FPV povolené frekvence a výkon (pro dálkové FPV)
Re: FPV povolené frekvence a výkon (pro dálkové FPV)
zeptám se trochu idiotsky... držím se hesla "kde není žalobce tam není soudce"..bydlím v paneláku..trochu nešťastně řešené rozmístění pokojů a stěn..v ložnici mám pracoviště s počítačem a internetem..dcery pak mají notebooky s wi-fi..protože přez ty panely to nebylo nic moc tak sjem vyměnil router za asusa s možností změny firmware a na výstup jsem dal pořádnou anténu..kupoval jsem ji na aukru a jediné co mě zajímalo bylo zda konektory budou správné...ty tyčka má tak 50 cm a na asusu jsem nastavil výkon naplno..pamatuju si 50..teď nevím čeho...i tak přes celý byt, přes nějaké 4 panely mají holky na notebooku signál sotva stabilní..chtělo by to větší výkon..pořádný....kdo by mě mohl doma najít ? to když budu signálem mrvit nějakému providerovi signál pak budou po sídlišti jezdit špionský auta s anténkami a v té čihošti signálů co máme v panelákách hledat kde přesně mezi těmi panely je umístěn vysílač nebo spíš anténa ??? a kdo jim pak dá soudní příkaz na domovní prohlídku...nejhorší smrt je smrt z vyděšení....
kdybych sestavoval fpv pak bych se tedy osobně na nějaké omezení (kromě těch finančních a prostorových-uložení modelu) moc neomezoval...
kdybych sestavoval fpv pak bych se tedy osobně na nějaké omezení (kromě těch finančních a prostorových-uložení modelu) moc neomezoval...
JuraS. píše:zeptám se trochu idiotsky... držím se hesla "kde není žalobce tam není soudce"..bydlím v paneláku..trochu nešťastně řešené rozmístění pokojů a stěn..v ložnici mám pracoviště s počítačem a internetem..dcery pak mají notebooky s wi-fi..protože přez ty panely to nebylo nic moc tak sjem vyměnil router za asusa s možností změny firmware a na výstup jsem dal pořádnou anténu..kupoval jsem ji na aukru a jediné co mě zajímalo bylo zda konektory budou správné...ty tyčka má tak 50 cm a na asusu jsem nastavil výkon naplno..pamatuju si 50..teď nevím čeho...i tak přes celý byt, přes nějaké 4 panely mají holky na notebooku signál sotva stabilní..chtělo by to větší výkon..pořádný....kdo by mě mohl doma najít ? to když budu signálem mrvit nějakému providerovi signál pak budou po sídlišti jezdit špionský auta s anténkami a v té čihošti signálů co máme v panelákách hledat kde přesně mezi těmi panely je umístěn vysílač nebo spíš anténa ??? a kdo jim pak dá soudní příkaz na domovní prohlídku...nejhorší smrt je smrt z vyděšení....
A teď nám pověz, ci si máme o lidech jako ty pomyslet? Nejde mi to dobře, osolim to... A za chvíli to s takovou nepůjde nikomu.
Slova jako zodpovědnost, ohleduplnost a základní lidská slušnost ti nejspíše neříkají vůbec nic.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
To nepochopím, to je takovej problém natáhnout kousek kabelu do vedlejší cimry třeba kolem topení?
A k tomu zbytku není co dodat...
OK2WY
JirkaA píše:To nepochopím, to je takovej problém natáhnout kousek kabelu do vedlejší cimry třeba kolem topení?
jo a když se holka přesune na balkon tak za sebou bude tahat špulku drátů ???? nebo když si s ním lehne do postele ??? nebo když si ho bere (což nepochopím) do koupelny aby si pouštěla u koupání písničky ??? blbost !! proto bylo vymyšleno wi-fi a jiné bezdrátové technologie aby technika byla BEZDRÁTOVÁ...
zdzd píše:A teď nám pověz, ci si máme o lidech jako ty pomyslet? Nejde mi to dobře, osolim to... A za chvíli to s takovou nepůjde nikomu.
Slova jako zodpovědnost, ohleduplnost a základní lidská slušnost ti nejspíše neříkají vůbec nic.![]()
![]()
nevím co si máš myslet..taky nechci po někom aby si myslel o nějaké věci a situaci přesně to co já...v tom je svoboda...zodpovědný jsem až moc...třeba u doktora vypínám mobil..ptal jsem se v nemocnici proč a nikdo mi to nedokázal odpovědět..prý by se možná mohlo někde něco rozladit..no sakra, jestli má můj mobil takový výkon že dokáže rozladit nějaký gammma nůž pak to už musím mít díry skrz hlavu...spíš nž se mě ptát mi řekni co bych mohl watovým wifi vysílačem způsobit...když bych třeba umožnil ostatním v baráku se připojit na můj hotspot....to spíš se bojím toho co to dělá mě a v noci se wifi automaticky vypíná abych spal v de fakto signálově čistém prostředí
Zamysli se nad sebou.
