Align Flybarless 3G FL 760 a nově i 3GX

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Odpovědět
Zpráva
Autor
habasek
Kontaktovat uživatele:

#601 Příspěvek od habasek »

Zasadne to je na kazdom vrtulniku, toto je par prispevkov vyssie:

Howking píše:CG - center of gravity - těžiště - přesné těžiště vyléčí veškeré neduhy 3G
[/quote]

Ano, proto me mate proc me to ted posilas a o nekolik prispevku vyse sam popiras :-D

vice SZ.
Spirit System (Spirit W1, GTR & others)
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz
Bizon
Bydliště: Jižní Morava(Veseli n. M.); Praha 10 (Chodov-Kunratice)

#602 Příspěvek od Bizon »

Chlapi, je to jen nedorozumění. Psalo se že při VISU není těžiště důležité, bezpádlo si ohlídá aby helina nikam neujížděla. Jak se ale začne letět a tahat za kolektiv, tak už to je fyzikálně daleko složitější a elektronika to prostě nedožene. Taky proto, že na to není stavěná, bezpádlo prostě počítá s tím že má těžiště v ose rotoru...

Takže klídek, hlavně Habasek myslím málo důsledně četl, a následně psal poněkud nesrozumitelně...
Kenny McCormick

#603 Příspěvek od Kenny McCormick »

Bizon dik :) za pomoc
Vysvetlim ako som to myslel, snad to bude jasne:
Habasek -

Kenny McCormick píše:
habasek píše:
hOOrNeT píše:Bert má pravdu, správně těžiště je základ, bez toho nemá cenu něco dalšího ladit

To rozhodne, ja ted o vikendu odstranil "delfina" z me 600 jen tim, ze jsem doladil a dusledne kontroluji teziste. Mel jsem ho moc na "cumak". Je pro me ponekud lepsi kdyz me jde vrtas lehce sam dopredu. Asi blbej zlozvyk. Mam 3G v3.0 ... vse ostatni ok, i kdyz u me byla i v2.1 v pohode.
to ale funguje len pri padlovke. Pri bezpadlovke, je to jedno, kde mas tazisko v suvislosti s utekanim vrtasu dopredu, dozadu alebo aj do stran. Tazisko na to vplyv nema.
Posledne ked mi utekal, boli to vibracie...

Len som ta upozornil na to, ze ako pises "vrtas sel sam lehce dopredu" kvoli tomu ze si mel teziste moc na cumak, co nieje mozne, pokial mas bezpadlo. Mozno to bol subjektivny pocit.
S velkostou vrtasu to nijak nesuvisi.
Ze ma tazisko zasadny vplyv na delfina, plynulost piruety a i., to je snad jasne.
Pokoj zbraniam... :wink: :lol:
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
habasek
Kontaktovat uživatele:

#604 Příspěvek od habasek »

Tady uz je citaci ze se to blbe hleda :-D ale pro posledni prispevek, 3G spatne teziste neuhlida, takze pokud mas vrtas tezky na cumak, rozbehne se pomalu ale jiste dopredu a pokud na zadek tak je jasne kam pujde. Teziste je napr. i pro viseni dulezite.

Mozna vam spatne teziste uhlida nejaky flymentor nebo tak, ale to jen hadam.
Spirit Wave & JETI DS 12
Kenny McCormick

#605 Příspěvek od Kenny McCormick »

flymentor neviem.
Mne to dokazal ustrazit MB. Ak to to 3G nedokaze, tipujem ze je nieco zle /nastavenie, vrtas, alebo to 3G/.
Je to to iste, ako keby to fukal bocny vietor a chvost ti proste oddriftuje po smere vetra. Je to predsa len troj-ose gyro, ktore napriek vonkasim vplyvom /vietor ci zle tazisko/ stale drzi vrtas v rovnakej pozicii pokial sa nepackuje.
habasek
Kontaktovat uživatele:

#606 Příspěvek od habasek »

Kenny McCormick píše:flymentor neviem.
Mne to dokazal ustrazit MB. Ak to to 3G nedokaze, tipujem ze je nieco zle /nastavenie, vrtas, alebo to 3G/.
Je to to iste, ako keby to fukal bocny vietor a chvost ti proste oddriftuje po smere vetra. Je to predsa len troj-ose gyro, ktore napriek vonkasim vplyvom /vietor ci zle tazisko/ stale drzi vrtas v rovnakej pozicii pokial sa nepackuje.

