Spektrum DX8 zkušenosti a pod.
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
Re: Spektrum DX8 zkusenosti sem
Zkoušeli jste někdo připojit k DX8 modul měřící výšku, popřípadě rychlost? V podstatě je to jediný telemetrický modul, který bych připojit chtěl.
Našel jsem například: http://www.wingedshadow.com/howhigh.html, ale snad něco vyrábí i Spektrum samotné.
Funguje to potom alespoň trochu jako Vario?
Nevíte, zda existuje nějaký, který by měřil rychlost?
Našel jsem například: http://www.wingedshadow.com/howhigh.html, ale snad něco vyrábí i Spektrum samotné.
Funguje to potom alespoň trochu jako Vario?
Nevíte, zda existuje nějaký, který by měřil rychlost?
-
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
Díky za info - takže musí být dvě zařízení za 43 a 50 dolarů, aby se dala indikovat výška a rychlost?
No, to není zrovna levné ...
Předpokládám, že nějaké další Vario funkce taky nebudou? (Pípání při pohybu směrem nahoru nebo dolů)
No, to není zrovna levné ...
Předpokládám, že nějaké další Vario funkce taky nebudou? (Pípání při pohybu směrem nahoru nebo dolů)
-
- elektromodely
Jindra_S píše:Pípání při pohybu směrem nahoru nebo dolů
Pípacie vario vie napríklad XG8.
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
njn, ale kvůli tomu už Spektrum měnit nebudu.
Spíše mne napadlo, že přidat k ukazateli výšky na displeji i pípání je čistě softwarová, navíc předpokládám, že velice snadná záležitost. Protože si nedokážu představit větroň na hranici viditelnosti a zároveň pokukování na displej. A když už to stojí takové peníze ...
Spíše mne napadlo, že přidat k ukazateli výšky na displeji i pípání je čistě softwarová, navíc předpokládám, že velice snadná záležitost. Protože si nedokážu představit větroň na hranici viditelnosti a zároveň pokukování na displej. A když už to stojí takové peníze ...
-
- HynX
- Kontaktovat uživatele:
Tiez sa mi vidi, ze to bude otazka softwaru. Treba dat navrh do horizonhobby, ci to neplanuju doprogramovat v niektorej verzii firmwave. Aj ked DX8 nie je vetronarske radio...Jindra_S píše:njn, ale kvůli tomu už Spektrum měnit nebudu.
Logo600SX • Spitfire Mk XVI (3D tlač) • Futaba 14SG
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
No, kde je psáno, že není na větroně?
DX8 je rádio, které umí obsluhovat 4 servové křídlo, má telemetrické moduly související s výškou a rychlosti letu, tak bych zase netvrdil, že není pro větroně. Pokud se budeme bavit, že pro větroně existují lepší rádia, pak máš samozřejmě pravdu.
Spíše by to chtělo odemknout některé moduly pro Open source.
DX8 je rádio, které umí obsluhovat 4 servové křídlo, má telemetrické moduly související s výškou a rychlosti letu, tak bych zase netvrdil, že není pro větroně. Pokud se budeme bavit, že pro větroně existují lepší rádia, pak máš samozřejmě pravdu.
Spíše by to chtělo odemknout některé moduly pro Open source.
-
Jindra_S píše:No, kde je psáno, že není na větroně?
Strana 6 tohoto vlákna. I největší propagátor DX8 v ČR a SK, pán Vasilko (elektromodely.com), napsal, že DX8 není rádio pro větroně, ale jen pro heliny a acro.
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je jiná - budu se snažit, aby se to mé větroně nedozvěděly. 
-
mhabr píše:Strana 6 tohoto vlákna. I největší propagátor DX8 v ČR a SK, pán Vasilko (elektromodely.com), napsal, že DX8 není rádio pro větroně, ale jen pro heliny a acro.
Bez debat neni JEN pro heliny a akrobaty. Netvrdim ze je vyvijena s cilem ridit vetrone, ale nemel jsem problem naprogramovat si na nem komplet hotlinera se 4-servovym kridlem a motylem (6 serv + motor) ve 3 beznych letovych rezimech vcetne klapek, proporcionalnich brzd a diferencialu.
To, ze clovek musi vynalozit trochu snahy a udelat to manualne misto prednastavene glider sablony uz je vec druha. Od toho jsme taky trochu modelari a umime pouzit hlavu, ne? Chybejici posuvne potenciometry jsou podle me irelevantni argument, protoze ten, kdo leta vazne vetrone, si zkratka koupi specialni vetronove radio a ne univerzalni osmikanal.
