křidélka u plynu

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
cilek

#31 Příspěvek od cilek »

TomasC píše:Zažil jsem něco podobného.... Citát pro mě zněl:
"Někdo nám musí ukázat, kudy cesta nevede, ALE proč zase ty!!"

Ale k tématu:
Dle mě je relativně jedno jaký mód si člověk zvolí, na pilotáž je to o zvyku. Problém je u začátečníků, kterým se nedá pomoct. Já třeba odmítám zalétnout letadlo s jiným módem. Dokážu řídit s překříženýma rukama, ale na zálet to prostě není.

Ano, to je i má zkušenost. V první řadě by měl člověk mít takový mód, který mu nejlíp sedí pocitově. Ale beru i argument, že když se člověk nemůže rozhodnout, zvolí mód podle kamaráda, který mu může např. pomoci se záletem. Volba módu podle řízení ve skutečném letadle je, podle mě, úplně mimo (pokud není modelář zároveň pilotem skutečného letadla).
were
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od were »

cilek píše:Ale beru i argument, že když se člověk nemůže rozhodnout, zvolí mód podle kamaráda, který mu může např. pomoci se záletem.

Ja se ale porad nemuzu zbavit dojmu, ze pokud nekdo nevi, tak je to jen proto, ze si to alespon na simulatoru nevyzkousel. Nejak si nedokazu predstavit ze si dotycny vyzkousi alespon jeden mod, idealne vice, a ani pote neziska pocit, ze mu urcite usporadani vyhovuje vic nez jine.

Nerikam ze to tak neni, ale presto podle me vzdycky by se mel clovek snazit kazdeho zacatecnika dotlacit k tomu, at si to nejdriv zkusi, nez se rozhodne. Pokud i presto zvoli mod tak, aby mu to kamarad mohl zaletat tak uz se neda nic delat, ale alespon voli na zaklade nejake zkusenosti.

TomasC psal ze odmita zaletavat letadlo v jinem modu nez lita. To myslim asi vetsina lidi, ale na druhou stranu si tak rikam, pokud zacatecnik ma opravdu letadlo vhodne pro zacatecnika (pomale, hodne a velice odolne), tak mu ho myslim zkusenejsi modelar celkem bez problemu zaletne v jakemkoliv modu, kdyz ho predtim upozorni na to, ze riziko lepeni je o neco vyssi :D

Ja hlavne doufam ze se vyrobci konecne chytnou za nos a prestanou vyrabet radia bez podpory prohazovani modu. Pak ten protivny argument "budes spatne shanet nekoho kdo ti to zaletne" konecne vymizi :D

Ja osobne jsem to ale stejne resil, ze ero se zaklouzne hozenim, podle toho dovazi a dotrimuje (ero ktere se neda zaklouzat hozenim do vysoke travy neni podle me pro zacatecnika), zacatecnik dostane rady jak na to, ale leti hned sam pouze pod dozorem.
Kamaradi kterym jsem tako "pomahal" uz mi doufam odpustili :D
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
cilek

#33 Příspěvek od cilek »

Ano, máš pravdu, mód podle kamaráda jsem uvedl až jako druhý důvod po tom pocitu. Napřed vyzkoušet a pokud mu to bude jedno, tak důvod číslo 2.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od RiMr »

were píše:....na druhou stranu si tak rikam, pokud zacatecnik ma opravdu letadlo vhodne pro zacatecnika (pomale, hodne a velice odolne), tak mu ho myslim zkusenejsi modelar celkem bez problemu zaletne v jakemkoliv modu...

No já nevím... Resp. vím :) přecházel jsm z módu 1 na mode 4 a ono když máš jako ekvivalent přidání plynu v jiném módu potlačení výškovky, tak to se bezmyšlenkovité "přidání plynu" při průletu půl metru nad zemí dost prodraží :)
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od were »

Jj, souhlasim, presne vim o cem mluvis, sam jsem se nechal ukecat kamaradovi na zalet era v jinem modu - doted toho lituju ze jsem se nechal ukecat - a rikal jsem si uz nikdy vic. Prave kvuli tem instinktivnim reakcim, pri druhem startu totiz pri odhozu ulitla vrtule, ja chtel stahnout plyn a potlacit a udelal jsem pravy opak, nastesti se to obeslo bez havarie