Znovu opakuji, z vlastni zkusenosti vim ze teziste moc ve predu rozbehne i dobre nastavene 3G dopredu, neudrzi to na miste dlouho.

Doufam ze se najde nekdo kdo ma podobnou zkusenost a neboji se to sem napsat.
Spirit Wave & JETI DS 12
hOOrNeT

#607 Příspěvek od hOOrNeT »

habasek má pravdu.

Mimochodem 3G se prostě musí řídit, samo to fakt neletí a já jsem za to vlastně rád. Alespoň mám pocit, že mám vrťase "na páčkách", podobně jako s pádlovou verzí. Konec hádanic :wink:
mravecm1

#608 Příspěvek od mravecm1 »

Tak som cez vikend skusil zopar autorotacii na T700+3G s verziou 3.0.
Bolo to sice tak trochu nedobrovolne (zabudol som sledovat palivo a zdochol mi motor :lol:). Ked som ale videl, ze to ide celkom pekne, tak som dal aj zopar "dobrovolnych".
A mal som z toho o dost lepsi pocit ako pri verzii 2.1. Spravalo sa to o dost pokojnejsie. Zda sa, ze na tom naozaj trochu popracovali. :D
KASAMA Srimok 90N CYBERHEAD + SPIRIT
TREX 450PRO + Beast
Futaba T14SG 2,4GHz
Relax

#609 Příspěvek od Relax »

Vyladění delfína na 3G jsem nakonec nezvládnul a ještě si tím zbabral nabídku pkotatka na otestování zapůjčeného Microbeastu. Napřed chyběly propojovací kabely, které nezbylo než vyrobit. Ještě před demontáží jsem si chtěl na chalupě naposled polítat s 3G a hlavně zkusit přidat ten zisk ELEV, jestli delfín zmizí nebo ne. Zajel jsem za Hoornetem, viděl parádně vyladěné 3G v jeho Protosovi ale protože v Poříčí byl na letišti moc hustej provoz, odjel jsem na místo kde jsem Trexe poprvé úspěšně pokřtil.

První let byl klasicky s delfínem, jenomže oproti dubnu všude okolo vysoký obilí, cesta v zářezu a něco mi říkalo : "radši to zabal - jestli spadneš tak MB nevyzkoušíš". No nedalo mi to tak jsem se vytrestal. Přidal jsem ze 40% na cca 45% a znova nahoru. Delfín stejnej, akorát že tuším pátý rychlý vyklesávání jsem nedal bokem ale víc od sebe a zaletěl přímo na pozadí s tabulovou horou Ostaš. Prvně něco jinýho než čistá obloha, Trex najednou mizel jako černej komár protože kabinka nemá zezadu barvu žádnou a tak jsem nasadil pravý oblouk v náklonu a k sobě. Najednou jsem dostal strach že to nemusí vyjít a přetočil jsem směrovku, takže jsem najednou letěl bokem až trochu ocasem dopředu a protože couvačky v kruzích nebyly zatím na simu natrénovaný, ve dvou třech vteřinách jsem byl v pšenici...........

Škody naštěstí nic velkýho, odnesly to jenom převody na servu PIT, hlavní hřídel a bohužel jsem po 18 startech zlomil jeden oprigo list !!!. Nejblbější škoda - z jednoho unašeče NR se vylomila páka na táhlo....