Tom
- elektromodely
Jindra_S píše:njn, ale kvůli tomu už Spektrum měnit nebudu.
Obávam sa, že to nie je iba otázka firmware, keďže rozlíšenie SPMA9575 je iba 1m - s tým urobiť slušné
pípacie vario v podstate nejde, lebo chcem vidieť rýchlosť stúpania jemenšie než 1m/s, teda je potrebný
snímač s lepším rozlíšením.
A ano DX8 nie je plnohodnotné vetroňárske rádio - nemá zatiaľ hotové funkcie ako DSX9, XG8, DSX11, 12FG,,,
aj keď niečo sa napípať dá za cenu použitia voľných mixov.
HH budú mať DX10t pultovku, ktorá sa ale logicky dizajnuje v Nemecku, a potom podľa mňa pochopia,
že u nich v US lieta pult nula celá nula ľudí a urobia nejaký apgrejd firmware DX8 pre vetrone, aj keď to
určite nebude 18 kanálov ako DX10t... Podľa mňa odladia firmware na DX10t a potom ho zredukovaný
dajú pre DX8. V HH nikto dopredu nepovie nič, kým to nie je hotové, ale podľa mňa je to logický krok,
lebo už dnes strácajú s DX8 funkčnosť oproti Futabe T8FG aj JR PROPO XG8 a dosť pilotov nasr*li kvôli
problémom s DSMX a výchylkami, teda niečo by urobiť rozhodne mali, aby im všetci neodišli ku konkurencii.
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
Potřeboval jsem nastavit na DX8 V tail + plné křídlo - i zapátral jsem v manuálech (dvě přiložené knížečky) a zjistil, že obsahují pouze základní popis. S něčím tak banálním jako popis konektorů při zvoleném nastavení křídla se autoři nezabývali (Vůbec je to jen základní shrnutí - k DX7 i DX6 toho popsali IMHO více. Nebo jsem nějaký kus manuálu přehlédnul?
Nezbývalo než zkoušet experimentálně, nastavil jsem motýlka dle vlastního rozumu, pokud se dívám zezadu, pak:
*Při zatáčení doprava jde levý flaperon nahoru (ke středu) a pravý dolů (od středu)
*Při zatáčení doleva jde levý flaperon dolů (od středu) a pravý nahoru(ke středu)
*Při přitažení - letu nahoru - jdou oba nahoru (ke středu)
*Při potlačení - letu dolů - jdou oba dolů (od středu)
Když to tak mám, označuje levý a pravý DX8 opačně (v nastavení serv) - pokud je přehodím a dám revers, už se to nechová, jak je popsáno.
Máte to na DX8 taky tak?
Nezbývalo než zkoušet experimentálně, nastavil jsem motýlka dle vlastního rozumu, pokud se dívám zezadu, pak:
*Při zatáčení doprava jde levý flaperon nahoru (ke středu) a pravý dolů (od středu)
*Při zatáčení doleva jde levý flaperon dolů (od středu) a pravý nahoru(ke středu)
*Při přitažení - letu nahoru - jdou oba nahoru (ke středu)
*Při potlačení - letu dolů - jdou oba dolů (od středu)
Když to tak mám, označuje levý a pravý DX8 opačně (v nastavení serv) - pokud je přehodím a dám revers, už se to nechová, jak je popsáno.
Máte to na DX8 taky tak?
-
Nazdar, prvně bys měl nejlepší zaregistrovat se na Spektrum Community, přidat tam své rádio a následně si z příslušného seznamu stáhnout a do detailu projít šestikanálový větroň. Ten tam je s komplexním křídlem nastavené jako příklad.
Za druhé, flaperon není motýl. Flaperon - složenina slov flap (klapka) a aileron (křidélko) je na křídle a slouží k označení smíšené plochy používané jako klapka a křidélko dohromady, pozor na pojmy. Motýlu bys dle analogie mohl říkat tak leda ruddlator
Reversy motýla (kanály R/L Elevator) musíš udělat vždy oba naráz, jinak ti to bude mixovat přesně naopak, než má, tzn.směrovka - spolu, výškovka - proti sobě.
Vyzkoušené funkční pořadí kanálů mám takto (DX8 + Spektrum AR8000):
THR - motor
AILE - pravé křidélko
ELE - pravý motýl
RUDD - levý motýl
GEAR - levá klapka
AUX1 - levé křidélko
AUX2 - pravá klapka
AUX3 - prázdný
Jen tak pro zajímavost, co chystáš za stroj?
