coro píše:Drondys píše:V rámci zařízení T9X neběhá žádný paměťový manažer na úrovni operačního systému ani operační systém jako je zvykem u jiných sofistikovanějších zařízení. ...
Našťastie, a preto to nehádže takzvaný BSOD (Windowsácka "modrá obrazovka smrti") s citátom Božího poselství k veškerému stvoření ("ospravedlňujeme se za způsobené potíže").
K tomu docházelo zejména v pravěkých Windows 9X. Později už byla modrá obrazovka věcí chyb na nízké úrovni jádra operačního sytému kde programy běžící nad operačním systémem nesahají.
coro píše:CPP kompilátor je v tomto prípade dosť vymakaný a osobne mu verím - nie že by mi nedovolil hrabať sa v kóde namiesto čísel, ale aspoň varovanie by napísal.
Tak to jsi moc velký optimista. V C/C++ programuji profesionálně už více než 17 let a zatím jsem takový překladač, který by veškeré záludné nesyntaktické chyby ve smyslu neošetřených alokací apod. dokázal odhalit při překladu, byť jen varováním, nenašel.
coro píše:ER9x nie je napísaný nijak optimálne a ani príliš čisto, ale zato nie je ani natvrdo nadrátovaný s chaotickými prístupmi do pamäte a všetko je pekne cez odkazy.
Nemám tolik času a tak jsem zatím prozkoumal jen zčásti některou z dost starších verzí zdrojáků ER9X (pozn. možná to v novějších verzích už zlepšili). Považuji se za hodně zkušeného programátora, ale musím konstatovat, že z některých konstrukcí mi "běhal mráz po zádech" zejména v rámci přístupů do alokovaných polí struktur přes indexy u nichž vůbec nebylo zřejmé zda za některých okolností, které se mohou projevit jen zřídka, nemůže dojít k "buffer overflow".
coro píše:Neviem o tom že by to niekomu mrzlo - keby si to hrabalo náhodne po pamäti, vyzeralo by to inak.
Verím že u Rimra by sme to mohli vysvetliť tými piatimi vnoreniami logických switchov a následným vrátením False namiesto správnej hodnoty.
Za dobu co píšu v C/C++ jsem zažil už mnoho případů hrabání do paměti na základě různých chyb a zdaleka ne vždy se to dá takto lehce identifikovat. Bylo by velké štěstí pokud by to bylo tímto.