Turnigy 9x hardware, opensource TX

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
Loner

Machrsnurka

#1741 Příspěvek od Loner »

kazdy spravyny majitel t9x pouziva tuto machrsnurku :)
ja mam treba dve :)

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=11982
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#1742 Příspěvek od Ancistrus01 »

Jo tak touhle "machršňůrkou" budu dovažovat mojí příští objednávku. :) :)

P.S. a taky jsem viděl na jednom leteckým dnu jak tuhle machršnůrku používaj Optikáři.
Drondys

Re: Český návod na FSTH9B

#1743 Příspěvek od Drondys »

IAN píše:Jenže Rimr se na svém vebu věnuje novému FW a ten já pochopitelně nemám.
IAN

Špatně ses díval. Jsou tam videonávody jak pro původní FW tak i pro nový ER9X. Pro ten původní viz odkazy níže.

Původní FW - Vybrané položky nabídky Systém
http://www.ok-rimr.com/cs/jak-na-to/turnigy-t9x/17-5-vybrane-polozky-nabidky-system

Původní FW - Vybrané položky nabídky Funkce
http://www.ok-rimr.com/cs/jak-na-to/turnigy-t9x/18-6-vybrane-polozky-nabidky-funkce

Původní FW - Modelové situace a mixy
http://www.ok-rimr.com/cs/jak-na-to/turnigy-t9x/19-7-modelove-situace-a-mixy
IAN

Český návod na FSTH9B

#1744 Příspěvek od IAN »

Pro Drondys , díky za upozornění , nějak jsem si v tom množství informaací neuvědomil , že na svém vebu začíná s originál FW a ž později přechází na nový. IAN
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#1745 Příspěvek od Ancistrus01 »

Ahoj, chci se zeptat jak je to s funkcí učitel-žák? a co je potřeba?
olisoft

#1746 Příspěvek od olisoft »

Potrebujes iba dostatocne dlhy kabel zakonceny mono (alebo stereo) 3.5mm jack konektormi.
coro

#1747 Příspěvek od coro »

Ancistrus01 píše:Ahoj, chci se zeptat jak je to s funkcí učitel-žák? a co je potřeba?

Hardwarovo bolo len treba vložiť pred RF modul rezistor, do signálu, aby nesťahoval napätie signálu - to pre použitie ako žiak, kedy sa vypínač nechá vypnutý a do RF modulu nejde napájanie. Ešte bol problém s pípaním v režime žiak, kedy cez stabilizátor pred reproduktorom prešlo napätie v momente pípnutia na modul a preplo to na moment stav do režimu učiteľ v ktorom nie sú na konektore pulzy (prepne sa na vstup), tak bolo treba ten stabilizátor sproste odstrihnúť kliešťami (celý... slušnejší ho pekne odletovali von, nič neprepájať nechať prázdne).
Na výstup idú presne tie pulzy čo na RF modul, z jedného výstupu

Ak máš ER9x firmware, máš v ňom ako učiteľ k dispozícii 8 vstupných hodnôt z konektora od žiaka, a použiješ ich normálne ako hodnoty kniplov v nastaveniach - s podmienkami na nejaký prepínač že či to preberáš od žiaka alebo nie.
V podstate sa dá zdvojiť nastavenie, len potom pozor na trimy (ale môže byť výhoda keby trimoval učiteľ, neviem presne detail ale mali by sa to dať cez nastavenie či do mixu vstupuje trim alebo nie, odrátať od hodnoty výchylku bez trimu a zostane len trim, a k tomu pripočítať hodnotu z žiaka.. - jednoduchšie je ak mixy nastavíš aj u žiaka komplet a všetko robí on, a na učiteľovi len podmienene nahradíš výstup na servá a už s tým nič iné nerobíš.

Ale dá sa porobiť kadečo, napríklad taká vec že si na potenciometer dať percentá výchylky a podľa jeho natočenia násobiť vstup od žiaka tou hodnotou a tým mu zmenšovať výchylky...
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#1748 Příspěvek od Ancistrus01 »

Ještě úprava: ER9X nemám, budu žák :wink: .
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1749 Příspěvek od RiMr »

Er9x ti doporučuju.
Vím že ses mě na to ptal, jestli za to rádio ručím že se mu nic nestane při flashování a že ti ho když tak uhradím a jestli bych ti to neudělal na počkání u mě doma kdesi cosi atd... Já jsem z toho vycouval, protože moje zkušenosti s takovými "jističi" s prominutím praví, že bych toho později litoval. :wink:
Ale můžeš zkusit někoho jiného, neopotřebovaného některými negativními zkušenostmi :)

Hlavní váha leží na učiteli a na jeho nastavení. Tam se spíš ptej. Bude to druhé rádio taky T9x a jaká?

Testovali jste někdo ten nový přepínač na letové režimy (nebo na co si to hraje :) ) co je v nových verzích Er9x?