Jeden router s vyhnaným výkonem tak, že může zarušit ostatní v okolí je řešení ve stylu usurpátora, který nehledí na své okolí. Hlavně, aby to fungovalo jemu a ostatní mají smůlu.
Řešením je dát do příslušného bytu třeba několik menších wifi routerů s menším výkonem a i když budou mít slabší výkon tak v pohodě pokryjí jednu či dvě místností případně i s přilehlým balkonem apod. Prostě pokud jeden router nepokryje výkonnostně rozsáhlejší byt/dům apod. tak není moc dobré řešení tam narvát jeden, na kterém vyženeš výkon, ale dát jich tam několik vzájemně propojených a těch několik routerů i když s menším výkonem pak pokryje celý byt.
Jeden router s vyhnaným výkonem tak, že může zarušit ostatní v okolí je řešení ve stylu usurpátora, který nehledí na své okolí. Hlavně, aby to fungovalo jemu a ostatní mají smůlu.
Řešením je dát do příslušného bytu třeba několik menších wifi routerů s menším výkonem a i když budou mít slabší výkon tak v pohodě pokryjí jednu či dvě místností případně i s přilehlým balkonem apod. Prostě pokud jeden router nepokryje výkonnostně rozsáhlejší byt/dům apod. tak není moc dobré řešení tam narvát jeden, na kterém vyženeš výkon, ale dát jich tam několik vzájemně propojených a těch několik routerů i když s menším výkonem pak pokryje celý byt.
až budu (kdyby náhodou) předělávat byt tak to jistě nějak vyřeším..v současnosti nevím o tom, že bych někomu něco zarušoval..páč ty panely jsou tak festovní, že na vlastní wifi se dokážu napojit max 10 metrů od baráku venku....nicméně z5 k tématu...ptám se tedy kdybych náhodou vyhrál ve sportce a koupil si od černých ovcí jejich zephyra s kompletním systémem fpv na uhf a pustil ho do vzduchu nad prahu (ne jak oni pod karlovým mostem) ale prostě se proletět pak co bych mohl způsobit ? policii by přestaly fungovat vysílačky ? spadli by letadla na ruzyní ? přestaly by na františku fungovat přístroje během operace ? nafungovali by semafory ? nešli by telefony ? začali by kolabovat poslanci ? co by se stalo ? zakázaných věcí je spousta ale kdo se jimi na 100% řídí...????
JuraS. píše:začali by kolabovat poslanci ?
Kiežby, to by som kúpil tie Zefíry rovno dva!
A teraz vážne: nestalo by sa vôbec nič. Drvivá väčšina ľudí by o tom vôbec nevedela (kým by si to nezavesil na Trubku). Celé je to o trošku inom - ak to chceš robiť, tak to rob. Vieš, čo je legálne a čo nie a musíš byť pripravený niesť za to následky, bez ohľadu na veľkú náročnosť odhalenia relatívne krátko (časovo) a rýchlo letiaceho vysielača. Lenže keď to hádžeš sem na sklo, tak to môže byť chápané ako navádzanie na porušenie zákona, čo je, ak sa nemýlim, celkom dosť trestné a navyše veľmi jednoducho dokázateľné.
Preto hoci sám mám veľmi rád FPV, celkom chápem pánov ako Zdzd, ktorí pri podobných úvahách chytajú pomaly mŕtvicu. Dám ti len pár rád:
1) Ak lietaš na nepovolených frekvenciách nelietaj v rozsahoch, kde môžeš vážne uškodiť - v kolízii s DME či GSM signálom
2) Ak sa ťa niekto priamo vonku spýta, na akej frekvencii máš video, tak vždy 5.8GHz
3) Ak prekračuješ vysielací výkon, nechaj si to pre seba a nenavádzaj ostatných, aby robili to isté
4) Ak chceš niekomu poradiť či pomôcť a prezradiť reálne hodnoty a frekvencie, rob to súkromnou správou, nikdy nie verejne
Potom budeš v pohode. Možno to vyzerá pokrytecky, ale porušovať zákon a odôvodňovať to tým, že "inak by to nebolo ono" je pokrytecké rovnako. Viesť totiž krížovú výpravu v zmysle "poďme všetci na 2 watty na 900Mhz, inak to nemá význam a trotli z rádiotelekomunikačného úradu to raz musia pochopiť" je rovnako zhovadilé, ako jazdiť stovkou po meste s tým, že veď policajti si na to časom zvyknú...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
Jameson píše:Potom budeš v pohode. Možno to vyzerá pokrytecky, ale porušovať zákon a odôvodňovať to tým, že "inak by to nebolo ono" je pokrytecké rovnako. Viesť totiž krížovú výpravu v zmysle "poďme všetci na 2 watty na 900Mhz, inak to nemá význam a trotli z rádiotelekomunikačného úradu to raz musia pochopiť" je rovnako zhovadilé, ako jazdiť stovkou po meste s tým, že veď policajti si na to časom zvyknú...
díky za názor, chápu..budu potichu...
