http://www.aholubi.org/clanky/pete_hall_senzor.pdf
T9X - závada potenciometrů
Na náhradě potenciometrů pro T9X dělá RadekZ jak jsem už uváděl. Připravuje prototyp s MURATA SMD senzorem a operačním zesilovačem. Psal mi SZ zhruba před dvěma týdny, že už má navržené zapojení a hotový PCB, ale nemá na to moc času a tak zatím ještě nemá definitivně hotový prototyp. Takže i když se to vleče tak to neusnulo a pamalounku, polehounku se to blíží a náhrada to snad bude velmi dobrá. Zatím radím ještě vydržet. 
Re: T9X - závada potenciometrů
Takže mám doma už nějakou dobu T9x s FW er9x a mám také problém na s jedním potenciometrem.
1) nedrží stálou polohu, ale pořád mírně poskakuje
2) po kalibraci je sice uprostřed, ale když jdu s pákou úplně doprava a doleva tak jeho koncová poloha po několika pohybech je opět mimo střed.
Zatím jsem nepřišel na to co s tím. Všechny dráty jsou ok. Akorát mě napadá poslední možnost. A to rozdělat potenciometr. Máte ještě nějaký nápad?
Chci se na ten potenciometr teda podívat, ale nějak nemůžu přijít na to, jak ho dostat ven. Vůbec nevím jak rozebrat celý ten mechanismus.
1) nedrží stálou polohu, ale pořád mírně poskakuje
2) po kalibraci je sice uprostřed, ale když jdu s pákou úplně doprava a doleva tak jeho koncová poloha po několika pohybech je opět mimo střed.
Zatím jsem nepřišel na to co s tím. Všechny dráty jsou ok. Akorát mě napadá poslední možnost. A to rozdělat potenciometr. Máte ještě nějaký nápad?
Chci se na ten potenciometr teda podívat, ale nějak nemůžu přijít na to, jak ho dostat ven. Vůbec nevím jak rozebrat celý ten mechanismus.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
T9X neznám, ale tebou popisovaný problém vypadá na mechanicky uvolněný potenciometr (nedotaženou upevňovací matici), nebo mechanizmus co je upevněný na jeho hřídelce.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
Právě když to rozdělám tak nezdá, že by bylo něco povolené. Ale ještě na to kouknu
EDIT: Jak na to tak koukám, tak tam na potenciometru žádná matice není. A mechanismus je s hřídelkou spojen pevně.
EDIT: Jak na to tak koukám, tak tam na potenciometru žádná matice není. A mechanismus je s hřídelkou spojen pevně.
Drží to potenciometre za tenkú vyfrézovanú drážku vložením takého pliešku s U dierou ktorý do tej drážky zapadne - podobne to bolo aj na iných vysielačoch.
U 9x je správne natočenie poťáku držané len takým drobným výstupkom na jeho čele, mal zapadnúť do dirky v plaste ale ten plast je mäkký a pri vkladaní sa s tým číňania príliš nebavili, asi mali normu 100 za minutu...
Dal som tam trochu tavného lepidla, akože vyplniť tú vyžvatlanú dieru aby sa poťák nemohol potočiť.
Podstatnejším dôvodom uchádzania stredu bolo to, že kryt vysielača tlačil na plošáčik naletovaný na poťák, a stlačením v rukách ho posúval... to som upravoval dlhšie aby ten plošák sadol do medzery ktorá tam je presne naň, a nevisel za kontakty kadejak šikmo vonku nad ňou...
Pri babraní do poťákov opatrne - aj plech je nejaký slabý tak aby sa nevyosil z kolmosti na odporovú dráhu, a vývody plošákov všeobecne nie je treba príliš provokovať mechanicky a ani príliš dlho teplom, lebo o odporovú dráhu držia len na nýtoch tak nejak na dobré slovo (ale to väčšina bežných poťákov!)
U 9x je správne natočenie poťáku držané len takým drobným výstupkom na jeho čele, mal zapadnúť do dirky v plaste ale ten plast je mäkký a pri vkladaní sa s tým číňania príliš nebavili, asi mali normu 100 za minutu...
Dal som tam trochu tavného lepidla, akože vyplniť tú vyžvatlanú dieru aby sa poťák nemohol potočiť.
Podstatnejším dôvodom uchádzania stredu bolo to, že kryt vysielača tlačil na plošáčik naletovaný na poťák, a stlačením v rukách ho posúval... to som upravoval dlhšie aby ten plošák sadol do medzery ktorá tam je presne naň, a nevisel za kontakty kadejak šikmo vonku nad ňou...