Já jsem dneska provizorně zalétnul Čmeláka od ŠADu. Velká spokojenost. Nebylo to bez problémků, hlavně kvůli těžišti vzadu (vrtá teda vývrtky jak Zero... :) ) - nemám tam ještě podvozek, kapotu a kdesi cosi, ale v podstatě jsem si bohovsky polétal. I když už byla fakt tma a chvílemi jsem ho opravdu vůbec neviděl. A na vztlakách se nosil jedna báseň. Já jsem si na něm totiž udělal konfiguraci, abych se v Er9x pořádně "vypípal" :) posílám foto spodní ještě nezakryté strany křídla, zkušenější pochopí :)

Obrázek

#1750 Příspěvek od chorche »

Dik za info, vubec jsem si toho FLM Trimu nevsimnul, kdyz jsem po flashnuti noveho FW hledal zmeny :D.

Na rychlo jsem zkusil napipat model a ozkouset to. FLModetrim je podobny offsetu, ale ovlivnuje jen dany mix, netrimuje cely kanal. Po vypnuti mixu se trim vraci na puvodni hodnotu.
V eePe zatim neni tato polozka neni...
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#1751 Příspěvek od Ancistrus01 »

RiMr píše:Já jsem z toho vycouval, protože moje zkušenosti s takovými "jističi" s prominutím praví, že bych toho později litoval. :wink:
Ale můžeš zkusit někoho jiného, neopotřebovaného některými negativními zkušenostmi :)

Hlavní váha leží na učiteli a na jeho nastavení. Tam se spíš ptej. Bude to druhé rádio taky T9x a jaká?

Jo chápu tě já sem na tom stejně, i když vím, že jste přeflašoval spousty T9X bez problémů a komplikácí, ale mám strach z toho to poslat někomu koho vlastně ani neznám :roll: . I když u mě bys nelitoval, ale to můžeš říct taky :) .

Tu učitelskou nevím ale předpokládám že to T9X nebude, ale bude to nějaká Futaba. :wink:
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#1752 Příspěvek od Ancistrus01 »

Tak už vim že ta učitelská je: Spektrum DX5e
coro

#1753 Příspěvek od coro »

http://www.spektrumrc.com/Articles/Arti ... cleID=2125
Ja len že keby to náhodou nechodilo, aby sa hneď nehľadala chyba v číne.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1754 Příspěvek od RiMr »

chorche píše:Dik za info, vubec jsem si toho FLM Trimu nevsimnul, kdyz jsem po flashnuti noveho FW hledal zmeny :D.

Na rychlo jsem zkusil napipat model a ozkouset to. FLModetrim je podobny offsetu, ale ovlivnuje jen dany mix, netrimuje cely kanal. Po vypnuti mixu se trim vraci na puvodni hodnotu.
V eePe zatim neni tato polozka neni...

Je to tak, je to jen takové berlička pro toho, kdo má něco na způsob letových režimů a v jednom z letových režimů potřebuje jiné trimování (třeba zrovna já u Čmeláka). Tak se dá na spínač přepínající letové režimy (nebo na jiný) přivěsit i posun trimů.
Budiž, ale přepínání mezi jednotlivými modely/let. režimy by byla jiná liga...
Tady navíc (zatím) ten posunutý trim skočí hned a nereaguje na odložení nebo zpomalení (DELAY, SLOW).

Jo a konečně jsem viděl to mytické varování o max. počtu mixů. Chvála bohu už to tam je. Což nic nemění na tom, že pro víceservový model s letovými režimy je jejich počet prostě malý.
Kontaktovat uživatele:

#1755 Příspěvek od lakotamm »

Ahojte. Moja t9x je už konečne opravená.

Urobil som niekoľko testov reakcie na napätie. Na stabilizátore mám:
78L05
605 A

Napätie 6,188V, píše 6,9V
6,55V píše 6,8V (pomalé klesanie od 6,6 do 6,54V - 6,8V, pri pípnutí 6,9V)
6,8V píše 6,8V
7,82V píše 7,6V

Z tohto vyplýva, že môj vysielač neskape pod 6,8V, ale už nemerá. Dnes skúdim nájsť zdroj na 5,5V-6,2V a skúsiť či pôjde. :lol:

Neviem, či použiť 2čl, alebo 3čl, alebo 3čl. life.

Mám problém s kniplom , ted asi potenciometrom v ňom - pri vychylovaní smerovky (M 1) v ňom „ťukne”. Pružinka s tým nič nemá.

Môžem to nafilmovať.

Idem si objednať programátor a flashnem FW. ;)

Edit: tu je foto pri napätí 6,18V, rátajte so stratami na 0,5m kábloch ku vysielaču - merák je bližšie.
Obrázek
Ktorý tranzistor, či stabilizátor to cvakáte von? Vďaka. ;)
Naposledy upravil(a) lakotamm dne pon 25.07.2011 10:04, celkem upraveno 1 x.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
Zamčeno

Zpět na „Turnigy T9x“