Jakou baterii?

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
libor_trinidad

Jakou baterii?

#1 Příspěvek od libor_trinidad »

ahoj,
potřebuji radu ohledně baterie-dělal jsem jen spalovací motory u letadel, tak tohle neumím.
Sehnal jsem stařičký RC model VW Caravelle a protože je to asi 15 let staré, tak baterie je k.o. Byla tam původně NC-Accu 5/RSA 1,4 6V/1,4Ah. Napájí jak motor tak serva.
Jakou tam mohu dát teď? NICd, NiMh, Lipol ? jakou kapacitu, snese to třeba 7,2 V ?

dík

P.S. je mi jasný, že bych měl všechno ze vnitř vyhodit a dát novou elektroniku, ale nechci do toho vrážet tolik peněz a třeba mechanický regulátor se mi líbí
FlyBear

Re: Jakou baterii?

#2 Příspěvek od FlyBear »

I když tu konkrétní starou baterku neznám, tak podle označení to vypadá na pětičlánek NiCd s kapacitou 1400 mAh.

Myslím si, že pokud nechceš nic předělávat, tak taková baterka by se dala udělat i dnes, NiCd nebo NiMh. Tím pádem bys ji použil jako rovnocennou náhradu té staré nefunkční a vše ostatní by zůstalo beze změny zachováno.
JosefSvejk

#3 Příspěvek od JosefSvejk »

Má to regulátor s BEC nebo je elektronika napájená přímo z aku?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od darth.hokro »

píše o mechanickém regulátoru, tak Bec asi není. Koupil bych normálně články, podobné kapacity a spájel. Lipolka 2S by musela imho mět nějaký srážeč napětí. Nebo zkusit pouze jedno článkovou, co největší kapacity.
Edit: nebo koupit klasický přijímačový akupack, dělají se pořád, otázka je jak je původní pack seskládaný, aby se tam novější bez úpravy vlezl. Foto by pomohlo. A docela rád bych viděl i foto autíčka :)
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
JosefSvejk

#5 Příspěvek od JosefSvejk »

Aha, to P.S. jsem nedočetl. V tom případě bych rozhodně dal zase NiCd nebo NiMh. Šlo by sice použít třeba Ubec, ale potom zase problém třeba :roll: s hlídáním min. napětí LiPolek, zbytečná složitost.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
libor_trinidad

#6 Příspěvek od libor_trinidad »

chlapi-díky za info, ještě se zeptám-jaký je uživatelský rozdíl mezi NiCd a NiMh. Taky ještě budu potřebovat nabíječku-jaká by to měla být? K těm článkům-můžu tam dát s větší kapacitou? třeba 2400mAh?..pokud se mi tam vejdou..
Auto nafotím, ale ještě ho chci zbavit starého laku a dát nový (rovnou mi poraďte čím sundat starý lak-karoserie je takový ten průhledný plast. Auto je zatím omlácenina-chlápek to našel na půdě v nějaký vesnici u Hamburku...no a já zrovna jako na potvoru slídil na ebay...a proto mám teď místo klidu starosti :)
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od darth.hokro »

Nicd, jsou ochotnější snášet vyšší nabíjecí proudy a i je ochotně vydat. bohužel se nedělají moc velké kapacity a v podtatě už už jsou kvůli ekologii zakázené. Nimh jsou technologicky novější ale ve finále daleko horší, kapacita větší okolo 5300mah ale jejich životnost je i při doporučované péči, mizerná. Mě za jednu sezónu odešli dva články u dvou packů. Udělalj jsem z nich jeden a dal kamarádovi na doježdění. od té doby co mám lipo, nemám problémy. Pokud nemáš ani nabíječ, možná bych opravdu zauvažoval i nad výměnou elektroniky. Z číny nakoupíš za pár kaček. Pokud je karoserie z lexanu, barva jde sundat buď brzovou kapalinou nebo bezacetonovým odlakovačem na nehty. Upozorňuji že je to piplačka a výsledek stojí za prd, lexan zůstane mléčný. Pokud to budeš mět jen tak na občasné ježdění a pomalu jízdu, stříknul bych to zvenku.
Nabíječ pořiď zrovna nějaký slušný, min. Raytronic C12, Equlibrum mini, či Accucell 6.
libor_trinidad

