Dřevo nebo uhlí?

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
Decca
Kontaktovat uživatele:

Dřevo nebo uhlí?

#1 Příspěvek od Decca »

Zdravím přátelé, kolegové modeláři, větroňáři!
Poslední dobou často poslouchám a sám se zapojuji do vášnivých debat na téma konstrukční křídlo nebo komposit.
Já osobně jsem ještě neměl možnost ozkoušet kvality kompositových letadel, sám se nyní věnuji klasické stavbě od návrhu po hotovej větroň.
Jaký je váš názor, co vám sedí víc, čemu dáváte přednost, popřípadě se vám líbí více? Věříte v nesmrtelnou klasiku nebo jste podlehli novým trendům v konstrukci a aerodynamické čistotě? Jaká je vaše osobní zkušenost a srovnání, co na to vaše peněženka? Stavíte a vyvíjíte svůj prototyp a jakou technologii jste zvolili? Jaké budou podle vás modelářské zítřky, zůstane klasika jen otázkou maket a soutěžní létání ovládnou kosmické materiály?
Co vy na to, povídejte, debatujte:-)
Zba
Kontaktovat uživatele:

Re: Dřevo nebo uhlí?

#2 Příspěvek od Zba »

Decca píše:Zdravím přátelé, kolegové modeláři, větroňáři!
Poslední dobou často poslouchám a sám se zapojuji do vášnivých debat na téma konstrukční křídlo nebo komposit.
Já osobně jsem ještě neměl možnost ozkoušet kvality kompositových letadel, sám se nyní věnuji klasické stavbě od návrhu po hotovej větroň.
Jaký je váš názor, co vám sedí víc, čemu dáváte přednost, popřípadě se vám líbí více? Věříte v nesmrtelnou klasiku nebo jste podlehli novým trendům v konstrukci a aerodynamické čistotě? Jaká je vaše osobní zkušenost a srovnání, co na to vaše peněženka? Stavíte a vyvíjíte svůj prototyp a jakou technologii jste zvolili? Jaké budou podle vás modelářské zítřky, zůstane klasika jen otázkou maket a soutěžní létání ovládnou kosmické materiály?
Co vy na to, povídejte, debatujte:-)

Já osobně jsem zastáncem klasiky.Z jediného důvodu.Na výrobu kompositu nemám ruce, techniku ani nervy.Přijde mi zbytečné kupovat si modely, když si je umím vyrobit a potom se k nim i lépe chovat.Samozdřejmě, že pár koupených EPP mám.Ale to je asi tak všechno.Jinak koupím max. laminátový trup a SOP,VOP i křídlo vyrobím sám.Je jasné, že komposit je lehčí, pružnější a možná i odolnější.Ale poctivá dřevěná konstrukce toho snese taky dost a dle mého názoru je lépe opravitelná.Ovšem dnes už není moc modelářů, kteří by stavěli.Dokonce znám i modeláře, co si umí maximálně opravit sem tam nějakou oděrku a jinak nic.Já jelikož jsem se učil savět na dvoumetrovce Asterix( stavěl jsem 3/4 roku) a to byla poctivá práce, kde byla použita maximálně vrtačka, jinak vše ručně jsem si na stavbu ze dřeva zvykl a je rozhodně hezčí než komposit.Alespoň pro mě.
tomashr

#3 Příspěvek od tomashr »

Hele, ono není moc co řešit - s kompozity prostě klasiku překonáš. To se týká i konstrukčních modelů - když žebra opáskuješ uhlíkem, uděláš uhlíkový nosník a třeba použiješ uhlíkový či kevlarový d-box, tak se posuneš o pořádný kus nahoru v pevnosti při stejné hmotnosti (anebo to při stejné pevnosti dokážeš o dost lehčí).

To ale samozřejmě neznamená, že si nemůžeme tu a tam udělat nějakou klasiku "jen tak", já třeba teď dělám jako retromodel mírně upraveného Asterixe, který dřív prodávala jako stavebnici Igra...
Zba
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Zba »

tomashr píše:Hele, ono není moc co řešit - s kompozity prostě klasiku překonáš. To se týká i konstrukčních modelů - když žebra opáskuješ uhlíkem, uděláš uhlíkový nosník a třeba použiješ uhlíkový či kevlarový d-box, tak se posuneš o pořádný kus nahoru v pevnosti při stejné hmotnosti (anebo to při stejné pevnosti dokážeš o dost lehčí).

To ale samozřejmě neznamená, že si nemůžeme tu a tam udělat nějakou klasiku "jen tak", já třeba teď dělám jako retromodel mírně upraveného Asterixe, který dřív prodávala jako stavebnici Igra...