JuraS. píše:...v současnosti nevím o tom, že bych někomu něco zarušoval...
To, že o tom ty zatím nevíš neznamená, že nerušíš a nebo že nebudeš v budoucnu. Pojem prevence ti evidentně nic neříká. Pro rozšíření AP z jednoho routeru stačí pár doplňujících levných routerů po bytě za pár stovek. To nejsou nepřekonatelné peníze, aby to nešlo jednoduše vyřešit bez zvyšování výkonu. Samozřejmě, že ten kdo to obecně nechce řešit ohleduplně ten si důvod proč to či ono neudělat vždycky najde a tvé reakce v tomto tématu k tomu evidentně směrují.
JuraS. píše:...zakázaných věcí je spousta ale kdo se jimi na 100% řídí...
Pokud je vlakový přejezd bez závor jen se signalizačním zařízením a bliká na něm červené světlo a je dobře vidět oběma směry na koleje a vidíš, že vlak ještě není vůbec vidět nebo pokud je třeba světelná křižovatka a ve tvém směru svítí červená, ale v žádném jiném směru není ani v dohledu žádné vozidlo ani chodec ani jiný účastník provozu.
Zastavíš v takových případech nebo projedeš ???
Podle tebou naznačeného vzoru chování patrně projedeš, protože není důvod abys zastavoval na červenou když v podle tebe zcela dostatečném dohledu nic nejede ani nikdo nejde.
Evidentně není co řešit a zcela zbytečně si to zde psal. Zařiď se podle svého. Kup si co chceš. Nastav si výkon jak chceš. Neber ohledy na nic a na nikoho. Slovo prevence považuj za naprosto zbytečné a vždy se utvrzuj pouze tím, že nevíš o tom, že bys někomu něco zarušoval a když o tom nevíš tak to přece automaticky znamená, že se vůbec nic neděje a nikomu to nemůže vadit a i kdyby to snad někomu nějak vadilo tak když tím nezpůsobíš minimálně "třetí světovou" tak se přece nic neděje každý tvůj usurpátorský přístup musí zcela respektovat a naprosto se mu podřídit, protože ty máš tu jedinou zaručenou pravdu a nikdo jiný nemá žádný nárok tě v čemkoli omezovat.
Pro tebe nemá žádný význam se zde ptát co by kdyby. Založil jsi tedy zcela zbytečné téma a jediné čím by se tvé příspěvky v tomto tématu daly zhodnotit je jistá snaha o propagaci určitého jednání v rozporu se zákonem.
nechtěl jsem reagovat ale nedá se ...téma jsem nezakládal, jen jsem reagoval..nepsal jsem, že apriori vše porušuji a dávat sem příklad se železničním přejezdem..no promiň..je jistě spousta okolností kde ty sám jsi na hraně zákona a nebo za ním a ani to nevíš..neznám tě tak ti příklad dát nemůžu..na přejezdu vždy zastavím, na červenou taky..kdyby jsi to náhodou zase chtěl obracet..už stačí..neshodneme se..ty budeš používat své názory, já své a celá diskuze se může roky protahovat..ty neuznáš moje a já tvoje..to je normální, lidské...rozumě ustupuji z diskuze na téma povolených frekvencí a výkonu pro fpv v českém bordelizmu...
JuraS. píše:nechtěl jsem reagovat ale nedá se ...téma jsem nezakládal, jen jsem reagoval..nepsal jsem, že apriori vše porušuji a dávat sem příklad se železničním přejezdem..no promiň..je jistě spousta okolností kde ty sám jsi na hraně zákona a nebo za ním a ani to nevíš..neznám tě tak ti příklad dát nemůžu..na přejezdu vždy zastavím, na červenou raky..kdyby jsi to náhodou zase chtěl obracet..už stačí..neshodneme se..ty budeš používat své názory, já své a celá diskuze se může roky protahovat..ty neuznáš moje a já tvoje..to je normální, lidské...rozumě ustupuji z diskuze na téma povolených frekvencí a výkonu pro fpv v českém bordelizmu...