#8 Příspěvek od libor_trinidad »

tak tady je pár fotek. Nabíječku jsem sehnal Accucell 6 a NiCd 2400mAh baterypack my vyrobí u HVP.
díky. S tou barvou to ještě zvážím...abych to nezničil úplně..
L.
Přílohy
bulli 3.jpg
bulli 2.jpg
bulli 1.jpg
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od darth.hokro »

tak to je pěknej nostalgickej kousek :) Ještě ti poradím jeden důležitý tunning :) ušmikni ty Tamiya konektory a dej tam něco normálního. dutinky G4, T-deans či XT60.
K té karosce, je to opravdu stříkané zevnitř?
libor_trinidad

#10 Příspěvek od libor_trinidad »

proč ty konektory? jsou něčím špatné?
jojo, je to zevnitř, z venku jsou jen nálepky.
scarabeus

#11 Příspěvek od scarabeus »

Protoze Tamiya konektory je zlo nejvetsiho radu. Pri vetsich proudech maji tendence se speci. Sice ty tam budes mit asi male proudy, ale i co se tyce provedeni konektoru, je to hruza. Odpor bych radeji nemeril.

Dej tam vazne cokoliv vyjma Tamiya konektoru. Cili XT-60, dutinky (Goldy 4mm apod), Traxxas, EC... ty vsechny jsou spolehlive a uplne o necem jinem.
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od darth.hokro »

S tou karoserií bych asi vážně šel, do nástřiku z venku. Stejně to bude spíš na maketové ježdění, takže žádný otloukánek :) Sundal bych samolepky, lehce obrousil pod vodou lapovákem, stříknul plničem na plasty a pak nějakou vhodnou barvu. nakonec bych to zafixoval bezbarvým lakem.

jen pro nástin, takhle vypadá karoserie po umytí brzdovou kapalinou

Obrázek

po nástřiku

Obrázek

pak jsem dělal ještě jednu na LRP Shark, kde jsem použil světlé barvy, kombinace žluté, modré a bílé. Výsledek je otřesný

140920101533.jpg
libor_trinidad

#13 Příspěvek od libor_trinidad »

no abych se přiznal, tak jsem nikdy nic nelakoval-krom plotu...až mi přijdou baterie, tak asi s tím nejdřív chvíli pojezdím tak jak to je a až mě to bude nudit, budu se snažit z toho udělat kopii "velkýho brášky". To je v podstatě taky jedinej důvod proč jsem se do týhle akce pustil....zlatý RC letadla! :D...i když synkovi se to nějak moc líbí, tak uvidíme... :roll:
Přílohy
Resize of P1120297.JPG
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od darth.hokro »

Na to pozor ať do toho nespadneš, svého času jsem měl doma 5 rc Autíček :D teď už jen 3. :)

K té karosce. Pokud bys to stříkal na tmavší odstín, tak ta mléčnost, či nějaké drobné pozůstatky po původní barvě, tak vidět není. A stříkání lexanovky, jednou barvou je jednoduché. po odstanění původního nástřiku, dobře odmastit Jarovou vodou. Zamaskovat lakýrnickou páskou okna, či další věci které chceš do jiné barvy. Pak jen koupíš spray na Lexan, dle chuti :) Postup stříkání je opačný, než normálně. Začínáš od nejtmavšího odstínu a končíš největlejším. Nakonec se doporučuje podstříknout bílou, pro zvýraznění barev. Ale u té umývané si myslím že není třeba :) Stříká se jen lehoučký poprašek ale radši více vrstev, klidně i 5., tak hodně zdaru a doufám že pak bude videjko jak ten model chodí :)
esklada

#15 Příspěvek od esklada »

tak jsem dnes koupil tohle.. snad to bude lepší než trafo a 2000 baterie...
Přílohy
30092011385.jpg
Odpovědět

Zpět na „Auta“