Odborníci, prosím poraďte pro úvodní rozhodnutí
arda1 píše:Do elektry 1400mm rozpětí jsou ta serva podle mě nesmyslně velká a hlavně těžká (46g). Třeba Fun Cub má v křídlech 8g a na zadek 17g a bohatě to stačí. Model má přez kilo hmotnost.arda1BOT
Tak ať třeba ty ze soupravy vyhodí a koupí si 17g protože je má třeba Fu CUB. Pane bože...
Pochopitelně, že když by si kupoval extra serva, tak si koupí lehčí, ale tyhle by měl u soupravy a jsou normálně použitelný.
Ještě mám otázky k servu:
1) U serva je například na webu parametr:
Síla: 3,9 kg/cm (4,8 V).
Vzhledem k tomu, že neznám jednotky síly v kg/cm, tak napíši, jak to chápu:
Těch 3,9 kg chápu jako 39 N. A ty centimetry - mohu to chápat tak, že to není síla, ale moment 39 Ncm, tedy 0,39 Nm?
2) To napětí např. 4,8 V jde do servu přímo z přijímače?
3) Když dám například na vysílači páčku na 1/4 výchylky, tak se dejme tomu pootočí servo o 30 stupňů. A to jde do serva několik impulsů 4,8 V, nebo stálé napětí třeba 1,2V? Když zvýším na 1/2 výchylky, tak tak se dejme tomu pootočí servo o 60 stupňů. A to jde do serva několik impulsů 4,8 V, nebo stálé napětí třeba 3V?
4) Na webu jsem viděl nabídku CD, kterým se dá programovat servo. Jaká serva se dají programovat a co se na nich programuje?
1) U serva je například na webu parametr:
Síla: 3,9 kg/cm (4,8 V).
Vzhledem k tomu, že neznám jednotky síly v kg/cm, tak napíši, jak to chápu:
Těch 3,9 kg chápu jako 39 N. A ty centimetry - mohu to chápat tak, že to není síla, ale moment 39 Ncm, tedy 0,39 Nm?
2) To napětí např. 4,8 V jde do servu přímo z přijímače?
3) Když dám například na vysílači páčku na 1/4 výchylky, tak se dejme tomu pootočí servo o 30 stupňů. A to jde do serva několik impulsů 4,8 V, nebo stálé napětí třeba 1,2V? Když zvýším na 1/2 výchylky, tak tak se dejme tomu pootočí servo o 60 stupňů. A to jde do serva několik impulsů 4,8 V, nebo stálé napětí třeba 3V?
4) Na webu jsem viděl nabídku CD, kterým se dá programovat servo. Jaká serva se dají programovat a co se na nich programuje?
Naposledy upravil(a) kutil1 dne čtv 21.07.2011 18:54, celkem upraveno 1 x.
arda1 píše:Beru to obecně - promiň ale 46g serva do 1400mm elektry? Proč by je měl probůh házet do popelnice? Může je třebas nechat na později do většího modelu ,nebo prodat či vyměnit za lehčí ne? Ale pochopitelně je to věcí každýho co tam dá. Jen říkám vlastní zkušenost- arda1BOT
Ale máš pravdu. Ty serva bych si do toho modelu nekoupil. Ale pokud kupuje RC soupravu a ty serva tam jsou, jiný kupovat nechce a ptá se, jestli to elektra 1400mm schroupne, tak schroupne. A elektra 1600mm úplně v klidu.
kutil1 píše:2) To napětí např. 4,8 V jde do servu přímo z přijímače?
Většinou je tomu tak.
kutil1 píše:3) Když dám například na vysílači páčku na 1/4 výchylky, tak se dejme tomu pootočí servo o 30 stupňů. A to jde do serva několik impulsů 4,8 V, nebo stálé napětí třeba 1,2V? Když zvýším na 1/2 výchylky, tak tak se dejme tomu pootočí servo o 60 stupňů. A to jde do serva několik impulsů 4,8 V, nebo stálé napětí třeba 3V?
Do serva jdou 3 dratky, + - a signál. Velikost výchylky serva je dána šířkou řídícího impulsu v signálu, napájení je stále stejné. Elektronika v servu podle šířky impuslu otočí motorkem do požadované pozice.
kutil1 píše:4) Na webu jsem viděl nabídku CD, kterým se dá programovat servo. Jaká serva se dají programovat a co se na nich programuje?
Programovatelná serva jsou (některá) digitální (např. Hitecy se 4 místným označením). Ty mají pro své řízení mikroprocesor. Většinou pak jde nastavit např. rozsah a smysl výchylky, neutrální bod a pod.
Live smart, die happy...