Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení
pajda píše:U balíku, který mi přišel v pátek 22.7. z Prahy120 po proclení jsem neplatil poplatek 22Kč za "vybrání peněz", pouze těch 180Kč za "celní služby" + DPH, když jsem se na to výslovně ptal paní na přepážce, tak jsem dostal odpověď: "Nevím, co mi tam napíší to vyberu..." Takže otázka zní jestli ten poplatek 22Kč nečekaně přestali vybírat, nebo to byl zřejmě jen omyl?
Už i v minulosti docházelo k tomu, že v některých případech i když byl účtován poplatek 180 Kč tak se stávalo, že poplatek 22 Kč nevybrali. Mají v tom slušně řečeno dost velký nepořádek a tak stále dochází k případům kdy se něco nevybere nebo dokonce občas zcela chybí doklady a pak se to po příchodu na lokální poštu zdržuje apod. Takže rozhodně bych neděl závěry, že to přestali vybírat i když se může stát i u několika zásilek, že to nevyberou. Věřit tomu, že to skutečně přestali vybírat by se dalo pokud by to bylo buď oficiálně zveřejněno nebo pokud se dlouhodobě v řádu mnoha měsíců (minimálně cca půl roku) nestane ani jeden případ kdy by ten poplatek vybrali a na to je zatím moc brzy.
Re: Z České pošty žádné zprávy
Jarek13 píše:Zdravím vás.
Stále se nemohu dočkat zásilek z HK.
Jedna byla odeslána 30.3.2011 Destination - Czech Republic
(The item (RT087458772HK) left Hong Kong for its destination on 30-Mar-2011)
a ta druhá 4.4.2011 (Tracking Number: RA094626215CN)
Stále ani žádná žádost o doplnění dokumentů, nebo plnou moc.
Mám ji hlásit u odesílatele za ztracenou, nebo co mám dělat?
Levnější zásilky chodí bez problémů a tyto jsou přibližně po 100 usd.
Díky za rady. Jarek
To je už příliš dlouhá doba.
Pokud máte ochotné lidi na vaší lokální poště v místě kde bydlíte tak doporučuji nejprve zajít na vaši poštu v místě bydliště a požádat je tam, aby nahlédli přes jejich on-line systém do poštovní databáze zahraničních zásilek zda tam o zmíněných zásilkách nebudou nějaké záznamy.
Pokud tam žádné informace nebudou pak se na obě čísla zásilek RT087458772HK i RA094626215CN se zeptejte na telefonním čísle 800 177 889. Číslo volejte ve všední dny od 8.00 do 17.30 hodin. Je třeba se obrnit trpělivostí a zkoušet to víckrát případně v různých hodinách, protože dovolat se může opravdu dost dlouho trvat.
Pokud budou zásilky viset na poště Praha 120 pak další informace můžete zkusit získat rovněž ve všední dny od 8.00 do 17.30 hodin na číslech 257 019 301, 257 019 516, 257 019 518, 257 019 582 nebo 605 220 190. Opět je třeba se obrnit trpělivostí a zkoušet to víckrát případně v různých hodinách, protože dovolat se může opravdu dost dlouho trvat.
Obecně toto je velmi, ale opravdu vemi dlouhá doba a pokud se ukáže, že to skutečně visí na poště Praha 120 pak rozhodně doporučuji zaslat stížnost na velmi dlouhé zdržení zásilek emailem na ČTU na adresu podatelna@ctu.cz
Pokud nebudou k dispozici žádné informace o tom, že by zmíněné zásilky již byly doručeny do ČR ani o tom, že byly převzaty poštou Praha 120 pak mohlo dojít je ztrátě zásilek ještě před jejich příchodem na území ČR a vzhledem k tomu, že již uplynulo 45 dnů od odeslání zásilek což je termín pro reklamaci ze strany odesílatele pak v takovém případě doporučuji reklamovat nedoručení u odesílatele tj. u příslušného prodejce, který může začít proces reklamace prostřednictvím výchozí pošty odkud to odeslal.
Potvrzuji také, že mi nebyl dnes připočten poplatek 22,- Kč. Co mě ale delší dobu štve, že si stále připočítavají poštovné dle ceníku č. pošty. Ikdyž je v platbě z paypalu uvedena cena za poštovné zvlášť, ikdyž jim to připomenu v emailu, tak stále jsou jejich "Vedl. V" v rozmezí 350 - 450 Kč. Máte také stejnou zkušenost?
karliczek píše:Potvrzuji také, že mi nebyl dnes připočten poplatek 22,- Kč. Co mě ale delší dobu štve, že si stále připočítavají poštovné dle ceníku č. pošty. Ikdyž je v platbě z paypalu uvedena cena za poštovné zvlášť, ikdyž jim to připomenu v emailu, tak stále jsou jejich "Vedl. V" v rozmezí 350 - 450 Kč. Máte také stejnou zkušenost?
Stává se to a v takových případech máte možnost zpětně podat na celní úřad Praha Ruzyně požadavek na vrácení části DPH s tím, že jim doložíte email s rozpisem objednávky, kde je uvedeno poštovné a zmíníte, že jste České poště poskytl všechny potřebné informace a přesto to neudělali správně. Postup podání žádosti je uveden viz tento dokaz a tam viz sekce Pokud zjistíte, že bylo něco vypočteno špatně nebo s tím nebudete souhlasit. Podobně zde na konci května podal takovou žádost lukypav a i když to vyřízení trvalo víc než měsíc tak mu to nakonec celníci uznali a peníze mu vrátili.
