Proč TGY 9X

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
kope
Kontaktovat uživatele:

#196 Příspěvek od kope »

Se stavbou vlastních modelů uvažuju o přechodu ze setovky na jiný Tx/Rx a cenově je pro mne nějaký klon Turnigy jasná volba. Pročítám diskuse, web stránky určené T9x a těch informací je strašná spousta. Proto bych si je rád utřídil.

Především, vzhledem k občasným problémům s kvalitou zpracování přichází do úvahy POUZE nákup v ČR, kvůli zjednodušení případných reklamací. Takže jsem narazil na toto:

http://www.rcflying.cz/product.php?id_product=2

nebo pod značkou FlySky na toto:

http://www.rcguru.cz/turnigy-9x-v2-2-4g ... od-1-d4883

A teď dotazy (odhlédněme teď od rozdílné ceny, zajímají mne technické věci):
1) Jaký je ZÁSADNÍ rozdíl mezi těmi dvěma variantami co do funkčnosti ?
2) Podle prodejce má FlySky jinak (podle prodejce lépe) řešenou anténu na rozdíl od "originální" T9x ? (jestli si dobře pamatuju, tvrdil něco o tom, že odpadá koax ??-sorry, okukoval jsem jí už víc než před měsícem a paměť už tolik neslouži :-))
3) Když se uvádí, že je to V2, znamená to, že nebude nutný flash firmware ?

Díky za odpovědi
Kope
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
coro

#197 Příspěvek od coro »

Na module originál FlySky je anténa priamo z modulu, ale kúsok koaxu plošáku z modulu do takmerkonca gumennej tyčky antény tam je.
S Turnigy verziou (anténa vnútri) by nebol až taký problém že je vnútri, keby to človek nevyberal, ale v tom že to je diera vrtačkou s ostrými hranami a na kolene naletovaný káblik nejak natlačený dnu - o profesionalite tej modifikácie si nerobme ilúzie. Pritom koax káblik sa nesmie zalomiť v ostrom uhle lebo tam môžu vzniknúť odrazy a degradovať signál (a vyžarovať dovnútra vysielača čo tiež nie je sranda a servá potom pravidelne pocukávajú).

Okrem modulu, ktorý v podstate odporúčam vybrať a venovať deťom k autíčkam, lodičkám, a do EPP modelov (alebo aj normálnych modelov ale malých ktoré nelietajú ďaleko - nie je nespoľahlivý, len po zapnutí pár minút počas zohrievania mierne odchádza stred serv, a má len jednu anténu takže na väčšiu vzdielenosť by mohol občas trochu reagovať oneskorene (failsafe nemá tak by len trochu zdržal príkaz kým by nevyletel z najhoršej polohy anténky)....
--teda okrem toho modulu:
- FlySky originál čo mám ja, má skrátenú dráhu potenciometrov - teoreticky lepšia presnosť snímania.
- plast je čierny. je to podľa mňa oveľa krajšie.
- nič viac o čom by som vedel, je to to isté. Firmware ma nezaujímal, hneď po "príchode" som ho prepísal ER9x.
rafa242

#198 Příspěvek od rafa242 »

RiMr píše:Popravdě řečeno, já tomu range testu moc nevěřím, resp. základní "range test" bez nějakého tlačítka dělám tak že to musí fachčit přes dvě tři zdi :) a pak klasicky na poli. Musí to chodit na přímou viditelnost na několik set metrů. Tím několik set myslím aspoň 500-800m.
V rádiu jsou nezjrádnější místa ohledně kontaktu modul-deska a samozřejmě napájení (tedy ne klec). Potahat potlačit dráty na spínačích, důkladně otestovat a hlavně bacha při "tuningu" na kuličky cínu, křivě přitlačené spínače kolem displeje při montáži podsvícení, zapomenuté šroubky apod. Jak to rádio bude šlapat bezproblémů prvních pár týdnů, tak je to pak "na věky". Některým časem zlobí potenciometry, mě se to zatím vyhýbá. Ale pokud to jen trochu jde, mám rádio v pouzdru a nechovám se k němu jako k "rádiu za litr" ale prostě jako k rádiu. Tedy něžně :wink:

Okey čiže test spravím ako hovoríte vyskúšam to v paneláku cez steny ale hlavne to skúsim na poli na čo najväčšiu vzdialenosť. Zatiaľ s ňou nejdem do vzduchu našťastie mam druhú vysielačku s ktorou lietam tak túto zatiaľ budem testovať. Čiže klietku s nimh odporúčate hneď vymeniť za lipolku do vysielačou? Zatiaľ ju budem testovať v takom stave v akom je teraz nechystám sa hneď na nejaké úpravy, ale časom určite. Reklamácia asi tak či tak veľmi nepripadá do úvahy keďže poštovným by sa to veľmi preplatilo. Strach mám hlavne z toho displeja. Našťastie si na veci dávam celkom pozor tak toto by malo byť v poriadku :).
kope
Kontaktovat uživatele:

#199 Příspěvek od kope »

coro píše:
Okrem modulu, ktorý v podstate odporúčam vybrať a venovať deťom k autíčkam, lodičkám, a do EPP modelov (alebo aj normálnych modelov ale malých ktoré nelietajú ďaleko - nie je nespoľahlivý, len po zapnutí pár minút počas zohrievania mierne odchádza stred serv, a má len jednu anténu takže na väčšiu vzdielenosť by mohol občas trochu reagovať oneskorene (failsafe nemá tak by len trochu zdržal príkaz kým by nevyletel z najhoršej polohy anténky)....

Myslíš modul u origo T9x ?
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
coro

#200 Příspěvek od coro »

Range test to nemá, aj keď na obale to pri tlačítku má nápis. Meral som výstupný výkon, nemení sa - tlačidlo je len na párovanie.
Skontroluj konektor baterky, mne sa zdal dosť šmejdový - našiel som rovnaký tak som použil, ale keby som ho nenašiel tak by som tam dal servokonektor - ale tak nejak aby sa nedal posunúť.
Klasická úprava bola
-odstrihnúť 7805L z dosky reproduktora (v streda na zadnom kryte),
- preškrabnúť cestičku signálu pre modul a vložiť tam rezistor,
- skontrolovať či kondenzátor nad procesorom je na 20V a nie na 10V a ak tak vymeniť.
- pozrieť letovanie drátov po prepínačoch a hlavne poťákoch, či tam nevidno nejaký kix. Ja som to na kniple preletoval a zafixoval vodiče.
- do pružinky plynu urobiť klepnutím zúbok a plast namazať niečímako vazelína na plastové prevody, aby sa nezodral.
Prehrať firmware... to chce pripájacie body, ja som si na dosku naletoval piny a dráty z programátoru mám na konektoroch-dutinkách.. Viac predbežne neviem..
- z príjmača som odletoval koax s anténou a dal tam 31mm dlhý drátik od serva (skontrolovať dosah, u mňa vyzerá lepší ako predtým).
Drondys

#201 Příspěvek od Drondys »

Když už tady byla řeč o testu dosahu tak zatím nejdelší vzdálenost v testu se standardním VF modulem Turnigy byla 2.45 míle tj. cca 3.94 Km viz tento odkaz.
rafa242

#202 Příspěvek od rafa242 »

práve sa hrám s vysielačkou skúšam mixy podľa Rimrových videi, no narazil som na nejaké problémy, napríklad podľa tohto videa posledný mix flaperony s primixovanou výškoukou http://www.youtube.com/watch?v=pS9Wu5cC ... r_embedded , flaperony idú v poriadku no tá výškouka tam proste nejde primixovať pomocou volneho mixu, mám verziu flysky ako som už písal objednanú z UK a preto som sa chcel spýtať či to bude tým že tam ešte možno nie je FW v.2? prípadne ako to môžem zistit? idem ešte skúšať ďalšie mixy tak som zvedavý či to pôjde. ďakujem keď mi viete poradiť
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#203 Příspěvek od RiMr »

