Nový motor Palička 2026/3500 kv

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
JMalik

#61 Příspěvek od JMalik »

graup15 píše:
Dost mi zajímají výsledky toho 1509/1Y na 6S. Nezapomeň se pak pochlubit. Ta bandáž vydrží 100%..100 000 otáček. Jen to ostatní asi ne :-) Ale i tak ..jsem velmi zvadavý. Díky

Byl jsem s tím polétat v pondělí.
Dost foukalo, pršelo do toho a hlavně byla blbá dohlednost. Dal jsem pět, nebo šest stoupání tak po třech vteřinách, stejně to mizelo na hranici kde to bylo vidět. Ten článek navíc je hodně znát, navíc to jsou nové baterky......Vrtule řve na utržených proudnicích ještě 200m po startu, pak to začne opravdu brát a svištět.
Protože jsem blb, tak jsem si v pondělí smazal data ještě než jsem to stáhnul do PC. Další akce asi zítra, určitě sem o tom pak něco napíšu. Zatím se nic neurvalo, teploty motoru, reglu, baterek taky OK.
(Na motor jsem dal radši keramická ložiska. Normální jsou tak na hranici s otáčkama)
milost
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od milost »

JMalik píše:Byl jsem s tím polétat v pondělí.

Dovolím si hlasitě skandovat: "Video! Video! Video!"
(A nebo bych se někdy rád přijel podívat.)
Naposledy upravil(a) milost dne stř 22.06.2011 19:42, celkem upraveno 1 x.
Kdo je bez miny, ať hodí kamenem.
m2
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od m2 »

milost píše:

Hm... dovolím si vyjadriť názor, že video lietadla, ktoré za 3s zmizne z dohľadu, vidieť nepotrebujem...
:twisted:
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
graup15

#64 Příspěvek od graup15 »

m2 píše:
milost píše:

Hm... dovolím si vyjadriť názor, že video lietadla, ktoré za 3s zmizne z dohľadu, vidieť nepotrebujem...

Ale no tak :-) Nezlob :-) Já např vidím rád vše co je zajímavé...včetně i tvojich prací a výzkumů.
m2
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od m2 »

graup15 píše:
m2 píše:
milost píše:

Ale no tak :-) Nezlob :-) Já např vidím rád vše co je zajímavé...včetně i tvojich prací a výzkumů.

No ... myslím to vážne. Syn sa dosť zaoberá fotením a ono už len odfotiť rýchlejší model, aby fotka vypadala čo k čomu je hodný kus zručnosti a bohužiaľ aj dosť drahej techniky, bez ktorej to nejde (to vieš aj sám). No a film "Surprise na 5kW" fakt vidieť nepotrebujem, kým tam nebude stáť pri Malikovi zdatný kameraman s adekvátnou technikou. Každopádne, na živo by som si to pozrel rád.
milost
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od milost »

Mně by možná stačil zvuk vrtule trhající proudnice... to můžu. 8)
m2
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od m2 »

milost píše:Mně by možná stačil zvuk vrtule trhající proudnice... to můžu. 8)

Jaj, tak to mám doma. Keď sme už pri tom, pri 1,5kW je najbrutálnejší zvuk 18,5x12 s priľahlým prúdením, až potom nasleduje 17x13 s čiastočne odtrhnutým ... no a štvorcová slimka 14,5x14 nijako ohurujúco nereve. Samozrejme, ten zvuk je iný, ale v uzavretej miestnosti sa najviac bojím tej osemnástky...
JMalik

#68 Příspěvek od JMalik »

Je to tak. Pokud to chci slušně nafotit, tak to musí letět pomalu kolem. Pokud to má být s točící se vrtulí, tak stačí dát jenom tolik plynu, aby se sklopka otevřela a točilo se to. Pak jdou udělat slušné zajímavé fotky i s tím máznutým pozadím. Jak to letí rychle, tak z toho nejsou ani dobré fotky ani video.
Zkoušel jsem to dát v průletu tak do 1,5m, radši jsem letěl zatím v pěti metrech :wink: Tady by byla vynikající vychytávka mít svázanou výchylku výškovky s rychlostí. Takové řízení zisku od rychloměru. Na přistání jsou potřeba poměrně velké výchylky, na plný knedlík stačí tak milimetr nahoru, to samé dolů, na zbytek něco mezi tím. Létám to na malou hodnotu expa a dvojí výchylky.
Pokud se nic neurve, tak největší problém je baterka. Je to tam úplně natěsno, po přitažení křídla tam není ani milimetr rezervy. Kdyby se ten šestičlánek nafoukl, tak to jednak nedostanu z trupu a za letu by to možná dokázalo vyrvat ty dva m3 šrouby vzadu na křídle.
Jediná letová slabina je, že na motor to nedrží horizont, je třeba lehce tlačit. Mix motoru do výškovky tady nejde dát, protože by to klopilo okamžitě po vypnutí motoru a ani by to nesedělo v rychlých průletech bez motoru. Na to si jedině zvyknout.
graup15

