Oživenie PB akumulátora (12V 7,2Ah)

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
EPPmaniac
Kontaktovat uživatele:

Oživenie PB akumulátora (12V 7,2Ah)

#1 Příspěvek od EPPmaniac »

Zdravím,
mám asi už mŕtvy PB akumulátor o kapacite 7,2Ah a napätí 12V.
SKúšal som nabíjať na RObbe 50W nabíjačke ale nabíjačka po 3sekundách odpíska nabitie, vybtie za 2,5sekundy.
baterka dlho stála, nemal som ju aj jeden čas doma , napatie na nej je 9,8V , taŹko povedať na kolko padne v zátaži,
kaŽdopádne, existuje nejaká metóda ako jej ešte dodať život?
Odbery na nej by boli maximálne 1A, čoŽ si myslím že by ešte mohla zvládnuť.

Má niekto skúsenosti?
Prípadne ak má niekto na predaj nejakú zachovalú baterku 12V do 10Ah , bolo by to fajn

Ďalšia vec, je možné Že by som si to poŽadované napatie vyskladal z 3xlipol a dostal sa na nominálnych 11,1V a nabitých 12,6V,
otázka je či z nej potom zraziť 0,3- 0,6V alebo to vyskladať z niečoho iného , no iné ako Lipol články momentálne doma nemám.
Dík za rady a pomoc.
flyingislife@rcportal.sk
EF Slick (GP123) 2.6m.
Tom75
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Tom75 »

Minulý týden jsem řešil totéž. Vytáhl jsem startbox, abych ho dobil a 2 sekundy nabíjení a 2 senundy vybíjení. Tak jsem ten aku (PB Long 8Ah,12V) ze startboxu vytáhl a když jsem s ním zatřepal, tak jeko kdyby v něm byl písek. Asi nějak vyschnul.
Šel do šrotu a koupil jsem nový, trochu levnější než Long. http://www.gme.cz/cz/akumulator-oloveny ... 0-304.html
Abu
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Abu »

Obavam se, ze ta baterka je po smrti. :(
Poohlidni se po nejakejch inzeratech, ja takhle sehnal nekolik gelovek (2x 7Ah po 50,- a jednu 24Ah zadarmo), z repasovanejch UPS. Vsechny mi funguji uspokojive uz 2 roky. Akorat se to chce o ne trochu starat, i pres zimu je jednou za 2-3 mesice dat na nabijecku.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
ladaxvx
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ladaxvx »

Ahojký...no, jediný, co ešče lze udělat (kromě návštěvy sběrnýho dvora) je, že namísto jakékoliv chytré nabíječky použiješ nabíječ jiný, třebas na auto nebo jiný. Nesmí vyhodnocovat to, co nabíjí...mám tady dva takový aku. Sice se dá jakoby rozjet na té autonabíječce, ale když ho potom zapojím na ACCUCEL z HC, tak se dokonce nabíjí, odpojí se, ale odběr z něho 1A je utopie...nevydrží ani pár minut...
Takže pravdu má pan ABU, moderátor...je prostě po smrti. Laďa.
coro

#5 Příspěvek od coro »

Ak zdochol len časom a vybitím, možno ide o sulfatáciu. Ten hračkový nabíjač z Lidl, mi oživil niekoľko Pb bateriek, vďaka pulznému nabíjaniu (posiela do baterky 12,5kHz pulzy).
Možno mu chýba voda - ťažko to zistiť nejak presne ale pohľadom dnu sa dá odhadnúť, a ak vyzerá suchý tak kvapnúť destilku - to je ale väčšinou ak sa prebíja, to ich suší. (ale pozor tam nemá byť voľná voda, len má byť nasiaknutá v tkanine medzi elektródami! a každý článok je tu zvlášť, nie sú prepojené..).
Ak po chvíľke kedy doňho pustíš prúd nedrží napätie a vyyzerá že padá o násobky 2V , môže byť aj úplne zničený deformovaný skorodovaný a skratnutý článok alebo viaceré. ASA..
"Gelovky" AGM od APC/z APC UPS sa mi javia ako najlepšie z toho čo sa dá "zohnať". Správne by bolo každé 2 roky ich meniť a to sú ešte väčšinou úplne dobré. Inak Bateria Slaný predáva rôzne a aj cenovo veľmi zaujímavé agm baterky, nie je to to isté čo APC ale aj cena nie je porovnateľná...