Já už čoveče nevím, já už se stand. FW vůbec nic netento.
Jsem si skoro jistý, že tam je FW v2, na mých stránkách je někde návod, jak to jednoduše zjistit. Hledej :)

Dej si tam Er9x, budeš litovat proč to neudělals už dávno :)

#204 Příspěvek od Drondys »

RiMr píše:Jsem si skoro jistý, že tam je FW v2...

Ve FS-TH9B, která se prodává např. v GiantCod v Angli, je FW od výrobce FlySky, který se může v drobnostech lišit od FW, který je T9X implicitně dodáván s úpravami ve FW přímo od HobbyKingu. Na webu HobbyKingu na stránce Turnigy 9X je to přímo uvedeno viz tento odkaz a viz citace.

Important.
The TURNIGY 9X has been reflashed with the new v2 firmware, fixing previous menu and mixing issues. This firmware flash is only available from our TURNIGY 9X system as we flash each unit in our office before it is shipped.
Purchases of any other rebranded version of the TURNIGY 9X will not have the latest firmware and patches(even the OEM factory does not have these updates).

Takže FW od FlySky a od HobbyKingu nejsou zcela stejné a jsou tam patrně nějaké drobné odchylky, ale nikdo ty rozdíly nezmapoval. Problém tedy může být v tom, že některé záležitosti, které fungují s implicitním FW dodaným v T9X od HobbyKingu nemusí fungovat s FW dodaným od FlySky, ale které všechny možnosti to budou to si musí každý vyzkoušet sám a nebo prostě přejít na jiný FW ER9X a mít lepší možnosti.

RiMr píše:Dej si tam Er9x, budeš litovat proč to neudělals už dávno :)

Ano přechod na ER9X je řešení a nebo se holt smířit s tím, že některé záležitosti s FW od FlySky prostě nepůjdou realizovat tak jako to jde ve FW od HobbyKingu.
rafa242

#205 Příspěvek od rafa242 »

Keby som sa nebál toho displeja, že by mohol odísť úplne tak to určite hneď vymením no ja som sa tešil hlavne na to čo všetko sa s ňou dá namixovať a takto je to dosť obmedzené. Napríklad k plynu som výškouku domixoval úplne bez problému no ak dám nejaký kanál na prepínač alebo potenciometer a dám ho master v mixe a k nemu napríklad výškovku ako otroka tak s tým ani nepohne. Tak isto napríklad klapky som namixoval aby sa hýbali polovičnými výchylkami spolu s krídelkami skúšal som rôzne veci ale proste ku nejakému kanálu ktorý mám na prepínači alebo potenciometri som nevedel domixovať nič iné.
Drondys

#206 Příspěvek od Drondys »

rafa242 píše:...mám verziu flysky ako som už písal objednanú z UK a preto som sa chcel spýtať či to bude tým že tam ešte možno nie je FW v.2? prípadne ako to môžem zistit?...

Verze firmware by se měla zobrazit jak u T9X tak i u FS-TH9B s implicitně dodaným FW následujícím postupem.

1. Vypnut vysílačku.

2. Držet v horní poloze levý svislý trim a současně v levé poloze pravý vodorovný trim viz obrázek a při držení obou zapnout napájení vysílačky.

Obrázek

3. Na displeji vysílačky bude mimo jiné zobrazena verze firmware.

rafa242 píše:Keby som sa nebál toho displeja, že by mohol odísť úplne tak to určite hneď vymením no ja som sa tešil hlavne na to čo všetko sa s ňou dá namixovať a takto je to dosť obmedzené...

