Regulátor se nechce inicializovat

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Ticcino

Regulátor se nechce inicializovat

#1 Příspěvek od Ticcino »

Ahoj,

pořídil jsem dceři k vánocům (nojo, trochu s předstihem) RC auťák.
Je tam SS regl a 40MHz přijímač. Spolu s tím byl i vysílač.
Jedná se o ModelCraft, dvoukanál.

Když vše pozapínám, na regulátoru bliká LED. To dělat má, ale jen zhruba 1-2 sekundy, jelikož si to má uložit neutrální polohu. Během té doby se nemá šmatlat na plyn na vysílači.

Bohužel to nefunguje. LED stále bliká a stále bliká. Dělám něco špatně? Nějaký tip?

Mimochodem, zkoušel jsem připojit svůj 2,4GHz přijímač s rádiem k letadlu a chovalo se to normálně. Reagovalo to na plyn i na zatáčení. Na ten plyn tedy poněkud divoce, ale to bude tím, že to rádio není zrovna na auta stavěné.

Zkoušel jsem vytáhnout a zasunout krystaly... nic. Zkoušel jsem prohodit kanál plynu a zatáčení... nic.

Domnívám se, že buďto Tx nebo Rx nefungují.
Ještě mě tak napadá, potřebuje přijímač extra napájení? Předpokládám že ne, neboť všechny moje přijímače jsou napájeny normálně přes třížilový kabel throttle co vede od reglu.

Díky za nápady.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Nakadah »

Jaky typ je ten regulator? Manual k nemu mas? Zkousel si ho hledat pokud nemas?

To ze led porad blika zrejme znaci, ze asi nemas paku plynu v neutralu. Omrkni nastaveni trimu. Nak
Ticcino

#3 Příspěvek od Ticcino »

Ahoj,

já to teď nemám před sebou, ale na 99% je to tohle:
ModelCraft v9.6
http://www.produktinfo.conrad.com/daten ... _fr_nl.pdf

Nic víc k tomu není.
To blikání opravdu znamená, že plyn není v nulové poloze.
Ale jak jsem už psal, s jiným Rx-Tx jsem to rozchodil. Takže bych viděl problém spíše tam.
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od darth.hokro »

není třeba na vysílačce drbnutý do trimu? Či přehozený revers? Jo a krystaly jsou v autě správný a ve vysílačce taky? Pokud máš v okolí jiného autíčkáře, půjčit ovladač a hodit svůj krystal. jinak asi reklamace.
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Milan Nes »

a zkousel si rozchodit na tom treba jenom serva ?

proste jen dat napajeni prijimacovkou a servo a zkouset jak to jede s tou vysilackou ?

a jeste dotaz kontroloval si stejny cisla krystalu :)
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Ticcino

#6 Příspěvek od Ticcino »

darth.hokoro: Trim jsem postupně projel po celé dráze. Reverzy jsem taktéž zkoušel. Čísla krystalů jsem kontroloval. Obě jsou stejná.

Autíčkáře právě bohužel nemám. Jednoho znám, ale ten jede přes wifi.

Milan Nes: Jo, servo jsem zkoušel rozchodit. Ani se nehne. Přijímačovku nemám, napájené je to z BEC regulátoru. Proud to dává, poněvadž, jak jsem už psal, s mým orange RX a Spektrum TX vše rozchodím.

Ještě jednou se na to dneska mrknu. S prodejcem jsem už mluvil, snad se nějak dohodneme. Auto jsem kupoval z Aukra, ale prodejce se zdá solidní člověk, tak snad to dopadne dobře.

Já bych Tx klidně i kuchnul, jestli třeba neupadl šroubek od antény nebo já nevim co, ale mám obavu, že by mi pak pán nevěřil, že to bylo rozbitý už od začátku a není to tím, že jsem se v tom vrtal, když jsem se v tom nevrtal.

Večer to ještě znova celý znova projdu.

Díky za tipy. Ticcino
Ticcino

#7 Příspěvek od Ticcino »

Update:

Tak jsem znova ozkoušel svůj letadlovej Tx + Rx, auto šlapalo jako hodinky.

Vrátil jsem původní Rx, povystrkoval krystaly, pomačkal a potočil potenciometry a hle, najednou začalo fungovat řízení. Ovšem jen pokud potenciometr D/R byl staženej. Jinak to blblo. Ale regulátor stále blikal. Trošku jsem pošolichal s plynem a regl se chytl. Ale to bylo asi tak vše. V neutrálu, když ležel ovladač na stole, tak kola střídavě zastavovala a roztáčela se náhodným směrem. Ještě že jsem měl auto podložený. Trimování nepomáhalo, při přidání plynu to začalo divně škubat. Prostě ovládání nebylo proporcionální, ale totálně náhodný.

Můj závěr: vadná dráha potencimetru plynu. S prodejcem jsem se domluvil, pošle mi jiný Tx+Rx. Já mu mou sadu pošlu zpátky.

Jo a dotaz... dá se nějak nastavit šířka neutrální polohy? Víte co myslím? Prostě šířka polohy páky plynu, ve které bude motor stát.
Domnívám se, že ano, ale že to musí umět Tx. Nejlépe aby měl nastavitelnou křivku plynu - throttle curve. Je to tak?
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Nakadah »

Sirka neutralni polohy se nastavuje na regulatoru - ten to ovsem musi umet. Nak
Ticcino

#9 Příspěvek od Ticcino »

Dobrá, musí umět regulátor.
A jak pak vypadá křivka plynu?

Na obrázku 1 je nulová poloha jakoby jen bod, takhle to u aut v reálu není.

Na obrázku 2 je hluché pásmo kolem neutrální polohy, ale dochází tam ke skokové změně na okrajích toho pásma. Takto by mi to jako nevyhovovalo.

Na obrázku 3 je to tak, jak bych si to představoval.

Jak je to v reálu?
Obrázek

PS: To je snad už můj poslední přitroublý dotaz ;)
Ticcino

Re: Regulátor se nechce inicializovat

#10 Příspěvek od Ticcino »

Jen pro úplnost, problém s inicializací regulátoru byl vyřešen.
Dostal jsem nový Rx + Tx. V tom původním byla někde chyba, osobně jsem to ošacoval na vadnou dráhu potenciometru plynu.
Každopádně teď to funguje tak jak má.
FlyBear

Re: Regulátor se nechce inicializovat

#11 Příspěvek od FlyBear »

Těch nastavení průběhu plynu může být více.

V krajním případě, při použití hi-end regulátorů a počítačových Tx, si můžeš v reglu nastavit nejen šířku neutrálu, ale i celkový průběh křivky plynu, zpoždění a řadu dalších parametrů.

A v průměrné Tx pak lze zpravidla nastavit exponenciály, tedy otupit průběh křivky plynu kolem středu.

Takže možností nasatvení je dost. Záleží ale opravdu na tom, co konkrétně umí právě ten tvůj set.
Odpovědět

Zpět na „Auta“