PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
cudla

#3421 Příspěvek od cudla »

Mám kromě jiného Cessnu 480 od Pelikána a chtěl jsem ji dat dál jako dárek, ale bohužel někde jsem zabordelil návod, nemá ho někdo náhodou oskenovaný? Moc by mi to pomohlo. Předem díky cudla
SparkCZ

#3422 Příspěvek od SparkCZ »

Už to tu někdě je, ale náhodou jsem ho nedávno hledal, takže tady to máš bez práce :)

http://www.uloz.to/3802365/cessna480-pdf
cudla

#3423 Příspěvek od cudla »

Moc díky, synoveček bude mít radost a třeba přibude další modelář. cudla
mrak

Re: PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

#3424 Příspěvek od mrak »

Zdravim, mel bych zactecnicky dotaz.

Absolvoval jsem prvni let s Cessnou a prislo mi, ze mela docela tendence se "vzpinat"(jit cumakem dost nahoru). Jelikoz s motorovymi modely nemam moc zkusenosti, tak bych se chtel zeptat, zda-li je to normalni(plynem jsem moc nesetril) nebo bych mel pridat zatez do cumaku.

Vyvazeni jsem kontroloval dle navodu pred letem a prislo mi v poradku.
strahlung

#3425 Příspěvek od strahlung »

Je to věc názoru, proto se tu o tom také opakovaně debatovalo. Tak, jak je, je začátečnická - sama si drží jakousi rychlost a nenechá si do toho moc mluvit. A podlě mne není moc dobře navržené ukotvení motoru. Já to mám jinak, ani ne tak moc vyvážením, jako asi spíš tím ukotvením motoru.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
coro

#3426 Příspěvek od coro »

Model má dosť výkonu a nastavenie ktoré by som čakal že bude v návode, môže mať ťažisko viac vpredu ako je ideálne. Ak sa model na motor vzpína, posunul by som ťažisko dozadu - po troškách!
Motor vyosený dolu je, priamo tvarom toho držiaka - to mi pripadá akurát.
Ako to napísať stručne... Skúsim:
Keď je ťažisko pred neutrálnym bodom, model bez výškovky by sklopil čumák do zeme a tak sa zapichol. Výškovka tlačí chvost dolu, čím ju vzduch ofukuje rýchlejšie tým viac, a tak udržuje v podstate konštantnú rýchlosť - keď spomalí, sklopí čumák a rozbehne sa, keď príliš zrýchli tak čumák zdvihne a to stúpanie ho spomalí.
Keď je to prehnané, tak to na zvýšenie rýchlosti reaguje prehnaným zdvíhaním čumáku, a nepomôže ani to že motor je vyosený dolu a efekt výškovky trochu zmierňuje. On zároveň výškovku(tlačiacu chvost dolu) ofukuje takže to vyosenie dolu sa možno akurát navzájom ruší.
...Posunutím ťažiska príliš dopredu, dosiahneš len to že musíš viac pritiahnuť výškovku, a tým viac to reaguje na zrýchlenie. Nechápem prečo sa to začiatočníkom stále odporúča, nie je to rozumné. Je to možno rozumné pre modely pomalé a so slabým motorom ktoré na plný plyn ledva stúpajú a ten efekt ich nastaví do správneho uhlu stúpania - ale keď má PC Cessna výkonu dosť, tak výsledkom je čosi ako začatý looping....
Tento efekt sa prejaví aj za vetra - každý náraz vetra zdvíha čumák a každá "diera vo vzduchu" nechá model čumák skloniť a ak človek nemá reflexy mutanta tak hrozí haváriou.
Model s ťažiskom za neutrálnym bodom sa prakticky nedá riadiť, na potlačenie reaguje ešte väčším potlačením, na pritiahnutie sa "stavá na zadné" až by zastavil (a padol samozrejme do vývrtky alebo aspoň hociako.)
Ťažisko takmer v neutrálnom bode je pre mňa ideál, kam sa model nasmeruje tam letí, pri nárazoch vetra poskočí ale nezmení smer letu a netreba na nič reagovať...
Jedným slovom, ťažisko má byť správne. NIE "trochu viac vpredu" - to je somarina (podľa môjho osobného neskromného názoru)
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#3427 Příspěvek od cassiopeus »

