Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
kratas
Kontaktovat uživatele:

#1171 Příspěvek od kratas »

Možná dotaz na Drondyse. Sleduji tady, že ČP udělala něco špatně a někteří tady chtějí použít opravných prostředků. Mají na to vůbec právo? V plné moci ČP se totiž opravných prostředků vzdali.
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
Drondys

#1172 Příspěvek od Drondys »

kratas píše:Možná dotaz na Drondyse. Sleduji tady, že ČP udělala něco špatně a někteří tady chtějí použít opravných prostředků. Mají na to vůbec právo? V plné moci ČP se totiž opravných prostředků vzdali.

Jde o to, že někteří vůbec plnou moc nepodepsali a ČP za ně stejně vyřídila zásilku včetně DPH. Ke vzdání se opravnách prostředků ze strany České pošty by mohlo dojít pouze pokud by adresát řešil odvolání přes Českou poštu, ale pokud to řeší vlastní cestou pak nikoli.
Drondys

#1173 Příspěvek od Drondys »

tam píše:Proto ihned jak si vyzvednu balik budu zasilat na celni urad zadost o vraceni celnich poplatku, tak by se mi hodilo jakakoliv informace, abych mohl zadost zaslat spravne a celni urad se nemohl chytat na kazdou spatne napsanou drobnost. Pripadne jakakoliv dalsi rada bude vitana.

Podat žádost o změnu nebo vrácení vyměřeného DPH a doložit doklady stávajícího výměru a doklady k zásilce zmíněné v sekci Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce viz tento odkaz a žádost poslat na celní úřad Praha Ruzyně dle popisu uvedeného v sekci Pokud zjistíte, že bylo něco vypočteno špatně nebo s tím nebudete souhlasit viz ten stejný odkaz.
tam

#1174 Příspěvek od tam »

Drondys píše:Podat žádost o změnu nebo vrácení vyměřeného DPH a doložit doklady stávajícího výměru a doklady k zásilce zmíněné v sekci Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce viz tento odkaz a žádost poslat na celní úřad Praha Ruzyně dle popisu uvedeného v sekci Pokud zjistíte, že bylo něco vypočteno špatně nebo s tím nebudete souhlasit viz ten stejný odkaz.

Diky Drondys za tvoje navody, presne takhle hodlam postupovat. Pouze jsem chtel jestli nahodou se tu neobjevila i reakce kterou jsem prehledl, od nekoho kdo uz tuto zadost na CU zasilal a dostal uz nejakou odpoved. Zatim jsem zahledl pouze prispevky od nekolika lidi, kteri se zadost chystali zaslat.
Drondys

#1175 Příspěvek od Drondys »

tam píše:
Drondys píše:Podat žádost o změnu nebo vrácení vyměřeného DPH a doložit doklady stávajícího výměru a doklady k zásilce zmíněné v sekci Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce viz tento odkaz a žádost poslat na celní úřad Praha Ruzyně dle popisu uvedeného v sekci Pokud zjistíte, že bylo něco vypočteno špatně nebo s tím nebudete souhlasit viz ten stejný odkaz.

Diky Drondys za tvoje navody, presne takhle hodlam postupovat. Pouze jsem chtel jestli nahodou se tu neobjevila i reakce kterou jsem prehledl, od nekoho kdo uz tuto zadost na CU zasilal a dostal uz nejakou odpoved. Zatim jsem zahledl pouze prispevky od nekolika lidi, kteri se zadost chystali zaslat.

Zatím nejčerstvější informaci zde 16.6.2011 uvedl lukypav o tom, že 31.5.2011 podal žádost o změnu vyměření celního dluhu jak o tom sám píše viz tento odkaz. Zatím zde neuvedl zda se to nějak pohnulo. Patrně ještě nedostal odpověď. Zkus mu napsat SZ viz tento odkaz.
Frogi

zadržování balíčků

#1176 Příspěvek od Frogi »

No někde jsem ve Vaší diskuzi četl, že balíčky zadržují celníci a navrhují k zaslání dalších dokladů (tedy tím pádem vložení do skladu a výpalné 96 Kč). Mám známého na celnici, který sice nedělá balíčky, ale sdělil mi, že pošta si z toho udělala business. V podstatě celníci proclívají to, co jim pošta předá k procelní. Tedy kompletní roztřídění a připravení dokladů dělá pošta. I když celník má právo ještě zkontrolovat zásilky, které byly navženy k volnému propuštění. Takže je docela možné, že některé zásilky opravdu může zadržovat celník a požadovat doklady. Tedy tu a tam vyhmátne nějaký balíček a požaduje doklady. Ale podle mě se bude dít v méně případech.

