Jaka serva do makety 2.4m

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
Jaryn

Jaka serva do makety 2.4m

#1 Příspěvek od Jaryn »

Zdravim, stavim maketu DHC-2 Beavera o rozpeti 2.4m a podari-li se, tak hmotnost do 4kg. V tehle velikosti moje prvni ero, tak se chci zeptat zkusenejsich, jaky serva osadit. Nejde ani tak o znacku, spis me zajima sila a velikost. Predpokladam, ze kridylka a klapky 4 serva, vyskovka 2 serva a smerovka zatim netusim, ale rad bych zvlast smerovku a zvlast ostruhu...
Jde mi o pohodovy maketovy politani, zadna brutalita :-)
Diky za rady, pripadne uvitam pokec po mailu s nekym, kdo se v tehle velikosti pohybuje a je znalejsi nez ja...
JMalik

Re: Jaka serva do makety 2.4m

#2 Příspěvek od JMalik »

Jaryn píše:Zdravim, stavim maketu DHC-2 Beavera o rozpeti 2.4m a podari-li se, tak hmotnost do 4kg.............

To nějak blíže popiš, protože se mi to zdá přímo neuvěřitelné.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od maroslong »

Jaryn píše:...maketu DHC-2 Beavera o rozpeti 2.4m a podari-li se, tak hmotnost do 4kg...

Fíha 8O to ma tiež zaujíma. Je to plnené héliom?
Jaryn

#4 Příspěvek od Jaryn »

JMalik píše:
Jaryn píše:Zdravim, stavim maketu DHC-2 Beavera o rozpeti 2.4m a podari-li se, tak hmotnost do 4kg.............

To nějak blíže popiš, protože se mi to zdá přímo neuvěřitelné.

kompozit. A ted prosim poradit ty serva, dekuju :)
JMalik

#5 Příspěvek od JMalik »

Jaryn píše:]

Jak Ti někdo může doporučit serva, když nevěří tomu, že to uděláš v kompozitu za 4kg letovky.
To je prostě při rozpětí 2,4m Beavera nemožné. Znám to letadlo a jeho proporce.
Co tam bude za pohon?
(za normálního stavu máš jenom v servech přes 600g hmotnosti)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Jaryn

#6 Příspěvek od Jaryn »

JMalik píše:
Jaryn píše:]

Jak Ti někdo může doporučit serva, když nevěří tomu, že to uděláš v kompozitu za 4kg letovky.
To je prostě při rozpětí 2,4m Beavera nemožné. Znám to letadlo a jeho proporce.
Co tam bude za pohon?
(za normálního stavu máš jenom v servech přes 600g hmotnosti)

Vidim dalsi forum, kde se otaci tema uplne nekam jinam jen proto, ze nekdo cte neco jineho nez je napsano. Nikde jsem nepsal o letovce 4kg...
Rad bych, aby mi nekdo, kdo uz podobny ero ma poradil, jak silny serva na tuto velikost pouzit a ne se dohadovat o vysledne hmotnosti era pripravenyho k letu, ktera muze byt ve finale klidne uplne jinde jen diky vetsi baterii nebo jinymu motoru. Predpokladam ze clovek vlastnici neco podobneho vi jak silny serva v eru ma a poradi mi bez zbytecne omacky kolem. Doufal jsem v rychlou odpoved, abych to nemusel hledat ruzne po netu a to je duvod proc jsem sem psal dotaz.
Kopec77
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Kopec77 »

Ona právě ta hmotnost je pro výběr serv dost důležitá. Nech výběr raději na později až budeš znát hmotnost.
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Kamil »

Jaryn píše:Vidim dalsi forum, kde se otaci tema uplne nekam jinam jen proto, ze nekdo cte neco jineho nez je napsano. Nikde jsem nepsal o letovce 4kg...
Ale veď letovú hmotnosť musíš vedieť +- odhadnúť.
Ja mám pred záletom model 2400mm, lietať s ním budem približne ako ty popisuješ a mám tam 6kg servá standartnej veľkosti. Lenže môj model má letovú hmotnosť 5kg.
Jednoducho, bez znalosti letovej hmotnosti (5kg? 10kg?) ti nikto neporadí.
LV
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od LV »

Jaryn píše:Vidim dalsi forum, kde se otaci tema uplne nekam jinam jen proto, ze nekdo cte neco jineho nez je napsano. Nikde jsem nepsal o letovce 4kg...
Rad bych, aby mi nekdo, kdo uz podobny ero ma poradil, jak silny serva na tuto velikost pouzit a ne se dohadovat o vysledne hmotnosti era pripravenyho k letu, ktera muze byt ve finale klidne uplne jinde jen diky vetsi baterii nebo jinymu motoru. Predpokladam ze clovek vlastnici neco podobneho vi jak silny serva v eru ma a poradi mi bez zbytecne omacky kolem. Doufal jsem v rychlou odpoved, abych to nemusel hledat ruzne po netu a to je duvod proc jsem sem psal dotaz.

