Nastavení vrtulníku

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Zpráva
Autor
OPR
Kontaktovat uživatele:

#61 Příspěvek od OPR »

sergio píše:......Závěr:
....., jen bych mu to nedával tak ,,sežrat,, .......

Nikdo mu nic nedává sežrat. Naopak, pěkně papká jen to svoje.
A jinak mne to celé o to víc baví když si celé vlákno znova pročtu a hned na první straně se dozvím, že ......
diablotin píše:......jak funguje vrtulník vím.sice ještě ze školy ale dobře,takže to prostě nechci rozbít na to že to bude blbě seřízený.což pravděpodobně bude.
Lítám letadla víc jak 10 let tak si myslím že tohle by takový problém být nemusel.jen prostě nechci být překvapenej že hnu s kniplem doleva a helina uhne doprava.
Podle mě na simu nemá cenu cokoliv zkoušet protože je to o ničem.

Srandy kopec. Kór ta poslední část. Nic víc nic míň.
FlyBear

#62 Příspěvek od FlyBear »

OPR píše:Aha to musí být tedy docela náročné, když dotyčný má zde umístěný štelování "přípusti paliva" :P

Co je na tom náročného :?:

Nechám kolektiv pod půlkou, tahovým poťákem najedu požadované otáčky motoru a pak už dál řídím kolektivem.

Jo, je to "trochu" jinak, než jsme my ostatní zvyklí. Ale přestože OP na to jde poněkud svérázným způsobem, dost proti proudu, zatím mu to zjevně jde :wink:

A ten plyn na taháku je asi tak ten nejmenší problém.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od OPR »

Já nejsem žádnej expert přez nastavování Tx - ale řekl bych, :) (ano zase velmi užitečná spekulace) , že pokud se jedná o hodnotu otevření regulace (křivku nebo governor mod regulace to je šuma fuk). Muže poteciometr a a jeho lehké nepřesnosti začít dělat dost problémů. Když si představím že pokaždý ten poťák nedám na to samé místo - když si představím že každý poťák má svoje neduhy a to celé přenesu na něco co vyžaduje jistou dávku přesnosti potažmo křivku plynu vychází mi to silně průserovo. :? A je to jen otázka času. Věřím že se na to přímo spadnout nemusí ale otevření regulace či nějaké její zmatení může přineést jisté nesnáze. Schválně neuvádím jaké ..... :?

Takže jako problém bych to viděl - nebo za budoucí považoval.
ciko7

#64 Příspěvek od ciko7 »

diablotin píše:já sem se nikdy na simulátoru neučil lítat s ničím(modely ani dospělý letadla) tak nevim proč bych s tím měl začínat.Podle mě je to tak maximálně dobrý abych si neplet levou a pravou stranu.
A víte,docela mě zaráží co jsou vrtulníkáři za skupinu lidí(doufám že existují i vyjímky),že když chce člověk pomoct tak ho všichvi pošlou do pr... .Já mám od letadel zkušenost značně jinou.Sám jsem zalítával několika lidem letadla a nikdy mě nezajímalo jestli to rozbije za 40roků nebo 5 vteřin. A od spousty známích mám podobnou zkušenost.

To není o tom , že by sorta vrtulníkářů byla banda nadutých a nafoukaných přiblblíků. Je to o Tvém přístupu k věci. S vrtulníkem bez simu, nemá cenu lézt ven. Pokud tohle uděláš, uvidíš jen to , jak jde heli rychle k zemi a pak jen spočítáš škody. Jen pro zajímavost, zkus se někde dostat na sim a zkusit si polohu, kdy se ti vrtulník otočí čumákem k Tobě. Moc rád bych v tu chvíli viděl Tvé reakce a jak uchováš helinu v letuschopném stavu.
Compass 7HV, T-Rex 700E [img]http://alefnula.wz.cz/modely/rcmania/rcheliholics.png[/img]
Syslík

#65 Příspěvek od Syslík »

FlyBear píše:Nechám kolektiv pod půlkou, tahovým poťákem najedu požadované otáčky motoru a pak už dál řídím kolektivem.

Ano přesně tak. Takto to Multiplex umí. Tahovým potenciometrem je nastaveno maximum plynu (jakýsi "doraz plynu").

OPR píše:Když si představím že pokaždý ten poťák nedám na to samé místo ..

Multiplex profi má dvojici tahových potenciometrů, které mají vedle sebe ještě jeden jakýsi ztuha jdoucí, který slouží jako "aretace". Tedy nastaví se "někam" a pak se ten druhý - který ovládá plyn k němu jen srovná. Tím se dá dosáhnout stejného umístění plynu.

Vzhedem k tomu, že měl Multiplex málo přepínačů (letových režimů) je nastaven jen jeden s křivkou plynu ve tvaru "V". Jak píše Flybear páku kolektivu pod půlku (do mírného mínusu kolektivu) a pak tahovým potenciometrem přidat plyn od nuly do místa označeného aretační posuvnou páčkou. V tomto okamžiku je to již stejné, jak jste asi všichni zvyklí z jiných rádií, akorát to řešíte přepnutím z režimu normal (plyn od nuly) do předvolby "1" nebo "stunt" či jak se všechny ty režimy s plynem do "V" pojmenovávají. Po přistání se pak jen stáhne plyn tahovým poťákem zase do nuly.