Já před 3 mi roky sehnal ještě originál stavebnici.Stará poctivá krabice s jednoduchými nápisy a vevnitř plán, lišty, balsa, překližka, prostě všechno.A už je hotovej.No řekni sám.Není nádhernej?
http://www.rcalbum.com/index.php?action=dtl&id=5760
tomashr

#5 Příspěvek od tomashr »

Jo, já se s Asterixem naučil létat (ještě za bolševika), pak jsem měl ještě jednoho.
Ten model má velmi slušné křídlo (i když ho mírně upravím taky), řešení VOP je vtipné, ale dost těžké, ovšem trup je děsný, to je evidentně navrženo na úsporu balsy, ne na "smysluplnost". Už u toho druhého kusu jsem měl trup trochu modifikovaný (potah balsou atd.), teď u třetího to ale udělám úplně jinak a smrkové lišty odpadnou úplně. Cílem stavby je čistě retro zábava, nicméně dost možná ho vezmu i na soutěž RCVS, při očekávané hmotnosti cca 800g vůbec nebude bez šance...

Ale zase k tématu - je nutno vidět že tu sice Asterixe chválím, ale kdybych ho při stejných tvarech přepracoval zcela nekomprimisně, tak s trochou uhlíku ho postavím o 50% pevnějšího spolehlivě do 600g...
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od maroslong »

Vyrástol som na klasike a stále ju rád aj staviam. Vôňa balzy, smreku, brúsenie, lakovanie má svoje čaro. Sú ale kategórie, kde klasika jednoducho neobstojí alebo má výrazne horšie vlastnosti či iné nevýhody oproti iným technológiám. Tak som sa postupom času dal aj na polystyrén a EPP (nie vetrone) a v poslednej dobe na laminovanie, vákuum, sklo, kevlar, uhlík... (F3K). Tiež je to zaujímavé, a zvládnuteľné aj v domácej dielni. A doterajšie výsledky sú konkurencieschopné komerčným modelom. Ale vždy sa rád vrátim aj k tej balze.
Decca
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Decca »

No takže klasika má pořád své příznivce, skvělé. Já se teda musím přiznat, že také využívám nabídku laminátových trupů a žebra si nechávám řezat na laseru, což je úplně bezvadná věc. Já si v podstatě nakreslím takovou stavebnici a pak stavím. Nutno podotknout, že to kreslení a vymejšlení toho prototypu je vlastně moje oblíbená činost a letadel na plánu mam víc než skutečných:-D Každopádně bez jisté zručnosti ani s touto výhodou nelze odvést kvalitní práci.
Taktéž si myslím že oproti brusům má klasika svůj strop, i když jak tu někdo zmínil, zajímá mě právě ta kombinace klasické konstrukce s tím uhlíkem.
Také pěna s tuhým potahem je celkem fajn, tam se dá hodně získat touto technologií:-) Osobně jsem si postavil jedno takové křídlo a dá se říct, že je to jeden z oblíbených prototypů na němž se dá už jen zlepšovat.
StanleyP
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od StanleyP »

ja sa hlásim tiež k tým čo začínali s ASTERIXOM. Dostal som ho asi pred 15 rokmi pod stromček (alebo to bolo dávnejšie? ) . Oco to zohnal dakde na inzerát za 500SK . V pôvodnej krabici a všetko originál. Staval som predtým pár modelov na gumu a toto bol môj prvý rc model.
Tiež modely rád navrhujem. Momentálne som zohnal trup na ASH26 tak cez zimu budem mať zábavu. A to nehovorím o ďalších rozpracovaných projektoch :)
Mám rád klasickú konštrukciu. Skúšal som nedávno polystyrén potiahnutý dýhou. je to super pokiaľ s modelom človek nehavaruje. Dosť tvrdo som havaroval a krídla sú proste neepoužiteľné (neopraviteľné). Preto idem robiť nové konštrukčné :wink:
Klasika sa dá lahšie opraviť. Keď sa vymení napr. komplet poťah tak väčšinou ani nevidno že bol model búraný.
Jasné že tieto argumenty nezaujímajú borcov ktorí nepadajú :D
jez_cz

#9 Příspěvek od jez_cz »

Pokud něco stavím, tak nejraději dřevěná klasika. Akorát nosníky dávám uhlíkové, ta pevnost za to stojí. JaHo
I květák je jen vycepované zelí
tomashr

#10 Příspěvek od tomashr »

StanleyP píše:
Klasika sa dá lahšie opraviť. Keď sa vymení napr. komplet poťah tak väčšinou ani nevidno že bol model búraný.
Jasné že tieto argumenty nezaujímajú borcov ktorí nepadajú :D

