Easy Star a výměna motoru Permax 400 za jiny - jak na to?

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
coro

#46 Příspěvek od coro »

Dnes na mňa spoza dverí vyskočila poštárka a namiesto toho čo čakám už mesiac mi strčila do ruky ten "hračkový outrunner 2212/06". Objednané v nedeľu 21.11 (ste ma tu vyprovokovali...), 9 dolárov, poštovné zdarma.. hm.

Prúd naprázdno pri 9,6V (3s A123/1100 odležané vyše mesiaca) 2A (Hibox mi so 100A sondou neukazuje "drobné"), otáčky 21600. Držal som to len v ruke na takom kuse hliníka, netriaslo, chod plynulý "kultivovaný".
:) Dal som mu vrtuľku 6/3, ale zistil som že nemám APC, len starú šedú Graupner.
Pri 3sA123/1100 napätie 8,6V prúd 11A otáčky 16200.
Pri 3sLipo(nanotech 2200 25C vybité uležané) napätie 10,7V prúd 17A otáčky 19260.
Žena po mne hodila nejaký kus oblečenia tak som to príliš rýchlo ukončil..
Motor po 5 sekundách cca studený.

Rekapitulácia zhruba: 21600/9,6 - približné KV=2250.
(veľmi zaokrúhľujem, len aby bolo jasno o čom sú tie tri jediné zaujímavé parametre motoru - I0, KV, Rd)
otáčky deleno KV = efektívne napätie, mínus namerané napätie = strata na odpore pri nameranom prúde:
16200/2250=7,2V ef, mínus 8,6V je 1,4V strata pri 11A - vychádza odpor 127mOhm
19260/2250=8,56V ef, mínus 10,7V je 2,14V strata pri 17A - odpor 125mOhm takže približne OK.
Tepla pri 20A bude cca 50W, to by mohol prežiť v pohode.

Myslím že ak je to čo DriveCalc o tom HC Inrunneri "380S" píše čo len zhruba reálne, rozdiel je pre mňa "nezanedbateľný".

Zajtra zalepím vinutie a magnety epoxidom, a pojde na Tornado11, ak zhorí alebo sa rozpadne, dám vedieť.
flyabit

upgrade pre m.s.

#47 Příspěvek od flyabit »

Snad nie je moc neskoro. Povodne su tam v trupe dva draty pre plechovku , kazdy ide inou cestou v trupe.Treba skusit po vybrati povodneho motora ktory ide lahsie tahat. A prave ten pouzijeme na nasledovne. Pripajkujeme na povodny dva nove vodice. Treba ale cisto, dokladne prehriat bez zbytocne velkeho mnozstva cinu. Omotat paskou a bezpodmienecne nutne namazat draty ,staci aj jarou a podobne. Ide to potom pretiahnut cez trup celkom v pohode. Ten jeden povodny drat normale pouzijeme ten ide dost tazko aj tak vobec pohnut.A tak mame tri vodice pre regulator. Potom tam zalepime motor.
m.s.

#48 Příspěvek od m.s. »

Dik za radu, mozna uz nebudu potrebovat. V nejakym eshopu si na mne po pul roce vzpomneli a napsali, ze jim dosly trupy, takze budu mit snad novej, s rovnym cumakem (alespn na chvili) :D
coro

#49 Příspěvek od coro »

Konečne som ten hračkový outrunner BL2212-06 (mám ho z www.rctimer.com ), skutočne poslal do vzduchu.
Model Tornado11, hmotnosť 946g, Baterka 4s A123/2300, regl Plush 25A vrtuľa APC 6/5". (6/4 nemám,,)..
Prúd mi liezol na zemi (čerstvp po nabití aku) až na cca 30A čo je pre 50g motorček nereálne veľa (podľa DC 320W in, 230W out) - tak som skúsil po primeranej dobe letu na plný plyn aj pristáť (rovno do ruky takže to netrvalo dlho a ani sa neschladil ponorením do vody ako moje nohy..), a motor bol ledva vlažný (a to bolo cca 12 stupňov) - vyzerá, že to asi vydrží aj v lete, aj keď bude o tých 20 stupňov viac.
Rovnako dobré to bolo s 3s Lipo, mal som tam turnigy nanotech 25C 2200mAh a výsledok bol približne rovnaký (trochu nižší výkon/prúd ale aj hmotnosť).
Za letu som ale zatiaľ nič nemeral.

V tom modeli som predtým lietaval Mega ACn 1615/5 (KV1800), s vrtuľou Aeronaut glass 6,5/4" a rovnako 4s A123. Prejav za letu by sa dal porovnať, spokojnosť v oboch prípadoch, ale megu som používal na nižší prúd/výkon, do 22A..
("spokojnosť" - znamená že ten motor tam asi nechám, že prelet na rýchlosti je dosť rýchly, vertikála sa dá potiahnuť do takej výšky že človek nemá potrebu pokračovať, a looping to zaletí pomalý plynulý "cez celé nebe" - a to celé pri hmotnosti takmer kilo..)
Vrtuľa s takým stúpaním na zemi ešte neťahá tak ako za letu, takže meranie statického ťahu si môžete ušetriť - ani model nie je visolet kde by sa to použilo.
JamesT20

Re: Easy Star a výměna motoru Permax 400 za jiny - jak na to

#50 Příspěvek od JamesT20 »

koupil jsem si stavebnici easy star ale co jsou tady odkazy na motor tak hC nemají skladem mohl by mi někdo prosím zaslat set stránek na regl a motor s hc který mají skladem. Dík moc vůbec se v těch motorech nevyznám
Model: Piper super cub LP od Hobbyzone
Model: Piper super cub od Pelikána
Vysílačka:Turnigy 9X 9Ch Transmitter
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“