Ustoupení z diskuse nic neřeší. Měl by jsi hlavně ustoupit od svého, evidentně nezanedbatelného, příspěvku k nárůstu českého bordelismu. Protože pokud budou lidi jako ty, bude ten bordel pořád narůstat. Fakt miluju řešení typu: "Když to pomůže mně, je to skvělé. Co na tom, že jsem při tom někomu posral hlavu. Neviděl mě tak co, ne?"
Jako za středověku. Vezmu kýbl sraček a chrstnu ho oknem na ulici. Že tam někdo možná byl? Jak to mám vědět? Nedíval jsem se. Že jsem někoho polil? Vždyť mne neviděl...
- elektromodely
Re: nic moc
Drondys píše:lakotamm píše:...2,4Ghz - áno, 100mW ale digitálne...
Existuje komerčně vyráběné zařízení pro digitální přenos obrazu pro FPV, a to s malými latencemi. Vyrábí ho americká firma Rotoconcept Robotics viz tento odkaz. Zařízení funguje tak, že k vysílači lze připojit analogovou kameru jejíž signál je zařízením digitálně zpracován a přenesen do přijímače kde je opět převeden na analogový výstup, a to vše s celkovou latencí pod 100 ms. Na výstupu už může být připojen třeba přímo analogový monitor či jiné přímé zobrazovací zařízení pro zachování minimální latence.
Toto zariadenie je iba pre US pásma, aj keby bolo pre EU, tak 100mW (20dBm) na 5,8GHz bude mať oproti povoleným 25mW (14dBm)
iba dva-krát väčší dosah pri použití rovnakých antén, citlivosti prijímačov, rýchlosti dát a prostredia. Teda na FPV nie 300, ale 600m
s obyčajnými 3dBm anténami, to radšej použijem patch anténu 23dBm namiesto 17dBm na strane prijímača. O niečo lepšie (cca 3-násobný
dosah) je to na 2,4GHz 20dBm oproti 10dBm, keby sa to použilo aj na samotné ovládanie a telemetriu, ale tam sú užšie kanály...
Samotný prenos majú s nejakou kompresiou, lebo šírka kanálu nie je 27MHz (BT656) pre PAL plus niečo pre data/audio, ale iba 5MHz na video
aj audio data, lebo to majú aj na 900MHz. To je ako wifina 802.11a plus video encoder na vstupe a dekóder na výstupe, ale prenesie
mi to normálny BT656 video stream plus data/audio, nie nejaký 5mbps stream.
Doplnok - video stream tam je H.264 768kbps, železo celkom slušné - veľká citlivosť prijímača = veľký link budget, slušná šírka
pásma aj pre data, pre účely FPV nakoniec celkom zaujímavé keď sa použije aj na telemetriu a ovládanie modelu keďže EU verzia
je zrejme iba na 2,4GHz. Uvidím, porovnám s lacným a ľahučkým fco tx a rx.
elektromodely píše:Toto zariadenie je iba pre US pásma, aj keby bolo pre EU, tak 100mW (20dBm) na 5,8GHz bude mať oproti povoleným 25mW (14dBm) iba dva-krát väčší dosah...
Dělají i verzi s výkonem 28 dBm (cca 630 mW) viz tento odkaz a myslím, že by nebyl až takový problém se s nimi domluvit na úpravě tak, aby bylo využito u nás povolené pásmo pro datové přenosy 5470 až 5725 MHz, na kterém je u nás povolen výkon až do 1W.
- elektromodely
Drondys píše:elektromodely píše:Toto zariadenie je iba pre US pásma, aj keby bolo pre EU, tak 100mW (20dBm) na 5,8GHz bude mať oproti povoleným 25mW (14dBm) iba dva-krát väčší dosah...
Dělají i verzi s výkonem 28 dBm (cca 630 mW) viz tento odkaz a myslím, že by nebyl až takový problém se s nimi domluvit na úpravě tak, aby bylo využito u nás povolené pásmo pro datové přenosy 5470 až 5725 MHz, na kterém je u nás povolen výkon až do 1W.
To asi nie, lebo na tom pásme je max. fr.hustota iba 50mW/MHz (na 2,4 100mW FHSS e.i.r.p. aj fr.hustota 100mW/100kHz) a prenos videa sa nedá
odrbať ako prenos dát diaľkového ovládania, kde sú dáta nula prd (pár bajtov) a zvyšok času ticho, lebo tu dáta idú stále a na rádovo širšom
kanále (horšia citlivosť rx), teda reálne max. 50mW, čo je na 5,8GHz horšie (cca polovičný dosah) než 50mW na 2,4GHz, teda 100mW na 2,4GHz
bude mať s rovnakým zariadením etc. lepší 'dosah'.