Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
Drondys

#1141 Příspěvek od Drondys »

DaveLister píše:Jenom pro informaci - dneska mi prisel balik z HC po cca 10dnech. Byla to pomerne velka krabice(nejdelsi strana pres 30cm). Cinan to oznacil jako other s cenou 15$. Zda se, ze to proslo bez povsimnuti. Je pravda ze v tom nebylo nic extra ceneho, ale 15$ to taky nestalo :). Takze nejaka nadeje tam jeste je :wink:

Nikdo ovšem nedokáže odhadnout jak velká ta naděje je ani jestli se nezmenšuje a spoléhat se na to rozhodně nedá. Zatím lze konstatovat jen to, že stávající situace si zaslouží razantnější postup vůči České poště s maximálním tlakem na minimalizaci problémů a s cílem co nejdříve se přiblížit stavu, kdy se podobné excesy jako je například délka odbavení delší než měsíc nebo vyžadování doložení dokladů jen z rozhodnutí pracovníka České pošty v případech kdy jsou průvodní doklady zcela postačující a doložení nebylo vyžádáno celním úředníkem, stávaly maximálně jednou za deset let a postiženému adresátovi by se v takovém případě pošta musela omluvit. Navíc bych navrhoval České poště uložit povinnost zaplatit za každý takový případ příslušnému adresátovi třeba 10000 Kč nebo i více jako odškodnění, aby se poště takové případy v žádném případě nevyplácely. To, že jsou příslušní vedoucí pracovníci České pošty, kteří jsou za přetrvávající nedobrý stav odbavování zásilek, neschopni pružně reagovat a neumí situaci vyřešit i když na to měli už dost času, to není omluvou. :wink:
krtek2k

#1142 Příspěvek od krtek2k »

pratele, jak dlouho v soucasnosti trvá u těch našich expertů na celní poště stav "ve stavu přípravy k celnímu řízení" u EMSky ? Díky
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Drondys

#1143 Příspěvek od Drondys »

krtek2k píše:pratele, jak dlouho v soucasnosti trvá u těch našich expertů na celní poště stav "ve stavu přípravy k celnímu řízení" u EMSky ? Díky

U EMS to asi nebude o moc lepší. Třeba v jiné diskusi viz tento odkaz se pár lidí např. pod nickem Klotzman a Josef01 chlubí jak to trvalo přes měsíc i když to byla zásilka EMS. Jak to tak vypadá tak platit za EMS jsou v současnosti jen vyhozené peníze. :wink:
matOrix

#1144 Příspěvek od matOrix »

ja mam opacnu skusenost... 7 dni od objednania (25.5.-2.6.)
stalo mi to za to...
Hitec, PA Extra MX, EG PRO, RS352 RCF, ESA Combat Zero, RCF Edge 540T HotRed, Marabu XL
krtek2k

#1145 Příspěvek od krtek2k »

matOrix píše:ja mam opacnu skusenost... 7 dni od objednania (25.5.-2.6.)
stalo mi to za to...

bavíme se oba o čechách? Tím líp.
Frsky X10S Carbon
Drondys

#1146 Příspěvek od Drondys »

krtek2k píše:
matOrix píše:ja mam opacnu skusenost... 7 dni od objednania (25.5.-2.6.) stalo mi to za to...

bavíme se oba o čechách? Tím líp.

I kdyby ano tak je potřeba mít na paměti, že je to jeden jediný zmíněný případ a i když to matOrixovi třeba prošlo tak rychle tak to vůbec nemusí znamenat, že to projde každému kdo si taky zaplatí EMS.

Už se tu několikrát v minulosti prokázalo, že jsou případy kdy to projde rychle jako třeba zmínil DaveLister, kterému prošla poměrně velká zásilka z Hongkongu za 10 dnů a to nezmiňuje, že by to bylo EMS. Takže i když to není EMS může to projít dost rychle pokud je štěstí na straně adresáta. Přitom matOrix zmínil, že jemu prošla EMS za 7 dnů. Tři dny rozdílu mezi obyčejnou zásilkou a EMS opravdu není nic moc a za tu cenu to zřejmě nestojí.

Na druhou stranu jsou případy kdy se to zdrží několik týdnů i měsíc a nedá se s jistotu v žádném případě zaručit, že to projde rychle i když to bude třeba EMS což dokazují i případy viz již uvedený odkaz do jiné diskuse kde bylo hned několik případů velkého zdržení zásilek EMS.

Nikdo není schopen definovat ani určit jaká je v současnosti pravděpodobnost rychlého průchodu EMS jestli 10%, 30%, 50% nebo jiná. Je to prostě sázka do loterie a když nebudeš mít štěstí tak ti v rychlém průchodu zásilky nic nepomůže ani EMS. Když štěstí mít budeš tak zásilka může projít rychle i když nebude EMS tak jako se to stalo DaveListerovi.

