Poradte prosim nezkusenemu s vrtulnikem.

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#226 Příspěvek od pkotatko »

Přístup k nějakému hobby ve stylu "koupím si něco a pak uvidím jestli mě to bude bavit " se mi zdá trošku nemocný.
Pro nějakého koníčka se přece člověk nerozhoduje, to musí být v něm. V povaze, v nátuře. A pak teprve nastává vymezování mantinelů jak, co a za kolik.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
olda
Kontaktovat uživatele:

#227 Příspěvek od olda »

Tak nějaký poznatek i já. Mám vysílač DX6i. Něco nalítáno na y-ufu od laheli, poměrně dost hodin. Pak něco na simu AFPD. Koupil jsem z druhé ruky Blade CP Pro 2 za 2500,- s aku. Byly k tomu nějaké ND, uhlíkové listy atd. Za ty peníze jsem to neřešil.
Na začátek jsem nastudoval jak vše seřídit (odpadla zadní vrtulka, tohle má motorek), pošteloval táhla, vyvážil listy. Rádio jsem nastavil dle RC groups, poladil podle pocitu trošku křivku plynu (přikrmil jsem výkon) a už jen visím a visím. Helina je lítaná 2 roky a je divoká jako prase.
Žádný expa, žádný D/R, ničím takovým jsem si návyky hned na začátek nerozdrbával. První visení (protože jsem to neměl seřízený v luftě) mě stálo 400,. za balzový listy, jinak padla jsem porovnal rukou a ostatní bez úhony přežilo. Byl to při pokusu o start. Další lety, respl visení už bez problémů s tréningovým křížem. Toť můj začátek helin. Celková investice do stavu naučení visení (celkem s jistotouú byla. Helina RTR (bez rádia) za 2500,. s 1x aku, 400,- rozbitý listy. AFPD sim a 600,- transmitter USB.
Zatím jsem ladil vše od oka, měrky budu kupovat, vyvažovačku na listy jsem udělal z žiletky a smrkové překlížky.
Začátek sice partyzánský, ale už to visí a už pokukuju po nějaké bazarové 450.
Za ty 2500,- to měl být možná neúspěšný pokus o vstup do helin, ale vypadá to, že s minimálními náklady se zadařilo a celkem mě to vzalo u srdce.
DX6i je naprosto vhodný rádio pro standardní létání elektrohelin. Jaké základ mi připadá možnost dálkového zisku gyra, 5-ti bodové křivky, režim hold, norm a stunt jak zcela dostatečný. Na spalováky to bude asi málo, ale tam se nechystám. Až budu mít 20-30 000,. na pořádnou 3D helil, tak budu mít i na nový rádio. Kdybych kupoval znovu s tímto úmyslem, klidně bych opět volil DX6i.
Moje modely:
http://mkalka.cz/clenove/clen.php?id=10
insomnia

#228 Příspěvek od insomnia »

urcite zapomen na ty dvourotory a jdi hned do jednorotoru, ale ne Walkera

Blade mSR by te melo uspokojit, ale to uz jsem v tomto foru psal ... do dalsich diskuzi proc ano nebo ne se tu poustet nebudu, protoze staci jit o par stranek zpet v tomto vlakne
T-Rex 550E V2 FBL / X-Era 4020-2y 1000kv / JIVE 80+HV / HC3-SX / BLS251 / EDGE 553 - prodano
martys

#229 Příspěvek od martys »

marshalx píše:Já mám pocit, že se tady každý začátečník, který žádá o radu co koupit, jak začít, akorát dozví, že musí mít NA ZAČÁTEK drahé a nejlepší vybavení.
To nejde doporučit nějaké základní modely ať už dvourotorové nebo jednorotorové, se kterými by se člověk s RC vrtulníkama seznámil?

NE - sám si musíš vybrat - dvou nebo jeden rotor musí být tvoje volba.

marshalx píše:Je opravdu nutné hned na začátku investovat 5-10-15 tisíc?

ANO, u jednorotorových ANO

marshalx píše:Sám nevím zda mě bude vrtulník po měsíci lítání bavit, kdo ví.

