Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Až vyrosteš, tak budeš nevěřícně zírat, jak se Ti tenkrát líbil ten TX s hlavou mimozemšťana. Bude se Ti zdát normální dodržovat nějakou legislativu a páchat čuňárny jen nepříliš veliké. Opustí Tě i zvědavost, která by Tě mohla stát hodně peněz.
To je normální vývoj
JMalik píše:Proč Tomáši nepostupuješ stejně jako v případě sekce Download?
Prostě si myslím, že přijde okamžik, kdy bude FPV legální. Do té doby je to potřeba vydržet a udržovat "dbělost a ostražitost"
A jak se zde psalo. Tím, že se o tom nebude mluvit, tak problém nezmizí. Ano myslím si, že se k informacím dostanou i lidi, kteří na to nemají, ale beru to Darwinisticky.
A toto je třeba opakovat. Za svoje jednání je každý zodpovědný.
JMalik - jedna vec sú myšlienky a zvedavosť a druhá vec je realita.
Prejdi si moje vlákna a v každom 2. nájdeš nejaký strelený nápad, možno aj reálny ale doslova strelený. Aj keď tie nebezpečné by som samozrejme nikdy nezrealizoval a v praktickom živote dodržujem predpisy a zákony ako sa dá.
Ale pokiaľ môžem, snažím sa dostať čo najhlbšie problému a posnažiť sa ho vyriešiť - aj keď je negatívny.
Ber to tak - od 12. rokov robím elektrolýzu a pokusy s vodíkom.
EDIT:
Diskutovať treba aj o zakázaných veciach. Ale praktizovať ich je na každom z nás. Riešenie existuje. Nový zákon povoľujúci FPV.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
logicky je jedine zakaz FPV a tvrdy postihy. neni mozne tolerovat aby ve vzduchu litaly veci rizene buhviodkud buhvikym. to vubec neni o nejakych pasmech a sile signalu.
lakotamm píše:........... Nový zákon povoľujúci FPV.
Zkus to.
Tak jednou za týden, za dva mluvím s lidmi, kteří do toho mají co mluvit.
Víš co říkají? Jediný, jediný, průser tohoto ražení u nás a dosavadní podpora a spolupráce vůči idiotům EU (nebudu jmenovat konkrétní instituci) je z naší strany nulová. Potom to zůstane na těch snílcích o rovnoprávném rozdělení vzdušného prostoru, právnících zastupujících pár zoufalců proti gigantickému systému....
Rád bych i nadále létal s modely a nejen sedal do větších letadel
JMalik píše:Proč Tomáši nepostupuješ stejně jako v případě sekce Download?
Prostě si myslím, že přijde okamžik, kdy bude FPV legální. Do té doby je to potřeba vydržet a udržovat "dbělost a ostražitost" ......
Do té doby bych se snažil nezpůsobit zbytečně incident, který na sebe vezme pozornost medií, nebo to dokonce někdo bude řešit. Ty to vidíš tak, že je třeba počkat, až se situace právně ještě více uvolní.
Já mám názor, že může být jedině hůř. Nenastane už z hlediska modelů volnější období. Není na to prostor.
Ale stejně jako pamatuji přenos Internetu po modemu 9,6k a dnes mám připojení 16M. A přitom se jedná o velmi podobné dráty. Rozhodně ke mě domu.
Prostě technologie zde hraje prim.
Vím jaké pokroky dělá modelařina. Mám v to velkou důvěru. Bylo by prima počkat až bude vše OK a za hubičku, ale kdo by čekal.
Vzpomeň si na průkopníky v letectví. Viděl jsem repliku letadla bratří Wrightů a upřímně. Pokud bych tohle přitáhnul dneska, tak by Chvála dostal okamžitě infarkt.
Myslím, že bude za pár let technicky možné tu věc řídit na 300km a mít od toho zpětný přenos obrazu. Neviděl bych problém.
Pokud si někdo nahoru pověsí "pár" družic, půjde to řídit kolem zeměkoule. Tam je to jen o penězích. Obrovský problém bude zkusit to s něčím, co nejezdí po zemi. Tlak na využívaní vzdušného prostoru vojáky a linkami je obrovský a všichni ostatní se snaží udržet svůj prostor, který se přesto zmenšuje. Pokud dojde skutečně ke striktnímu rozdělení prostoru, budeme na tom jako modeláři nejhůře. Proto bych netlačil na pilu a minimálně se zdržel těchhle hrdinských činů dokumentovaných videem.
To, že u toho pár přiblblých amíků v diskusích hýká nadšením, bych nechal stranou.
(A Chvála by spíš unesl toho Lilienthala s Wrightem, než UL = 451 kg )
Vpodstatě nevíme, co přinese budoucnost. Klidně si dovedu představit pronájem FPV na Bahamách s přenosem přes internet. Samozřejmě s podporou instruktora. Legálnost v pohodě.
Pokud do toho někdo jednou půjde, tak CHCI podíl .
Nebál bych se toho. Dle mě stačí jen aby to chytlo dostatek lidí a někdo se najde, kdo bude čuchat hlasy. Když před pár roky hrozilo bezpečnostní opatření, tak jsem napsal na pár senátorů a všichni byly proti . Stačí to vhodně popsat.