Za druhé, flaperon není motýl. Flaperon - složenina slov flap (klapka) a aileron (křidélko) je na křídle a slouží k označení smíšené plochy používané jako klapka a křidélko dohromady, pozor na pojmy. Motýlu bys dle analogie mohl říkat tak leda ruddlator
Reversy motýla (kanály R/L Elevator) musíš udělat vždy oba naráz, jinak ti to bude mixovat přesně naopak, než má, tzn.směrovka - spolu, výškovka - proti sobě.
Vyzkoušené funkční pořadí kanálů mám takto (DX8 + Spektrum AR8000):
THR - motor
AILE - pravé křidélko
ELE - pravý motýl
RUDD - levý motýl
GEAR - levá klapka
AUX1 - levé křidélko
AUX2 - pravá klapka
AUX3 - prázdný
Jen tak pro zajímavost, co chystáš za stroj?
Tom
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
Díky za tip - přihlásím se a prostuduji (mohl jsem se ozvat včera, teď přes týden to v práci bude časově náročnější)
Za pořadí kanálů díky - pochopil jsem dobře, že v manuálu jsem nic nepřehlédnul a je třeba se připojit ke komunitě a tam ho získat?
Ještě jednou pak doma zkontroluji i nastavení křídla a typ ocasu, ve kterém může být zakopán pes - protože bych přísahal, že jsou ty dva kanály v menu uvedeny jako flaperony, ale jistý si teď fakt nejsem.
Reversy jsem nastavoval najednou, tak zlé to se mnou zase není
No a když vynecháme označení flaperon, je můj popis očekávaného stavu správný?
Jinak osazuji Grace od Azera, dokonce jsem se do něj dokopal dát telemetrii a práskl se přes kapsu, takže by ke mě měl pomalinku putovat výškový senzor, tož uvidíme, jak (vysoko a zda vůbec) to poletí.
Za pořadí kanálů díky - pochopil jsem dobře, že v manuálu jsem nic nepřehlédnul a je třeba se připojit ke komunitě a tam ho získat?
Ještě jednou pak doma zkontroluji i nastavení křídla a typ ocasu, ve kterém může být zakopán pes - protože bych přísahal, že jsou ty dva kanály v menu uvedeny jako flaperony, ale jistý si teď fakt nejsem.
Reversy jsem nastavoval najednou, tak zlé to se mnou zase není
No a když vynecháme označení flaperon, je můj popis očekávaného stavu správný?
Jinak osazuji Grace od Azera, dokonce jsem se do něj dokopal dát telemetrii a práskl se přes kapsu, takže by ke mě měl pomalinku putovat výškový senzor, tož uvidíme, jak (vysoko a zda vůbec) to poletí.
-
Poradi neziskas ani z komunity, to musis udelat sam. Z komunity si stahnes 6-ti kanalovy vetron ktery muzes vzit za vzor vicemene spravneho nastaveni radia. Na druhou stranu, kdyz zapojis kanaly jak jsem popsal, bude ti to na 99,9% fungovat na prvni pokus. Maximalne si neco reversujes.
Kanaly jsou v menu uvedene jako L Aileron / R Aileron (L/P kridelko na kanalech AUX1/AILE), L Flap, R Flap (L/P klapka, kanaly GEAR/AUX2), L Elevator, R Elevator (L/P kormidlo motyla, kanaly ELE/RUDD). To je ovsem za predpokladu, ze mas spravne nastaveny typ kridla a ocasnich ploch, tedy v menu Wing Type to bude Wing: 4 servos a Tail: Butterfly. Pokud mas ve wing type nastavene flaperony, pak v menu flaperony mit budes.
Tvuj predpoklad chovani je spravny, tak to ma byt
Kanaly jsou v menu uvedene jako L Aileron / R Aileron (L/P kridelko na kanalech AUX1/AILE), L Flap, R Flap (L/P klapka, kanaly GEAR/AUX2), L Elevator, R Elevator (L/P kormidlo motyla, kanaly ELE/RUDD). To je ovsem za predpokladu, ze mas spravne nastaveny typ kridla a ocasnich ploch, tedy v menu Wing Type to bude Wing: 4 servos a Tail: Butterfly. Pokud mas ve wing type nastavene flaperony, pak v menu flaperony mit budes.
Tvuj predpoklad chovani je spravny, tak to ma byt
Tom