Kompozitový Beaver 2,4m môže kľudne hmotiť 10kíl (vymaketovaný aj 15) a tam ti odporúčam servá štandartnej veľkosti s kovovými prevodmi. Napríklad HS 645MG.... Tam kde treba väčšiu silu tak zdvojiť...
Jo a keď chceš radu, tak trošku pokory, lebo sa to tu zvrtne proti tebe... :wink:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Milan Nes »

doufat v rychlou odpoved muze jen ten kdo se dobre zepta ...

predpokladam ze 4kg si myslel holy drak ? ale bez toho aniz bys rek kolik to bude cely vazit chces po lidech vestit z koule ....

jinak pro orientaci doporucuju projit era stejnych proporci a VAHY na rcalbu, pro hrubou orientaci to staci a je to otazka par minut ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Jaryn

#11 Příspěvek od Jaryn »

Kamil píše:
Ale veď letovú hmotnosť musíš vedieť +- odhadnúť.
Ja mám pred záletom model 2400mm, lietať s ním budem približne ako ty popisuješ a mám tam 6kg servá standartnej veľkosti. Lenže môj model má letovú hmotnosť 5kg.
Jednoducho, bez znalosti letovej hmotnosti (5kg? 10kg?) ti nikto neporadí.

Diky, tohle jsem potreboval vedet. Pocitam s letovkou do 6kg, kdyz bude vychazet vic tak radsi neco predelam a odlehcim. Urcite nechci v tomhle meritku delat 10 nebo 15 kg tezky ero.
Ty serva mas na celym eru o stejnych parametrech??
Jaryn

#12 Příspěvek od Jaryn »

Milan Nes píše:doufat v rychlou odpoved muze jen ten kdo se dobre zepta ...

predpokladam ze 4kg si myslel holy drak ? ale bez toho aniz bys rek kolik to bude cely vazit chces po lidech vestit z koule ....

jinak pro orientaci doporucuju projit era stejnych proporci a VAHY na rcalbu, pro hrubou orientaci to staci a je to otazka par minut ...

Diky, uz jsem koukal, ale radsi se jeste zeptam.
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Kamil »

Jaryn->
4x Futaba S3010 - iba jedno servo na výškovke.
Dokonca už rok lietam s handraplánom WW1 2200mm, 5,7kg so štyrmi servami Futaba S3001 (3 kilové) a jaksi OK.
A ešte raz - žiadny akrobat.
JMalik

#14 Příspěvek od JMalik »

Kamil píše:Jaryn->
4x Futaba S3010 - iba jedno servo na výškovke.
Dokonca už rok lietam s handraplánom WW1 2200mm, 5,7kg so štyrmi servami Futaba S3001 (3 kilové) a jaksi OK.
A ešte raz - žiadny akrobat.

Srovnáváš nesrovnatelné.
On to má 2,4m, kompozit. Má představu o 6kg a že to odlehčí, pokud to bude víc.
Sám nestavím určitě dlabané ingoty, ale tohle když dopadne někde kolem 8kg, tak to bude super. 10kg je reálné, může to mít ale i víc. Hlavně to bude taky výrazně rychlejší.
Kdybych si to osazoval v současném stavu já, tak tam použiju určitě 70g HV serva od JR, případně ty HV Hitecy. Je to kovové, dostatečně robustní, disponuje to naprosto vyhovujícími parametry rychlosti a síly.
Mimo serva plynu bych je dal všude, na plyn nemusí být 70g servo, ale nedal bych tam taky žádnou šunku.
Další přínos to má, že snadno vyřeší přijímačovky za velmi dobrou hmotnost.
Jedno servo na výškovku se na tohle dá dát jen v případě maximálně spolehlivého předimenzovaného serva a přesto to chce odvahu. Bez jakéhokoliv jiného serva jde přistát. Bez výškovky jenom čekáš jak to dopadne.
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Kamil »

JMalik píše:Srovnáváš nesrovnatelné.
Ale veď ja ani nič neporovnávam. On sa ma na niečo pýtal, ja som odpovedal.
A určite sa neodvážim v tomto prípade odhadovať, koľko ten Beaver bude vážiť.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“