Všem děkuji za odpovědi a názory.
S bezpádlem v principu souhlasím, už by to byl prostě jiný vrtulník. Asi u toho všichni jednou skončíme, až bude tříosé MEMS gyro samozřejmostí. Zatím jsou pádla standard. Problém, který popisuji, se tím možná nějak potlačí, v tomto případě ani ne kvůli stabilitě, ale opravdu lepším hospodařením s výkonem pohonné jednotky. Na druhou stranu pádla by neměla představovat zřetelnou zátěž, pokud se zrovna nehýbe cyklikou.
Díky za změřené otáčky, aspoň mám představu. Já jsem to podle vrčení listů odhadoval tak na 80Hz (siťové trafo u nás vrčí na 100Hz, citlivá audiotechnika nebo TV CRT na 50Hz), což při dvou listech zhruba odpovídá. Myslím, že při neutrálním kolektivu můžu používat tak těch 70% výkonu. Měřič otáček z odkazu by se mi líbil a cena je v pohodě (jen už nemám kartu použitelnou pro PayPal a konto tam je prázdné). Snad časem začnou akceptovat Moneybookers nebo tak něco.
Hodnocení sluchem je dobré právě jen k posouzení, jestli se otáčky při různé zátěži nemění. Jenže k tomu člověk potřebuje hýbat kolektivem od dorazu k dorazu (nebo aspoň nahoru a mít to symetrické) a navíc předpokládat nějaké obvyklé obtékání listů pro takovou polohu páčky. Vím, že na krajích kolektivu se mi už otáčky trochu brzdí, ale těžko říct, na kolika procentech kolektivu, nedokážu se během řízení kouknout na stupnice u páček

. Tam, kde výkon motoru stačí, mám kompenzační křivku pro pastorek 11T nastavenou správně.
Já myslím, že v zatáčkách bočím a klopím a k tomu kloním i stoupám správně, v tom problém není

. Jde o to, že pokud vlivem zatáčení a třeba i náhlých poryvů let splyne s prouděním větru, zanikne horizontální obtékání listů, klesne vztlak, vrtulník začne klesat a v relativním bezvětří je hned ve vírovém prstenci, takže dál ztrácí vztlak. I velké vrtulníky na to mají provozní předpisy a občas i tak havarují, třeba ultralighty se slabším pístovým motorem. Klouzáním do strany bych se náhle takto nepropadl, naopak bych se z pádu asi mohl dostat díky horizontálnímu obtékání rotoru.
Pokud HynX používá se stejným motorem pastorek 13T, tak to časem zkusím také a pastorky 11T odkážu slabším motorkům. Dám pak vědět.