Směrovka

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Zpráva
Autor
Yanek

#16 Příspěvek od Yanek »

Béda píše:Samo, já to mám na F3K, je to samodomo konstrukční křídlo vlasní konstrukce, rekord v termice mám ale 64minut, lítám s tím od ledna s rádiem od Skylady. To píšu jen pro to, že to čtou začátečníci... Já se před půl rokem děsil, jestli na to nejsou potřeba bůhvíjaký mašiny a serva.
Ale samozřejmě máš pravdu, že čím plnější osazení, tím lepší výkonnost. Ale zase šikovný ruce taky nejsou na škodu :lol:
A teď se do mě můžete dát, že někoho ruším s číňanem...

Tak to víš sám jak je to těžké na začátku. Za půl roku už nebudu otravovat se stupidními dotazy ale teď fakt nevím.
64minut? Tak to by mi asi 350NiCd nevyržely...hm, další brouk v hlavě. Nemá někdo nějaký odkaz na " Pilotem F3K snadno a rychle" ??? Nechci diskutovat oničem, chci se dozvědět fakta. Děkuji
Béda
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Béda »

Než jsem doplnil původní odpověď, posunuli jste se, tak jsem to zkopíroval:

Ale taky se připojuju k dotazu 2 - změna zakřivení profilu. Asi bych to řešil maximálním vychylením plyny dopředu (jako plnej kvedlík, že!) a přitáhnutím k sobě brždění a malý přitažení termika. Připadá mi to celkem ergonomicky logický - profíci (Polynome apod.) poraďte nám, jak to je správně
Béda
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Béda »

Ještě tedy dál: snadno a rychle jedině častým lítáním!!! Já přes vánoce slepil jednoduchou obludu a každý den od ledna chodím na hodinu na louku za domem. A když je pěkně, tak na kopec. Je to dobrý cvičení na problém se zádama a zábava. Protože mě to moc nestálo, nemám strach, že to rozflákám (což je tak 2x měsíčně), ale poslepuju to znova. Prostě lítat a lítat!!!
Jo a baterky mám 1000ovky, takže bez problémů, mám sice pískák, ale ve 200m ve větru to není slyšet, tak jsem tenkrát radši přistál. Zbytečně - měly ještě 5V!. Ještě jsem tam mohl hodinu řádit. Takový počasí je málokdy!!! Tak se neboj zeptat, co tě zajímá. A pro ostatní - já ty odpovědi neberu nijak osobně, názor může mít každej svůj, stejně si to potom musí uřídit a poslepovat sám. Klidně si diskutujme a respektujme názory.
samo

#19 Příspěvek od samo »

Béda píše:Než jsem doplnil původní odpověď, posunuli jste se, tak jsem to zkopíroval:

Ale taky se připojuju k dotazu 2 - změna zakřivení profilu. Asi bych to řešil maximálním vychylením plyny dopředu (jako plnej kvedlík, že!) a přitáhnutím k sobě brždění a malý přitažení termika. Připadá mi to celkem ergonomicky logický - profíci (Polynome apod.) poraďte nám, jak to je správně

takto napisem presnejsie ja to mam na plyne preto ze som si nemohol na REX 4 namixovat brzdy na vypinac ale pokial je vypinac viac kanalovy tak sa to roby tak ze mas bud jeden vypinac a tam to mas presne jak na F3j napr. vztlaky, preskoky, brzdy. A s tym plynom je to presne naopak od seba mas zatiahnute a k sebe otvorene brzdy.
Béda
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Béda »

Dík
ještě něco-čemu se říká přeskok? Už jsem to několikrát četl...¨
A s tím plynem jsem to myslel stejně - maximálně od sebe - plná rychlost
helbo
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od helbo »

ahoj

smerovka, plyn - časom zistí, že VOP a krídielká sú malo....

preskok - 1 až 2mm hore, pre rýchle premiestňovanie z bodu A do bodu B s čo najmenšou opadavosťou
Tomcat

#22 Příspěvek od Tomcat »

Béda píše:Dík

přeskok je klouzavý let mezi jedním stoupavým proudem a druhým...

přesně tak jak to psal Helbo ....je bych řekl že to nebude s nejmenším opadaním ....vychýlením klapek nahoru se změní polára profilu a dostaneš se spíše na lepší klouzavost než na menší opadání....
Yanek

