MaxiSwift
Re:
tady je pár fotek mýho MaxiSwifta co provozuju. http://www.svida.cz/horrido/2011maxiswiftfpv/index.html Je to foceno když do toho zrovna kuchám a osazuju stabilizaci abych odstranil to protivný kejvání .. tak o víkendu testnu jak dobře to drží v tom autostabil modu. Takhle na stole v dílně to stabilizuje zdá se fajn. Výhodou toho křídla je to, že když přibude něco nového do vybavení, díra se vždy někde pájkou najde 
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Re: MaxiSwift
Jedna technická poznámka.
Ta FY-20A by měla být namontována v těžišti letadla, hlavně v ose, aby ty gyra uvnitř prováděla otočný pohyb. Pokud jí namontuješ takhle mimo osu, bude se spíše zdvíhat a ne natáčet a nebude to dobře vyhodnocovat.
Ta FY-20A by měla být namontována v těžišti letadla, hlavně v ose, aby ty gyra uvnitř prováděla otočný pohyb. Pokud jí namontuješ takhle mimo osu, bude se spíše zdvíhat a ne natáčet a nebude to dobře vyhodnocovat.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Re: Re: MaxiSwift
jova píše:Jedna technická poznámka.
Blbost. Gyro snímá změnu úhlové rychlosti otáčení, nikoli zrychlení nebo absolutní polohu. Je úplně jedno kde je v modelu umístěno.
OK2WY
No, síce FYčko fičí na akcelerometri (gyrá slúžia iba na kompenzáciu vibrácií), ale budiž... Paťas, čím si to laminoval, vyzerá to dosť dobre, daj tip 
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
parádní práce s maxíkem..inspirace zajisté od černejch oveček...těším se na videa...
- jova
- Kontaktovat uživatele:
JirkaA píše:jova píše:Jedna technická poznámka.
Blbost. Gyro snímá změnu úhlové rychlosti otáčení, nikoli zrychlení nebo absolutní polohu. Je úplně jedno kde je v modelu umístěno.
OK tak jinak.
Ta FY-20A má kromě gyr ještě v sobě zabudované 3D akcelonetry. Co se stane když se letadlo vlivem větru prudce nakloní? Nevyhodnotí to pak tak díky tomu že je upevněná mimo osu otočení jako pohyb nahoru nebo dolů a nebude se to snažit kompenzovat pomocí výškovky?
Když už do toho kecám:
Ten videovysílač bych otočil anténou dozadu, aby se v případě nárazu o překážku mohla samovolně sklopit.
Po záletu bych vyhodil ta olova a dovážil to těžší Lipolkou.
EPP samokřídla
Potáhl jsem to normálka oracoverem nažehlovačkou, ale aby dobře držela celý křídlo jsem předtím stříkl 3M sprejovým lepidlem a nechal ho zaschnout.
O záletu nelze hovořit a tak olovo na špici zůstane, už není co dát dopředu
lipolky jsou zalepené v křídle hned kus za náběžkou, tam je jim řekl bych nejlíp.
Mám v plánu přes zimu vykuchat vybavení a přendat ho do Vampa, snad jen výrazné zlepšení letových vlastností se stabilizací by MaxiSwiftu prodloužilo život
. Počítám s tím že mi dříve či později uletí do pryč, prostě zhasnou brejle a je vymalováno ...
Zvažuju nad GPS krabkou co pošle SMS polohu padeného stroje, mám na tom sice samolepku s číslem a furt žiju v přesvědčení že většina lidí by mi zavolala.
O záletu nelze hovořit a tak olovo na špici zůstane, už není co dát dopředu
Mám v plánu přes zimu vykuchat vybavení a přendat ho do Vampa, snad jen výrazné zlepšení letových vlastností se stabilizací by MaxiSwiftu prodloužilo život
Zvažuju nad GPS krabkou co pošle SMS polohu padeného stroje, mám na tom sice samolepku s číslem a furt žiju v přesvědčení že většina lidí by mi zavolala.