Po kladném vyřízení vaší žádosti na celnici doporučuji podat stížnost ČTÚ na tento postup České pošty, přiložit k ní zprávu od celníků a zaslat to vše emailem na adresu podatelna@ctu.cz
Děkuji za odpověď. Mně ani tak nevadí konkrétní případ, ale jde mi o to, že jsem vypozoroval, že to takhle budou dělat stále a připočítávat nesmyslně další poštovné. Připadá mi to, že mají prostě "málo" vybráno v průměru na jeden balík, atak podnikají toto. No v každém případě minimálně napíšu na ČTÚ.
karliczek píše:Děkuji za odpověď. Mně ani tak nevadí konkrétní případ, ale jde mi o to, že jsem vypozoroval, že to takhle budou dělat stále a připočítávat nesmyslně další poštovné. Připadá mi to, že mají prostě "málo" vybráno v průměru na jeden balík, atak podnikají toto. No v každém případě minimálně napíšu na ČTÚ.
Česká pošta to praktikuje čím dál víc z toho důvodu, že počítá s tím, že většina lidí nad tím jen "mávne rukou" a nebude se odvolávat ani si stěžovat. Pokud jen napíšete na ČTÚ a neodvoláte se na celní úřad pak není vyloučeno, že takovou stížnost na ČTÚ uzavřou pouze se suchým konstatováním, že jste se neodvolal na celní úřad a tudíž není jisté, že by to bylo celníky uznáno. Proto doporučuji nejprve podat tu žádost na celní úřad a teprve poté co bude kladně vyřízena a budete o tom mít vyrozumění z celního úřadu tak teprve poté napište stížnost ČTÚ a přiložte k tomu to vyrozumění z celního úřadu.
Drondys píše:JirkaA píše:Kdyby si toto dovoloval soukromý subjekt, bude vzápětí čelit trestnímu oznámení pro podvod. U ČP to vypadá jako běžná praxe. Smutné...
Trestní oznámení pro podvod může postižená osoba samozřejmě podat i na Českou poštu.
@Drondys: Jak je to ted vlastne s trestni odpovednosti pravnickych osob? (byla nakonec ta novela nebo nebyla?)
pp píše:@Drondys: Jak je to ted vlastne s trestni odpovednosti pravnickych osob? (byla nakonec ta novela nebo nebyla?)
Návrh zákona o trestní odpovědnosti právnických osob zatím prošel do druhého čtení viz tento odkaz. Platit by měl někdy od září 2011, ale obecně se nebude týkat všech trestných činů. Obecně tedy osoba jíž byla způsobena újma vyšší než 5000 Kč (limit pro působnost trestního zákoníku z hlediska majetkových deliktů včetně podvodů) v návaznosti na § 209 trestního zákoníku může zatím podat žalobu pro podvod na tzv. neznámého pachatele z České pošty a policie pak bude vyšetřovat pracovníky České pošty, kteří prováděli činnosti v jejichž důsledku mohlo dojít k naplnění podstaty deliktu a případně obviní konkrétní jednu čí více osob, které svým zaviněním příslušný delikt způsobily.
Tak jedna cerstva zkusenost, vypada to ze konecne by vse mohlo zacit fungovat tak jak melo jiz od zacatku (snad to nezakriknu). Zasilka z USA, vsechny doklady na baliku a celni prohlaseni spravne vyplnene, uvnitr prilozena faktura. Celne odbaveno za 5 dnu od prichodu do CR (dodano o dva dny pozdeji). DPH vypocteno zcela spravne. Pri prijmu baliku jsem platil pouze DPH + poplatek 180 Kc. Slozenka prilozena nebyla, 22 Kc na dokladu ktery posta pridava (Poplatkovy listek) nebylo uvedeno. Postacku to zmatlo, tak pro overeni volala na ucetni oddeleni mistni hlavni posty a bylo ji sdeleno, ze to je novinka a ze se to posila bezslozenkove a staci vybrat hotovost. Takze potvrzuji co jiz zde bylo napsano, ze je to nejspise novinka a mozne ukonceni nesmyslu kdy si posta sama sobe posilala slozenkou penize. Jedine negativum je, ze zmizela papirova faktura ktera byla v baliku (balik byl otevreny - pro celni ucely). Jelikoz ale mam jeji elektronickou verzi tak me to netrapi, hlavne ze vse bylo relativne rychle a spravne vypoctene.
Tak jsem také odeslal výpis a dnes přišla výzva.
Balíček stál 1634,- a na výzvě stojí zaplatit 502,- + 22,-
Podtím je ještě napsáno Podle přání odesílatele bude při předání zásilky vybráno 322,-
No asi si ta paní na poště nelámala hlavu se sčítáním
Nebo jsem to špatně pochopil?
Jsem zvědav co tedy budou chtít...
Podtím je ještě napsáno Podle přání odesílatele bude při předání zásilky vybráno 322,-
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Dejfak píše:Tak jsem také odeslal výpis a dnes přišla výzva.
Podtím je ještě napsáno Podle přání odesílatele bude při předání zásilky vybráno 322,-No asi si ta paní na poště nelámala hlavu se sčítáním
Nebo jsem to špatně pochopil?
No řekl bych, že to ve slangu České pošty znamená 180+322=502, kde 180 je poplatek pošty a 322,- je ta částka, která má být dle přání odesílatele vybrána, za tím se samozřejmě skrývá výměr DPH od celníků