Hexakopter

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.

Myslíte si, že je vhodný Hexacopter pro začátečníka?

ANO
7
44%
NE
9
56%

Celkem hlasů: 16

Zpráva
Autor
martinre
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od martinre »

Drondys píše:Mimochodem dají se koupit i hodiny školení létání, nastavení i kalibrace Mikrokopteru a jsou tam i informace o základech bezpečnosti, eletroniky modelu atd. viz třeba tento odkaz na firmu, která to dělá na Slovensku.

Tak ne Slovensko, ale Slovinsko(to už je trochu z ruky) a přijde mi to jako úplná blbost platiti jim 300éček. Za tu cenu si postavíš vlastní hexa s KKdeskou a ještě ti zbyde na opravy a vrtule. Navíc tě to naučí všechno mnohem líp. Přeci nemáš v plánu kvůli každný prkotině volat výrobci, aby ti to opravil a seřídil.
Drondys

#32 Příspěvek od Drondys »

martinre píše:Za tu cenu si postavíš vlastní hexa s KKdeskou a ještě ti zbyde na opravy a vrtule. Navíc tě to naučí všechno mnohem líp. Přeci nemáš v plánu kvůli každný prkotině volat výrobci, aby ti to opravil a seřídil.

Ale jen z předpokladu, že by si to chtěl postavit sám a měl určité vlohy i pro bastlení, které je s tím svým způsobem spojené. Jenže co když si to vůbec nechce stavět sám a chce být jen čistě uživatelem už hotového, odladěného stroje typu RTF s případným zaškolením a placeným servisem. Z toho co tu zatím napsal to tak vypadá.

martinre píše:Přeci nemáš v plánu kvůli každný prkotině volat výrobci, aby ti to opravil a seřídil.

Divil by ses, ale jsou lidi co volají servis na kdoví co při kdejaké prkotině, protože se tím či oním prostě nechtějí zabývat i když danou věc využívají třeba dost často jako uživatelé a jsou prostě ochotni si zaplatit třeba i za naprostou drobnost. V zahraničí je to celkem běžné a už i u nás si na to lidi začínají zvykat, a to zdaleka nejen v oblasti užitkových záležitostí, ale dokonce i v záležitostech kde dříve kralovalo jen výhradně kutilství. Existují už i servisy na RC modely. :wink:

Mimochodem v Německu prodávají různé sady už hotových a odladěných Mikrokopterů v podobě RTF setů, a to včetně technické podpory, servisu a školením atd. viz tento odkaz a dokonce mají i bezplatnou telefonní linku pro on-line technickou podporu po telefonu na modely Mikrokopterů zakoupené u nich.
Ptak666

#33 Příspěvek od Ptak666 »

Tak asi takhle. Peníze jsou určitě taky velká zátěž. Jen mi nepříjde moc vhodné kupovat pro začátek něco menšího, co bych nevyužil tak jako hexacopter. Samozřejmě bych se s tím chtěl nejdříve naučit létat, než bych tam namontoval svůj foťák za 20K. Ale tak každý nějak začínal.
Kdyby to bylo znatelně levnější jako stavebnice, tak bych možná uvažoval o koupi stavebnice a spíše bych někoho požádal za menší peníz, jestli by mi znatelně nepomohl ke stavbě. Ale to už by byla otázka dohody.
Jen by mě zajímalo jako laika, kolik by jste mi daly procent a důvěry, že bych s tím nespadl nebo neudělal nějakej crash. Třeba teď zbytečně machruju ale myslím si, že když se jde na to citem, tak přeci nemůžou být velké škody. Ale zase se budu opakovat, je to čistě jen můj názor.
K tomu vysílači: Mohl by jste sem dát někdo link na nějaký vhodný pro tento model? Protože opravdu je toho mraky a všude k tomu píšou technické údaje ve Svahelštině.
Mimochodem, jak jsem už psal níže, tak ten pán Mašlán mi psal, že by v ceně bylo i nahrání softwaru a zaškolení. Sice vůbec nechápu jaký softwer myslel nebo co to vlastně znamená v podání RC letectví.
Koukal jsem, že je Vás tu spousta co si vlastní modely staví samo. Což silně obdivuju a respektuju. Kdyby měl třeba někdo zájem a možnosti a byl schopen něco podobného postavit za méně peněz, tak bych se určitě rád domluvil.

