Vzlietlo lietadlo vytlačené na 3D tlačiarni

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#91 Příspěvek od jyrry »

corona píše:....Nemůžu vědět úplně všechno a mít přehled, kde která mašina po ČR stojí.
Moje představa o energetický náročnosti je až tak mimo, když nutno ten kov napíkat (sintrovat)? U plastu bych hádal daleko míň energie.
Nejsem strojař až tolik, metalurg už vůbec ne....

Ale remcat do toho, to jo... :-/
Lubor

Re:

#92 Příspěvek od Lubor »

Zajímavý článek týkající se "additive manufacturing" lze nalézt zde:

http://www.gereports.com/printing-an-airplane-global-research-pushing-additive-manufacturing-to-new-heights/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+gereports%2Ffeed+%28GE+Reports%29

... na videozáznamu, který je součástí stránky, je příklad aplikace, kdy je polymer nanášen tryskou ve 2D do jednotlivých vrstev. V podstatě plotter s velkým množstvím "listů papíru" (tj. jednotlivých vrstev, které se postupně "vykreslují"). Závěr článku popisuje průmyslovou aplikaci založenou na spékání kovového prášku pomocí laseru. Takovým způsobem lze vyrobit (zatím) menší součástky např. pro letecký průmysl. Ty vycházejí lehčí při stejné pevnosti v porovnání s klasickými výrobními postupy. Článek uvádí, že ušetření 1kg na váze znamená úsporu 3.000USD ročně na palivu.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

Re: Vzlietlo lietadlo vytlačené na 3D tlačiarni

#93 Příspěvek od RiMr »

Já se hodně zabývám myšlenkou na tu, už zde zmíněnou, samoreplikační 3D tiskárnu (jinak 3D protože to zkrátka jede i v ose Z, tedy ve třech rozměrech, tedy ve 3-dimenzích, nevím co tady někteří tak zapškle a hystericky jančí kvůli názvosloví...).
T9x už začíná být pomalu vyčerpané téma :) tak se ohlížím po něčem jiném, co mě trochu zabaví... :D
Ale jak jsem koukal, je to zatím hoooodně syrové. Mám na mysli kvalitu výsledného výtisku (výtisk, protože obrobek to není, výlisek taky ne a výstřik mi přijde trochu zavádějící... :D ).

Eště si to rozmyslím...
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od Damillo »

RiMr píše:... Mám na mysli kvalitu výsledného výtisku (výtisk, protože obrobek to není, výlisek taky ne a výstřik mi přijde trochu zavádějící... :D ).

Eště si to rozmyslím...

Něco jako 3D výstřik, jo? Na to je expert R.Rosemberg, ale to už je jiné hobby :lol:
Multiplex Cockpit SX s hack modulem DHT, Easy Glider Electro, SportWing
Lubor

#95 Příspěvek od Lubor »

RiMr píše:... Mám na mysli kvalitu výsledného výtisku (výtisk, protože obrobek to není, výlisek taky ne a výstřik mi přijde trochu zavádějící... :D ). ...
... tak řekni prostě výrobek :wink:

Zajímavé je, jak jednotlivé způsoby řeší tvorbu uzavírajících se partií, nebo např. dílu, který má uvniř dutinu a v ní ještě něco, tj. tvořená část nejprve "visí" v luftě a pak se teprve spojí se zbytkem.

Článek na stráknkách GE ukazuje jak se to dělá metodou spékání práškové kompozice. Popráším do roviny, zapeču laserem, popráším do roviny, zapeču laserem ... a tak pořád dokola. Výsledný výrobek má povrch se zrnitostí toho prášku a pevnost jako odlitek. Tvarová rozmanitost může být řádově úplně jinde a v tom je kouzlo celé té věci.

Zamysleme se dále. Pokud se totiž doposud některé výrobky dělaly klasickým konstrukčním způsobem, vycházely nějak velké prostě proto, že se musely složit z několika částí, musel tam být prostor na spojovací materiál, na případný protikus pro spojovací materiál, jištění proti povolení a celé to muselo být technologicky vykoumané tak, aby to šlo i rozebrat a opravit, pokud se tam vevnitř "ten šroubeček" povolil. Použitím technologie postupného spékání je dosaženo toho, že není třeba zbytečně výrobek dělit, tím vychází lehčí o prostor na úchyty a lze v některých případech ušetřit i na velikosti celého kusu. Navíc to má výhodu, že tam žádný šroubečky - co se mohou povolit a např. "zrušit" startovací okno raketoplánu - nejsou, tj. máme tu bezpečnější konstrukci tím, že je složena z menšího počtu součástí, které by se mohly porouchat.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od RiMr »

Lubor píše:
RiMr píše:... Mám na mysli kvalitu výsledného výtisku (výtisk, protože obrobek to není, výlisek taky ne a výstřik mi přijde trochu zavádějící... :D ). ...
... tak řekni prostě výrobek :wink:

:)
taky by to šlo, ale "výrobek" ve mě vzbuzuje představu něčeho hotového. Což 3D výtisk teda rozhodně není :)
Myslím teda tady z těch samodomo tiskáren....

#97 Příspěvek od Lubor »

RiMr píše::)
taky by to šlo, ale "výrobek" ve mě vzbuzuje představu něčeho hotového. Což 3D výtisk teda rozhodně není :)
Myslím teda tady z těch samodomo tiskáren....
K čemu bys to konkrétně chtěl použít? Napadá mne výroba "integrovaného rozpadu"
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od RiMr »

Mířil jsem to spíš na lodní modelařinu, na výrobu těch blbinek na palubě, co mě děsně nebaví. :)
Sehnat propracované 3D modely různých kanonů, kulometů, vercajku atd není až takový problém a když našinec trošku vládne v nějakém 3D softu, tak se dá poměrně snadno lecos vymodelit.
Ale právě že to rozlišení je tak mizerné, že by to stejně vyžadovalo tolik ruční následné práce, že to můžu rovnou vybastlit "postaru" :)

Ale šak néni kam pospíchat. Ono to za pár let taky bude vypadat trochu jinak... :)

#99 Příspěvek od Lubor »

RiMr píše:...Ale šak néni kam pospíchat. Ono to za pár let taky bude vypadat trochu jinak... :)
To víš že jo ... vo tom nepochybuj.
Materiály pokročej. My pokročíme. ... a zase nám to nebude stačit protože budeme chtít víc než co se běžně nabízí.

... ale třeba to na takové ty lodní věcičky bude stačit
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od Speedy »

RiMr píše:... právě že to rozlišení je tak mizerné, že by to stejně vyžadovalo tolik ruční následné práce, že to můžu rovnou vybastlit "postaru" :)
Ale šak néni kam pospíchat. Ono to za pár let taky bude vypadat trochu jinak... :)

I dneska je velkej rozdíl mezi tiskárnami z hlediska přesnosti i povrchu. Některý výtvory, co jsem měl v ruce se trochu přibližujou použitelnosti. A prohlížel jsem si kovový tak detailní, že předčí většinu plastikových modelů. Jenže vzhledem k ceně a hmotnosti jedině udělat po jednom kousku a rozmnožit v resinu.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od RiMr »

Ale jó, to pude...
Vzpomeňte si, jak jsme poprvé čumněli poprvé na věci vypálené "lejzremtybrďo" :D

A dnesko to pálí kdekdokdekde :)

Zpět na „Smetiště“