L.M. modely Jak-3 nebo Mustang

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Vosy »

Čekám na éro. Ostatní mám ale nemám zatím do čeho to nacpat :wink: .
Mělo by mi přijít v páek nebo počátkem příštího týdne.
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
Mustang P51B (LM), Dualsky 2826/12
Accipiter Badius - Night Flyer, osvětlení
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Vosy »

Tak mustang mi včera přišel. Něco jsem kutil večer při sledování PGA (slepení a vyztužení křídla, vypálení prostoru na elektroniku) ale jde mi to pomalu.
Každej krok radši 10x promejšlím, protože moje stavěcí zkušenosti jsou těsně nad bodem mrazu :wink:
Až dobastlím a zalétám, dám vědět.
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
formis

#33 Příspěvek od formis »

Já mám FW 190. Mám v t něm BM2408-21T, 18A regl, 3čl. 1350 20C, GWS 7/6, SG90 křidýlka, SG 50 výškovka. Na zemi bere 16A, 10 minut v luftu. S tou 7/6 je to oheň, 8/4 (15A)je taky dobrá volba. Je velmi stabilní, pouze za silného větru má snahu se překlápět po křídle. Super éro.
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Vosy »

Podobný motor mám v jiném éru taky. Ale moc se mi do něj nechtělo právě kvůli poměrně vysokému odběru proudu. Chtěl jsem se udržet tak do 13 A.
Už mám serva v křídle (mám radši dvě) a přilepenou výškovku. Až půjde zbytek rodiny spát, pospojuju ještě jednou na zkoušku celou elektroniku. 8)
Zejtra to snad dokutím :wink:

Bw. dneska mě dožrali v Hypernově v Průhonicích u Pecky. Neměli ani sklopku 7/4 ani vrtulovej kužel na pevnou vrtuli, ani gumičkovej unašeč na 3 mm hřídel, ani syntetický palivo s 1% nitrem....
Jediný co jsem si koupil, byl uhlíkovej drát 1 mm. Dost bída. :cry:
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Vosy »

Tak jsem se s vahou vešel do 370 g.

Váha mě příjemně překvapila. Trochu jsem se obával, přeci jen jsem do éra nacpal 3 metry :lol: uhlíkového drátu 1 mm a vteřiňákem nijak nešetřil.
V Mustangovi mám 3x HS 55 (prostě mám radši 2 serva v křídle), 3S 1300 červené E-tech.

Vrtuli mám APC 7/4 s gumičkovým unašečem. Ten bude po záletu nahrazen pevným MP-Jetem s kuželem ale vhodný kužel není lehké sehnat.
Baterky jsem kvůli těžišti musel hodně cpát dopředu. Tak jak to má pan Mašík v návodu, to prostě nemůže letět jinak, než s kusem olova pod motorem :roll: .

Éro jsem dodělal včera večer, takže dneska (jestli nebude lejt) ho půjdu zkusit. Jestli bude správné vyosení motoru, zalepím "motorový kryt" - odříznutý EPP čumák.

Vím, že tu převládal názor o podmotorovanosti. Takhle v obýváku mi pohon přijde naprosto dostatečný, "visí" na 2/3 plynu a při plném plynu mi éro "rve z ruky".
Uvidíme odpoledne.
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Vosy: Presne jak rikas. Tak jak jsou baterky krelene v navodu to v zadnem pripade neleti. Viz muj clanek:

http://www.rcserver.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=55&Itemid=40

Ja ted mam kus olova pod motorem i s batekrama vepredu. Co se vykonu tyce, tak s 3 clankem ti to poleti v pohode. Ja ted jsem nucen litat s 2 clankem a to taky leti. Sice zdaleka ne tak rychle, ale zase je to mensi divocak a kdyz clovek pocita s mensim vykonem, tak se s nim da i docela vyblbnout.
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Vosy »

Vzduchoplavec: tvůj článek jsem samozřejmě pečlivě :wink: nastudoval. Používal jsem ho při "stavbě" současně s návodem. Baterky musí až téměř do těžiště - jsou asi půl centimetru zasunuty do "roury" před kabinou.
Jak jsi řešil chlazení? já jsem pod motorem vyřízl nasávací otvor, za motorem prohloubil vnitřní rouru a za regulátorem prořízl v bocích na obou stranách "výdechy" cca 25 x 7 mm. Ani nejsou moc vidět, obnažené bílé plochy jsem zamaloval lihovým fixem podobné barvy, který jsem sebral dětem :roll: . Snad to bude stačit.

Jelikož bych při záletu chtěl dopadnout líp, než tehdy ty :cry: , mám kromě těžiště hlídat ještě něco? Mám využít komfort dvou serv a trochu nastavit negativy na křídlech??
Spodek trupu a "chladič" jsem podlepil skelnou páskou. Mám ji radši dát i na náběžné hrany křídel?
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
wroum

#38 Příspěvek od wroum »

Vosy píše:Vzduchoplavec: tvůj článek jsem samozřejmě pečlivě :wink: nastudoval. Používal jsem ho při "stavbě" současně s návodem. Baterky musí až téměř do těžiště - jsou asi půl centimetru zasunuty do "roury" před kabinou.
Jak jsi řešil chlazení? já jsem pod motorem vyřízl nasávací otvor, za motorem prohloubil vnitřní rouru a za regulátorem prořízl v bocích na obou stranách "výdechy" cca 25 x 7 mm. Ani nejsou moc vidět, obnažené bílé plochy jsem zamaloval lihovým fixem podobné barvy, který jsem sebral dětem :roll: . Snad to bude stačit.