To je celé, netřeba v tom hledat nějaké úchylky a třetí cesty...
Maxir, T-REX 450, Sniper a Multiplex EVO 9.
diablotin

#66 Příspěvek od diablotin »

řekl bych že princip řízení je stejný jako na dospělim vrtulníku.
Prostě pákou nastavým výkon motoru potřebný pro let a pak už jen řídím kolektivem.Pro mě je to sypatičtější řešení než mít plyn a kolektiv na jedný páce.
Naděje umírá až po nás.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od OPR »

Syslík píše: ..... V tomto okamžiku je to již stejné, jak jste asi všichni zvyklí z jiných rádií, akorát to řešíte přepnutím z režimu normal (plyn od nuly) do předvolby "1" nebo "stunt" či jak se všechny ty režimy s plynem do "V" pojmenovávají. Po přistání se pak jen stáhne plyn tahovým poťákem zase do nuly.

To je celé, netřeba v tom hledat nějaké úchylky a třetí cesty...

Úchylky v tom hledat nebudu. To máš pravdu a o to se neboj.
Ale tím to asi tak končí. Dále jsou jen chyby. A bohužel i nucené třetí cestičky a úhybné manévry, které tímto rádiem začínají.
Z Tvého popisu vyplívá, že odstavení pohonu se děje úkonem kdy "něco" musí nějaký ovladač někam do nějaké polohy stáhnout. Je možné na něm za letu (na tom tahovém poťák) normálně držet prst nebo v případě potřeby okamžitě zareagovat? nebo jak se zde v případě nesnází a potřeby okamžitě odstavuje pohon? - tedy taková obdoba spínače autorotace? Zde tuším pár kilometrů třetích cestiček.

PS: To rádio doopravdy neznám a žiju jen z toho co jsi Ty poskytl za informace. 8)
zdzd

#68 Příspěvek od zdzd »

diablotin píše:řekl bych že princip řízení je stejný jako na dospělim vrtulníku.
Prostě pákou nastavým výkon motoru potřebný pro let a pak už jen řídím kolektivem.Pro mě je to sypatičtější řešení než mít plyn a kolektiv na jedný páce.

Jediný, celkem zanedbatelný, problém je ten, že výkon potřebný pro let se mění podle záběru kolektivu...
kure87
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od kure87 »

Syslík: Pokud to chápu dobře tak potenciometrem jenom roztočíš motor a potom už lítáš zase s plynem mixovaným do kolektivu? Nebo musíš pořád šibovat s plynem podle úhlu náběhu listů aby jsi neztratil otáčky když zvýšíš kolektiv? Pokud jo tak je to úkol hodný chobotnice.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od OPR »

......
Naposledy upravil(a) OPR dne pon 11.07.2011 18:54, celkem upraveno 1 x.
Bizon
Bydliště: Jižní Morava(Veseli n. M.); Praha 10 (Chodov-Kunratice)

#71 Příspěvek od Bizon »

Zrovna tohle mi jako žádné zvěrstvo nepříjde. I pan Novotný má ve své heliškole na Idle rovnou křivku plynu bez governoru. Záleží na motoru a reglu, ale když se to přežene s V tak to taky není žádná slast, mně osobně prosedání při přechodu z klesání do stoupání dost vadí.
Samozřejmě je nutné mít režim autorotace na dostupné páčce...
diablotin

#72 Příspěvek od diablotin »

pochopitleně jde plyn s kolektivem.to znamená že pokud dejme tomu nastavím 50% otáček motoru tak se regulátor bude pokoušet tyto otáčky udržovat .takže když dám kolektiv na nulový úhel tak to plyn ubere a když dám na maximální úhel tak naopak přidá.jestli jsem to dobře vysvětlil.
Přesně jako dospělej vrtulník.ten je sice lepší o to že udržuje přímo konstantní otáčky ale to po tomhle systému asi nejde požadovat.
Jinak nic jako nouzový stop tam nemám takže vzít za potenciometr a stáhnout na nulu.cca stejnej pohyb jako vzít za nějakou páčku.
Naděje umírá až po nás.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od OPR »

diablotin píše:......
Jinak nic jako nouzový stop tam nemám takže vzít za potenciometr a stáhnout na nulu.cca stejnej pohyb jako vzít za nějakou páčku.

To se pleteš. Pokud na tom nemáš prst nebo hooodně dobře nacvičenou reakci bývá to problém. Pro dost lidí je problém i to když na tom ten prst mají - a kolikrát se to nestihne. To by chtělo abys dobře natrénoval.
halaly

#74 Příspěvek od halaly »

A bude teda to VIDEO :?:
ASW 28 Pelikan, Alpha 1500
buki

#75 Příspěvek od buki »

Pánové nezdá se vám, že si dotyčný z vás stále dělá prd...? A vy se pořád chytáte a snažíte se mu to rozmluvit. Nebylo toho již dost? Toto téma v tomto blogu je dle mého názoru již zcela vyčerpáno a nemá žádný smysl.
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“