Viz text stažený přímo z celnice.Po dopravení zásilek na poštovní úřad provedou pracovníci České pošty s. p. jejich rozdělení na zásilky ze třetích zemí a na zásilky, které jsou doručovány v rámci území Společenství. Zásilky, které obsahují zboží dovážené ze třetích zemí, pracovníci České pošty na základě průvodních dokladů a za využití RTG techniky roztřídí na zásilky navrhované Českou poštou k osvobození od cla a DPH, na zásilky navrhované Českou poštou v postavení zástupce v celním řízení k propuštění do volného oběhu s vyměřením celního dluhu a na zásilky umístěné do dočasného skladu České pošty. V případě nejasností při třídění zásilek, má Česká pošta právo požádat celní úřad o umožnění prohlédnutí zásilky, kdy pracovník České pošty za přítomnosti celníka může zjišťovat obsah poštovní zásilky, nebo jiné údaje, popř. vyjmout doklady, které jsou nezbytné k propuštění zboží. Pracovník celního úřadu do prohlídky zboží nezasahuje, vykonává pouze celní dohled nad zbožím. Po provedení prohlídky zboží pracovník České pošty zásilku zabalí a opatří obal zásilky nálepkou s textem “OTEVŘENO PRO CELNÍ ÚČELY“ a otiskem svého osobního razítka přes okraj nálepky.
Zásilky, které byly Českou poštou navrženy k propuštění do volného oběhu, jsou celním úřadem propouštěny na základě údajů deklarovaných Českou poštou, která v těchto případech při celním řízení vystupuje jako deklarant. Před propuštěním zboží je u vybraných zásilek prováděna celním úřadem cílená kontrolní činnost. Zásilky, které nebyly Českou poštou navrženy přímo k propuštění do volného oběhu, jsou umístěny do dočasného skladu České pošty a zároveň je příjemci Českou poštou zasláno Oznámení o příchodu zásilky ze zahraničí, ve kterém jsou mimo jiného specifikovány požadované doklady a informace potřebně k celnímu odbavení zásilky. Po doplnění potřebných podkladů je zásilka Českou poštou navržena k propuštění do volného oběhu, nebo pokud v daném případě Česká pošta nebude vystupovat jako zástupce v celním řízení, je možno dovážené zboží v zásilce odbavit osobně na celním úřadě, popřípadě zvolit k celnímu řízení jiného zástupce.
Naposledy upravil(a) Frogi dne stř 22.06.2011 12:05, celkem upraveno 2 x.
Frogi

pošta

#1177 Příspěvek od Frogi »

Jo a ještě to prozatím vypadá, že Česká pošta bude jediná pošta na světe, která si účtuje poplatek 96 Kč. Pokud vím, tak na Slovensku si pošta neúčtuje, v Německu taky ne, ve Velké Británii taky ne a v ostatních zemí to taky tak nevypadá. Ale budu rád za jakoukoliv informaci. Asi si ostatní pošty myslí, že u malých zásilek si účtovat 96 Kč za vložení do skladu může zákazníky pošty dost negativně naladit.
Drondys

Re: zadržování balíčků

#1178 Příspěvek od Drondys »

Frogi píše:No někde jsem ve Vaší diskuzi četl, že balíčky zadržují celníci a navrhují k zaslání dalších dokladů (tedy tím pádem vložení do skladu a výpalné 96 Kč). Mám známého na celnici, který sice nedělá balíčky, ale sdělil mi, že pošta si z toho udělala business. V podstatě celníci proclívají to, co jim pošta předá k proclení. Tedy kompletní roztřídění a připravení dokladů dělá pošta. I když celník má právo ještě zkontrolovat zásilky, které byly navrženy k volnému propuštění. Takže je docela možné, že některé zásilky opravdu může zadržovat celník a požadovat doklady. Tedy tu a tam vyhmátne nějaký balíček a požaduje doklady. Ale podle mě se bude dít v méně případech.