Takže se dá konstatovat pouze jediné. Hoď si mincí, nech si na to vyložit karty, věštit z křišťálové koule nebo se rozhodni nějak jinak dle své libosti jestli EMS ano nebo ne, ale nečekej žádnou jistotu, že to projde rychle ať už si EMS zvolíš nebo ne. Nic lepšího se v současnosti poradit nedá. :wink:
krtek2k

#1147 Příspěvek od krtek2k »

Naštěstí na infinity-hobby.com je EMS u menších věcí docela levný. Platil jsem 14$
Zatím je "ve stavu přípravy k celnímu řízení" teprve od pátku.
Frsky X10S Carbon
krtek2k

#1148 Příspěvek od krtek2k »

Co se mi stalo:
Čekám přes měsíc z BOCABEARINGS.COM bublinkovou obálku s 5 ložisky.
Včera přijela balíková pošťačka že mám balíček. Po pěti minutách hledání v autě odvětila, že se s tím staví odpo , nebo zítra. Dnes nic, tak jsem volal na poštu. A prý jsem měl rekomando z USA , jenže tam prý "nebyla data" , a oni tady nemůžou nic vymýšlet , a že to poslaly znovu na poštu 120. Když jsem odvětil , že tomu nerozumím, a že na poště 120 to teď hnilo 4 týdny , paní Langerová povídala, že tam bylo napsáno "vybrat clo" , ale nebylo kolik a tak to poslala zpátky na poštu 120.

pokračování:
Dnes dorazil doporučený dopis z celní pošty:
bla bla bla
"Vzhledem k tomu , že Vaše zásilka byla vrácena z dodací pošty , dostavte se osobně s tímto oznámením , průkazem totožnosti nejpozději do jednoho měsíce, jinak bude zásilka vrácena zpět"
bla bla bla
Momentálně nahánim vedoucího naší dodací pošty, a budu reklamovat jejich postup "vracení zpět na 120tku" a požadovat doručení až domu, který mám zaplacený , mě nějaký jejich vnitřní zakopávání nezajímá.
Nevim po kolikátý už bliju ..
Frsky X10S Carbon
swenak

#1149 Příspěvek od swenak »

Pokud to nevít, v případě, že pošta koná bez splnomocnění a toto podepisujete až při převzetí balíčku, máte práve odmítnou poplatek za zastupování v celním řízení (nikoliv však oněch 96,-Kč za uskladnění v rámci souhrné deklarace). Cca 2 týdny jsem si o tomto dopisoval s lidmi ČP, posledně s p. Čihákem Milošem. Těch 96,-Kč je asi legálních, ale dle mého je to napadnutelné, protože platím za to, že si stát chce ověřit, jestli mně jako adresáta jde o něco skásnout (clo/DPH), nebo ne. Dle mého by i toto mnělo být zdarma, protože já o to nestojím. Ale právník nejsem, takže nevím, nakolik jde bolovat proti poplatkům za neobjednané služby (souhrná deklarace, případně celní deklarace).

"Dobrý den,

Rozumím a vysvětlím. Vaším jménem samozřejmě konat bez zmocnění nemůžeme - ale to se týká pouze celního řízení viz níže, Máme to nastaveno tak, že pokud při doručení souhlas k zastupování neudělíte, tak by Vám měl být poplatek za zastoupení stornován a přesto by měla být zásilka doručena pokud zaplatíte clo/DPH. Vycházíme z celního kodexu v tom smyslu, že máme právo zásilku vyclít vlastním jménem tedy bez zmocnění Daňový řád č. 208/2009 v platném znění je procesní předpis na jehož základě probíhá celní řízení. V § 27 je uvedeno, že každá osoba si může zvolit zástupce. Celní kodex ES hmotně právní předpis v postavení speciálu vůči daňovému řádu a v postavení zákonné normy ES v článku 5 upravuje procesní pravila zastupování přímo v celním řízení. Zde připouští možnost jednání bez zmocnění vlastním jménem ve vlastní prospěch. Této skutečnosti ČP využívá a odůvodňuje svůj postup tím, že při doručení zásilky vzniká smluvní vztah s klientem a navíc je k tomuto úkonu přiřazeno prováděcím předpisem k celnímu kodexu čl. 237 odst. 2 a) i ukončování celního řízení -propuštění zboží do navrženého režimu volného oběhu. Proto k tomuto okamžiku vážeme podepsání resp. udělení plné moci a vznik obchodního vztahu. V případě, že se klient rozhodne zmocnění neudělit a zaplatí celní poplatky clo/DPH zásilka je mu předána s tím, že neuhradí poplatek za službu celní deklarace, v případě, že odmítne zaplatit i celní poplatky nebude mu zásilka vydána. Tímto jsou práva klienta ošetřena. Tento postup byl nasazen z důvodu, aby se předešlo zdržování zásilek na vyměňovací poště v případě, že by bylo nutné u všech zásilek opatřovat zmocnění ještě před celním řízením.
SD se tohoto procesu netýká a pošta jej může zpoplatnit i bez udělení plné moci, úkon nespadá do celního řízení, je to povinnost každého dopravce tento úkon provést a má možnost si ho zpoplatnit ČP má právo toto učinit na podkladě akt světové poštovní unie čl. 18 odst. 2. O tom zda-li se umístí zboží do skladu v konečném důsledku rozhodne celní úřad. většinou se to děje proto, že není zřejmé co přesně zásilka obsahuje s tím souvisí i udávaná vlastní hodnota zboží apod."

