Turnigy 9x hardware, opensource TX

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
LV
Kontaktovat uživatele:

#1606 Příspěvek od LV »

RiMr píše:... pilot tvojí úrovně nepřišel na to, na co je funkce, kdy stopky odpočítávají plyn poloviční rychlostí při poloviční výchylce plynové páky - plynu :wink:

Na parádu, to ano... Pochybujem, že to dokážeš nastaviť tak, aby odpočet času bol priamo úmerný príkonu motoru :wink:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1607 Příspěvek od RiMr »

Létám s rezervou, tak jak bez této funkce. Ale s větší představou. A jak je to přesné? Například na tom malém Vulcanu co mám, jsem to testoval. Použil jsem 460mAh 3S. Jednu jsem vylítal v kuse na plný plyn na nastavených 5 minut na 5 minut a nějaké drobné, než jsem přistál a kdesi cosi. Druhou jsem žužlal a byl jsem ve vzduchu 11 minut a něco, přistál jsem až mi stopky odpípali "5 minut" motorového letu. Do té první jsem nabil o 35mAh víc než do té druhé...
Náhoda? Asi jo. U FLoatera s 1,3Ah 3S je to podobné, pohodové 40minut lety kdy nemusím přistávat protože nevím kolik ta práce s plynem mohla zhruba sežrat. U EasyMoa kde létám 2,6Ah 3S si tu rezervu dávám větší, ale i tak vím že i při práci s plynem můžu létat nějaký čas (teď nevím jaký, musel bych se podívat) a nemusím se bát že to chcípne.
Jak říkám, není to nic zázračného. Ale používám to skoro denně, bez nějakého přemýšlení. Prostě to tam je, já nějak lítám a až mi to rádio odpípá, tak přistávám a dobíjíém plus mínus stejně. Rozhodně jsou ty rozdíly menší, než když jsem sedal na hrubý odhad. A v kombinaci se sledováním napětí článků přes FrSky/Jeti je to násobená jistota nebo starost, jak je to komu po chuti. :)
Kdo lítá furt na plný knedlík, proto je taková věc zbytečná. TOmu stačí "normální" stopky. Kdo léce jednou tak, podruhé onak, pro toho je to pomůcka které mu dá menší nebo větší důvěru ve stav accu. Nebo žádnou. Každého volba. A možnost. A my ji na Er9x prostě máme. Stejně jako staří Optici. Musím se podívat do starých témat, jestli je to tam taky tak odivílkováno.

Dost keců, jdu létat než to zapadne :)
Kontaktovat uživatele:

#1608 Příspěvek od Ancistrus01 »

To LV: nechci tady dělat chytrého ale i já chápu k čemu je např. poloviční rychlost odpočítávání stopek při poloviční rychlosti plynu :wink: a pro parádu to rozhodně NENÍ!!!

To Rimr: Naprosto souhlasím 8)
Naposledy upravil(a) Ancistrus01 dne čtv 09.06.2011 20:12, celkem upraveno 3 x.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#1609 Příspěvek od AR1 »

Richard - OK. Já to myslel fakt vážně. To co popisoval Tomáš, tomu jsem rozuměl. To je totéž?

Nebo jak píše LV - že by odběr proudu nějak lineárně odpovídal časovýmu odpočtu? (neumím si představit).

EDIT - mezitím jsi odpověděl výše...
LV
Kontaktovat uživatele:

#1610 Příspěvek od LV »

RiMr píše:Létám s rezervou...

Ano ja to beriem a ako "berlička" je to dobré... Lepšie ako bez stopiek.
Lenže stačí urobiť krivku plynu a zase je to mimo.... Ale určite pre začiatočníka veľká pomoc.
Ibaže či to vaše rádio FullHDpixelplus ten začiatočník zvládne :?:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1611 Příspěvek od RiMr »

LV píše:
RiMr píše:Létám s rezervou...

Ano ja to beriem a ako "berlička" je to dobré... Lepšie ako bez stopiek.
Lenže stačí urobiť krivku plynu a zase je to mimo.... Ale určite pre začiatočníka veľká pomoc.
Ibaže či to vaše rádio FullHDpixelplus ten začiatočník zvládne :?:

To je samozřejmě otázka, ale od toho jsem tu my abychom poradili. Pokud se teda zeptá samozřejmě :)
Ale musím říct, že "drajv" mladé generace se pozná. Takže chlapcům nedělá vůbec žádný problém pochopit nějaké složité pípání, to jim leze do hlavy samo (na rozdíl od starých "kozlů" :) ), ale namontovat vrtuli neobráceně, něco slepit bez půl kila Purexu, použít smršťovačku na konektoru místo "kouzelné" skelné lep. pásky, něco vybrousit, řezat, lepit... TO bývá větší problém :)
Občas mi někdo něco přinese na "opravu", kterou mu prostě neudělám a vrátím mu to a řeknu mu "buď si modelář, nebo hračkář. Jestli jsi modelář, tak si utržený pant přilepíš sám a budeš se stydět s takovou prkotinou někoho otravovat!" :D

#1612 Příspěvek od zdekar »

RiMr píše: A my ji na Er9x prostě máme. Stejně jako staří Optici. Musím se podívat do starých témat, jestli je to tam taky tak odivílkováno.

