Futaba 8FG
Re: Futaba 8FG
Věřím tomu
A taky si myslím, že když běžící stopky zresetuju, tak stále běží, akorát znovu od nuly.
Pochopil. 
dagx píše:FLYBEAR:Proč máš reset jinde a třetí polohu páčky nevyužitou?Co je to "momentový přepínač"?
Tady jde o filozofii ovládání. Podívej se na to tak, že já vlastně ty stopky neovládám přímo.
Používám je hlavně u heliny, takže to popíšu podle ní.
Ovládání stopek č.1 mám nastaveno jak jsem popsal, ale jsou takhle napojené na páčku, kterou se zapíná HOLD (autorotace). Vždy začínám v HOLDU. Stopky tedy stojí. Když je helina připravená na ploše, zapnu motor tím, že odepnu ten HOLD - tím se zároveň rozjedou stopky. Po přistání naopak zase vypnu motor přepnutím páčky zpět do polohy HOLD - tím se stopky automaticky zastaví. Změřený čas mi pak ukazuje, jak dlouho byl celkově z pohonných baterek odebírán proud.
Ovládání stopek č.2 mám nastaveno na páčku plynu (tj. vlastně na páčku kolektivu). Páčka nad půlkou stopky zapne, pod půlkou stopky vypne. Aby helina aspoň visela, musí být páčka nad nulou. Před samotným startem a bezprostředně po přistání musí být páčka pod nulou, aby helina zůstala na zemi i s roztočeným rotorem. Změřený čas mi tedy ukazuje - dnes již s určitou nepřesností - jak dlouho byla helina ve vzduchu.
Rozdíl časů jsou moje prostoje
Samostatná páčka pak nezávisle na tom resetuje zároveň oboje stopky do nuly.
Po přečtení změřených časů tak zcela samostatná nezávislá páčka nuluje, aniž bych si jakkoliv sahal do řízení modelu - nedej Bože abych třeba omylem při nulování stopek znovu zapnul motor heliny
Momentový přepínač má T8FG pouze jeden - je na pravém boku dole. Říká se mu momentový proto, že je standardně v jedné základní poloze a do té druhé lze přepnout jen na moment. Když ho pustíš, pružinka ho totiž vrátí zpět do základní polohy.
Na reset by jistě stačilo tlačítko, ale T8FG žádné nemá.
- dagx
- Kontaktovat uživatele:
Dík za vysvětlení.Máš to promyšlený.To s tím napojením na HOLD mě zaujalo protože já už lítám skoro výhradně vrtulníky.Měnit to zatím asi nebudu.Zvyk je zvyk a ta vteřina rozdílu mě nezabije,nehledě na to že mám nastaveny raději kratší časy kvůli bateriím.
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
http://dagx.rajce.idnes.cz/
U elektro vrtulníků se stopky nastavují na HOLD. Tím právě měří dobu chodu motoru. U spalováků je to na zvláštní spínač a aktivují se ručně po nastartování.
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Pouzivam to jeste jinak. Troje stopky. Jedny odecitaji cas. Jsou aktivovany holdem pri zapnuti motoru. Po odpiskani casu sedam, vypinam motor a cas se resetuje. Druhe stopky na tom samem prepinaci, akorat se neresetuji, ale nacitaji stale. Tzn. vim kolik u daneho modelu mam celkoveho motoroveho casu. Jelikoz litam jen heli, vim tedy kolik ma heli nalitano. Treti, systemove mi nacitaji cas pusteneho vysilace nezavisle na modelu. Vim tedy kdy mam nabit vysilacove baterie.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Mám to podobně. HOLD spíná letový čas a tedy i dobu chodu motoru, potažmo signalizaci vybitých accu. Nuluje se po letu. Druhé stopky se spouští stejně, ale nikdy se nenulují. Počítají dobu provozu modelu (každý je má zvlášť). Systémové stopky jedou pořád a nuluji je po nabití TX accu. Ukazují dobu provozu a tím i čas kdy zase nabíjet.
Já jsem ty dvoje další hodiny ani nepovažoval za stopky, vždyť snad ani nejdou samostatně nějak řídit, kromě nulování...
