Hexakopter

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.

Myslíte si, že je vhodný Hexacopter pro začátečníka?

ANO
7
44%
NE
9
56%

Celkem hlasů: 16

Zpráva
Autor
Ptak666

Hexakopter

#1 Příspěvek od Ptak666 »

Zdravím Vás, už to tu určitě bylo a řešilo se mnoho věcí. Ale já jsem úplná laik a chtěl bych zjistit o této srandě co nejvíc.Nikde jsem se třeba nedočetl, na jakou vzdálenost tato věc funguje a co se stane, když překročí danou vzdálenost. Taky by mě zajímalo, jak vysoko to může dolétnout. A taky jak je moc složité ovládání pro úplného laika. Jestli se s tím dá spadnou nebo "nedá"?! Tak by mě zajímalo, jaké ovládání by bylo vhodné třeba na hexacopter. Jak říkám, vůbec tomu nerozumím a nemám vůbec žádnou šajnu, co by ovladač měl mít. Na kolik Hz funguje nebo podle čeho by se to mělo brát atd. Jak říkám, nic o létání nevím a zaujalo mě video z ptačí perspektivy zrovna s tímto modelem "vrtulníku". Budu moc rád za každé info ohledně tohoto modelu. Cenu jsem si dopředu zjistil ale bohužel bez baterií a bez toho ovladače, tak že kdo by mi mohl poradit, budu jen rád.
Doufám, že tímto příspěvkem nikoho neurazím. Ale opravdu nevím vůbec nic. :oops:
Drondys

#2 Příspěvek od Drondys »

Informace viz tento odkaz.

Obecně to není složité na ovládání. Řídící jednotka je sofistikovaná a při ztrátě signálu dokáže přistát nebo se dokonce vrátit do místa startu podle GPS souřadnic. Pro začátečníka je to ovšem v kupě docela drahá sranda. Komplexní sada i s programovatelným autopilotem, stabilizovaným kamerovým držákem a s možností naprogramovat let podle předem nastavených GPS souřadnic atd vyjde přes sto litrů viz tento odkaz na různé variace.
baui

#3 Příspěvek od baui »

Nazdar :) Hexa neni spatna volba, ale osobne bych treba do zminovaneho Mikrokopteru jako zacatecnik nesel. Neni to uplne levna zabavka a prece jen nez se clovek pod to odvazi povesit poradnou kameru nebo fotak, parkrat s tim nevyhnutelne sekne. Pro zacatek bych se podival na levnejsi, i kdyz technicky narocnejsi reseni jako je treba KKmulticopter a na tom si postavil quad. Nema autopilota a prehnanou stabilizaci, takze se na nem naucis ovladani a je s tim i sranda :D Navic se dozvis nezbytny zaklad k tomu, aby sis pak dokazal vybrat, na co zavesis video vybavicku :)
Tom
martinre
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od martinre »

Máš spoustu jinejch variant. Drondys se tě asi snaží rovnou vystrašit cenou :), když už, tak Microdrones, kterej stojí ještě mnohem víc.

Pro začátečníka je ideální ten KKmulticopter, časem můžeš koupit jen jinou řídící jednotku a kopter tak funkčně posunout vejš. Jednotek je spousta, záleží jaký by si na to měl rozpočet
Ptak666

#5 Příspěvek od Ptak666 »

Nevím, jestli to sem mohu napsat ale rozpočet mi dělal pan Mašlán a vyšlo by to cca na 50tis.Kč. Ale není v tom baterie a ani ovládání. Tak že počítám ještě tak 12tis.kč navrch. Jestli se pletu, tak mě opravte. Protože vůbec nemám šajnu, kolik by mohl stát ovladač. Co jsem koukal, tak se pohybují od 5tis.Kč do 45tis.Kč a možná ještě víc. Ale jak říkám, vůbec nevím který by byl vhodný.
Samozřejmě bych to chtěl do budoucna používat na focení a nahrávání videí z ptačí perspektivy. Ale zase bych to spíš viděl na počáteční "větší" investici, než postupně něco dokupovat.
Také jsem přemýšlel, že bych si ho doma složil. Ale ta cena by byla poměrně stejná a s mou zručností by to asi nedopadlo dobře.
A nevíte, jak je to s tím dosahem? A co znamená ten autopilot? To jako že to léta samo, nebo co bych si měl pod tím představit?
blesk
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od blesk »