Ale jestli někdo sejme FPVčkem orla mořského, který spadne do dětského kočárku, tak to bude inkvizice.
Tak to se Václav moc nezměnil, dělal jsem u něj zkoušky.
TomasC píše:Prostě si myslím, že přijde okamžik, kdy bude FPV legální. Do té doby je to potřeba vydržet a udržovat "dbělost a ostražitost"
Ale vždyť FPV je legální, nikde není vysloveně zakázaný dát na model kameru a přenášet obraz na zem. Jen se musíš pohybovat v zákonných mezích - a to létání v 50 km vzdálenosti není. To už se pohybuješ v mezích policejních a vojenských monitorovacích projektů - a to ti zvlášť v téhle paranoidní "antiteroristické" době žádná vláda nepovolí.
Navíc i fanoušci "neomezeného FPV" musí uznat, že pokud by to nebylo tak jako teď záležitostí pár nadšenců ale běžně by se to prodávalo "jako housky na krámě" tak by to mohlo být hodně nebezpečné. Stačí se podívat kolik lidí má utvělou představu že si jako první RC model koupí stíhačku nebo velký vrtulník, viděli přece v televizi že je to strašně jednoduché a zvládne to každý. No a teď dejte takovému "pilotu" který sotva udrží model ve vzduchu a nemá ani ještě správné reflexy do rukou pár kilový model, který může letět desítky kilomentrů daleko od něj. Mě taková představa DĚSÍ.
to TomasC
Tak to ano, já jsem myslel, že vidíš reálně létat do budoucna FPV u nás v kilometru O senátorech si iluze nedělám. Určitě pamatuješ dobu, kdy jeden z nich (dost známý) byl aktivní i v LAA. Přínos není velký, protože tohle je běh na dlouhou trať a senátoři nemají tu výdrž.
Ale abych se vrátil k problému. Největší nebezpečí vidím v tom dlouhodobém pobytu FPV v letovém prostoru, kde to nekontroluješ. Psát sem, jak je to vidět z pohledu pilota skutečného letadla je zbytečné, jestli to je, nebo není vidět na radaru je taky mimo diskusi, zbývá jenom to sekundární riziko a to se mi zdá prostě neúměrně vysoké.
JMalik píše:to TomasC Tak to ano, já jsem myslel, že vidíš reálně létat do budoucna FPV u nás v kilometru O senátorech si iluze nedělám. Určitě pamatuješ dobu, kdy jeden z nich (dost známý) byl aktivní i v LAA. Přínos není velký, protože tohle je běh na dlouhou trať a senátoři nemají tu výdrž. Ale abych se vrátil k problému. Největší nebezpečí vidím v tom dlouhodobém pobytu FPV v letovém prostoru, kde to nekontroluješ. Psát sem, jak je to vidět z pohledu pilota skutečného letadla je zbytečné, jestli to je, nebo není vidět na radaru je taky mimo diskusi, zbývá jenom to sekundární riziko a to se mi zdá prostě neúměrně vysoké.
Taky se bůůů občas pohybuju ve více než 1km a to žádné FPV nemám Ale opravdu né moc často
Víš ono to nebude tak horké. Ta výbava co má španěl není zrovna nic levného...a v čechách na to za a) lidi nemají b) radši to prožerou c) s levnými sajrajty z HC moc daleko nedoletí
Tak jsou tu zase tři stránky keců, pardon - názorů, aniž by tu komukoli sepnulo, že pán je Španěl a létal ve Španělsku. Názor ČTÚ ho opravdu nemusí zajímat, stejně jako nemusí zajímat nikoho z diskutujících, jestli on ve Španělsku porušuje ČESKÉ předpisy.
Jedna věc je legislativa EU, druhá věc jsou národní předpisy, jakkoli je to idiotské. To, co je nebo by mohlo být nelegální zde, nemusí nutně být nelegální ve Španělsku, leč nejsem vykladašem španělského práva, tedy nevím, jak to tam legislativně funguje. Pochybuji ovšem o tom, že kdokoli z výše diskutujících jím je.
Pro méně chápavé: Pojedu-li autem po dálnici rychlostí 200km/h, jsem pirát silnic a ohrožuju všechny kolem sebe a žeru matky i s dětma v kočárcích. Pojedu-li touto vražednou rychlostí furt rovně dostatečně dlouho, záhy se stanu se spořádaným občanem, neboť se dostanu na německou dálnici, kde tato idiocie neplatí a matek s kočárky kupodivu neubývá.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
graup15 píše: Víš ono to nebude tak horké. Ta výbava co má španěl není zrovna nic levného...a v čechách na to za a) lidi nemají b) radši to prožerou c) s levnými sajrajty z HC moc daleko nedoletí
Nebyl bych si tím až tak jistý, ona jaksi neexistuje úměra mezi IQ a stavem bankovních kont. Právě těch, které nelimituje kapsa, bych se v tomto ohledu obával nejvíc.. A nemusí jich být zrovna stovky, aby ten průser nastal..