Takže systémový čas, který běží vždy při zapnutí Tx, nuluju po nabití akumulátoru vysílače a vím tak, jak dlouho byl Tx v provozu od posledního nabití. Je to ovšem údaj duplicitní, na displeji se hned vedle ukazuje napětí Tx baterky, což pro určení jejího aktuálního stavu stačí (doba provozu je rozdílná podle toho, jestli lítám naostro nebo na simu bez zapnutého VF).
Čas modelu má u T8FG svůj samostatný timer, nemusím ho tedy hnát přes stopky. Je samozřejmě otázkou, co je to v takovém případě provoz, protože tenhle timer ukazuje čas zapnutí Tx s tím konkrétním vybraným modelem - takže provoz včetně přípravy na stojánce plus přenos na plac / z placu. Takhle mi to ale stačí.
Takže systémový čas, který běží vždy při zapnutí Tx, nuluju po nabití akumulátoru vysílače a vím tak, jak dlouho byl Tx v provozu od posledního nabití. Je to ovšem údaj duplicitní, na displeji se hned vedle ukazuje napětí Tx baterky, což pro určení jejího aktuálního stavu stačí (doba provozu je rozdílná podle toho, jestli lítám naostro nebo na simu bez zapnutého VF).
Čas modelu má u T8FG svůj samostatný timer, nemusím ho tedy hnát přes stopky. Je samozřejmě otázkou, co je to v takovém případě provoz, protože tenhle timer ukazuje čas zapnutí Tx s tím konkrétním vybraným modelem - takže provoz včetně přípravy na stojánce plus přenos na plac / z placu. Takhle mi to ale stačí.
I u T8FG můžeš u timerů zapnout režim memory, kdy čas ovládáš spínači a on se vypnutím rádia nenuluje. Problém je ovšem v tom, že max. doba je jen jedna hodina a tak to na motohodiny stačit nebude. Ale na denní nápočet by to stačit mohlo. To ji si schopen i zapamatovat, jestli a kolikrát se hodina přetočila.
Předevčírem jsem si konečně pořídil Akku od Robbe. Mám původní T8FG s FW 3.0. Namísto 1700mAh NiMh mám teď 2800mAh 2S LiPo - samozřejmě nabíjím mimo vysílač. Rozměr má stejný jako původní NiMh pack. Včera jsem to byl zalítnout a naprostá pohoda. Napětí zatím drží jako přibité.
Může někdo prosím napsat step by step jak nastavit ostavení motoru na nějaký přepínač...potřebuji ladit helinu a nemám konektory mezi motorem a ESC... nějak se v tom nemůžu zorientovat
Díky Petr
Díky Petr
Futaba 8FG
Napis mi mail a ja ti poslu svuj model z 8FG radia. Tam to vsechno uvidis a muzes si s tim pohrat.
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
Futaba 8FG
Lubor píše:Předevčírem jsem si konečně pořídil Akku od Robbe. Mám původní T8FG s FW 3.0. Namísto 1700mAh NiMh mám teď 2800mAh 2S LiPo - samozřejmě nabíjím mimo vysílač. Rozměr má stejný jako původní NiMh pack. Včera jsem to byl zalítnout a naprostá pohoda. Napětí zatím drží jako přibité.
Moje zkusenost s touto baterkou je tak 10 hodin se zapnutym vysilanim. Naprosta pohoda. Jen nezapomen k tomu poridit i tu Robbe nabijecku na tuhle baterku. Bez ni tu baterku nenabijes naplno. Nabito asi za 5 hodin.
bavarianDemon 3X a 3SX
... jak se liší Robbe nabíječka od "normální" plain vanilla nabíječky (BC60), kterou používám na nabíjení LiPo článků?boZZda píše:... Jen nezapomen k tomu poridit i tu Robbe nabijecku na tuhle baterku. Bez ni tu baterku nenabijes naplno. Nabito asi za 5 hodin.
Lubor píše: jak se liší Robbe nabíječka od "normální" plain vanilla nabíječky (BC60)
hmm...a to je co za nebíječ, k fotáku?