#69 Příspěvek od graup15 »

m2 píše:
graup15 píše:
m2 píše:
milost píše:

No ... myslím to vážne. Syn sa dosť zaoberá fotením a ono už len odfotiť rýchlejší model, aby fotka vypadala čo k čomu je hodný kus zručnosti a bohužiaľ aj dosť drahej techniky, bez ktorej to nejde (to vieš aj sám). No a film "Surprise na 5kW" fakt vidieť nepotrebujem, kým tam nebude stáť pri Malikovi zdatný kameraman s adekvátnou technikou. Každopádne, na živo by som si to pozrel rád.

Když máš správné kamárády, kteří s tím nejenom umí, ale to vybavení mají...jde vše. Pina má roztomilý foťáček a Klobouk kamerku.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od TomasC »

Za sebe mohu říci, že "bučení" od F5B vrtule je velmi snesitelné proti "kvičení" pyloňáků F5D. Srovnával jsem to na poměrně blízkých startovištích.

A tahání nahoru za motorem mi přijde správné pro F5B. Zapneš motor a stejně stoupáš. Trend je mít na vypínači kolem 1,5sec motoru. Zkoušel jsem si to naprogramovat a je to docela jednoduché. Spínačem rozjedeš pomalé virtuální servo. První virtuální vypínač pošle na motor 100%, druhý virtuální vypínač pošle na motor -200%. Dokud necvakneš vypínačem zpět, tak nic. Je to dost pohodlné.

A o výchylkách mi povídej. Když na pyloňáku přepnu režim přistání, tak v plné rychlosti je to až nepříjemné.

Jo závodní stroje. Ale je to radost!!!!
Abu
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od Abu »

Zrovna jsem neco takoveho chtel napsat. Ikdyz mam jen "hrackovy radobypylonak", tak to byl prvni pohon, ktery jsem se proste neodvazil dat v mistnosti na plnej plyn, tech 34tis otacek na 4.7x4.7 je skutecny peklo, uz pri pulce plynu z toho sla hruza (do kW daleko). Proti tomu je "dobracke bruceni" 18.5x12 na 1.3kW uplna legrace (ale az budu zkouset tuhle vrtuli s 6s, tak tech predpokladanych 2 - 2.2kW uz doma drazdit urcite nebudu).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
milost
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od milost »

m2 píše:

Keď sme už pri tom, pri 1,5kW je najbrutálnejší zvuk 18,5x12 s priľahlým prúdením...

Děláš mi radost. Je to jedna z možností pohonu pro Precious. V červenci to snad doklepu.

A ten kvíkot pylonů, to mi taky stříká adrenalin do žil.
m2
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od m2 »

milost píše:
m2 píše:

Keď sme už pri tom, pri 1,5kW je najbrutálnejší zvuk 18,5x12 s priľahlým prúdením...

Děláš mi radost. Je to jedna z možností pohonu pro Precious. V červenci to snad doklepu.

Tu je staručké video 1,6kW na 18,5x12:

http://www.topgun.sk/downloads/Peter/Vo ... im_pub.mpg

Neskôr som sa odvážil 18,5x12 aj pri 3kW (dvere na izbe boli privreté a stál som v chodbe):

http://www.topgun.sk/downloads/Peter/Vo ... kW/3kW.mpg

- môžeš si z toho urobiť nekonečú slučku a púšťať večer pred spaním... :twisted:
graup15

#74 Příspěvek od graup15 »

Ahojky ..
Na kolik ti vyšla Kira 500 s převodovkou? Palička zdražil motůrky a přemýšlím jestli se to za 7300kč vůbec vyplatí. :-( Potřebuji jeden motor ekvivalentu 1509/1Y do dalšího Vikinga a Palička vypadá jako velmi dobré řešení...jen ta cena mi přijde trošku už velká.
Asi to bude chtít domluvit se se Stevem (a přáteli v US) a udělat tu zastoupení...:-)
graup15

#75 Příspěvek od graup15 »

re..m2
Prosím tě, nemáš nějakou tabulku Kontronik Kira 500 dle kv motoru?
Web Kontroniků....to bych brečel. :-(
PS...jen pro info..malý Palička tzn 2028 již nestojí 6500 , ale 7300kč.
Na to, že je to de fakto prd prověřené..docela dost.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“