Rozjetej otvor v unačeši jsem zaklepal na kovadlince a páku zalepil spešl tmelem na kov. Motorovka na zemi dopadla dobře, stejně tak poslední let s 3G na Sobínce druhý den ráno. Fičelo hrozně ale letělo to i s plastovýma Align listama. Následovala demontáž 3G + montáž MB, listy MS Composit a pkotatko to začal programovat. Když jsme se dostali k nastavování výchylek, zjistili jsme že to při montování na stole opět prasklo a bylo vymalováno.

Z Brna jsem objednal černou FBL hlavu ( ale zapomněl na kompenzátor takže mám černomodrou sestavu ale ušetřil jsem skoro 600 ) a nový Microbeast, nicméně počasí a časové dïspozice už nastavení na Sobínce nedovolily a pkotatko zítra odlétá.

3G jsem tak odstavil v situaci kdy nevím co bylo špatně. Těžiště jsem měl hodně pečlivě vychytaný, zbývá možnost jít do nastavení přes komp a některou konkrétní hodnotu. Microbeast má jedno menu pro delfína, 3G určitě taky akorát to musí jít přes ten komp a vyndavání a nandavání kabelů mezi gyro a senzor. Čtyři helináři mi potvrdili svoji zkušenost že jsou s MB na 450 spokojenější než s 3G, který asi fakt chodí líp s heli 500 a větší. Uvidím co ten MB, to už se ale vlastně přestěhuju do jinýho vlákna :-)
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
hOOrNeT

#610 Příspěvek od hOOrNeT »

tak hodně štěstí s MB :wink:

A nezapomínej, let vždycky nejvíce ovlivňuje ta část mezi vysílačem a zemí :lol:
Relax

#611 Příspěvek od Relax »

Tak tak :-) Učím se programovat MB, taky to není bezbolestný protože se toho musí nastavit trochu víc, ale zase je to něco novýho :-) Ještě si to nechám zkouknout než to prubnu nebnu. 3G tady budu sledovat dál, kdyby něco :-):-):-)
hOOrNeT

#612 Příspěvek od hOOrNeT »

tak až budeš na chalupě, tak se můžeš zase zastavit a polítáme :wink: Sám vidíš, že to pole na které si chodil lítat není to pravé
Relax

#613 Příspěvek od Relax »

To pole vůbec nebylo to pravý, spadnout nahoru za hranu tak to ani nenajdu..... Teď už mám nastavenej MB, podařilo se mi to celkem zdárně naštudovat i když některý věci až na pár pokusů. On i ten překlad není moc prvoplánovej, kdy kterou pákou kam a co zároveň, chce to trochu fištróna :-) Je to ale hodně jiný než 3G, pro mě ze začátku složitější, zase jsou dostupný bez kompu věci které u 3G bez kabelu neudělám.

Pokud mi Trexe o víkendu zkontroluje jeden profík na MB na Sobínce a zalítám ho, příště ho na chalupu určitě vezmu a zastavím se. Už mi to lítání celkem chybí, možná bych ale měl dát pár lekcí na simu a potrénovat něco pozpátku, když jsem to v té poloze tak blbbě a rychle položil do pšenky .......... Zdravím

http://relax450.rajce.idnes.cz/Trex450P ... G_5204.jpg
Kenny McCormick

#614 Příspěvek od Kenny McCormick »

http://relax450.rajce.idnes.cz/Trex450P ... 215_ph.jpg

tej fotke celkom nerozumiem, ako si to myslel alebo zmontoval.
Proste sa vykasli na odporucanu medzeru 5,6mm ci kolko.
Daj to tak ako je to na tom obracku z beastu, co mas vyfoteny na dalsej fotke. Pri 0st na listoch ramena kompenzatoru rovnobezne. Nech uz je medzera akakolvek.

