T9x a FrSky (s telemetrií) prakticky

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
JuraS.

Re: T9x a FrSky (s telemetrií) prakticky - no flame...

#181 Příspěvek od JuraS. »

RiMr: video s tím co umí T9x s er9x s FrSky modulem nebude ? Co umí v základu bez nějakých hardwarových úprav..si říkám když za levno vyrobím bez nějakých problémů téměř vzdálené funkce jako mají vysílače větší třídy tak jsem spokojený..pokud bych musel pro více funkcí shánět někoho kdo mi předělá pirátsky vysílač s výsledkem doporučení abych takovou vysílačku nepoužil na velký model to fakt raději na splátky vezmu třeba hitaca auroru co má dotykový display, funkcí přehršel, je v češtině, má telemetrii se všemi čidly a připojením na pc..aby totiž ten levný vysílač v důsledku se nepřiblížil celkovými náklady k té auroře a uměl toho 1/4. Co mě štve na všech vysílačích je to, že zapomínají na lodičkáře..zapomínají, že model křižníku či torpedoborce nebo ponorky hravě využije 12 kanálů a možná ještě nějaký bude chybět...a mít v nastaveních jen motoráky, větroně a helinu mi příjde málo...
Drondys

#182 Příspěvek od Drondys »

JuraS. píše:RiMr: video s tím co umí T9x s er9x s FrSky modulem nebude ? Co umí v základu bez nějakých hardwarových úprav...

Taková videa už má RiMr na jeho webu dávno, protože T9x s er9x bez nějakých hardwarových úprav je v podstatě totéž co T9x s er9x obecně bez specializace na jakýkoli vysílací modul. Odkazy na videa na webu RiMra viz níže.

T9x s Er9x:
O co vlastně jde? viz tento odkaz
Základní seznámení s funkcemi: viz tento odkaz
Modelové situace a mixy krok za krokem: viz tento odkaz
Možnosti offline editace v eePe: viz tento odkaz
Učitel-žák v novém lesku: viz tento odkaz
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#183 Příspěvek od RiMr »

Přesně jak píše Drondys. Bez spec. úprav T9x o FrSky vůbec neví, FrSky si pak hraje na vlastním písečku.

#184 Příspěvek od Drondys »

JuraS. píše:...pro více funkcí shánět někoho kdo mi předělá pirátsky vysílač...

Vysílač je pouze VF modul, který je u T9X výměnný. Například výměnný modul FrSky nebo třeba JETI je v podstatě autonomní vysílací zařízení použitelné i v jiných vysílačkách. To, že se dělá úprava v zapojení T9X, což bez modulu není vysílač, není zásahem do vysílače, kterým je v daném případě samostatný modul FrSky nebo třeba JETI a do toho modulu se při té úpravě nezasahuje. Takže nejde o žádnou úpravu na pirátský vysílač.

JuraS. píše:...Co mě štve na všech vysílačích je to, že zapomínají na lodičkáře..zapomínají, že model křižníku či torpedoborce nebo ponorky hravě využije 12 kanálů a možná ještě nějaký bude chybět...a mít v nastaveních jen motoráky, větroně a helinu mi příjde málo...

V takovém případě pokud uvažuješ o T9x a er9x pak neuvažuj o použití modulu FrSky, ale spíš o modulu JETI Duplex, se kterým se dá v rámci T9x a er9x bez hardwarových úprav využít až 16 kanálů.
JuraS.

#185 Příspěvek od JuraS. »

Drondys

#186 Příspěvek od Drondys »

Ta speciální edice pro FrSky se liší jen zaležitostma ve vztahu k telemetrii (zobrazení telemetrických dat na displeji Tx a možnost nastavení alarmů telemetrie z menu Tx). To je to co nemůžeš využít bez hardwarových úprav. Co do možností pro ovládání modelu, mixů atd. se defacto neliší od toho co poskytuje obecná verze er9x. Takže když se podíváš na ty videa pro obecnou verzi er9x tak i v té verzi pro FrSky je tam co do možností pro ovládání modelu, mixů atd. v podstatě totéž.
JuraS.

#187 Příspěvek od JuraS. »

už je mi to jasné..díky...
JuraS.

#189 Příspěvek od JuraS. »

Drondys píše:V takovém případě pokud uvažuješ o T9x a er9x pak neuvažuj o použití modulu FrSky, ale spíš o modulu JETI Duplex, se kterým se dá v rámci T9x a er9x bez hardwarových úprav využít až 16 kanálů.