Jinak, mé zkušenosti poslední cca týden jsou, že ze 3 balíčků do 22EUR mi jeden prošel hned (z Dealextreme) a 2 zůstali na poště (jeden gift, jeden other). K oběma jsem dodal osobně prohlášení a upravenou fakturu z HK (na cca 25% původní ceny) a nebyl problém, platil jsem "jen" 2x96,-Kč poště. U vysílačky jsem musel přidat slova typu "dyť je to čínský křáp" :-)
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#1150 Příspěvek od JirkaA »

swenak píše:K oběma jsem dodal osobně prohlášení a upravenou fakturu z HK (na cca 25% původní ceny) a nebyl problém, platil jsem "jen" 2x96,-Kč poště.

:roll: :roll: tohle vyžaduje fakt velkou dávku hlouposti, přiznat se na veřejně přístupném fóru k daňovému úniku a padělání dokladu :roll: :roll:
OK2WY
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#1151 Příspěvek od koulinek »

swenak>

Edit: bylo jen upozorneni ;)
Naposledy upravil(a) koulinek dne pon 20.06.2011 11:45, celkem upraveno 1 x.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
swenak

#1152 Příspěvek od swenak »

předjímáte něco, o čem nemáte dostatek informací...z toho, co jsem napsal si vemte, co je pro vás užitečné...zbytek vám nepřísluší hodnotit...
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#1153 Příspěvek od koulinek »

swenak píše:předjímáte něco, o čem nemáte dostatek informací...z toho, co jsem napsal si vemte, co je pro vás užitečné...zbytek vám nepřísluší hodnotit...

Ono z toho cos napsal je to zřejmé dostatečně, nebo se rekl neco co jsi chtel říci jinak, tak si to editni at to nevyznívá takhle, ale je to jen a pouze tvoje záležitost, nic nehodnotim a je mi po tom prd.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
strycArtus
Kontaktovat uživatele:

#1154 Příspěvek od strycArtus »

swenak píše:předjímáte něco, o čem nemáte dostatek informací...z toho, co jsem napsal si vemte, co je pro vás užitečné...zbytek vám nepřísluší hodnotit...

Měl by jsi bojovat proti výpalnému poště a zdržování balíčků na poště a v podstatě děláš opak, zavdáváš příčinu, proč raději vše poslat do celního skladu protože se snažíš ochcat stát.
Vzhledem k tomu, že na toto téma byla upozorněna média, pravděpodobně tvůj případ může v případné reportáži ukázat na oprávněné zadržování balíčků, neboť příjemci fixlují. Už to tak v jedné reportáži vyznělo.
swenak

#1155 Příspěvek od swenak »

Takže se mám veřejně tvářit, že jsem vždy poctivý a že nepatřím k těm, kteří, když je ta možnost a s poctivostí neuspěli, možnost nevyužijí a budou pořád poctivci, ano? Toto téma k tomu asi neslouží, ale když založíte jiné, které se bude věnovat chování národa a jednitlivců, pohnutkám, které k chování vedou, tak prosím, klidně tam můžeme probírat tyto věci. Já, na rozdíl od většiny, nejen zde, bojuji (chci vidět, kolik třeba zde z vás prudilo poštu písemně a telefonicky týdny, aby se dostali k nějaké kloudné odpovědi, komunikují s ČOI, výrobci, importéry a podobně nejen pro sebe, ale i ostatní), ale když se ukáže, že nemám šanci uspět s molochem (včetně státu), udělám to, co si myslím, že vyřeší můj neúspěch, kompenzuje ztráty, nebo, ale s vědomím, že se to může proti mně obrátit a pak si budu nést následky, najdu jiné řešení. Takže pokud se tady někdo rozhodne, že můj příspěvek a otevřenost vrhá na nákupce z tohoto fóra špatné světlo, protože oni nic takové nedělají, klidně to smažte.
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“