No, já létám kompozity hodně. A moje zkušenost s opravami je taková, že jednak jsou možnosti opravy větší než bys myslel, zadruhé je v řadě případů kompozit odolnější, ale hlavně jsem zjistil, že v podstatě už moc neznám "mírné havárie". Při nějakém "mírném bouchnutí" by se možná lepší opravitelnost klasiky projevila, jenže tohle se mi neděje. Létám buď bez nehod anebo se něco holt posere totálně a pak nastane rána taková, že už moc není co opravovat bez ohledu na to, jestli to byla klasika nebo kompozit :-( Proto si myslím, že ten argument o lepší opravitelnosti klasiky je spíš taková dokola omílaná mantra, která je ale v praxi vcelku nepodstatná...
StanleyP
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od StanleyP »

No to bude asi tým že som v podstate celokompozit ešte ani nemal :) . Max tak laminátový trup. lamin. motorový kryt atak podobne. ale keď som to musel opravovať tak to bolo dosť pracné vždy. ale tak máš pravdu, nie je to tak hrozné vzhľadom na to že kompozit je pevnejší a tie ako píšeš "malé" havárie sa väčšinou zaobídu len s miernymi škrabancami, kde u klasiky aj semtam niečo praskne alebo sa zlomí.
hellmut
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od hellmut »

Čus přátelé
Asterix byl fakt roztomilé monstrum :lol: Já jsem ho koupil na školním výletě v 8.třídě v Praze v roce 1989 za 470,- Kčs a první let byl s jednokanálem MARS1 (další monstrum) a nikdy nezapomenu. Taky na dobu, kdy jsem se dostal dvakrát za rok do nejbližšího modelářského obchodu do 45 km vzdáleného okresního Šumperku a koupil za svoje úspory ne materiál, který jsem chtěl, ale prostě to co měli a z toho jsem nějak stavěl :cry:
Dnes sice pořád patřím k těm chudším, ale můžu si koupit přesně to, co chci a užít si konstrukční stavbu absolutně volným stylem s materiálem v perfektní kvalitě a to je paráda - chytlo mě to zase jak prase :mrgreen:
Jasně, že kompozit v mnohém překoná klasickou stavbu, ale když dobrušuješ křídlo ze dřeva ... je to krásná práce ...
http://hellmut.rajce.idnes.cz/
Decca
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Decca »

No, s těma bouračkama je fakt, že když už se to pokazí tak je to většinou šrot:-/ Každopádně co je pro někoho Asterix, je pro mě Tracy a pořád mě to letadlo neomrzelo. Létám s ní pořád i když s upravenym odlehčenym trupem a to je fakt samolet:-)) Jinak jakékoliv opravy nemam rád...pořád mě totiž přijde, že už to letadlo neni nové a je mě to tak nějak líto...
davelbc
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od davelbc »

klasickou stavbu kridla si doslova uzivam. kdykoli kdyz planuju dalsi stavbu, netrpelive se klepu az budu mit v pazourach spendliky, smirgl a rezak!!! :wink: trup obcas "osidim" koupi laminatu. je fakt ze konstrukci doplnuji uhlikem, ruzne trubkove vystuzeniny do kridel, roving do odtokovek apod.. take jako jini pozoruji ze pevnosti to dost pomaha. kompozitove ero jsem si koupil a politani s tim je mazec to je fakt, ale "balzovej prach" je velmi funkcni a romanticke reseni stavby. tot za me. :)
pepin

#15 Příspěvek od pepin »

Asi jde i o zázemí kde lepit,když jsem měl dílnu,také jsem rád brousil balsu,ted když lepím v bytě,radši bych ji tvaroval kladívkem,poslední dobou už ten prach tak moc romanticky nevnímám ,takže spíš už jen nějaké dodělávky ,upravy a opravy,ale do kompletní stavby se nijak moc nehrnu.Čím méně balsy a broušení,tím lépe.V začátcích mé modelařiny mi navíc stačilo,že to ero nějak letělo dopředu,hlavně že jsem si ho udělal já sám,dnes už pro mě ta radost ze stavby zase až tak prioritní není.K modelařině ale určitě bude vždy to lepidlo patřit a těžko někdo bude někdy stavět třeba veliké makety,aniž by začal právě nějakým jednoduchým modelem .

Určitě je ale fajn,pořídit si alespon jednoho kompozita,určitě se potom ten výběr jaký model lepit a jaký už ne zuží.

PS: dílnu jsem zrušil poté,co jsem zjistil,že dobře létající model se dá i koupit a že z něho mám nakonec uplně stejnou radost,jako z vlastního výtvoru,ale občas se neudržím a něco méně náročného uplácám.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“