Pokud myslíš spojení 2 přijímačů kabelem v modelu a určení master/slave pak např v přijímači FrSky D8R mi uniká význam bočních konektorů který mi jedině vychází právě jako takový propojovací můstek s dalším přijímačem...je mi jasné, že rukama neobsloužíš to co v reálu 2 mi novami a 2 mi rukami s desítkou čudlíků okolo a nebo v případě křižníku s tisícovkou námořníků...osobně nejsem a nikdy nebudu pravý modelář..jsem spíš využivatel technických vychytávek, líbí se mi že je nějaká věc "inteligentnější" než já...a z těch lítajících věcí mě nejvíce oslavuje FPV...
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#190 Příspěvek od RiMr »

Juro ty to motáš... Jabka s hruškama :D
První si o tom něco naštuduj a pak plánuj.

A začni účelem "bočních konektorů" :wink:

#191 Příspěvek od JuraS. »

RiMr píše:Juro ty to motáš... Jabka s hruškama :D
První si o tom něco naštuduj a pak plánuj.

A začni účelem "bočních konektorů" :wink:

právě z návodu co je ke stažení jsem nějak moc nepochopil k čemu jinému by ty boční konektory byly..případně pro propojení s modulem senzorů...
Drondys

#192 Příspěvek od Drondys »

JuraS. píše:
Drondys píše:V takovém případě pokud uvažuješ o T9x a er9x pak neuvažuj o použití modulu FrSky, ale spíš o modulu JETI Duplex, se kterým se dá v rámci T9x a er9x bez hardwarových úprav využít až 16 kanálů.

Pokud myslíš spojení 2 přijímačů kabelem v modelu a určení master/slave pak např v přijímači FrSky D8R mi uniká význam bočních konektorů

V případě FrSky jsou to vstupy pro čidla telemetrie případně telemetrického HUBu a ne záležitosti pro propojování přijímačů.

Pokud jde o JETI Duplex tak tam je propojování více přijímačů jen jedna z možností, kterou JETI Duplex poskytuje. JETI Duplex má i vícekanálové přijímače obecně bez nutnosti je spojovat viz třeba R12 nebo třeba R14. FrSky takové přijímače nemá, a proto jsem zmínil, že jde-li ti o více kanálů, jak si ty sám zmiňoval zejména třeba pro maketové lodě, tak je vhodnější jít do JETI Duplex.

Pokud jde o ovládací prvky tak T9X není nějaká pultovka s mnoha prvky. T9X má kromě základních kniplů ještě šest dvoupolohových a jeden třípolohový přepínač a navíc ještě tři potenciometry. Není to nic moc, ale pro ovládaní nějakých záležitostí na maketových lodích je možné to docela dobře využít třeba v kombinaci s již zmíněným JETI Duplexem.
Naposledy upravil(a) Drondys dne ned 04.09.2011 16:00, celkem upraveno 1 x.
JuraS.

#193 Příspěvek od JuraS. »

Díky vyčerpávající odpověď..
Ferdasek

#194 Příspěvek od Ferdasek »

Tak včera jsem dokončil úpravu T9X pro FrSky podle odkazu zde a dneska jsem byl vyzkoušet zda to funguje... A ono to letělo kam jsem chtěl - víceméně (ale za to T9x nemohlo). Úpravu vysílače a modulu jsem chvílema fotil, tož kdyby byl zájem můžu pár obrázků s komentářem poslat... Na úpravu modulu FrSky je třeba dát pozor - původně jsem data přepájel na nezapojené kontakty hned vedle propojovacího konektoru do vysílače. A pak se divil proč ty data netečou... Převodník jsem použil ten s obvodem MAX232 a kousek univerzálního tišťáku... Ještě jsem si udělal zjednodušený snímač (dělič) napětí podle z cevaro - ušetřil jsem jeden drát na vstupu... A ten pocit při lítání, když vidíte kolik vám zbývá baterky :)
Furt začátečník (po čtvrt století)... Junior 400, ASW-28, T9x s úpravou pro FrSky.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#195 Příspěvek od RiMr »

Pošli,
kuknem na to, škoda matrošu bez užitku na HDD :D

Zpět na „Turnigy T9x“