Ptak666 píše:Nevím, jestli to sem mohu napsat ale rozpočet mi dělal pan Mašlán a vyšlo by to cca na 50tis.Kč. Ale není v tom baterie a ani ovládání. Tak že počítám ještě tak 12tis.kč navrch. Jestli se pletu, tak mě opravte. Protože vůbec nemám šajnu, kolik by mohl stát ovladač. Co jsem koukal, tak se pohybují od 5tis.Kč do 45tis.Kč a možná ještě víc. Ale jak říkám, vůbec nevím který by byl vhodný.
Samozřejmě bych to chtěl do budoucna používat na focení a nahrávání videí z ptačí perspektivy. Ale zase bych to spíš viděl na počáteční "větší" investici, než postupně něco dokupovat.
Také jsem přemýšlel, že bych si ho doma složil. Ale ta cena by byla poměrně stejná a s mou zručností by to asi nedopadlo dobře.
A nevíte, jak je to s tím dosahem? A co znamená ten autopilot? To jako že to léta samo, nebo co bych si měl pod tím představit?

nechceš prvně vyzkoušet tricopteru jestli se ti to bude líbit? ta vyjde na 3 litry bez RX-TX
baui

#7 Příspěvek od baui »

Ten rozpocet ti musel delat na neco konkretniho, takze ten berme jako irelevantni v obecne diskusi. KKmulticopter jsi schopny dat dohromady za PODSTATNE mensi peniz (rady tisic, ne desitek tisic). Jde o to, ze dokud s tim neumis jako zacatecnik letet, muze to dopadnout tak, jak skoro dopadla holcina na tomhle videu
http://www.youtube.com/watch?v=9Y9uRex0pv4
a hexa bez diskuse dopadne jako tato http://www.youtube.com/watch?v=9Qj20KmqCDs. Ver mi, ze dokud s tim neumis, nechces pod tim mit fotak nebo kameru a vozit tak ve vzduchu 100tis ve vybave.
Abys mohl tocit pekne video v jednom cloveku, chce to slusne ovladani - pocitej dalsi desitku a vic nahoru. Pak zalezi, jestli chces video nahravat na pamet, nebo ho primo streamovat na zem (za dodrzeni zakonu a pravidel). Od toho se odviji, jestli budes pouzivat 2.4GHz soupravu, nebo nejakou MHz.
Tak jako tak, fotografie ze vzduchu neni pro uplneho zelenace. Napred si kup nebo postav tri- nebo quadcoptera za smesny peniz a pak uvidis, jestli ti bude stat za to do toho nasypat 60k. I 60 tisic je ale naivni cislo, protoze jen nez se s tim naucis letat, bude te to stat dalsich 30-40k v opravach.
Edit: Mimochodem, vypln si v profilu odkud jsi. Pokud by ti s tim nekdo pomahal, hodi se mit predstavu ;)
Tom
Ptak666

#8 Příspěvek od Ptak666 »

A neplatí tu pravidlo, že čím víc vrtulí a motorů, tak že to je stabilnější?
Mimochodem u prvního videa bych řekl, že tam dosti fouknul vítr, tudíž šel dolů. A u druhého bych řekl, že to bylo po domácku udělané a neměl to asi vychytané, protože tam měl nějakou tyč nebo něco. Ale to je zase jen můj názor a mohu se mýlit.
A na kolik vyjde ten ovladač? A jaký je rozdíl mezi ovladačem, který jeden na Mhz nebo Ghz?
A jak jsi psal, něco o vyhlášce. To by mě taky zajímalo. To jako letečtí modelátoři máte od státu nějakou vyhlášku, jo? A co se v ní píše?
Drondys

#9 Příspěvek od Drondys »

Další možnost je třeba Xaircraft X650 viz tento odkaz.