Keby si nepotreboval 10Ah, tak 4s A123 nahradí 12V Pb. Paralelne si môžeš poskladať koľko Ti len peňaženka dovolí (na eBay sú po cca 8 dolárov...)
EPPmaniac
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od EPPmaniac »

vďaka za rady,
vyzerá teda źe baterka je na odpis,
skúsim sa ešte pozrieŤ dnu či nieje vyschnutá a ak hej nasiaknem to destilovanou vodou.

O lifečkách som rozmýšlal, ale potreboval by som 8Ah kapacitu,
a nakolko mám doma starý 6S 4400mAh lipol,
rozdelím ho na 2 trojčlánky a zapojim paralelne a získam 8,8Ah kapacitu.
SKusim nabíjať len na storage režíme , alebo zastavím nabíjanie pri dosiahnutí 12V. Nemalo by to byť viac.

vďaka za pomoc, ešte popozerám po tých predajcoch Pb akumulátorov čo mi tu boli poradené.
flyingislife@rcportal.sk
EF Slick (GP123) 2.6m.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Nakadah »

Dlouhodobe s napetim pod 10V to je 99% pravdepodobnost na vysoce sulfatovane clanky. To pulzni nabijeni toho umi zachranit dost, ale obavam se ze koupe noveho je lepsi cesta. Tenhle stary uz nikdy nebude mit svou nominalni kapacitu. Nak
EPPmaniac
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od EPPmaniac »

bohužial pulznú nabíjačku ani nemám.
Jednu som robil ale tá nabíja tak Že udržuje charakteristiku U,čiže pulzná nabíjačka by to moźno zachránila, odber tam bude do 1A...
ale tažko povedAť na kolko padne kapacita, takŽe to teda nechám tak a pokúsim sa niekde zohnať novú.
flyingislife@rcportal.sk
EF Slick (GP123) 2.6m.
jackboy
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jackboy »

je moznost pouzit nabijanie len s jednou diodou a odporom a myslim zarovkou ..jedna pol vlna nabija druha vybija, ozivuje to bateriu ...Kniha to bola od Arendase nabijece a nabijeni .Je to patent nejakeho nemca Bear nebo Bearn skus tu knihu v tech. knihovne
m2
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od m2 »

Nakadah píše:Dlouhodobe s napetim pod 10V to je 99% pravdepodobnost na vysoce sulfatovane clanky. To pulzni nabijeni toho umi zachranit dost, ale obavam se ze koupe noveho je lepsi cesta. Tenhle stary uz nikdy nebude mit svou nominalni kapacitu. Nak

Len pre zaujímavosť - "gélovky" 26Ah vyradené z prevádzky v zabezpečovacom systéme v novembri minulého roka. Jedna vykazovala kapacitu 6Ah, druhá 13Ah. Odvtedy sporadicky používané ako zdroj k modelárskej nabíjačke, nabíjané 0,5A modelárskym nabíjačom spínaného typu. Dnešná kapacita 14Ah a 20Ah. Takže vždy to beznádejné nie je.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
r2u
Kontaktovat uživatele:

Re: Oživenie PB akumulátora (12V 7,2Ah)

#11 Příspěvek od r2u »

Také někdo občas zkouší dolívat destilku injekční stříkačkou.
Ja bzch ho osobně zkusil rozpohzbovat vybitím se zátěží a zkusit dát trochu vzšší nabijecí napětí - tak 15V, ale ten AKU je už na hranici smrti. Chvíli možná bude OK, ale po čase stejně umře.

R.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“