Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
FlyBear

#1186 Příspěvek od FlyBear »

Napůl OT:

Jak to tak sleduju, je to tam dole stejně Kocourkov. Tady ve Švédsku mi zásilku ze zemí mimo EU - tedy třeba nákup v USA nebo HK - odbaví přímo moje místní dodací pošta.

Prostě dostanu SMS nebo papírek, že je zásilka k vyzvednutí, já si dojdu na poštu, zaplatím poplatky včetně DPH a cla (je-li nějaké) a beru balík domů. Žádné plné moci poště posílat nemusím, nic se nikde nezdržuje. Tohle si celníci prostě vyřídí sami s poštou, když balík překročí hranice (buď na něj clo a DPH napaří nebo ne - dle nastavených pravidel).

Nikdo nemusí jezdit na nějakou prapodivnou centrálu nebo s nimi dlouhé týdny komunikovat.

Mimochodem - co ještě pamatuju z dob Komančů - tak zvaná celní pošta byla v ČSSR snad v každém okresním městě. Ani tehdy tedy nikdo nemusel vyřizovat zásilky v Praze.

Možná by stálo za to zase zacinkat klíči - tentokrát ouřadům pěkně do nosu... Protože to, co vám tam teď od dubna vymysleli, je sprostý a naprosto nekompetentní paskvil.
strycArtus
Kontaktovat uživatele:

#1187 Příspěvek od strycArtus »

FlyBear píše:Napůl OT:

Jak to tak sleduju, je to tam dole stejně Kocourkov. Tady ve Švédsku mi zásilku ze zemí mimo EU - tedy třeba nákup v USA nebo HK - odbaví přímo moje místní dodací pošta.

Prostě dostanu SMS nebo papírek, že je zásilka k vyzvednutí, já si dojdu na poštu, zaplatím poplatky včetně DPH a cla (je-li nějaké) a beru balík domů. Žádné plné moci poště posílat nemusím, nic se nikde nezdržuje. Tohle si celníci prostě vyřídí sami s poštou, když balík překročí hranice (buď na něj clo a DPH napaří nebo ne - dle nastavených pravidel).

Nikdo nemusí jezdit na nějakou prapodivnou centrálu nebo s nimi dlouhé týdny komunikovat.

Mimochodem - co ještě pamatuju z dob Komančů - tak zvaná celní pošta byla v ČSSR snad v každém okresním městě. Ani tehdy tedy nikdo nemusel vyřizovat zásilky v Praze.

Možná by stálo za to zase zacinkat klíči - tentokrát ouřadům pěkně do nosu... Protože to, co vám tam teď od dubna vymysleli, je sprostý a naprosto nekompetentní paskvil.

Ono dřív taky každá velká firma měla pobočky ve větších městach, ale teď mají cool centra. Na pobočky si lidi chodili stěžovat a mnohdy se domohli svých práv. Teď jen ti nejotrlejší vyhrajou boj s brigádníkem na druhé straně telefonu.
FlyBear

#1188 Příspěvek od FlyBear »

Boj s brigádníkem vyhrát nelze. Ten špatně placený chudák za dané problémy nejen nemůže, ale většinou nemá ani tu nejmenší možnost nějak skutečně pomoci. On si vás prostě jen vyschlechne, odpoví předem nacvičené věty a něco zadá do počítače.
strycArtus
Kontaktovat uživatele:

#1189 Příspěvek od strycArtus »

FlyBear píše:Boj s brigádníkem vyhrát nelze. Ten špatně placený chudák za dané problémy nejen nemůže, ale většinou nemá ani tu nejmenší možnost nějak skutečně pomoci. On si vás prostě jen vyschlechne, odpoví předem nacvičené věty a něco zadá do počítače.

A právě proto to ty firmy dělají.
FlyBear

#1190 Příspěvek od FlyBear »

V Norsku se jedna firma založila dobré živobytí právě na pomoci se zásilkami ze zahraničí, v daném případě se specializuje vlastně na nákupy z USA.

Princip je jednoduchý:
Firma je založena a sídlí v Norsku. Má navíc svou skutečně fyzicky existující dceru v USA, v jednom z hlavních přístavů na východním pobřeží.

Zákazník se u firmy zaregistruje po internetu a získá tak svou "virtuální" adresu na adrese té dcery v USA. Tato adresa ale skutečně existuje a zaměstananci té firmy tam skutečně přebírají zásilky adresované registrovanému zákazníkovi.