To není nic nového a už se to tady řešilo. Informaci o tom jak postupovat ohledně ověření toho zda byla zásilka zadržena z popudu celního úředníka nebo z popudu pracovníka České pošty v případech vyžádání dokladů i co dělat pokud bude zjištěno, že vyžádání dokladů jen na popud pracovníka České pošty bylo zbytečné, je uveden viz tento odkaz.
Kikuli

#1179 Příspěvek od Kikuli »

tam píše:Zdravim,

chtel bych se informovat jestli uz nekdo ze zde pritomnych, kteri posilali na Celni urad zadost o zmenu/vraceni spatne vymerenych celnich poplatku, od nich dostal nejakou odpoved?
...

23. 5. mi dorazilo do schránky oznámení o uložení zásilky s celním dluhem ve výši cca 350 Kč (včetně těch poplatků poště)
Zásilka byla v ceně 519 Kč, tj. těsně pod limitem 22 euro (včetně poštovného), ovšem, odesilatel z neznámého důvodu napsal na zásilku cenu o 20 dolarů vyšší (zřejmě cena zásilky před 50 % slevou zboží).
30. 5. jsem po poradě s vedoucí pošty, na které je zásilka uložena odeslala odvolání ve znění:

"Odvolávám se tímto vůči stanovení DPH ve výši CDE Kč na zásilku podacího čísla české pošty xxxxxxx, zahraničního podacího čísla yyyyyyyy, která byla stanovena celním výměrem čísla aaaaaaaa, neboť tato zásilka je nepatrné hodnoty, tj. v hodnotě pod 22 euro, což dokládám potvrzenou objednávkou od prodejce ddd, tak i výpisem transakce z mého bankovního účtu. Je mi známo, že na zásilce byla uvedena cena vyšší, cca AB dolarů, přičemž příčina tohoto mi není známa. Dodávám, že jde o zboží neobchodní povahy pro soukromé účely.

Zásilka je v této chvíli uložena na poště mjk – Praha mlk, jak mi poradila vedoucí této pošty.

Na základě důkazů, které tvoří přílohy 1 (potvrzení o objednávce od prodejce ddd) a 2 (výpis z bankovního účtu ze dne nnnnn) žádám o přezkoumání vyměřené výše DPH a následně o vyrozumění o výsledku tohoto přezkoumání, abych mohla zásilku převzít."

na adresu:

Oddělení CÚ 023.1 Celní - Praha - Pošta (CZ175100) Plzeňská 139
Praha 5 – Košíře
150 00

V pondělí, tedy 20. 6. jsem dostala na email, který jsem v odvolání uvedla toto:

"Dobrý den, k vyřízení Vaší žádosti o odvolání vůči doměření DPH, bych od Vás potřebovala vyplnit a podepsat plnou moc k celnímu řízení. Jelikož Česká pošta s.p. za Vás celní dluh již celnímu úřadu zaplatila, podá za Vás žádost o zrušení celního výměru s doložením Vašich dokladů prokazující oprávněnost Vaší žádosti. Pokud celní úřad žádost schválí a rozhodne o vrácení vyměřené částky 146,50 CZK, bude Vám zásilky vydána na Vaší dodací poště bez poplatků.
S pozdravem

Dana Kintnerová
vedoucí oddělení
celní deklarace

Kintnerova.Dana@cpost.cz
Tel: +420 257 019 517

Česká pošta, s.p.
pošta Praha 120
Plzeňská 290/139
220 00 Praha 5"