Jen škoda, že ti Optici nemají ty proměnlivé stopky podle výše plynu. Jinak je to bezva funkce a nedovedu si bez toho představit létání :) Teď mám EPP stíhajdu (vrtulovou) , kde vím že s mým stylem lítání můžu letět minimálně 8 minut, takže si průběžně hlídám stopky na plynu a kdyžto vleze tak na 8,5 minuty, tak jdu na přistání. Obvykle mi v baterce 3S zbyde okolo 11,3V. Občas to ještě pro jistotu pojistím klasickými stopkami nastavenými na 8 minut. S těmi proměnlivými stopkami by to ale bylo lepší... teď musím v hlavě tak nějak propočítávat jakou část letu jsem absolvoval na 1/3 plynu a kolik na 1/2. No škoda, že Optica taky nemá nějaký OpenSource :)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1613 Příspěvek od RiMr »

No alle vždyť někdo psal že to právě Optic má?

A stav baterky po dolítání asi udá spíš dobitá kapacita, ne? :wink:
Kontaktovat uživatele:

#1614 Příspěvek od RiMr »

To co mám na webu tak nějak předpokládá, že dotyčný ví, o čem v případě Er9x je řeč. A to samozřejmě nemusí být pravda.
Proto jsem vzal článek co jsem psal pro RC revue, trochu jsem ho doplnil a aktualizoval a snad to tuto díru zalepí :)
Er9x - o co vlastně jde?
http://ok-rimr.com/cs/jak-na-to/turnigy ... is-rcrevue

#1615 Příspěvek od dajik »

Z niceho nic se mi asi po dvou mesicich pozuivani objevil na lcd vadny radek ( 1pixel v cele delce lcd nesviti ) Zkousel jsem znovu zasunout ten ohebny plochy vodic z lcd do desky ale bez uspechu. Neresil to tu nekdo ? Pokud je vadny LCD , nevite kde by se dal pripadne sehnat novy ?
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1616 Příspěvek od RiMr »

Mě dneska na mojí najstarší T9x do které jsem strčil Frsky, přestal pípat trim na výškovce směrem dolů. Tak doufám že to bude nějaká prkotina. Je to moje oblíbená :) z první série, některé součástky byly ještě ručně popsané :D v provozu přes dva roky. První závada na konkrétním kusu, když nepočítám trable s displejem způsobené mnohokrát opakováním šmrdláním s páskovým vodičem.

Měl jste někdo nějaké trable s mikrospínači na trimech?
Kontaktovat uživatele:

#1617 Příspěvek od Ray69 »

JJ na mé V2 ty mikrospínače spínaj tek nějak dívně nejistě. Ale když to vím tak prostě víc zatlačím aby sepnul. Výměnu jsem zatím neřešil.
PC cessna 480(krycí jméno traktor)HYPE FOX(rev 1.1)TX - Hitec Optic 6 SPORTRX - Hitec HFD-08RD
boboland
Kontaktovat uživatele:

#1618 Příspěvek od boboland »

LV píše:............Ibaže či to vaše rádio FullHDpixelplus ten začiatočník zvládne :?:

Som jasny zaciatocnik (no a čo).
Na stole som uz sice mal aj ine vysielacky, ale len na opravu.

Skusal som nastavovat nejake veci v dx8, optic 6 a T9x original soft - vsetko velmi narocne a treba toho dost vela vediet, aby sa vobec nieco dalo napipat. Traba navod a ucit sa ...

T9x - so softom er9x = naprogramuje aj male decko. Neskutocne jasne a prehladne a hlavne vsetko je na 6 stranach + nejake pomocne, kde sa nic pre let nenastavuje.
Bal som sa toho tak isto ako iny a nechcel ho tam hned davat, ale po nahodeni er9x hned na prvy krat som kludne a bez navodu (sorry RiMr. nepozrel som si ani jeden tvoj navod pre er9x - nebolo treba) napipal samokridlo s 3 letovymi rezimami, rozdnymi krivkami podla plynu, expo a mnoho dalsich blobosti - chcel som to skusit a ono to islo ako nic. Az som sa divil. Ostatne modely uz boli hracka.
Proste to chlapci naprogramovali pre kazdeho, bez ohladu ako si nas chceli pripravit vyrobcovia inych systemov. Zakladom je to, ze vas na nic nepripravuju a do nicoho nenutia - priradite si co a kde chcete, pripojite si co a kde chcete a tak je to so vsetkym = pre mna najlahsie na pochopenie je to , ze daj si kde chces co chces a tam to aj bude.

