Heli HK-450 z HC III.

Vrtulníky do velikosti 450
Odpovědět
Zpráva
Autor
bumbalek

#301 Příspěvek od bumbalek »

strahlung píše:Otáčky mívám nastavené myslím tak akorát, aby se udržely za normálních okolností konstantní víceméně v celém rozsahu kolektivu, tj. kompenzační křivka nějak moc nepřekročí maximum plynu ani na krajích kolektivu. Při menších otáčkách se to dusí, asi jdu s kolektivem moc ke kraji.

Budeš muset změřit kolik ti to doopravdy točí na rotoru a pak podle toho nastavit křivku ve vysílači. Jinak jestli máš Turnigy Typhoon 450H 2218H , tak to je zrovna ten pomalejší (alespoň papírově)
strahlung

#302 Příspěvek od strahlung »

bumbalek píše:
strahlung píše:Otáčky mívám nastavené myslím tak akorát, aby se udržely za normálních okolností konstantní víceméně v celém rozsahu kolektivu, tj. kompenzační křivka nějak moc nepřekročí maximum plynu ani na krajích kolektivu. Při menších otáčkách se to dusí, asi jdu s kolektivem moc ke kraji.

Budeš muset změřit kolik ti to doopravdy točí na rotoru a pak podle toho nastavit křivku ve vysílači. Jinak jestli máš Turnigy Typhoon 450H 2218H , tak to je zrovna ten pomalejší (alespoň papírově)

Hm. Máš pravdu, už jsem to zapomněl. On je opravdu papírově bez zátěže nepatrně pomalejší a jinak trochu větší a dražší, takže je asi trochu silnějí. Otáčky rotoru nemám jak změřit (stroboskop ? - bohužel nemám) a ani bych si nemyslel, že bych to měřit měl muset. Považoval jsem za podstatné je držet konstantní a křivku jsem nastavil podle sluchu. O to teď nejde. Spíš mě zajímá, jestli z toho motoru dostanu větší špičkový výkon při rozumném chování, pokud vyměním pastorek za 13-ti zubový. Tj. jestli tím ošetřím propadání se vrtulníku ve vírovém poli a zároveň se jeho jiné vlastnosti moc nezhorší.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
Bizon
Bydliště: Jižní Morava(Veseli n. M.); Praha 10 (Chodov-Kunratice)

#303 Příspěvek od Bizon »

Tyhle Typhoony mají docela rozptyl ot/V takže nic moc nespočítáš, ale podle toho co píšeš máš otáčky dost nízko. S tvojim pastorkem bych dal křivku plynu 100-100-100-100-100, a jestli máš už slabou baterku tak ani to nemusí stačit.

Jestli se to dusí s 11T, tak se to bude dost pravděpodobně dusit s 13T. Vzhledem k tomu že ten motor je docela silný bych tipoval že už ti odchází baterka.

Jinak chlapi, kdo už lítáte trochu s jistotou, tak doporučuju bezpádlo, konkrétně BeastX. Výkon naroste znatelně (ty pádla mají větší odpor než by člověk čekal), ale hlavně letové vlastnosti se posunou do říše snů=) Je to sice investice, ale pocit z letu uplně super, a majitelé origo Rexů pak budou jenom čumět jaktože čínská mrdka se zbastlenou hlavou lítá líp než jejich mazel=)
bumbalek

#304 Příspěvek od bumbalek »

otáčky změříš nejlíp otáčkoměrem. Třeba http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=10783 . Ono podle sluchu se dá zjistit jestli helina po přidání kolektivu drží přibližně stejný otáčky, ale když nevíš kolik točí na zemi tak je to k ničemu a nastavovat otáčky jen podle sluchu se dost dobře nedá, protože stačí vyměnit HK pastorek za ALIGN pastorek a zvuk se úplně změní, ikdyž otáčky zůstanou stejný.
HynX
Kontaktovat uživatele:

#305 Příspěvek od HynX »

strahlung píše:Poprvé letos jsem zašel s HK-450GT do polí, abych nebyl limitován velikostí zahrady, a trochu pofukovalo, chvílemi i trochu víc s mírnými poryvy. Létal jsem jen tak dokola, rychlejší osmičky a tak. Několikrát jsem při změně směru ztratil vztlak, upadl do vírového pole, kolektivem přidusil rotor a propadl tak o metr dva, moc příjemný pocit to nebyl, když foukalo víc, spíš jsem raději jen cvičně visel. Mám Turnigy Typhoon, ten rychlejší, myslím název končí osmičkou, a pastorek používám ten menší, myslím 11 zubů. Acu loňské Turnigy 2200mAh 20-30C. Otáčky mívám nastavené myslím tak akorát, aby se udržely za normálních okolností konstantní víceméně v celém rozsahu kolektivu, tj. kompenzační křivka nějak moc nepřekročí maximum plynu ani na krajích kolektivu. Při menších otáčkách se to dusí, asi jdu s kolektivem moc ke kraji. Má smysl zkusit větší pastorek a dosáhnout tak větší rezervy v otáčkách motoru, nebo bych si tím nepomohl, protože bych vlivem většího mometu při plném zatížení rotoru vyšších otáček rotoru nedosáhl? Já nemám moc představu, jakou má tento motor zatěžovací charateristiku. Tak, jak to mám, jsou motor i régl po přistání skoro studené, takže rezerva tu je. Zkusit to by znamenalo přeštelovat nastavení rádia, tak se napřed ptám, jestli to má cenu. Až doteď jsem to neřešil, byl jsem spokojený, ale ten obtížný únik z vírového pole mi začíná dělat starosti.
Za jak silného větru ve třídě 450 ještě létáte a jak bojujete se ztrátou vztlaku?
Ja mam motor Turnigy Typhoon 450H 2218H Heli Motor 3450k a 13T pastorok od firmy Extreme Production, kamarat mi meral otacky a pri 70% plynu ma cca 2700, tak sa mozes skusit odvijat od tejto hodnoty. Co sa tyka prepadavania v zakrutach, nebude to nahodou tym, ze moc klonis? Cize do zakruty das moc vrtasa do boku a tak sa prepadne po strane? Tiez som s tym mal dost problemov, kym som sa naucil "spravne" tocit ;)
Logo600SX • Spitfire Mk XVI (3D tlač) • Futaba 14SG
AdamProg
Kontaktovat uživatele:

#306 Příspěvek od AdamProg »

strahlung: Jakou mas krivku plynu? To vypada ze ji mas moc do V, zkus ji vic narovnat.
Jednou jsem si T500 naridil podle kolegy a taky se mi to propadalo, a zjistil jsem ze ma jinej regl a pri stredu mi moc klesnou otacky a propadne se. Krivku sem vic narovnal (snizil kraje krivky), a ted to leta OK.
strahlung

#307 Příspěvek od strahlung »

Všem děkuji za odpovědi a názory.
S bezpádlem v principu souhlasím, už by to byl prostě jiný vrtulník. Asi u toho všichni jednou skončíme, až bude tříosé MEMS gyro samozřejmostí. Zatím jsou pádla standard. Problém, který popisuji, se tím možná nějak potlačí, v tomto případě ani ne kvůli stabilitě, ale opravdu lepším hospodařením s výkonem pohonné jednotky. Na druhou stranu pádla by neměla představovat zřetelnou zátěž, pokud se zrovna nehýbe cyklikou.
Díky za změřené otáčky, aspoň mám představu. Já jsem to podle vrčení listů odhadoval tak na 80Hz (siťové trafo u nás vrčí na 100Hz, citlivá audiotechnika nebo TV CRT na 50Hz), což při dvou listech zhruba odpovídá. Myslím, že při neutrálním kolektivu můžu používat tak těch 70% výkonu. Měřič otáček z odkazu by se mi líbil a cena je v pohodě (jen už nemám kartu použitelnou pro PayPal a konto tam je prázdné). Snad časem začnou akceptovat Moneybookers nebo tak něco.
Hodnocení sluchem je dobré právě jen k posouzení, jestli se otáčky při různé zátěži nemění. Jenže k tomu člověk potřebuje hýbat kolektivem od dorazu k dorazu (nebo aspoň nahoru a mít to symetrické) a navíc předpokládat nějaké obvyklé obtékání listů pro takovou polohu páčky. Vím, že na krajích kolektivu se mi už otáčky trochu brzdí, ale těžko říct, na kolika procentech kolektivu, nedokážu se během řízení kouknout na stupnice u páček :oops: . Tam, kde výkon motoru stačí, mám kompenzační křivku pro pastorek 11T nastavenou správně.
Já myslím, že v zatáčkách bočím a klopím a k tomu kloním i stoupám správně, v tom problém není :wink: . Jde o to, že pokud vlivem zatáčení a třeba i náhlých poryvů let splyne s prouděním větru, zanikne horizontální obtékání listů, klesne vztlak, vrtulník začne klesat a v relativním bezvětří je hned ve vírovém prstenci, takže dál ztrácí vztlak. I velké vrtulníky na to mají provozní předpisy a občas i tak havarují, třeba ultralighty se slabším pístovým motorem. Klouzáním do strany bych se náhle takto nepropadl, naopak bych se z pádu asi mohl dostat díky horizontálnímu obtékání rotoru.
Pokud HynX používá se stejným motorem pastorek 13T, tak to časem zkusím také a pastorky 11T odkážu slabším motorkům. Dám pak vědět.
AdamProg
Kontaktovat uživatele:

#308 Příspěvek od AdamProg »

strahlung píše:Všem děkuji za odpovědi a názory.
S bezpádlem v principu souhlasím, už by to byl prostě jiný vrtulník. Asi u toho všichni jednou skončíme, až bude tříosé MEMS gyro samozřejmostí. Zatím jsou pádla standard. Problém, který popisuji, se tím možná nějak potlačí, v tomto případě ani ne kvůli stabilitě, ale opravdu lepším hospodařením s výkonem pohonné jednotky. Na druhou stranu pádla by neměla představovat zřetelnou zátěž, pokud se zrovna nehýbe cyklikou.
Díky za změřené otáčky, aspoň mám představu. Já jsem to podle vrčení listů odhadoval tak na 80Hz (siťové trafo u nás vrčí na 100Hz, citlivá audiotechnika nebo TV CRT na 50Hz), což při dvou listech zhruba odpovídá. Myslím, že při neutrálním kolektivu můžu používat tak těch 70% výkonu. Měřič otáček z odkazu by se mi líbil a cena je v pohodě (jen už nemám kartu použitelnou pro PayPal a konto tam je prázdné). Snad časem začnou akceptovat Moneybookers nebo tak něco.
Hodnocení sluchem je dobré právě jen k posouzení, jestli se otáčky při různé zátěži nemění. Jenže k tomu člověk potřebuje hýbat kolektivem od dorazu k dorazu (nebo aspoň nahoru a mít to symetrické) a navíc předpokládat nějaké obvyklé obtékání listů pro takovou polohu páčky. Vím, že na krajích kolektivu se mi už otáčky trochu brzdí, ale těžko říct, na kolika procentech kolektivu, nedokážu se během řízení kouknout na stupnice u páček :oops: . Tam, kde výkon motoru stačí, mám kompenzační křivku pro pastorek 11T nastavenou správně.
Já myslím, že v zatáčkách bočím a klopím a k tomu kloním i stoupám správně, v tom problém není :wink: . Jde o to, že pokud vlivem zatáčení a třeba i náhlých poryvů let splyne s prouděním větru, zanikne horizontální obtékání listů, klesne vztlak, vrtulník začne klesat a v relativním bezvětří je hned ve vírovém prstenci, takže dál ztrácí vztlak. I velké vrtulníky na to mají provozní předpisy a občas i tak havarují, třeba ultralighty se slabším pístovým motorem. Klouzáním do strany bych se náhle takto nepropadl, naopak bych se z pádu asi mohl dostat díky horizontálnímu obtékání rotoru.
Pokud HynX používá se stejným motorem pastorek 13T, tak to časem zkusím také a pastorky 11T odkážu slabším motorkům. Dám pak vědět.

S teoretickeho hlediska to jsou velice zajmave vlivy na vrtulnik, ale z modelarskeho hlediska jsou to podradne vlivy. RC vrtulniky jsou oproti opravdovym vrtulnikum strasne premotorovane(nektere opravdove vrtulniky jsou na tom s vykonem opravdu na hrane), a tudiz tyto vlivy se tak silnene neprojevuji, jako u velkych vrtulniku.
Rozdil v prvcich s rotorem a proti smeru rotoru v RC jsou tak zanedbatelne, ze je nijak nepocituji a jinaci prubeh tahu pri vyseni a v letu a v prizemnim efektu, mozna trochu malo vnimam, ale to patri k pilotnimu umeni se snima poprat a k tomu ti pomuze jen letat, letat a nic jineho.
Tim te samozrejmne neodrazuji od zkoumani teorie letu vrtulniku do hloubky, taky se do teorii rad ponorim, ikdyz to na mou modelarskou praxi nema zadny vliv :)
strahlung

#309 Příspěvek od strahlung »