Rozsáhlé možnosti mixování jsou obecně až ve firmware ER9X tj. i ten firmware co je implicitně v T9X z HobbyKingu je oproti ER9X dost výrazně omezený. Obecně tedy platí, že je potřeba se buď smířit s omezeními nebo prostě přejít na ER9X.

Pokud je problém s displejem pak doporučuji napsat email prodejci a domluvit se na zaslání vysílačky k prodejci na reklamaci. Anglie není zas tak daleko jako HongKong a je to v rámci EU tedy bez celních formalit. Takže by to neměl být až takový problém.
Elektromaniak

#207 Příspěvek od Elektromaniak »

Drondys píše:
rafa242 píše:...mám verziu flysky ako som už písal objednanú z UK a preto som sa chcel spýtať či to bude tým že tam ešte možno nie je FW v.2? prípadne ako to môžem zistit?...

Verze firmware by se měla zobrazit jak u T9X tak i u FS-TH9B s implicitně dodaným FW následujícím postupem.

1. Vypnut vysílačku.

2. Držet v horní poloze levý svislý trim a současně v levé poloze pravý vodorovný trim viz obrázek a při držení obou zapnout napájení vysílačky.

Obrázek

3. Na displeji vysílačky bude mimo jiné zobrazena verze firmware.

Pozor při této operaci hrozí rozkalibrování ovladačů(kniplů).
Zpětné nastavení je na Rimrových stránkách
http://www.ok-rimr.com/cs/jak-na-to/tur ... tematu-t9x
FrSky Taranis,Filip600 Termik,Filip 400 Sport a větroň 1500 V-tail ,Xtreme, NAZA M liteV2 Xcopter550
Drondys

#208 Příspěvek od Drondys »

Elektromaniak píše:Pozor při této operaci hrozí rozkalibrování ovladačů(kniplů).

Nehrozí pokud se v režimu zobrazení firmware nemačká menu. Až teprve po zmáčknutí menu se přechází z režimu zobrazení verze firmware do režimu kalibrace. Takže jen mrknout na verzi firmware a pak vypnout napájení Tx a žádné rozkalibrování ovladačů pak nehrozí.
Naposledy upravil(a) Drondys dne ned 24.07.2011 18:31, celkem upraveno 1 x.
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#209 Příspěvek od Kamil »

kope píše:Se stavbou vlastních modelů uvažuju o přechodu ze setovky na jiný Tx/Rx a cenově je pro mne nějaký klon Turnigy jasná volba.
Zaujímalo by ma, aké modely budeš stavať.
Otázku ber v náväznosti na to, akou súpravou ich chceš riadiť.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#210 Příspěvek od RiMr »

Kamil píše:
kope píše:Se stavbou vlastních modelů uvažuju o přechodu ze setovky na jiný Tx/Rx a cenově je pro mne nějaký klon Turnigy jasná volba.
Zaujímalo by ma, aké modely budeš stavať.
Otázku ber v náväznosti na to, akou súpravou ich chceš riadiť.

No jestli ještě nic nestavěl, tak mu T9x na první postavené kusy bude stačit ještě dlouho, než se "dostaví" k takovým modelům, na které nebude rádio stačit. Pokud tedy mluvímew o stavbě jako o stavbě a ne o "stavbě" stavebnic - "křídlo A přišrubujeme šrouby S1 a S2 k trupu B, vložíme akumulátor L a model máme připravený k letu". :)
Nebo myslíš že je rozumné kupovat v dnešní době špičkové rádio, pro dobu za tři až pět let, kdy ho bude potřebovat na ty velké modely, které bude stavět, pokud bude stavět? :)
Nebude lepší těch 15-30 kKč utratit až za ty tři roky za V TÉ DOBĚ špičkové rádio, než se v té době ztrátově zbavovat takto drahého rádia, koupeného teď, protože ho to třeba nechytlo?

Zpět na „Turnigy T9x“