JMalik píše:carlo píše:
A opakujem svoju otázku:
...........Akým postupom si dostal túto hodnotu (45C)?[/color]
Konkrétne!
Konkrétně jsem tuto hodnotu dostal tak, že jsem si baterku změřil novou, létal s ní až odešla, v průběhu nabíjecích cyklů jsem měřil Ri a následně to vyhodnotil tak, že trvalá zatížitelnost 87C je zhovadilost.
Ešte než začnem, chcem povedať jednu vec:
Jirko, ja Ťa týmto nechcem nejako zhovadzovať ani urážať ani nič také, myslím si, že máš určité vedomosti o baterkách a máš aj praktické skúsenosti, len Ti niekedy ja (a asi aj viacerí tu) nerozumieme. Ja len chcem porozumieť Tvojmu spôsobu analýzy a výpočtu o kvalite baterky. Možno sa mýlim ja, možno Ty, takto na to prídeme a ujasníme si, čo a ako!Aby sme mohli seriózne pokračovať v tejto naozaj už unavujúcej debate, skúsme si vysvetliť niektoré veci:
- čo možno rozumieť pod pojmom "trvalá zaťažiteľnosť" ? (lebo Ty máš ešte jeden pojem "pomerná zaťažiteľnosť" a to ako sme si tu vysvetlili sú obyčajné nám ostatným dobre známe Céčka)
- Tebou vykonaný postup skôr naznačuje, že si vyhodnotil akúsi "priemernú zaťažiteľnosť", ak by si naozaj chcel zaviesť tento nový termín.
- čo rozumieš pod pojmom "odešla"? Čo bolo kritériom pre vyhodnotenie, že odešla? Bola to hodnota odporu alebo len nejaký pocit slabého ťahu?
- ak mala Tebou udávaná baterka na začiatku svojej životnosti naozaj odpor 1,6 miliOhmu, tak som si skutočne istý, že na konci svojej životnosti ten odpor mala podstatne väčší, samozrejme sa menili aj céčka s tým súvisiace, takže číslo 45 je veľmi plávajúce, a to tak aj dávala podstatne iný prúd.
Zhrnutie:
Tvoja metóda nič nehovorí, lebo počas životnosti baterky sa všetky jej elektrické parametre menia! Okrem iného, aby som až po živote baterky vyhodnocoval, že bola
vhodná - je fakt zbytočné. Mňa isto zaujíma jej kvalita pred nákupom a používaním - myslím, že viacerých. (To mi pripomína, ako keby si chcel v aute vyskúšať, či máš funkčný airbag, tak aktivuješ a vyhodnotíš, že
bol funkčný

)
- ako si na novej baterke zmeral, že jej odpor bol 1,6 mOhmu?
- stále si neuviedol jej presný typ, aby sme mohli OBJEKTÍVNE posúdiť, či naozaj ten odpor tak malý mohla mať
- stále nevysvetľuješ, ako Ty vypočítaš céčka - nie tie Tvoje premenlivé, ale skutočné, možno si len nerozumieme a počítaš to dobre, preto na oplátku ja Ti dám reálny príklad:
1) Mám článok Turnigy 2200 mAh/25 C. Aký vnútorný odpor môžem u tejto baterky očakávať?
2) Mám článok FlighMax 5000 mAh a vútorný odpor 4,3 mOhmu. Aké má skutočné Céčko?
3) Aký trvalý (constant) prúd môžem z tejto baterky ťahať? Aký maximálny (BURST) prúd mi dá táto baterka?
Prosím, popíš postup výpočtu ako v škole.