Takže jsem tu zasr* plnou moc během polední pauzy šla odeslat, ač jsem zuby skřípala nad jejím znění (mimochodem, podle kamaráda skoroprávníka je část o vzdání se práv neplatná, neboť se člověk nemůže předem svých práv vzdát), přičemž na to, aby pošta moji zásilku proclila moji plnou moc nechtěla a chtěla ji podepsat až při převzetí zásilky. Plnou moc odvolám, jakmile budu mít po víc jak třech měsících zásilku v rukou. (objednáno 3. 3., první zásilka skončila neznámo kde, znovu odesláno 14. 4., 19. 4. v republice, do 19. 5. na celnici a od té doby na poště, už jednou vráceno k uložení (vedoucí pošy nedodržela slib, že to tam určitě zůstane, než si to celníci vyžádají zpět a já to musela honit sama) a včera jsem posílala přes elektronickou podatelnu žádost o prodloužení uložení zásilky...
Drondys

#1180 Příspěvek od Drondys »

Pro Kikuli:

Další možná varianta je zásilku převzít, zaplatit DPH, ale nepodepisovat jim plnou moc díky čemuž by neměl být vůbec účtován poplatek 180 Kč i dle dřívějšího vyjádření zástupce pošty Praha 120. V takovém případě má být účtováno jen DPH a jinak žádné poplatky.

Vzít si od pošty papíry ohledně výměru DPH a po převzetí zásilky pak vlastní doklady k zásilce uvedené viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce i s tím výměrem DPH podat s žádostí na celní úřad Praha Ruzyně bez zprostředkování Českou poštou a komunikovat pouze s celním úřadem. Celní úřad pokud žádost uzná Vám vrátí již zaplacené DPH. Tento postup je výhodný v tom, že nemusíte na zásilku tak dlouho čekat než se celá záležitost vyřídí.
Kikuli

#1181 Příspěvek od Kikuli »

Tuto variantu mi na poště zcela zamítli a hádejte se s nima... :(
Drondys

#1182 Příspěvek od Drondys »

Kikuli píše:Tuto variantu mi na poště zcela zamítli a hádejte se s nima... :(

Není třeba se hádat. Je celkem běžné, že i ve větších městech jsou vedoucí ostatních pošt mimo poštu Praha 120 ohledně této problematiky slušně řečeno "informačně naprosto mimo mísu". Chce to telefonicky nebo emailem kontaktovat vedoucího pošty Praha 120 a požádat ho, aby vám tuto možnost domluvil s vedoucím vaší lokální pošty. Pak už by to neměl být žádný problém. :wink:
tam

#1183 Příspěvek od tam »

Tak dnes jsem si byl vyzvednout na poste balik a cela moje situace diky Ceske poste dostava zcela novy rozmer. Pani za prepazkou se nejprve mirne zhrozila, ze bude muset vyrizovat tuhle celni agendu, ke ktere zjevne od vedeni nedostali temer zadne pokyny. Zacala vyndavat dokumenty prilozene k baliku a jako prvni vzala plnou moc a zacala ji vyplnovat. Jelikoz jsem poste plnou moc daval jiz pred dvema mesici zpozornel jsem a vsiml si, ze na papiru je jako zmocnitel napsane uplne jine jmeno nez moje. Zacal jsem ji tedy rikat, ze tohle je pro nekoho jineho a ze ja jiz Ceske poste plnou moc dal, ona si zavolala kolegyni a zacali resit kdo vlastne je zmocnitel a kdo zmocnenec, protoze na moje jmeno na papire nezbyvala kolonka. Po chvili spolecne prace dvou postacek a me, kdy jsme prohlizeli vsechny prilozene papiry, jsem si vsimnul ze i papir od Celniho uradu s vypoctenym DPH je na zcela jine jmeno nejakeho pana z Brna (odpovidalo jmenu na predvyplnene plne moci). Stejne tak byla spatne i danova slozenka a potvrzeni na vypalne 180 Kc. Jenom puvodni danova deklarace z baliku se spoustou razitek od posty a celnice sedela. V tu chvili mi bylo jasny ze s balikem dneska neodejdu, a taky si uvedomil proc bylo na oznameni o prichodu zasilky o temer 300 Kc vyssi vypoctene DPH nez jake by melo byt. S pani jsem se dohodl, ze zkusi obvolat vsechny mozne mista a zjistit kde je dokumentace s celnim vymerem a slozenkou, aby mi mohli balik vydat.