Obrázek

Je to levnější varianta než osvědčený MikroKopter, ale přesto solidní zpracování a dobrá nosnost. Je to sada včetně veškerého osazení i s 12-ti kanálovou řídicí jednotkou i SW pro PC k nastavování specifických parametrů v řídící jednotce. Chybí jen vysílačka pro ovládání. Řídící jednotku lze připojit k běžnému přijímači pro RC modely. Ne všechny kanály řídicí jednotky musí být zapojeny. Pro základní řízení letu jsou potřeba 4 kanály, 2 další kanály pro ovládání závěsu kamery. Další případné kanály např. pokud si dokoupíte GPS modul viz tento odkaz pak třeba použijete další kanál pro fixaci na aktuální GPS pozici apod.
martinre
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od martinre »

Je vidět že jsi tabula rasa co se této problematiky týká a proto taky doporučuju si to někde vyzkoušet, jinak se ti to hodně prodraží.
KKmulticopter je ideální volba, pak do toho můžeš dát klidně elektroniku mikrokopter a mít plnohodnotný stroj. A deska KK stojí jen cca 1300kc.
Drondys

#11 Příspěvek od Drondys »

baui píše:Ten rozpocet ti musel delat na neco konkretniho, takze ten berme jako irelevantni v obecne diskusi. KKmulticopter jsi schopny dat dohromady za PODSTATNE mensi peniz (rady tisic, ne desitek tisic). Jde o to, ze dokud s tim neumis jako zacatecnik letet...

Je třeba rozlišovat mezi hračkoidními produkty případně různými kutilskými samo domo produkty, které je třeba si postavit a vyladit a mezi profi sadami typu RTF plně zalétanými, odladěnými a připravenými k letu a navíc obsahujícími vysoce sofistikované řídící jednotky umožňující třeba i zcela autonomní start, let i přistání dle předem naprogramovaných GPS souřadnic a u kterých se v takovém případě funkce pilota omezuje spíš jen na pozorovatele s naprosto minimální či žádnou korekcí letu.
baui

#12 Příspěvek od baui »

Ptak666 píše:A neplatí tu pravidlo, že čím víc vrtulí a motorů, tak že to je stabilnější?
Mimochodem u prvního videa bych řekl, že tam dosti fouknul vítr, tudíž šel dolů. A u druhého bych řekl, že to bylo po domácku udělané a neměl to asi vychytané, protože tam měl nějakou tyč nebo něco. Ale to je zase jen můj názor a mohu se mýlit.
A na kolik vyjde ten ovladač? A jaký je rozdíl mezi ovladačem, který jeden na Mhz nebo Ghz?
A jak jsi psal, něco o vyhlášce. To by mě taky zajímalo. To jako letečtí modelátoři máte od státu nějakou vyhlášku, jo? A co se v ní píše?

No, postupne: Stabilita zalezi na rozmerech, elektronice, motorizaci, vrtulich, rychlosti regulatoru a dalsich parametrech.
To co pises je prave tak trochu jadro problemu. Ja ti reknu s velkou davkou jistoty, ze v prvnim videu mel dost casu na to pristat nebo prastit o zem, nez tim temer trefil tu kocku a druhe video bylo uvedene jen jako priklad toho, jak to vypada, kdyz s tim flaknes do zeme v dusledku spatneho rizeni. Jemu jen vypnul motor, ale vysledek je stejny. Ta tyc se tam mimochodem dava abys poznal kde je predek vzhledem k rizeni.
Co se tyka radia, procti si tu sekci o elektronice, materialu je na foru a internetu tuna.
Vyhlasky - zakony a vyhlasky tykajici se vyuziti vzdusneho prostoru, obcansky zakonik a v neposledni rade trestni zakonik v pripade ohrozeni osob a majetku. Jako modelari a obcane mame jista legislativni omezeni, vse jde take dohledat.