Mám cca 30g olova v motorovém krytu, které cessnu vcelku umravnily.
strahlung

#3428 Příspěvek od strahlung »

Jen poznámka k těžišti za neutrálním bodem. Ono se to řídit v podstatě dá, moderní asi hlavně vojenská letadla to mívají, třeba stíhačky SU určitě, Coro o tom ví jistě víc než já.
Problém je jen v tom, že řízení musí být s rezervou rychlejší než "neposlušnost" stroje, čímž se ze systému nestabilního může stát systém stabilní. Ono jde asi i nějak o to, že neutrální bod se při vysokých rychlostech odpovídajících šípovému křídlu mění (pokud vím), takže při vyšších rychlostech to je možná stabilnější samo o sobě. Jsou to jen takové moje úvahy pro doplnění k tématu.

PS: Samozřejmě se to pak na nejnižší úrovni řízení neřídí ručně, dělá to nějaký počítač.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
Mc_Green

#3429 Příspěvek od Mc_Green »

já jsem si pořídil Cessnu asi před 2 roky a při 3 startu jsem jí dost rozbil křídlo kryt motoru a podvozek to odnesly a pak jsem si jí trochu opravil. Ale kuly práci jsem neměl na lítání čas až jsem jí včera vytáhnul a zprovoznil jsem jí aby aspon letěla a dneska jsem si jí šel zalítnout.
K mému překvapení cessna letěla celkem v pohodě udělal jsem s ní jedno kolo a pak jsem přistál a potom jsem byl ve vzduchu asi 7 minut a bez problému.
Dá se někde koupit kryt na motor a taky podvozek?
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#3430 Příspěvek od cassiopeus »

Mc_Green píše:já jsem si pořídil Cessnu asi před 2 roky a při 3 startu jsem jí dost rozbil křídlo kryt motoru a podvozek to odnesly a pak jsem si jí trochu opravil. Ale kuly práci jsem neměl na lítání čas až jsem jí včera vytáhnul a zprovoznil jsem jí aby aspon letěla a dneska jsem si jí šel zalítnout.
K mému překvapení cessna letěla celkem v pohodě udělal jsem s ní jedno kolo a pak jsem přistál a potom jsem byl ve vzduchu asi 7 minut a bez problému.
Dá se někde koupit kryt na motor a taky podvozek?

http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=sea ... cessna+480
Mc_Green

#3431 Příspěvek od Mc_Green »

Mám problém kryt na motor jsem sehnal a schánim vrtuly a unašeč ale mám tu starou verzy a k dostání jsou díly jenom na novou nemáte s tím někdo zkušenost. Dík
coro

#3432 Příspěvek od coro »

Skús vrtule APC-E 8x6 alebo APC-SF 8x6 (pôvodné mali ešte vyššie stúpanie).
Unášač MPJet podľa priemeru osky motora - radšej zmeraj ale zrejme je to 3,0mm (bežné sú aj 3,2mm alias 3,17mm a to by nefungovalo).
Kužel nejaký aký sa Ti zapáči, alebo aj žiaden - hlavne aby to nebol originál ktorý nesedel a preto ani nešiel vyvážiť..
Rozdiely medzi starou a novou verziou nepoznám - akurát motorový kryt mám jeden nový, iný - pripadá mi tenší a ľahší.
Mc_Green

#3433 Příspěvek od Mc_Green »

dík za radu unašeč jsem doma našel jeden starej a ten sem už nasadil.
Tkusim koupit vrtuly a uvidim.
Nevíte náhodou někdo kde se dá přistávat s podvozem v okolí Berouna lítám jenom na poly a tam musim bez podvozku. Dík
midolek
Kontaktovat uživatele:

#3434 Příspěvek od midolek »

Dostala se mi od uplného žačátečníka po ruky jeblá Cessna. Je na ní orig. motor s ohlou hřídelí.
Chtěl bych se optat, jaký dát náhradní adektvátní motor (otáčky, výkon, případně konkrétní model)
Díky
vchobot

#3435 Příspěvek od vchobot »

Proč měnit motor ??? Stačí vyměnit hřídel (pasuje tam z CD ROM).
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“