Zjevne tedy pracovnici Ceske posty na sklade posty 120 pri vyskladnovani zamenili dokumenty, ktere prevzali od celniku. Jelikoz pan z Brna, k jehoz baliku jsou nejspis pripojeny moje dokumenty, nejspise objednaval ze zahranici poprve (posta viditelne nemela jeste jeho plnou moc), je mozne ze si pri vyzvedavani baliku nevsiml niceho divneho ze plati o tri sta korun mensi DPH a nepodepisuje plnou moc. Jestli si toho, ze dokumenty nesedi, nevsiml ani zamestnanec brnenske posty tak mozna uz balik, s dokumenty pro me, vydali nekomu jinemu. V tom pripade opravdu nevim jak chce posta situaci resit, jelikoz tim padem muj balik by musel byt podruhe proclen (nesmysl...) a pan z Brna dluzi statu tri stovky na DPH aniz by o tom vedel.

Jsem opravdu zvedavy jak tato situace dopadne. Kazdopadne jsem pevne rozhodnut zaslat stiznost na postu, ombudsmana a CTU s zadosti o vraceni vypalneho 180 Kc, jelikoz takhle si "kvalitu za kterou se plati" jak deklaruje posta na svem webu opravdu nepredstavuju.

Jedinym mirne kladnym bodem je, ze me podezreni na spatne vypoctene DPH je mozna chybne a vse nakonec bude sedet. Zarazejici ovsem je, ze cestou z Prahy si nikdo ze zamestnancu posty nevsiml, ze dokumenty jsou na zcela jine jmeno nez na ktere je adresovan balik (a ze pri zadavani do systemu a vyplnovani vsech moznych listku s adresou a castkou na vybrani to urcite byl vic nez jeden clovek).
kure87
Kontaktovat uživatele:

#1184 Příspěvek od kure87 »

Můžu se zeptat je možnost aby někdo za mně zašel na poštu vyřídil celní deklaraci balíku, zaplatil clo a vrátil balík poště aby mi ho doručila? Bez toho aby ho znovu posílal. Jenom by za mně vyřídil to papírování a balík by šel nerušeně dál do ČR.
Drondys

#1185 Příspěvek od Drondys »

kure87 píše:Můžu se zeptat je možnost aby někdo za mně zašel na poštu vyřídil celní deklaraci balíku, zaplatil clo a vrátil balík poště aby mi ho doručila? Bez toho aby ho znovu posílal. Jenom by za mně vyřídil to papírování a balík by šel nerušeně dál do ČR.

Jediné místo kde lze u neobchodní zásilky ze země mimo EU doručované pro fyzickou osobu na území ČR přes Českou poštu vyřídit celní odbavení je pošta Praha 120 a pokud to tam za vás někdo vyřídí tak může nechat zásilku normálně doručit bez toho, aby balík znovu posílal. Pošta má zaplaceno za doručení až k cíli

K tomu, aby za vás někdo mohl vyřídit odbavení na poště Praha 120 musí mít jednak od vás podepsanou plnou moc pro tento účel a dále k případnému doložení při odbavování příslušné dokumenty uvedené viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce.

Problémem může být se ve vhodnou chvíli dozvědět o tom kdy to může na poště Praha 120 ta osoba za Vás vyřídit, protože Česká pošta často provede vyřízení zásilky včetně odbavení i s DPH za adresáta aniž by ho předem jakkoli uvědomila a pokud tam přijde někdo zásilku vyřídit když nebylo Českou poštou předem adresátovi odesláno oznámení tak v některých případech dělají na poště Praha 120 problémy a obstrukce, například vyžadují extra poplatek 600 Kč za přednostní vyřízení apod. Neříkám že je to tak vždy, ale stává se, že jsou s tím bez obdrženého předešlého oznámení obstrukce jelikož se Česká pošta všemožně snaží lidem znechutit vyřízení odbavení jinak než využitím jejich služby odbavení.

I když vám Česká pošta předem pošle oznámení a poté to na poštu Praha 120 za vás půjde někdo vyřídit tak bude od České pošty i tak účtován poplatek 96 Kč bez ohledu na to zda bude či nebude na zásilku celníky stanoveno DPH nebo CLO.
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“