Historie a nostalgie

Sem budou přesunuty zajímavá vlákna ze Smetiště. Vlákno zde nemůže vzniknou, ale lze v něm pokračovat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
kocour
Kontaktovat uživatele:

Historie a nostalgie

#1 Příspěvek od kocour »

http://rc-model.rajce.idnes.cz/ Tak tohle jsou asi nejlepší alba, která jsem našel. Mnoho zobrazených znám, mnozí už mezi námi nejsou. Ty přehledy Čížkových a Farových konstrukcí jsou skvělé. Taky historie RC.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
blueangel
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od blueangel »

to je super a je tam i moje první jednokanál Delta pak jsem měl Mars a je to super sbirka jo kdo by asi dneska uřídil 2.5 metrovýho Admirála jenom směrovkou
Pepe_Lopez
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Pepe_Lopez »

... ó ano také poznávám na fotkách svůj koberec 8)
I pád je druh přistání .... když tak o tom přemýšlím ... ... přistál já jsem někdy vůbec normálně?Můj hangárOptic 6 Sport - 40 MHz/50 kanál, Optic 6 - Assan // 40 MHz/50 kanál
frantaletec
Kontaktovat uživatele:

Re: Historie a nostalgie

#4 Příspěvek od frantaletec »

kocour píše:http://rc-model.rajce.idnes.cz/ Tak tohle jsou asi nejlepší alba, která jsem našel. Mnoho zobrazených znám, mnozí už mezi námi nejsou. Ty přehledy Čížkových a Farových konstrukcí jsou skvělé. Taky historie RC.

Joj mnoho jich poznávám.Ty plánky máš,nebo můžeš nějaký sehnat?Konkrétně bych potřeboval dvouplošníka "RELAX",nedalo by se to nějak?Franta.
frantaletec
kocour
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kocour »

frantaletec: Já bohužel nemám nic. Tahle alba na Rajčeti jsou asi p. Andrýska ml., který se zabývá servisem RC souprav. Některé plánky vydané v edicích Modeláře se dají sehnat přes RC Revue. Já jsem kdysi většinu výkresů kupoval (4-16 Kčs nebylo tak moc), ale později jsem musel většinu pro nedostatek místa vyhodit. Dnes bych to samozřejmě neudělal, ale doba byla jiná.
Vladan
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Vladan »

Krásné a smutné zároveň...... Spoustu z těch gumáčků a A1 jsem si jako jinoch postavil. Pravda, moc z nich jich pořádně nelétalo, ale i tak to byly krásné časy. Je tam dokonce i můj úplně první model - Brouček, jako by to bylo dneska....
MX 16S - 35 MHz
Uvidíme, řekl moudrý, oční chirurg ....
frantaletec
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od frantaletec »

Postavil jsem model lodi "VODOUŠ",s 1,5 ccm s tím jsem se vyřádil a kolikrát posekaný prsty od vrtule.Shánění éteru na palivo,to bylo kilometrů naježděných a žebrání v lékárnach.Postavil jsem taky "LIONA"ten tam není.Tenkrát jsem ho řídil vysílačkou "DAVID",myslím,že se tak jmenovala.Byla na tři placaté baterie a skoro metrovým bičem v celku.Jo a kmitacím relém pro směrovku.Myslím,že se to jmenovalo "Špagomatik",nebo tak nějak.To byly mé začátky s RC modely. :D :D :D :D
frantaletec
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jindra_S »

Díky za fotky - nostalgicky jsem vzpomínal na klukovská léta, krabice pod stromečkem, modelářský kroužek ...
kocour
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od kocour »

