kryštál je u MHz príjmačov veľmi zraniteľná súčiastka - je to mechanický strojček, kde sa trasie kúsok kremíku či čoho to, zavesený na pružných plieškoch - klepnutím sa zničí. Ide o maxmálne "G" zrýchlenie, napríklad pád na sklený stôl v obchode bez pružnosti, je extrém, keby tam bola hociaká mäkšia podložka tak to je v pohode. Keď predavač pri vyberaní vysypal kryštály na stôl, bol to oddávna dôvod odísť do iného obchodu.
V modeli by mal príjmač byť na niečom pružnom - aspoň dve vrstvy obojstrannej penovej lepicej pásky, suchý zips, najlepšie molitan.
Pri 2,4GHz sú kryštály tiež ale asi iné, na vyššie frekvencietakže menší kus kremíku alebo čo - tam to až také citlivé nie je.
Ak to nie je len kontaktom v konektore od BEC(reglu) že by to pri dotyku strácalo kontakt!
Splašená serva
Re: Splašená serva
ilastuvka píše:Modulaci mám na PPM, mám tam přijímač hitaci HFS-05MS je cca 8měsíců starý. Když se jej dotknu, serva začnou škubat ještě víc. Zkusím ho vyměnit. Vysílačka je resetnutá.
Hitec príjmače nemajú "umlčovač šumu" takže pri vypnutom vysielači by sa bláznili úplne strašne (môžu aj vylámať prevody), a zároveň priblíženie ruky zmení - zlepší príjem aj keď je signál veľmi slabý (to poznáte z tranzistorákov, kým ho držíte v ruke hrá, keď sa položí začne šumieť...).
Stále je možné že zhorel VF vysielača - na otázku či si ho mal zapnutý bez antény si nereagoval... ?
Re: Splašená serva
Vysílač bez antény, takovou školáckou chybu jsem udělal v celku asi 4x. Než jsem na to byl od zkušnějšího poučen. Je pravda, že v letadle na suchým zipu nemám nic, to jsem koupil až nyní při nové baterii a model byl minulý týden asi tak 6x na zemi. Naposledy také spadnul po ne uplně vydařeném přistání...