Ono to asi záleží na podmínkách. Když jsem si pořídil HK-450, podle očekávání se ukázalo, že se s ním oproti Walkera#4 dá létat i ve větru. A zároveň se ukázalo i to, o čem jsem tu pak psal, totiž že není ani tak problém v horizontálním unášení větrem (třída 450 dokáže letět hodně rychle), ale že v poryvech větru skáče vertikálně tak prudce, že je lepší ve vhodném okamžiku rychle přistát a nechat toho. Ano, s tím přemotorováním určitě souhlasím, ono se mi to ostatně vždy z vírového pole dostalo, ale vždy jsem měl předtím dostatečnou výšku (což i myslím odpovídá těm předpisům pro vrtulníky) a prostě to nebylo vůbec příjemné ani bezpečné. Jiná věc je, že to vertikální hopsání se obtížně kompenzuje i při libovolném výkonu pohonné jednotky. Souhlasím, chce to opatrně cvičit v reálných podmínkách.
shake13

#310 Příspěvek od shake13 »

To strahlung: este stale si neprezradil, ako mas nastavenu krivku plynu. Pri tej konfiguracii ktoru mas, motor-pastorok, je jediny problem to, ze mas nizke otacky rotora. Podla mojich vypoctov mas pri 70% plynu len 2100 ot., pri 80% len 2400, a pri 90% 2700ot. Takze krivku plynu by si mal mat v celom rozsahu medzi 90 az 100%.
Gaui 100,Rex 450,Prôtos 500,Frenzy TZ 50,Logo 600SE,FX18 DSM2,JR 9 DSM2,
MAX,Rival,BN-2 Islander
HynX
Kontaktovat uživatele:

#311 Příspěvek od HynX »

shake13 píše:To strahlung: este stale si neprezradil, ako mas nastavenu krivku plynu. Pri tej konfiguracii ktoru mas, motor-pastorok, je jediny problem to, ze mas nizke otacky rotora. Podla mojich vypoctov mas pri 70% plynu len 2100 ot., pri 80% len 2400, a pri 90% 2700ot. Takze krivku plynu by si mal mat v celom rozsahu medzi 90 az 100%.
Presne tak, ak naozaj ma motor ako ja. Ked som pri montovani tohto motora mal 11T pastorok, otacky boli pre moj styl letu velmi nizke. Ani som neuvazoval o 12T, ale rovno tam dal 13T.
Logo600SX • Spitfire Mk XVI (3D tlač) • Futaba 14SG
Kenny McCormick

#312 Příspěvek od Kenny McCormick »

tento motor som mal
Ak sa pri 11t dusi, je to dost nezvycajne. Mozu byt v nom vylagrovane loziska alebo mas vymeknute baterky. Pouzivas aj novsie packy aspon 25C?
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
strahlung

#313 Příspěvek od strahlung »

Děkuji za další cenné informace. Je to asi s těmi otáčkami opravdu tak, jak píšete, sám jsem to tak cítil. Na křivku se teď podívat nemůžu, musím nainstalovat rozhraní do stolního počítače. Asi zítra, teď už mě pálí oči. Dám tam ten pastorek 13T a počítám s výrazným zlepšením, prostě je to větší silnějí motor a ty bývají trochu pomalejší, asi to je u nich lepší kompromis mezi ztrátami v mědi a v železe.
strahlung

#314 Příspěvek od strahlung »

Kenny McCormick píše:tento motor som mal
Ak sa pri 11t dusi, je to dost nezvycajne. Mozu byt v nom vylagrovane loziska alebo mas vymeknute baterky. Pouzivas aj novsie packy aspon 25C?

Ono se to dusí nejspíš jen v tom smyslu, že se kompenzace vlivu kolektivu při nastavených otáčkách v krajních polohách dostává mimo rozsah réglu - PWM jede naplno, víc už to nejde. Takže ne přetížení motoru, ale převod příliš do pomala.
shake13

#315 Příspěvek od shake13 »

Dusit sa to moze aj pre nizke otacky rotora. Kineticka energia rotora je velmi dolezita u tychto vrtasov. Este pred vymenou pastorku vyskusaj krivku plynu takto: pre normal - 0, 85, 90, 95, 100%; pre idle - 100, 95, 90, 95, 100%. Po vymene pastorka sa otacky rotora vyrazne zvysia, ale vyrazne sa zvysi aj spotreba. Pokial zacinas, kludne tam mozes ten pastorok ponechat. Len nastav krivku plynu.
Gaui 100,Rex 450,Prôtos 500,Frenzy TZ 50,Logo 600SE,FX18 DSM2,JR 9 DSM2,
MAX,Rival,BN-2 Islander
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“