A stopky? A co tak pomerove stopky na vyskovke - tiez no problem. A klasicke stopky aplikujete na comkolvek co vas napadne aj nenapadne.

Je jasne ze su ine vysielacky co to uz vedia vsetko davno (myslim podla reakcii niektorych), ale ...

>>>>>> ANO , zvladne aj uplny zaciatocnik. <<<<<<<<
http://bobo.matej.name
coro

#1619 Příspěvek od coro »

ER9x sa v tých nejbežnejších veciach programuje tak, že čo má byť priradené k nejakému výstupu to sa tam vymenuje. Ten kto chce s tým lietať a napríklad použiť brzdenie krídelkami, musí vedieť že raz sa brzda k výchylke serva krídelka pripočíta, a druhý raz sa odpočíta - a že vtedy pojdu obidve jedným smerom.
S ostatnými rádiami tam buď nájde nejaké Brak alebo nenájde.. Ak nenájde tak má pri niektorých aj smolu, alebo to musí nejak nadrátovať voľnými mixami ktoré môžu byť zložitejšie ako to vymenovanie... ak nájde tak ok ale sa ani nič nedozvie.
Mne to v ER9x pripadá dosť poučné a intuitívne, aj keď trošku pracnejšie.

Možno preto že ako normálne rádio mám Multiplex EVO, kde je to dosť podobne - pre každý "výstup" zoznam vstupov... ale EVO je žiaľ menej univerzálne - zato o to viac názorné (a logickejšie - nepomenované prepínače, pomenované výstupy - skoro presne naopak ako u ER9x kde sa prepínač napríklad volá AIL a pritom nemá nič spoločné s krídelkami - u mňa slúži na blokovanie motora, a výstup sa volá CH5 a pritom to môže byť napríklad ľavé krídelko..)

Každopádne si trúfam povedať že vysvetliť začiatočníkovi, čo majú robiť servá a ten zoznam mu dať len napípať do vysielača tak ako ho má poznamenaný, je hodnotnejšie, ako vysvetľovať mu čo znamenajú nejaké skratky alebo kde v menu nájde predpripravenú nejakú bežnú funkciu ..
Naposledy upravil(a) coro dne ned 12.06.2011 18:13, celkem upraveno 1 x.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1620 Příspěvek od RiMr »

Ray69 píše:JJ na mé V2 ty mikrospínače spínaj tek nějak dívně nejistě. Ale když to vím tak prostě víc zatlačím aby sepnul. Výměnu jsem zatím neřešil.

A jo čoveče, když trošku víc zatlačím tak to šlape. TO jsem rád že to není nic fatálnějšího. Vyčistím a bude to gud :)
Na hračkové rádio co už má nalítáno v dešti v prachu ve sněhu už s třetím modulem to jde :)

to Boboland:
mám stejný názor jako ty. Ono taky hodně záleží na generaci modeláře. Na tom nic není, je známá věc, že mladším tyto věci lezou do hlavy snáz. Navíc jsem nedávno četl nějaký článek o výzkumu mozku, kde nějaký neurochirurg popisoval jak v průběhu posledních dvou generací dochází k znatelným změnám na propojení obou hemisfér, způsobené zátěží jiného typu. Tito lidé (obecně ročníky kolem 1970 a mladší, s tím že se to dále urychluje) jsou schopnější "irelevantního myšlení ve více rovinách", dokáží myslet na víc věcí najednou a propojovat abstraktní výsledky abstraktních problému k výsledným řešení praktických věcí. Doslova mluví o "mozku nového typu".
Bezpochyby, jak to tak v přírodě chodí, možná zas někde ubírá, ale to se všechno uvidí :)

Tím chci říct, s "pár" uživateli Er9x jsem už komunikoval. Zcela běžná situace - velmi zkušený a šikovný modelář "v letech", čučí do teho, nerozumí tomu, furt hledá v menu položky "typ křídla" a vztlakové klapky" a vzdychá po strých rádiích.
Na druhou stranu, nějaké oprsklé modelářské ucho co brousí po obloze s Floaterem a myslí si že mu patří svět :D a po pětiminutovém vysvětlování začne pípat čtyřservové křídlo... :)

Neříkám co je lepší nebo horší, ono ani jedno ani druhé lepší nebo horší není, ale zkrátka je to tak :)

Zpět na „Turnigy T9x“