Nicmene stejne myslim ze kdyby za mnou nejaky kamarad prisel s nejakymi zacatecnickymi kulickami, tak bych mu to nakonec asi zkusil zalitat, kdyz by na tom trval a neslo to udelat jinak - ale ono to asi vzdy je mozne udelat jinym a lepsim zpusobem
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od RiMr »

Já to v případě nouze řeším kabelem. není to sice nijak zvlášť pohodlné, chybí tam i ta taky důležitá věc vyzkoušet to přímo s daným vysílačem v pazouurech, trimování je třeba složitě kopírovat, ale z aten klid při létání to stojí. Ale přistupuju k tomu jen po urputném žadonění a to naštěstí přiliš čsto nenstává :)

#37 Příspěvek od JMalik »

were píše:..............si tak rikam, pokud zacatecnik ma opravdu letadlo vhodne pro zacatecnika (pomale, hodne a velice odolne), tak mu ho myslim zkusenejsi modelar celkem bez problemu zaletne v jakemkoliv modu, kdyz ho predtim upozorni na to, ze riziko lepeni je o neco vyssi..........

..........Ja hlavne doufam ze se vyrobci konecne chytnou za nos a prestanou vyrabet radia bez podpory prohazovani modu. Pak ten protivny argument "budes spatne shanet nekoho kdo ti to zaletne" konecne vymizi ............

Pokud mi někdo předá vysílač v módu1 (létám mód 2), když je letadlo v nějaké rozumné výšce a je to něco "normálního", tak s tím dokážu letět. Zalétávat to nebudu.

I když máš k dispozici vysílač s možností změny módu, tak je to pro zalétnutí neřešitelné.
Řešením je kabel, kdy žák může mít např. 1, učitel 2, pokud vysílač umožňuje volné přiřazení kanálů.
Další možnost je např. ta, že si jeho letadlo napípám do svého TX, napáruji se s jeho přijímačem, zalétnu to a pak jediným stiskem párovacího tlačítka na RX letí on (konkrétně Futaba).
myš

#38 Příspěvek od myš »

Známý potřebuje přistát z Diablotinem a sám se bojí,problém je že já mám Mode1 a on Mode2 oba máme Optica,šlo by to vyřešit kabelem učitel žák,nebo musíme mít oba stejný mod,aby to fungovalo?
cilek

#39 Příspěvek od cilek »

myš píše:Známý potřebuje přistát z Diablotinem a sám se bojí,problém je že já mám Mode1 a on Mode2 oba máme Optica,šlo by to vyřešit kabelem učitel žák,nebo musíme mít oba stejný mod,aby to fungovalo?

To je jako ještě pořád ve vzduchu? Tak to honem někoho sežeň! :lol: :lol:
myš

#40 Příspěvek od myš »

Známý potřebuje přistát z Diablotinem a sám se bojí,problém je že já mám Mode1 a on Mode2 oba máme Optica,šlo by to vyřešit kabelem učitel žák,nebo musíme mít oba stejný mod,aby to fungovalo?
IIIpivo

#41 Příspěvek od IIIpivo »

Podl mě to bude nejrychlejší, když překřížíš ruce a přistaneš, než mu dojdou baterky, jinak by se muselo za letu napájet z jinýho letadla, tak jak to dělaj f-16, ale nevím jestli to funguje i u li-pol :-)
m.s.

#42 Příspěvek od m.s. »

myš píše:Známý potřebuje přistát z Diablotinem a sám se bojí,problém je že já mám Mode1 a on Mode2 oba máme Optica,šlo by to vyřešit kabelem učitel žák,nebo musíme mít oba stejný mod,aby to fungovalo?

Jesli si to psal přímo z letiště, tak už se to asi vyřešilo samo. :D
Nakonec když už jseš ve vzduch, na zem se vždycky nějak dostaneš ;)
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od František Koudelka »

Mam mod 2, nalevo plyn a smerovka napravo vyskovka a kridelka, jak letadlo tak heli, jsem maximalne spokojeny, u letadla tak vlastne muzes ridit jen pravym kniplem....
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“