Jelikož bych při záletu chtěl dopadnout líp, než tehdy ty :cry: , mám kromě těžiště hlídat ještě něco? Mám využít komfort dvou serv a trochu nastavit negativy na křídlech??
Spodek trupu a "chladič" jsem podlepil skelnou páskou. Mám ji radši dát i na náběžné hrany křídel?

dej si pozor na velikost vychylek - stacej opravdu malinkaty :wink:
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Vosy »

Tak jsem absolvoval v dnešním větrném počasí zálet.
Jedním slovem: hrůza! :roll:
Jen díky vhodné volbě místa záletu (louka s metrovou trávou) jsem nic nerozbil.

Tušil jsem, že těžiště nebude v pořádku. Měl jsem ho v 1/3 křídla, tj. cca 65 mm od náběžné hrany. Výrobce má v návodu jen 48 mm. Říkal jsem si, že 1/3 hloubky bude O.K. Ale nebylo. :oops:
Velice špatně ovladatelné, furt to někam padalo. Jedině na plný plyn s mírně potlačenou výškovkou a žádnými negativy (skoro pozitivy!) to letělo slušně.
Bude to chtít ještě trochu vyosit motor dolů a hlavně dovážit. Mrzí mě ta váha navíc. Baterky už dopředu víc nedám, tak jen místo pevné vrtule s gumičkovým unašečem dám sklopku s kovovým kuželem. Jen jestli ji seženu - viz. můj dotaz v sekci "Elektropohon".
Jsem si jistej, že éro bude lítat dobře ale opravdu je nutné mít těžiště ve 1/4 hlobky, jinak se to nedá uřídit.
Nakonec jsem se třemi "přistáními" vylítal celý baterky, protože motor táhne parádně. Se tříčlánkem je to naprosto postačující pohon. Můžu vřele doporučit! Motor za 360 Kč!!!
8) Takže jdu shánět sklopku.

Myslel jsem si o sobě, že už po třech letech lítám celkem jistě. Ale kdyby mě dneska někdo viděl zápasit s P-51B ve vzduchu, tak by mi určitě řekl, "že jsem si jako první éro měl radši koupit EasyStara". :lol:
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
wroum

#40 Příspěvek od wroum »

ja mam teziste snad 2cm od nabezky a VOP mam potlacenou stale (Abu taktez)
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Vosy »

wroum píše:ja mam teziste snad 2cm od nabezky a VOP mam potlacenou stale (Abu taktez)

:?: :!: :?: Kolik jsi tam musel nacpat olova?
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
wroum

#42 Příspěvek od wroum »

Vosy píše:
wroum píše:ja mam teziste snad 2cm od nabezky a VOP mam potlacenou stale (Abu taktez)

:?: :!: :?: Kolik jsi tam musel nacpat olova?

zadny.

motor ma 60g a baterky 160g....olova ani gram.
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Vosy »

Aha, můj motor má myslím kolem 40 g a baterky asi 106 g. Nevážil jsem je, jen si tak matně pamatuju váhy z příbalových letáků.

A to jsi baterky tedy natlačil až před křídlo do té roury?

Tak možná bych je mohl o centimetr posunout, každej kousek dobrej. V tunelu mám regl a výstupy pro vzduch na chlazení - mimochodem asi jsem to "vymyslel 8O " dobře, regl byl jen mírně vlažnej. Nechtěl bych ho ale baterkama moc utemovat.
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
wroum

#44 Příspěvek od wroum »

Vosy píše:Aha, můj motor má myslím kolem 40 g a baterky asi 106 g. Nevážil jsem je, jen si tak matně pamatuju váhy z příbalových letáků.

A to jsi baterky tedy natlačil až před křídlo do té roury?

Tak možná bych je mohl o centimetr posunout, každej kousek dobrej. V tunelu mám regl a výstupy pro vzduch na chlazení - mimochodem asi jsem to "vymyslel 8O " dobře, regl byl jen mírně vlažnej. Nechtěl bych ho ale baterkama moc utemovat.

hned za motorem je regl (25A, 25g) a hned za nim baterky - z toho tunelu couhaj tak z pulky. teda couhaly... mustang ceka na reinkarnaci ve trech kusech :D
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Vosy »

Tak já tedy tunel taky ještě kousek vypálím. Musím ale opatrně, protože regl a motor jsou nasazený a motorová přepážka zalepena. Snad to se svejma "šikovnejma" rukama nezprasím!

:cry: škoda tvýho éra. Ale půjde to dát do kupy, ne?
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“