Motory z disketovek

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od j3nda »

ja tady mam dva rozmotany cinsky stridaky s neodymama, podle ceho bych to mohl zkusit navinout?
Abu
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Abu »

Zalezi na tom kolik ma stator polovych nastavcu (9, 12,...) a kolik ma rotor magnetickych polu (12, 14, ....?). CDcka mivaj vetsinou 9/12, ruzny mensi modelarsaky obezky (Axi 2208, Dualsky2830, CF2812) maj 12/14.
Schemata vinuti a nejaky dalsi informace jsou treba -
http://www.southernsoaringclub.org.za/a ... ors-3.html
http://www.gobrushless.com/kb/index.php ... _Chapter_2
Billy Bob Bean
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Billy Bob Bean »

Doma jsem vyhrabal starou disketovku o velikosti 5,25". Velice hezká precizní práce, průměr rotoru je 90mm. Stator má 9 pólů a na rotoru jsou originální magnety dost silný. TAkže dneska uvidím co se s tím dá udělat. Ale vypadá to, že by mohl docela hodně točit a mohl by být silnej. Jen ještě nevim jak tam přidělám unašeč vrtule. Hřídel
je na dvou kuličkových ložiskách, paráda.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
dusi
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od dusi »

Billy Bob Bean píše:Doma jsem vyhrabal starou disketovku o velikosti 5,25". Velice hezká precizní práce, průměr rotoru je 90mm.

S tím čelním odporem budeš stavet Rata anebo Dromadér? :lol:
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
Abu
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Abu »

dusi píše:S tím čelním odporem budeš stavet Rata anebo Dromadér? :lol:

Nebo Cmelaka, ale ten ma pri metrovym rozpeti prumer motoru "jen" 8cm, takze to bude chtit zvetsit.... tak 1.3 - 1.4m uz bude docela impozantni poletucha :wink:
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
dusi
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od dusi »

Abu píše:
dusi píše:S tím čelním odporem budeš stavet Rata anebo Dromadér? :lol:

Nebo Cmelaka, ale ten ma pri metrovym rozpeti prumer motoru "jen" 8cm, takze to bude chtit zvetsit.... tak 1.3 - 1.4m uz bude docela impozantni poletucha :wink:

Si dělám prd*l, ale mám těch motorů taky pár v krabici, jak z velkých, tak malých disketovek a kolega má Dromadéra 1100 mm v depozitu, takže... :twisted:
Chlapi, kolik stojej v ČR použitelný magnety? U nás v Trenčíne jedna firma chce za 5x5x1,5 magnet 25 Sk. A o dlouhých zimních večerech bych rád stal za soustruhem a točil motory 8)
Ďusi
DepronTeam
Abu
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Abu »

http://www.magsy.cz/page/100.magnety/
http://www.abcmagnet.cz/
http://www.sinomag.cz/

Ja soustruhu nemaje, budu pres zimu radej litat, a pokud nahodou napadne snih, tak namontuju lyze (tuto zimu k tomu ani nedoslo, ale minulou jsem si pekne "zalyzoval" :) )
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od j3nda »

Abu píše:Zalezi na tom kolik ma stator polovych nastavcu (9, 12,...) a kolik ma rotor magnetickych polu (12, 14, ....?). CDcka mivaj vetsinou 9/12, ruzny mensi modelarsaky obezky (Axi 2208, Dualsky2830, CF2812) maj 12/14.
Schemata vinuti a nejaky dalsi informace jsou treba -
http://www.southernsoaringclub.org.za/a ... ors-3.html
http://www.gobrushless.com/kb/index.php ... _Chapter_2

stator na nastavcu 12, pocet magnetu ted nevim, ale predpokladam, ze 14 sedi
jsou to motory bm 2410-12 a 2410-09 - rad bych z tech dvou smejdu udelal alespon jeden funkcni - v obou pripadech obezka potrhala vinuti po mensi rane
dusi
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od dusi »

Abu píše:Ja soustruhu nemaje, budu pres zimu radej litat, a pokud nahodou napadne snih, tak namontuju lyze (tuto zimu k tomu ani nedoslo, ale minulou jsem si pekne "zalyzoval" :) )

Obrázek soustruh je klubový a na deproňáku mám lyže už "od přírody" 8)
Obrázek
Ďusi
DepronTeam
Billy Bob Bean
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Billy Bob Bean »

Mě se takový velký motor hodí třeba na Butter CUP. Trup mám široký asi 9cm, takže tam by se to vlezlo. A stejně by tomu slušela vrtule o průměru aspoň 11". To by snad ten motor utočil. Z velké disketovky to snad půjde lehce udělat, na unašeč pro disketu přidělám šroubkem gumičkový unašeč a nějak to dám do letadla.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
Billy Bob Bean
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Billy Bob Bean »

Už mám funkční exemplář motoru z disketovky. NEchal jsem zatím originál vinutí, je zapojeno do hvězdy a má odpor 5R (Ohmů) = Docela dost. Mám ten motor složenej z cuprextitu, ložiska z CD-ROM motorku, osku mám z tyčky co je v CD mechanice jako "kolejnička" pro optiku. + ještě vteřinový lepidlo, nějaký matičky podložky... S vrtulí 8x4,7" se to dá točit na plno, ale musí se ten motor pomalu rozbíhat, jinak vypadává synchonizace. S vrtulí 9x ani nevim kolik, to jde točit asi na půl plynu, potom začne vypadávat ze synchronizace. S 9" vrtulí to dobře táhne. JEště to zkusim přemotat a zapojit do trojúhelníku, potom uvidím c to bude dělat.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
pp
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od pp »

Nastav na regulatoru vetsi predstih, potom by uz vypadavat nemel...
Billy Bob Bean
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Billy Bob Bean »

pp píše:Nastav na regulatoru vetsi predstih, potom by uz vypadavat nemel...
Jo to bych rád. Jenže na vysílači toho schopnej nejsu. Asi si koupim tu programopvací kartu na regly dualsky. Ale zkusimm s tim něco udělat. Docela jsem zvědavej co ten motorek dokáže.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
Abu
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Abu »

Billy Bob Bean píše:Jenže na vysílači toho schopnej nejsu. Asi si koupim tu programopvací kartu na regly dualsky.

A proc ne? Mam taky regl Dualsky a napipat tam ty spravne parametry neni zadnej problem. Teda je to samozrejme vopruz, ale ne vetsi nez u jinejch reglu bez karty/boxu.
Billy Bob Bean
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Billy Bob Bean »

Abu píše:
Billy Bob Bean píše:Jenže na vysílači toho schopnej nejsu. Asi si koupim tu programopvací kartu na regly dualsky.

A proc ne? Mam taky regl Dualsky a napipat tam ty spravne parametry neni zadnej problem. Teda je to samozrejme vopruz, ale ne vetsi nez u jinejch reglu bez karty/boxu.
Protože já jsem rád, že se mi regl rozjede. Mám takový dinosauří vysílač, kterej občas neví kde je plyn stáhnutej dolů a drží to něco nad. TAk regl pořád píská.... Prostě na pytel.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“