Taky jsem se chtěl ještě zeptat, jaká je na modelu ochrana, když se třeba model dostane mimo dosah frekvence. To jako spadne jak kámen dolů? Jak třeba poznáte, že už je model mimo dosah vysílače?

Jsem rád, že je Vás tu hodně co se rádi podělí o svůj názor. Jsem Vám za to vděčný. Děkuji :wink:
Drondys

#34 Příspěvek od Drondys »

Ptak666 píše:Mimochodem, jak jsem už psal níže, tak ten pán Mašlán mi psal, že by v ceně bylo i nahrání softwaru a zaškolení. Sice vůbec nechápu jaký softwer myslel nebo co to vlastně znamená v podání RC letectví.

Myslím, že vysílačku bude vhodné probrat rovnou s ním. Určitě bude mít něco vhodného k dispozici a případně to doplní do nabídky a od toho se budou případně odvíjet i ty další odpovědi jako dosah, možnosti řídící jednotky v modelu při ztrátě signálu atd.

Ptak666 píše:Taky jsem se chtěl ještě zeptat, jaká je na modelu ochrana, když se třeba model dostane mimo dosah frekvence. To jako spadne jak kámen dolů?

Toto je vhodné probrat s tím člověkem co připravuje tu nabídku tj. zda je v tom nabízeném modelu nebo se do něj dá doplnit řídící jednotka s autopilotem umožňujícím třeba při ztrátě signálu automatické přistání nebo návrat do nějaké GPS pozice apod. Pokud jde o různé jednodušší xKoptery bez takovýchto možností, tak u nich ztráta signálku může skutečně končit pádem jako kámen.
Ptak666

#35 Příspěvek od Ptak666 »

objednávka Německo
elektronika ME 2.1 359,95
Navi control 199,95
GPS 79,95
regulátor 2.0 6x 329.7
motor MK 3538 6x 389,7
kabina 24,95
držák regulátorů Hexa 34?95
propojovací kabel 9,95
sloupky 3x10 2x 6,76
matice plast M3 1,44
šrouby plast 3x10 1,68
USB 18,9
kompas 79,95
silentblok 3x8 2x 11,78
vrtule APC 12x3,8 SF 6x 28,2
vrtule APC 12x3,8 SFP 6x 34,5
libela 2,7
suchý zip 2,49
suchý zip samolepící 2,49
celkem 1255,54 x25 31388,-

zbytek
podvozek XL 1000
rám Hexa 3500
silentbloky k motorům 6x 2700
sestavení,seřízení,zalétání,žaškolení obsluhy 6000

13200,-

celkem 51795
baui

#36 Příspěvek od baui »

Hodne stesti ;) Dej vedet, jak to jde.

P.S. Tesime se na videa :P
Tom
Drondys

#37 Příspěvek od Drondys »

Ptak666 píše:objednávka Německo
...Navi control...

Ten HexaKopter to už je slušná strojovna na profi úrovni. Mimochodem ta doplňující elektronika Navi control je popsána viz tento odkaz a mimo jiné umožňuje následující:

1. Zafixovat pozici tj. model zůstane viset na aktuálním místě dle GPS souřadnic a v aktuálním výšce.

2. Návrat do výchozího bodu tj. do místa zapamatované výchozí GPS pozice při startu modelu.

3. Programovatelný autopilot tj. let dle předem z počítače naprogramovaných GPS bodů včetně možnosti přistání. Stručný popis k tomu viz tento odkaz.

4. Záznam trasy letu na SD kartu ve formátu KML pro pozdější vyhodnocení na počítači s možností zobrazení trasy letu na GoogleEarth.

5. Automatické směrovaní držáku kamery zacílením na určitý bod tj. i když se pozice modelu mění tak Navi control natáčí držák s kamerou tak, aby kamera pokud možno stále sledovala zacílený bod. Stručný popis i s videoukázkou k tomu viz tento odkaz.

6. Automatické řízení letu modelu s naváděním na GPS vzdálený senzor umístěný mimo model viz taktéž předchozí odkaz na videoukázku.

Podrobnější informace vám jistě sdělí při tom zaškolení. Tak ať se daří.
JMalik

#38 Příspěvek od JMalik »

Ptak666 píše:.......... kolik by jste mi daly procent a důvěry, že bych s tím nespadl nebo neudělal nějakej crash. Třeba teď zbytečně machruju ale myslím si, že když se jde na to citem, tak přeci nemůžou být velké škody.........