Tím pádem si zákazník může v USA po internetu nakupovat z eshopů co chce, a to za místních podmínek, včetně slevových programů a většinou dokonce s dopravou zdarma (tedy zdarma až do toho přístavu).

Firma zásilky shromažďuje a jednou týdně pošle lodí do Norska.

Zde firma zařídí hromadně veškeré vstupní formality a odbaví importované zboží. Pak za místní poštovní poplatek rozešle zásilky na skutečné adresy zákazníků.

Mohla by to být třeba inspirace pro nějakého podnikavce v ČR :wink:
swenak

#1191 Příspěvek od swenak »

Takových firem je hodně, dostanete adresu, přijde to k nim, oni to přepošlou, nebo třeba čekají na další a přepošlou více zásilek najednou. Samozřejmě, je pak potřeba to zase zde u nás pořešit s celnící, ale na to jsou zase jiné firmy, které celní deklaraci za poplatek udělají (nebo to zařídí dopravce). Vždy je to jen o penězích.
FlyBear

#1192 Příspěvek od FlyBear »

Aby se to správně pochopilo, je třeba vzít v úvahu, že ta norská firma to dělá celé od A do Z. Neprovozuje jakési "přeposílání"...

Dělá to komerčně pro jednotlivce i společnosti. Dělá to dobře a ve velkém, takže vypravuje z USA jednou týdně celou tu loď. Hromadně se postará i o celnici.

Tím pádem drobní zákazníci nemusí čekat ani na nějaké střádání zásilek kvůli ceně. Ani hledat další firmy na zvládnutí celnice. Nic - prostě objednají na svou USA adresu a dostanou to domů až pod nos.

A o tom to je - dělat věci pořádně a komplexně, nabízet kvalitní služby.
Ne že pak musí zákazník běhat po drobných rádobypomocnících na každou etapu zvlášť.
Kovboj

#1193 Příspěvek od Kovboj »

FlyBear píše:V Norsku se jedna firma založila dobré živobytí právě na pomoci se zásilkami ze zahraničí

Fakt je takových firem dost, asi nejznámnější je Shipito. Dostaneš americkou adresu na kterou si objednáš co chceš a oni ti to pak přepošlou za příplatek domů.

To aby to z USA posílali na svou českou adresu a až pak to přeposlali dál snad ale nedělá nikdo, zdálo by se mi to jako hazard a navíc by to bylo i dost drahé (muselo by se kromě poplatku za službu a proclení platit ještě dvojí poštovné). A když vezmeš ty místní debaty jak cokoliv sehnat za každou cenu co nejlevněji, tak by taková firma byla označována ve výsledku jen za zloděje protože pokud by si to člověk přímo sám objednal v USA tak by to měl přece o hodně levnější... :?
kure87
Kontaktovat uživatele:

#1194 Příspěvek od kure87 »

Jo otázka je jak rychle by to ta společnost dpravovala pokud si to obědnám v USA a do 14 dnů to mám doma tak je to super a klidně jí hodím něco navrch pokud to obědnám v USA a čekám stejně jako bych si to objednal sám a leželo to na poště tak je to zlodějina.
FlyBear

#1195 Příspěvek od FlyBear »

2 Kovboj:

V tom je ale právě také jedna pointa té norské firmy. Že nepřeposílá :!: Místo toho jednou týdně vypravuje "svou" nákladní loď do Evropy.

Poplatek za takový transport je pak pro drobného zákazníka ve srovnání s pouhým přeposíláním daleko nižší. Celá komplexní služba téhle firmy pak vychází koncového zákazníka levněji, než kdyby si to řešil sám :wink: A to za to dostane kompletní servis.
Kovboj

#1196 Příspěvek od Kovboj »

FlyBear píše:V tom je ale právě také jedna pointa té norské firmy. Že nepřeposílá :!: Místo toho jednou týdně vypravuje "svou" nákladní loď do Evropy.