#23 Příspěvek od Yanek »

helbo píše:ahoj

preskok - 1 až 2mm hore, pre rýchle premiestňovanie z bodu A do bodu B s čo najmenšou opadavosťou

Děkuji, u toho plynu jak poznám neutrál? Předpokládám dopředu: křidéla 1-2mm vzhůru, dodadu křidélka cca 40´ dolů alejak mezi tím najdu cca 5mm dolů a neutrál mi jasné není.Nebo je to na vzláštní spínač?
samo

#24 Příspěvek od samo »

Yanek píše:

Děkuji, u toho plynu jak poznám neutrál? Předpokládám dopředu: křidéla 1-2mm vzhůru, dodadu křidélka cca 40´ dolů alejak mezi tím najdu cca 5mm dolů a neutrál mi jasné není.Nebo je to na vzláštní spínač?

Preto si to davaju na vypinac. Mas na nom napriklad vztlaky a preskoky a na plyne mas brzdy.
Yanek

#25 Příspěvek od Yanek »

samo píše:
Yanek píše:

Preto si to davaju na vypinac. Mas na nom napriklad vztlaky a preskoky a na plyne mas brzdy.

Bingo! Děkuji.Konečně odpověď na kterou jsem čekal. Takže na na přepínač dám nahoru "přeskoky", uprostřed neutrál, dolů vztlaky a brzdy na plyn dopředu 0 a dozadu plná výchylka dolů (popřípadě mix s nataženou výškovkou) Pokud jsem to správně pochopil, děkuji všem a já s diskuzí končím a jdu tvořit :P
helbo
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od helbo »

Tomcat píše:
Béda píše:Dík

přeskok je klouzavý let mezi jedním stoupavým proudem a druhým...

přesně tak jak to psal Helbo ....je bych řekl že to nebude s nejmenším opadaním ....vychýlením klapek nahoru se změní polára profilu a dostaneš se spíše na lepší klouzavost než na menší opadání....

tak určite je tá opadavosť menšia ako pri normálnom lete ;) ... určite asponň polovičná, možno aj menej...
ale v jednoduchosti, slúži to na rýchlejší rozbeh :)
MirekZ

#27 Příspěvek od MirekZ »

Pokdu to zvládne tvůj vysílač, tak dej klapky na přepínač a nastav 3 základní polohy: rychlý let, kluz(kroužení) a brzdy.
Páku od plynu nastavíš pokaždý jinak a pokdu výchylku klapky přeženeš, bude model místo lepšího kluzu rychleji padat.
samo

#28 Příspěvek od samo »

MirekZ píše:Pokdu to zvládne tvůj vysílač, tak dej klapky na přepínač a nastav 3 základní polohy: rychlý let, kluz(kroužení) a brzdy.
Páku od plynu nastavíš pokaždý jinak a pokdu výchylku klapky přeženeš, bude model místo lepšího kluzu rychleji padat.

To by bolo najlepšie.
Béda
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Béda »

můžete mi někdo ještě v rámci tohoto vlákna vysvětlit, jestli to brždění křidélky zvládne i tohle rádio FUTABA T4EXA ?
http://www.hangar1.cz/katalog.php?text= ... ajdi&sklad[]=1&page=&detail=3958
čím víc o tom přemejšlím, tím to mám víc zamotaný
Díky za trpělivost :D
Polynom
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Polynom »

mňo vyskytujou se tu nějaký divný názory..!!!
třeba toto: vychýlením klapek nahoru se změní polára profilu a dostaneš se spíše na lepší klouzavost
TO NENI PRAVDA!!!! vychýlením klapek NAHORU se ZVĚTŠÍ rychlost letu, (pronikání) ale ZHORŠÍ maximální klouzavost. vychýlením klapek DOLU se profil navztlakuje ZVĚTŠÍ svojí klouzavost a zmenší se rychlost letu.
nastavení které používá většina pilotů:
na přepínači RYCHLOST/NORMAL/TERM

RYCHLOST: klapky -1-1,5mm + VOP -0,2-0,5mm
NORMAL : klapky v ose profilu(nezměnený původní profil)
THERM : klapky +2-4mm VOP : 0

na plynu brzdy (při plném plynu klapky v NORMAL)
při ubírání vychylování klapek +30-80° + VOP - (nutno zkusit)

napsané hodnoty jsou pouze orientační ale u profilu AG455ct02f/AG47ct02f
mají blízko k ideálu
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“