Pokud to budeš brát reálně, tak s tím flákneš stoprocentně. Je jenom otázka kdy.
Pokud na tohle bude super pilot, který neudělá nikdy chybu (a to je skoro nemožné), tak přijde rána na technický problém. Prostě jednoho dne něco odejde = normální stav.
Pokud to nebude super pilot, tak se k tomu přidá vyšší procento pravděpodobnosti na ty ruce
Pokud to bude totál vidloš, tak s tím flákne i když všechno ostatní bude v pořádku.

Prostě počítej s tím, že pokud chceš tohle provozovat, tak to nebude jednorázová investice, ale je třeba mít další volné peníze na opravy.
(Pokud tomu nevěříš, tak se tady zeptej někoho, jestli existuje jediný pilot vrtulníku, který létá intenzivněji rok bez rány)
Ptak666

#39 Příspěvek od Ptak666 »

JMalik píše:
Ptak666 píše:.......... kolik by jste mi daly procent a důvěry, že bych s tím nespadl nebo neudělal nějakej crash. Třeba teď zbytečně machruju ale myslím si, že když se jde na to citem, tak přeci nemůžou být velké škody.........

Pokud to budeš brát reálně, tak s tím flákneš stoprocentně. Je jenom otázka kdy.
Pokud na tohle bude super pilot, který neudělá nikdy chybu (a to je skoro nemožné), tak přijde rána na technický problém. Prostě jednoho dne něco odejde = normální stav.
Pokud to nebude super pilot, tak se k tomu přidá vyšší procento pravděpodobnosti na ty ruce
Pokud to bude totál vidloš, tak s tím flákne i když všechno ostatní bude v pořádku.

A da se s timhle hexacopterem vubec srovnavat helikoptera? Ja jsem myslel, ze ovladani heli je narocnejsi.
Prostě počítej s tím, že pokud chceš tohle provozovat, tak to nebude jednorázová investice, ale je třeba mít další volné peníze na opravy.
(Pokud tomu nevěříš, tak se tady zeptej někoho, jestli existuje jediný pilot vrtulníku, který létá intenzivněji rok bez rány)
KarelSkala

#40 Příspěvek od KarelSkala »

Známý to má taky. Provozuje to už pár let a začínal s tím taky jako naprostý začátečník. Co se zmínil tak s tím měl zatím jen pár drobných nehod s minimálními náklady. Tohle není nestabilní jako jednorotorové heliny. Ta stabilizační jednotka s tříosou gyroskopickou stabilizací je tam hodně dobře propracovaná a tak se to při ovládání chová dokonce stabilněji než nějaký vetší koaxiální vrtulník. Pokud si to nechá od toho dodavatele nastavit do režimu pro začátečníky tak je to fakt hodně stabilní a zpočátku dokud bude mít respekt tak se mu to bude jevit jako celkem jednoduché na ovládání. Poškození bude hrozit spíš až později když začne mít pocit že už to dobře zvládá a začne létat moc blízko různých překážek.
JMalik

#41 Příspěvek od JMalik »

Ptak666 píše:A da se s timhle hexacopterem vubec srovnavat helikoptera? Ja jsem myslel, ze ovladani heli je narocnejsi.

Jednorotorový vrtulník je na řízení náročnější. Ty na tom budeš asi jako začátečník s dvourotorem.
Dvourotor visí sám, je to superstabilní, ale taky to absolvuje nahody a spotřebovává to díly (levné).
JMalik

#42 Příspěvek od JMalik »

KarelSkala píše:Známý to má taky. Provozuje to už pár let .........

Klidně sem napiš, kolik je to těch "pár" let.
(Protože každý tady ví jak dlouho se tyhle věci se solidní stabilizací dělají)
martinre
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od martinre »

Ty nehody nejsou tak drahé. Nesmí to být ale totálka i s elektronikou. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že řídící elektronika většinou přežije i ty nejhorší pády. Musí to být ovšem dobře chráněno krytem. U mikrokopteru trochu pochybuju o pevnosti toho plastovýho výlisku. Já používám potravinové krabičky a ty jsou hodně pevný.
Při pádu odcházejí většinou jen vrtule nebo ramena a ty jsou cenově zanedbatelné oproti ostatním položkám. Takže pokud s tím nežahneš v plný rychlosti do překážky, tak se nemusíš obávat drahého provozu. Oproti vrtulníkům maji multikoptery minimální náklady na provoz. Problém v tvém případě je v tom, že si to nebudeš asi umět opravit hned sám.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“