný zásahy do řízení
přijde mi že tam máš něco špatně nastavený a hlavně fakt bacha na tak drsný zásahy do řízení
SOVA is YouR CO-pilot
Milan Nes píše:hele tak to je presne tim ze mas teziste vepredu ... vybira sama ...
Ok, tak já to těžiště posunu mezi udávané hodnoty od Svobody a uvidíme.
Ale běda Vám, jestli mi to nepůjde!!!
Jinak s tím feigaem, díky za informaci, tak teda půjdu do teho škorpíka a bude, v kalku vypadá velice dobře a velikostně je to to samé co TGY SK 3548. Navíc nebudu muset řešit vrtulu, protože může zůstat ta co už mám.
Díky Ti.
Milan Nes píše:hele tu otocku na pristani teda asi 4 to si delal cely na klapkach ?
Na klapkách jsem nedělal nic, ty jsem jenom zkusil ve výšce a éro se prakticky nedalo řídit. Strašně se vzpínalo.
A moje letecké umění je přímo příšerné. Navíc jsem skoro celou dobu bojoval s tím houpáním, takže děs. Ten konec byl fakt na houno, jak se mi totiž rozesral motor, tak jsem rychle hledal kam a jak přistát abych to zas nerozstřelil. Jsem rád, že jsem s tím bouchl o zem a nic se tomu senstalo.
Furt mi vrtá v hlavě to těžiště. Instinkt z volňásků velí: "houpe - těžký na zadek, jde strmě dolů - těžký na předek." A podle toho co mi radíš, je to u Optimy právě naopak.
Navíc nervy taky vykonaly svoje. No snad se mi podaří ze dvou nefunkčních motorů sestavit jeden funkční a budu moct ladit Optimu do pohodového lítání, protože to co dělala včera byl děs.
Díky moc za připomínky a postřehy a pokud na něco přijdeš, případně bys měl nějakou radu, budu jenom rád.
to ze se vzpina jasne, musis mit korekci vejskovkou - nejlip mixem co vyladis
navic mas brzdy tak ze klapky dou co to de dolu a kridelka mirne nahoru ?
podle navodu ?
jinak kdyz to rozjedes dolu a vyplavava nahoru tak teziste je moc vepredu
rika se tomu dive test ...
ideal je aby pozvolna mirne vybiral ... vylitnes do cca 100-150 metru
(predtim to vytrimujes aby to letelo rovne
- bez motoru) a pustis to pod cca 45° dolu bez motoru ... kdyz ihned nebo rychle plave nahoru znamena to ze mas teziste moc vepredu pokud naopak leti po primce porad rovne = teziste moc vzadu, ideal je aby pozvolna vybiralo, jinak kdyz das teziste podle leose tak
bude lehce vic nez je optimalni vybirat, coz je na seznameni dobre, casem si das vic a vic dozadu teziste ale i celkove ero bude citlivejsi
urcite si ty brzdy nastav pak budes s tim pristavat jak s káčkem
kdyztak napis Leosovi on velmi rad a rychle odpovida vetsinou do druhyho dne, je to fakt super clovek, semnou ladil letadlo mesic
navic mas brzdy tak ze klapky dou co to de dolu a kridelka mirne nahoru ?
podle navodu ?
jinak kdyz to rozjedes dolu a vyplavava nahoru tak teziste je moc vepredu
rika se tomu dive test ...
ideal je aby pozvolna mirne vybiral ... vylitnes do cca 100-150 metru
(predtim to vytrimujes aby to letelo rovne
bude lehce vic nez je optimalni vybirat, coz je na seznameni dobre, casem si das vic a vic dozadu teziste ale i celkove ero bude citlivejsi
urcite si ty brzdy nastav pak budes s tim pristavat jak s káčkem
kdyztak napis Leosovi on velmi rad a rychle odpovida vetsinou do druhyho dne, je to fakt super clovek, semnou ladil letadlo mesic
Naposledy upravil(a) Milan Nes dne stř 15.06.2011 16:48, celkem upraveno 1 x.
SOVA is YouR CO-pilot
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Milan to trochu zamlzil. Doporucuju tohle -
http://www.horejsi.cz/Pages/ListClanky.aspx
Treti clanecek - "Teziste je zaklad"
http://www.horejsi.cz/Pages/ListClanky.aspx