Nemas problem s hladkym chodom ramien na kompenzatore?
Ked dotiahnem tu skrutku ramena, ktorou zaroven pritahujem aj kompenzator k hl.oske, trosku mi to križuje ramena kompenzatora. Je to vidiet, ked sa pozeras na vrtulnik zhora, niesu rovnobezne, jedno mieri "von".
Likviduje to loziska na kompenzatore. A celkove drhne, len sa to tazko zistuje. Treba jedno tiahlo z ramena kompenz. vycvaknut a ked nechce ist naspet na gulicku, pretoze je vyosene, je to naprd.
Momentalne som to prebastlil tak, ze som pouzil kompenz. s padlovej verzie a don narezal zavity na dva zaistovacie cerviky.
Relax

#615 Příspěvek od Relax »

On se mi přeroz z modré hlavy na černou ouplně nepovedl, zapomněl jsem objednat ten black kompenzátor což ale asi nevadí ( rozměrově bude stejnej a pošetřil jsem skoro 600 peněz ).

Jak jsem bojoval s návodem při prvním nastavení MB tak jsem si nevšimnul toho optickýho propadu kompenzátoru ( viz ta fotka ) a začal řešit co a jak. Střední díl černé FBL hlavy má totiž jiný rozměr, je jednak subtilnější a taky delší směrem pod osou šroubu skrz hlavní hřídel ( místo 4,8 má 5,5mm ). Jak jsem tam dal těch 5,6mm z návodu k modré FBL hlavě, sundal jsem automaticky kompenzátor níž a ta čísla na fotce říkají o kolik. Když dám tedy místo 5,6mm 4,9mm, jsem tam co u modré ale jednak je to zanedbatelnej rozdíl a na rovinu bych potřeboval ještě tak 1 až 1,5mm ale hlavně vidím, že i serva nejsou zcela v ose na svoje hřídelky. Kromě jednoho směřují nepatrně nahoru. Takhle sice byly i na 3G, takže jsem tam měl malou diferenciaci ale na maximech 9 stupňů to nebylo asi moc znát. Teď bych to chtěl srovnat jak to má být co nejlíp a samozřejmě mi pár věcí uniká.

Jednak jsem netušil že vzdálenost mezi hlavou a kompenzátorem je trochu šumák, podstatná je kolmice. Po novém osazení černé hlavy mě jako první zarazila nutnost zkrátit táhla s protiběžným závitem mezi deskou cykliky a unašečem mnohem víc, na 3G jsem je totiž měl dost dlouhý a bál se aby se plastový koncovky nevysmekly ze závitu :-). Teď drží parádně, je to naopak. Vím že tři táhla od serv na desku musí být bezpodmínečně stejně dlouhá, taky ale určují střed chodu desky cykliky. Na MB se subtrimy nastavují jinak, žádný hodnoty ve vysílači ( to se mi líbilo ) ale prostě jedno servo po druhým jemně nastavovat od oka kniplem výškovky ( na AIL a PIT používám digišupleru, odpíchnu a porovnávám vzdálenosti mezi držákem hlavních ložisek a ELEV dám pak od oka ).

Vypadá to že budu muset všechna servy shodit subtrimem trochu níž přesně na kolmici, tím posunu desku dolů a pak budu ty protiběžný táhla zase prodlužovat aby byla nula nulou až na list :-) Kompenzátor dám nakonec do horizontu, mezera nemezera.....

S těma ramínkama máš pravdu, dřív jsem si toho ani nevšimnul že to na straně dotažení na hřídel letí směrem ven. Když to ramínko vycvaknu, zůstane samo v poloze kam ho dám a páka na kulák visí dolů ale naštěstí v jeho ose. To druhé ramínko okamžitě sletí dolů k desce cykliky.... To první ale nejde ztuha, jde hladce nasadit na kuličku a odpor je zcela minimální tak v úrovni protipólu jeho hmotnosti. Asi už si zvyklo a tak to nechám tak :-)
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“