Já jsem první RC model postavil v r. 1964. Objevila se před vánocemi seriová Gama za 720 Kčs. To bylo asi 70% průměrného platu. Já jsem tehdy do toho investival prospěchové stipendium (200,-/měs.), ale to nestačilo, zbytek jsem dostal od rodičů k vánocům. Vybavovač byl ještě rohatkový, poháněný gumovým svazkem - 1.pípnutí - vlevo, 2.pípnutí - vpravo. Větroň jsem postavil, ale radio chodilo jen občas. Na vojně se mi v tom hrabali radisti, ale taky nic nenašli. Teprve po vojně jsem vstoupil do LMK, kde byl člen taky zkušený radioamatér. Ten mi za oplátku pomoci se stavbou našel v přijimači studeňák a od té doby lítám. Rohatku jsem brzy vyhodil a nahradil "špagomatikem". To byl motorek igla, kterému se na hřídel namotávala chirurgická nit, zatáčky i přímý let se musely vycvakat pulzováním. Po Marsu a Deltě jsem potkal na soutěži RC V1 a V2 tehdejšího vynikajícího modeláře V. Vlka, který už tehdy sháněl proporcionál (1971). Za protekční cenu, ale tehdy obrovskou, jsem od něho zakoupil bang-bang radio Varioton 8. Přijimač byl z krabiček velikosti zápalek- každá krabička 2 kanály + vstup - samotný přijimač. 8 kanál se superhetovým vstupem vážil 231 g - byly to 4 krabičky po 2 kanálech + superhetový vstup. 1 kanál znamenal pohyb serva na 1 stranu, 2. kanál na opačnou stranu. Ale už tehdy se dala lítat slušná akrobacie i lítat v termice. Měl jsem větroň 3,75m s řízení S+V+ brzdy + trim výškovky. Ten trim znamenal opatrné popotahování serva výškovky a tím změnu neutrálu dalšími 2 kanály.
frantaletec
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od frantaletec »

frantaletec píše:Postavil jsem model lodi "VODOUŠ",s 1,5 ccm s tím jsem se vyřádil a kolikrát posekaný prsty od vrtule.Shánění éteru na palivo,to bylo kilometrů naježděných a žebrání v lékárnach.Postavil jsem taky "LIONA"ten tam není.Tenkrát jsem ho řídil vysílačkou "DAVID",myslím,že se tak jmenovala.Byla na tři placaté baterie a skoro metrovým bičem v celku.Jo a kmitacím relém pro směrovku.Myslím,že se to jmenovalo "Špagomatik",nebo tak nějak.To byly mé začátky s RC modely. :D :D :D :D
Ještě bych chtěl dodat,že do vzduchu jsem ho musel dostat gumiprakem,se divím,že tato metoda dodnes funguje. :D :D
frantaletec
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od darth.hokro »

Aerosport byl můj první model. Ještě mám doma schovaný plánek a hodlám jej opět postavit z nostalgie. To samé i Marabu a Messenger
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
DAF
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od DAF »

http://www.rcalbum.com/photoView.php?id ... r=1&amode=
http://rc-model.rajce.idnes.cz/Stare_do ... gra_3_.jpg
Koukám, že pan kolega sbíral kde se dalo, ale nevadí. Hlavně, že to je použito na dobrou věc. Vzhledem k tomu, že to bylo "jen" podle plánu, nikoliv ze stavebnice, tak jsem vnitřní konstrukci mírně upravil k obrazu svému.
V každém případě, pokud pan kolega vlastní plánky, které jsou na jeho rajčeti, rád bych některé rád získal v kopii. Předpokládám, že by nás takovýchb zájemců mohlo být víc.
Mimochodem, na jednom (myslím předloňském) Model Hobby Veletrhu jsem se bavil (snad) s majitelem fy. Hiesbök, který má v plánu postupně uvést znovu na trh většinu původních stavebnic od Igry a něco od Modely. Prý má na stoustu s z nich autorská práva. Práce je jen s přípravou nové výroby, protože musí znovu hodně věcí vytvořit.
Hitec Aurora 9X
kope
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od kope »

DAF: Ježiš PICOLO jsem stavěl s tátou, když mi bylo nějakých 10 let ! To už snad ani není pravda :( . Kdyby se tahle stavebnice dala koupit, tak z nostalgie do ní jdu. Pamatuju se, že to lítalo super, honili jsme se s tátou po poli za barákem s vlečnou šňůrou...
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
DAF
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od DAF »

to kope, vzhledem k tomu, že jsi z Práglu a já také, navíc přes kopec, můžeme se dohodnout a půjčím tí plán k okopírování, máš-li zájem.
Hitec Aurora 9X
kope
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od kope »

2 DAF: No to bys byl hodný, koukal jsem na stránky toho nástupce IGRY a už mají ledascos z bývalého Igráckého katalogu, ale PICOLO ne. Takže pokud by s byl ochotný mi ho půjčit, byl bych rád.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Odpovědět

Zpět na „Smetiště - zajímavosti“