Můžeš mi dát odkaz - klidně do soukromé zprávy. Dost by mě zajímalo jak dokáží platit americký sklad, transport kontejneru, celní vyřízení desítek balíků, nizozemský sklad a následné poslání tak, aby to včetně platu pro všechny lidi co ty balíky zpracovávají a pojištění zásilek vyšlo levněji než přímé poslání poštou nebo přepravkou.
Drondys

#1197 Příspěvek od Drondys »

FlyBear píše:Jak to tak sleduju, je to tam dole stejně Kocourkov. Tady ve Švédsku mi zásilku ze zemí mimo EU - tedy třeba nákup v USA nebo HK - odbaví přímo moje místní dodací pošta.

V Německu to jde taky vyřídit na lokálních poštách. Dokonce i na Slovensku mají dvě místa, na kterých to lze vyřídit (Bratislava a Košice). V Česku je jedno jediné. Ona Česká pošta patří zřejmě v tomto ohledu k těm nejhorším v EU. Jediné místo pro vyřizování těchto zásilek pro fyzické osoby a navíc účtuje výpalné 96 Kč i v některých případech zásilek s hodnotou pod 22 Eur. Zatím není informace o tom, že by takový poplatek účtovala, kterákoli jiná pošta v EU.
FlyBear

#1198 Příspěvek od FlyBear »

2 Kovboj:

Pokusím se to znovu najít, teď narychlo se mi to nepodařilo. Vygooglil jsem je před časem náhodou při hledání něčeho jiného, ale neregistroval jsem se u nich (proto jsem taky v příspěvku neuvedl ani jejich jméno, nepamatuju si ho). Přišly mi velmi zajímavé jejich podmínky, ceny a způsob práce - tak jak jsem to popsal. Sám však jejich služby nepotřebuju, v USA nakupuju sporadicky a navíc tam jezdím osobně :wink:

2 Drondys:
Tak tady chtějí výpalné taky, 100 korun, ale pouze v případě, že došlo k proclení. Pokud byla zásilka pod limitem nebo je z EU, pak pošta nic extra nepožaduje.
Tak se tu ale chovají všichni dopravci, je jedno, je-li to pošta, DHL, UPS nebo jiný. Prostě zásilka z venku jde automaticky přes celnici a ta buď propustí (dárky, podlimity...) nebo napaří CLO+DPH, které pak dopravce automaticky vybere od adresáta při doručení a k tomu těch svých 100 korun za "manipulaci".
Drondys

#1199 Příspěvek od Drondys »

FlyBear píše:2 Drondys:
Tak tady chtějí výpalné taky, 100 korun, ale pouze v případě, že došlo k proclení. Pokud byla zásilka pod limitem nebo je z EU, pak pošta nic extra nepožaduje.

V Česku to v současnosti funguje zhruba takto:

1. Bez poplatku v případech když celní odbavení vyřizuje Česká pošta za adresáta a pokud přitom nepojme podezření ani celník ani pracovník pošty a nejsou tedy od adresáta vyžádány žádné doklady k zásilce a na zásilku není stanoveno ani DPH ani CLO.

2. Poplatek 96 Kč v případech když si celní odbavení člověk zajde vyřídit sám na poštu Praha 120 a kromě toho také v případech kdy sice celní odbavení zásilky vyřizuje Česká pošta za adresáta ale přitom pojme podezření celník nebo pracovník pošty a vyžádá si doklady k zásilce od adresáta bez ohledu zda je nebo není následně stanoveno na zásilku DPH nebo CLO.

3. Poplatek 180 Kč + DPH případné CLO v případech když celní odbavení vyřizuje Česká pošta za adresáta a na zásilku je stanoveno DPH případně CLO. Je-li stanoveno DPH případně CLO a celní odbavení zásilky vyřizuje Česká pošta za adresáta pak se poplatek 96 Kč uvedený v bodě 2. neplatí.
Naposledy upravil(a) Drondys dne úte 30.08.2011 13:06, celkem upraveno 2 x.
Market86

doručení do čr

#1200 Příspěvek od Market86 »

ahoj, při mých předešlých objednávkách bylo zboží dle tracking number vždy doručeno do čr a v následujících 2-3 dnech bylo pozdrženo poštou 120. Nyní však u mé nové objednávky je už od 16.6., že byla doručena do čr a od té doby u ní není nic nového (že by byla dopravena, popř. pozdržena poštou 120). Máte s tím někdo taky zkušenost, že to trvalo tak dlouho? Popř. kde se mám obrátit, abych zjistil, kde je problém? Protože na poštu nebo celní sklad je zbytečné volat, když tam ještě zásilka není
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“