Drondys: Mas pravdu, rozdily jsou obrovske napric trhem. Jenze v rukach cloveka, ktery o tom nic nevi, muze i MK byt dost nebezpecna zalezitost. Proto je podle meho nazoru lepsi cesta vyzkouset si o co jde driv, nez dostanes prilezitost nekoho zabit za ucasti GPS :)
Tom
Drondys

#13 Příspěvek od Drondys »

Ptak666 píše:A neplatí tu pravidlo, že čím víc vrtulí a motorů, tak že to je stabilnější?

Pokud nemáš vysoce sofistikovanou řídící jednotku, které je schopna třeba i zcela autonomního startu, letu i přistání na základě předem naprogramovaných GPS souřadnic, tak ne. Protože pokud to řídíš přímo kniply a nejsi na to zvyklý tak to může být docela opruz. Pokud je řízení co nejvíce autonomní kdy řídící jednotka řídí model v podstatě sama jen s drobnými korekčními povely nebo dokonce i bez nich jen dle předem třeba z PC naprogramované trasy tak je to o něčem úplně jiném.

Ptak666 píše: A na kolik vyjde ten ovladač? A jaký je rozdíl mezi ovladačem, který jeden na Mhz nebo Ghz?

Pro tento účel bych vůbec neuvažoval o MHz a když už tak jednak GHz a něco vysoce spolehlivého jako třeba Futaba T8FG což by vyšlo na něco okolo 10 až 12 tisíc.
martinre
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od martinre »

Do Mikrokoptera jedině Duplex se spešl přijímačem Dupex RMK2. Zabudované senzory v řídící jednotce nahradí ty Jeťácké a Jeti box zobrazí vše potřebné. Proto bych volil např. MX16+Duplex. Žádná futaba ani nic jinýho, němci používají nejvíc tohle.
Drondys

#15 Příspěvek od Drondys »

Ptak666 píše:A nevíte, jak je to s tím dosahem?

Ten závisí pouze na použitém Rx/Tx a může být obvykle v řádu okolo cca 2 km.

Ptak666 píše:A co znamená ten autopilot?

To záleží na specifické řídicí jednotce. Podrobnosti je potřeba prokonzultovat ve vztahu ke konkrétnímu uvažovanému modelu s konkrétním prodejcem. Některé jednotky nebo doplňující řídí elektronika umí např. autonomní start a přistání ve smyslu, že z vysílačky dáš jen povel přepnutím nějakého spínače a model sám měkce přistane nebo naopak vzlétne a zůstane viset v určité předem naprogramované výšce. Dále je možné třeba naprogramovat do řídí jednotky z PC nebo notebooku let po předem definovaných GPS souřadnicích nebo nastavit návrat modelu na určitou výchozí GPS pozici třeba při ztrátě řídícího signálu apod.

V případě těch drahých setů MikroKopteru, které jsem zmiňoval k tomu existuje i stanice s notebookem z níž lze online sledovat obraz a zadávat programovací povely přímo za letu tj. třeba nastavovat GPS souřadnice letových bodů, případně fixaci/pozdržení určitou dobu na určitém GPS bodu a v určité výšce apod. Takže pak se řízení spíš podobá jen videohře, ve které jen zadáváš GPS souřadnice a výšku a sleduješ na obrazovce obraz z MikroKopteru přičemž řízení obstarává autopilot dle naprogramovaných povelů.
Naposledy upravil(a) Drondys dne úte 26.07.2011 13:42, celkem upraveno 2 x.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“