To je tvůj risk, nezkusíš = nevíš, zkusíš = uvidíš.

marshalx píše:Jak tedy začít? Na jakých strojích? To bych se tu rád dozvěděl. Dík

MT E325, TRex 450, Protos..........a simulátor, je-li ti možno klidně i velikost 500
VBC Racing, Sanwa, Team Orion
zdzd

#230 Příspěvek od zdzd »

marshalx píše:Já to chápu. Neměl bych problém kliknout a objednat model za 20tis. V peněžence by mě ani nechyběly, ALE proč investovat tolik do prvního vrtulníku na seznámení? Má představa je kolem 3000-4000kč a nebát se toho že za nehodu vypláznu tisíce. Od prvního vrtulníku očekávám spíš relax a seznámení, než akrobacii, tisíc funkcí a reálné lítání. To bude třeba až ten druhý vrtulník. :-)

Často opakovaná myšlenka, nicméně úplně mimo.

Když chci vyzkoušet, zda mne chytne lyžování, pořídím dřevěné práskačky bez hran a s kandaharem?

Když chci vyzkoušet, zda mne chytne cykloturistika , pořídím bycikl Ukrajina?

Když chci vyzkoušet, zda mne chytne horolezectví, pořídím prádelní šňůru?

Když chci vyzkoušet, zda mne chytne muzika, pořídím foukací trubku v hračkárně?

Když chci vyzkoušet, zda mne chytne rally, pořídím šlapací autíčko?

Když chci vyzkoušet, zda mne chytne parašutismus, pořídím čtyři prostěradla?

Samý nesmysl, že? Přitom je to totéž jako chtít osahat pocity z řízení vrtulníku na dvourotou, FixPich hračce a podobných. Funguje to jinak, lítá to jinak, řídí se to jinak a je to zkrátka úplně jiné...

http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... c&p=336764
Naposledy upravil(a) zdzd dne pát 03.06.2011 20:32, celkem upraveno 1 x.
cilek

#231 Příspěvek od cilek »

Když si chci vyzkoušet, jestli mě bude bavit rally, tak si pořídím škodu Fabii skupiny N nebo škodu Fabii Super 2000? Takhle se tady můžeme dohadovat donekonečna. Každý má nějakou svou finanční představu nebo strop a i podle toho se může zařídit. Modelaření nemusí být jen na nejvyšší úrovni.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#232 Příspěvek od JirkaA »

cilek píše:Když si chci vyzkoušet, jestli mě bude bavit rally, tak si pořídím škodu Fabii skupiny N nebo škodu Fabii Super 2000? Takhle se tady můžeme dohadovat donekonečna. Každý má nějakou svou finanční představu nebo strop a i podle toho se může zařídit. Modelaření nemusí být jen na nejvyšší úrovni.

Pořád dokola se to tady omílá. Entry-level u vrtulníků nejsou hračky od ťamana ale něco třídy 450 (nemusí to být nutně originál Align ale cesta klonů je obvykle dražší než originální set). Musí se rozhodnout jestli chce lítat nebo imrvére řešit nějaký nedokonalosti, vůle a problémy.
OK2WY
OPR
Kontaktovat uživatele:

#233 Příspěvek od OPR »

cilek píše:Když si chci vyzkoušet, jestli mě bude bavit rally, tak si pořídím škodu Fabii skupiny N nebo škodu Fabii Super 2000? Takhle se tady můžeme dohadovat donekonečna. Každý má nějakou svou finanční představu nebo strop a i podle toho se může zařídit. Modelaření nemusí být jen na nejvyšší úrovni.

Nikddo mu vůbec nedoporučujue TDR, Kasamu Avant či njiné šperky. Tak se hned nevoháněj to "špičkou" Jsou mu doporučovány pouze varianty při kterých se může mluvit o nějakém poměru "cena/výkon" ;-) tedy doopravdy žádná špička :D

A k tomu "finančnu" ....... pak je ale na zvážení dotyčného zda vůbec s tím začínat. Protože to tady taky ještě nepadlo - pořízení a ty počáteční investice jsou jen zlomkem toho co do toho teprve narveš. A není to vůbec o tom jestli budeš padat. Ty peníze to prostě spolkne. Vůbec nezáleží jestli máš na pořízení modelu. Ale jestli je pro Tebe snesitelnej provoz. Kor na začátku období mezi visem a "já sem mistr světa" se padá nejvíc. Dokud bbudeš jen ušmudlaně viset - moc se nepadá. Padat se začne až když tě chytnou chutě na píčoviny. Pak hapalatralalala.
cilek

#234 Příspěvek od cilek »

OPR píše:

Nikddo mu vůbec nedoporučujue TDR, Kasamu Avant či njiné šperky. Tak se hned nevoháněj to "špičkou" Jsou mu doporučovány pouze varianty při kterých se může mluvit o nějakém poměru "cena/výkon" ;-) tedy doopravdy žádná špička :D

A k tomu "finančnu" ....... pak je ale na zvážení dotyčného zda vůbec s tím začínat. Protože to tady taky ještě nepadlo - pořízení a ty počáteční investice jsou jen zlomkem toho co do toho teprve narveš. A není to vůbec o tom jestli budeš padat. Ty peníze to prostě spolkne. Vůbec nezáleží jestli máš na pořízení modelu. Ale jestli je pro Tebe snesitelnej provoz. Kor na začátku období mezi visem a "já sem mistr světa" se padá nejvíc. Dokud bbudeš jen ušmudlaně viset - moc se nepadá. Padat se začne až když tě chytnou chutě na píčoviny. Pak hapalatralalala.

A dala by se připustit možnost, že mě ty chutě nikdy nechytnou? Já totiž pořád mluvím o tom rádiu vyšším než DX6. Nemám totiž ani to a jsem spokojen. Ale těžko se o tom diskutuje dvěma lidem, kteří k tomu mají jiný přístup. Patřím holt k lidem, kteří nehodlají obětovat modelu "všechno". A mám radost i z toho "ušmudlaného visení".
OPR
Kontaktovat uživatele:

#235 Příspěvek od OPR »

cilek píše:
A dala by se připustit možnost, že mě ty chutě nikdy nechytnou? ........

Teoreticky dalo ale to si povíme později. Později, až přestaneš viset.
zdzd

#236 Příspěvek od zdzd »

OPR píše:
cilek píše:

Chceš říct tehdy, až se bude snažit rozlétat, helina se začne rozpadat, na rádiu mu začnou chybět stopky, zpoždění při přepínání režimů...

A pak bude mít dvě možnosti. Vykašlat se na to, seknout s tím a odepsat všechny prachy co do toho už dal. Nebo pokračovat s tím, že co má se štěstím možná prodá za pár stovek a bude do toho muset napumpovat všechny prachy znova.

Není lepší zrovna koupit aspoň to základní použitelné vybavení? Nebude se s tím muset zbytečně trápit a při nejhorším to prodá za odpovídající peníze.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#237 Příspěvek od OPR »

zdzd píše:
OPR píše:
cilek píše:

Chceš říct tehdy, až se bude snažit rozlétat, helina se začne rozpadat, na rádiu mu začnou chybět stopky, zpoždění při přepínání režimů...

A pak bude mít dvě možnosti. Vykašlat se na to, seknout s tím a odepsat všechny prachy co do toho už dal. Nebo pokračovat s tím, že co má se štěstím možná prodá za pár stovek a bude do toho muset napumpovat všechny prachy znova.

Není lepší zrovna koupit aspoň to základní použitelné vybavení? Nebude se s tím muset zbytečně trápit a při nejhorším to prodá za odpovídající peníze.

Ano. :)
Mikelo

#238 Příspěvek od Mikelo »

Zkušenost je téměř nepřenosná.
Ač by to při kapacitě mozku a komunikačních schopnostech Homo Sapiens jeden neřekl, je tomu tak.
Nakonec, prodavači pouťových hraček na jedno použití chtějí také vydělávat :wink:
marshalx
Kontaktovat uživatele:

#239 Příspěvek od marshalx »

Stále vybírám :-)

A co třeba tohle pro začátek:
- Spektrum DX6i DSM X, pouze vysílač, Mód2
- Blade 120 SR BNF

přitom se zdokonalovat i na simulátoru a pak později koupit větší těžší náročnější např. Blade 450 3D BNF?

Co vy na to?
zdzd

#240 Příspěvek od zdzd »

marshalx píše:Stále vybírám :-)

A co třeba tohle pro začátek:
- Spektrum DX6i DSM X, pouze vysílač, Mód2
- Blade 120 SR BNF

přitom se zdokonalovat i na simulátoru a pak později koupit větší těžší náročnější např. Blade 450 3D BNF?

Co vy na to?

Jako by hrách na stěnu...

Člověče, to nejblbější rádio z možných, vrtulník, který se člověk bojí vzít do ruky aby nerupnul, s motorkem na prdeli. Co od toho vlastně čekáš?

http://vitocz.net/heli/popisy/vyber_heli.htm
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“