Pri babraní do poťákov opatrne - aj plech je nejaký slabý tak aby sa nevyosil z kolmosti na odporovú dráhu, a vývody plošákov všeobecne nie je treba príliš provokovať mechanicky a ani príliš dlho teplom, lebo o odporovú dráhu držia len na nýtoch tak nejak na dobré slovo (ale to väčšina bežných poťákov!)
aivn86 píše:Právě když to rozdělám tak nezdá, že by bylo něco povolené. Ale ještě na to kouknu
Poteciometr je přichycen plíškem zasunutým do příruby potenciometru viz přiložený obrázek. Na tom plíšku je v horní části taková malá prohlubeň, která ho fixuje proti vysunutí. Je potřeba mírně plíšek v horní části podle obrázku přihnout k sobě, a pak vysunout a poté lze vytáhnout potenciometr ze strany jeho těla, ale velmi, velmi opatrně, protože tam může být dost natěsno, tak abys ho nepoškodil. Hodně moc zvaž jestli se do toho pustíš, protože pokud si ten potenciometr odrovnáš tak zatím není k dispozici žádná rozumná náhrada.
TAk to vypadá, že nepomohlo vůbec nic. Ten potenciometr má prostě špatnou dráhu. Někde je asi poškrábaná nebo je tam špatný kontakt. Vypadá to, že jsem měl štěstí na špatný kus. 
aivn86 píše:Tak to vypadá, že nepomohlo vůbec nic. Ten potenciometr má prostě špatnou dráhu. Někde je asi poškrábaná nebo je tam špatný kontakt. Vypadá to, že jsem měl štěstí na špatný kus.
Tak to je smůla a pokud není ani šance na případnou reklamaci tak zkus napsat SZ diskutérovi RadekZ viz tento odkaz jestli už nějak pokročil v realizaci té náhrady za potenciometry pro T9X jak se o tom psalo na předchozí stránce této diskuse.
aivn86 píše:TAk to vypadá, že nepomohlo vůbec nic. Ten potenciometr má prostě špatnou dráhu. Někde je asi poškrábaná nebo je tam špatný kontakt. Vypadá to, že jsem měl štěstí na špatný kus.
Dráha nebýva špatná, býva len špatný kontakt - a nemusí to byť práve kontakt bežca a dráhy.
Písal si že stále poskakuje, a že nedrží stred. To poskakovanie aj bez pohybu, znamená že je niekde vážny problém.
Ako prvé by si mal zmerať odpor toho celého potenciometru, nie na bežec ale medzi krajnými vývodmi. Keď aj po ňom poklepeš, nesmie sa meniť - to je o nýtoch ktorými je spojený kontakt s dráhou. Oprava je na polemiku, počuli sme prípad že opravár len lepšie priklepol to nýtovanie a bolo vybavené..
Ak ten odpor celku drží dokonale (na ohmmetri, mal by mať asi 5kOhm?), tak treba riešiť bežec a jeho kontakty - jeden medzi tretím vývodom a bežcom, druhý na zberači na odporovej dráhe. Musí sa pohybovať v osi kolmej na dráhu, a nesmie tam byť špina - prach, olej, hocičo...
Inak pr zaujímavosť, dal by som na tie kábliky hociaký iný poťák alebo trim alebo aspoň dva rezistory (napr 2k2) a pozrel či nie je chyba úplne inde, t.j. či to drží a neposkakuje. Lebo ten poťák je zapojený medzi zem a 5V, a keby tam hocikde bol stuďák alebo zlý kontakt, tak by to malo dôvod poskakovať.
Jen pro zajímavost viz obrázek mechaniky připravovaného Tx od Jeti. Vyfrézované křižáky, uložené v ložiskách, všechno na imbusech. Magnetické snímače. To by byla luxusní náhrada za mechaniky i potenciometry kniplů do T9X.

Jen pro zajímavost pokud by měl někdo snahu nahradit si mechaniky kniplů za kvalitnější tak v současnosti se dá koupit nová mechanika od Aurora 9 samostatně bez vysílačky viz tento odkaz. Mechanika má závěsy na 8-mi kuličkových ložiskách a má nastavitelnou i tuhost pohybu kniplem.

Nezjišťoval jsem však přesné montážní rozměry této mechaniky tj. nakolik by byla rozměrově vhodná do T9X. takže v případě zájmu si od prodejce vyžádejte před objednáním specifikaci montážních rozměrů a zkontrolujte je s reálnými rozměry pro mechaniku kniplů v T9X a taktéž si od prodejce zjistěte i to zda je ta samostatně prodávaná mechanika osazena potenciometry a pokud ano tak jakými.

Nezjišťoval jsem však přesné montážní rozměry této mechaniky tj. nakolik by byla rozměrově vhodná do T9X. takže v případě zájmu si od prodejce vyžádejte před objednáním specifikaci montážních rozměrů a zkontrolujte je s reálnými rozměry pro mechaniku kniplů v T9X a taktéž si od prodejce zjistěte i to zda je ta samostatně prodávaná mechanika osazena potenciometry a pokud ano tak jakými.