[u]Zdravim,
mel bych na vas prozbu ohledne opravy zdroje Graupner. Bohuzel se mi povedlo ho odpalit nabijeckou. Vadnou soucastku se mi podarilo najit, ale problem je, ze se rozletela a neni citelne oznaceni. Jedna se o vykonnovy tranzistor na strane 230V (strana se zastrckou do zasuvky). Byl by tak nekdo ochotny a koukl se do sveho zdroje a opsal mi oznaceni? Jsou zde jen dva vykonnove tranzistory na chladici, jeden od strany 230V a druhy ze strany 12V.
Jedna se o zdroj Graupner 12V a 10A , je schodny i s 12A verzi. vyrobni cislo je 700011
Diky za pomoc
Zdroj Graupner - Pomoc s opravou
Re: Zdroj Graupner - Pomoc s opravou
Oba trandy na chladiči jsou stejné a jsou to D209L U nás je asi neseženeš, aspoň mě se to nepovedlo. Dostupná náhrada je MJE13009 v pouzdře TO220, originál je v TO-3P. TO220 tam ale bez problémů pásne a parametry je ten trand rovnocenný. Doporučuju koupit od výrobce ON-SEMI v GESu.
TRX E-Revo, NEU 1515, eZRun 80A, Futaba 3PM, iCharger 3010B, Mystery B6, Schulze LiPoCard.
TRX Revo 3.3 5309, TRX E-Revo VXL. Sbírám Traxxasy :)
diky za pomoc, zkusm ho koupit a vymenit. Ale ja tam ma na strane 230V v pouzdru TO220 a na strane 12V Je v pouzdru TO3. I plosny spoj je delany na TO220. A ty uz jsi take menil nebo jsi ochotne rozebral svuj zdroj?..
Je možné, že v jiné sérii použili klidně jiné trandy. Já tenhle zdroj doma nem ám, ale pár jsem jich opravoval. Možná budeš muset vyměnit i řídící obvod TL494 a poměř všechny rezistory, diody a malé tranzistory v okolí budícího tráfka. Dále důrazně doporučuju poměřit všechny elektrolytické kondíky. Tyhle zdroje nejsou příliš povedené. Hoří to jedna báseň, účinnost nicmoc a ten uřvaný větrák....fuj. Je to zastaralá koncepce což by až tak nevadilo pokud by to nebylo poskládané z toho nejhoršího čínského hnoje co existuje, za ty peníze co se to prodává to je výsměch.
TRX E-Revo, NEU 1515, eZRun 80A, Futaba 3PM, iCharger 3010B, Mystery B6, Schulze LiPoCard.
Tak jsem tranzistor vymenil a jen se vypalila pojistka a nic, takze bude asi jeste neco kaput
Tak jsem tranzistor vymenil a jen se vypalila pojistka a nic, takze bude asi jeste neco kaput
Zpravidla ty trandy odcházejí oba.... já je vždy bez přemýšlení oba měním... protože i pokud se ten jeden zdá být na měřáku dobrej tak ve skutečnosti stejně může být načatý tou peckou. Spínaný zdroj se při opravě zásadně zapíná do sítě přes 100W žárovku do série. Ty asi moc nehovíš elektronice když jsi takhle skončil.