Stačila by stabilizace s autopilotem a na něm nastavení fail safe..ardupilot tohle zvládá na jedničku..můžeš si nastavit aby když něco se stane.Například x=1 pro příklad, kdy x může být vypnutí motoru, ztráta signálu z tx, úbytek kapacity aku pod y, atd...pak může se sepnout RTH čili návrat nad gps bod odkud startoval respaktive kde bylo nastaveno "home" a tam začne kroužit (poloměr kruhu i výška se dá nastavit) a nebo s použitím arduIMU+magnetometru+airspeedu+případně sonaru..umí i přistát...a nebo další varianta kdy x=1 je že začne v nastavené výšce kroužit ..de fakto umí ardupilot to co vojenské speciály..naklikáš na mapě google trasu, spočítáš, zda stačí aku, vypneš fail safe, zapneš kameru a start...letadlo odletí, uletí svých 50 km a přiletí ti zpět nad hlavu kde ti bude kroužit 5 metrů nad zemí jako pejsek...jistě..mnohým to zježí vlasy, neovládat růčo letadlo..nicméně jezdící schody, výtahy, semafory řídí stroje a dá se na ně spolehnout...ardupilot je postavený právě na platformě těch řídících jednotek co tyhle stroje řídí...
JuraS. píše:Stačila by stabilizace s autopilotem a na něm nastavení fail safe..ardupilot tohle zvládá na jedničku..můžeš si nastavit aby když něco se stane.Například x=1 pro příklad, kdy x může být vypnutí motoru, ztráta signálu z tx, úbytek kapacity aku pod y, atd...pak může se sepnout RTH čili návrat nad gps bod odkud startoval respaktive kde bylo nastaveno "home" a tam začne kroužit (poloměr kruhu i výška se dá nastavit) a nebo s použitím arduIMU+magnetometru+airspeedu+případně sonaru..umí i přistát...a nebo další varianta kdy x=1 je že začne v nastavené výšce kroužit ..de fakto umí ardupilot to co vojenské speciály..naklikáš na mapě google trasu, spočítáš, zda stačí aku, vypneš fail safe, zapneš kameru a start...letadlo odletí, uletí svých 50 km a přiletí ti zpět nad hlavu kde ti bude kroužit 5 metrů nad zemí jako pejsek...jistě..mnohým to zježí vlasy, neovládat růčo letadlo..nicméně jezdící schody, výtahy, semafory řídí stroje a dá se na ně spolehnout...ardupilot je postavený právě na platformě těch řídících jednotek co tyhle stroje řídí...
pravděpodobně to máš otestovaný, já ne a tak zatím jdu step by step. Létám to především pro to potěšení a bezprostřední akční zážitek z létání, asi by mě nebavilo vypustit hračku a čekat zda se vrátí. Video co dovezu dolů je jen na památku, to hlavní si odžiju v těch brejlích s rukama na kniplech.
Jo a jak autopilot řeší výšku když 90% času se snažím lítat 5-10m nad terénem a na zpáteční cestě ke mě je většinou překážka v podobě drátů, stromů, budovy nebo kopce?
Patas_ píše:pravděpodobně to máš otestovaný, já ne a tak zatím jdu step by step. Létám to především pro to potěšení a bezprostřední akční zážitek z létání, asi by mě nebavilo vypustit hračku a čekat zda se vrátí. Video co dovezu dolů je jen na památku, to hlavní si odžiju v těch brejlích s rukama na kniplech.
Jo a jak autopilot řeší výšku když 90% času se snažím lítat 5-10m nad terénem a na zpáteční cestě ke mě je většinou překážka v podobě drátů, stromů, budovy nebo kopce?
co bych si vymejšlel věty:
Kód: Vybrat vše
Designed to be used with autonomous aircraft, quadcopters and helis
Based on a 16MHz Atmega1280 processor.
Built-in hardware failsafe that uses a separate circuit (multiplexer chip and ATMega328 processor) to transfer control from the
RC system to the autopilot and back again. Includes ability to reboot
the main processor in mid-flight
Dual-processor design with 32 MIPS of onboard power
Supports 3D waypoints and mission commands (limited only by memory--approximately 600-700 waypoints with current code, but can be adapted for more)
128k Flash Program Memory, 8K SRAM, 4K EEPROM
Comes with a 6-pin GPS connector (EM406 style).
Has 16 spare analog inputs (with ADC on each) and 40 digital input/outputs to add additional sensors
Four dedicated serial ports for two-way telemetry (using optional
XBee modules) and expansion
Can be powered by either the RC receiver or a separate battery
Hardware-driven servo control, which means less processor overhead, tighter response and no jitters
Eight RC channels (including the autopilot on/off channel) can be processed by the autopilot.
LEDs for power, failsafe status, autopilot status and GPS lock
3d waypoint znamená nejen místo ve 2d ale i výšku...tzny, že celá doba letu může probíhat v 300 metrech ale na místě "Home" pak na 5 ti metrech..vyzkoušené to nemám, prostudované co se dalo, vykoukané oči z videí to proto, že jsem se rozhodoval a chtěl jsem vědět o každém usuzovaném systému maximum..teď mi jde letadlo fpv z číny, počkám na to zda dojde v pořádku a na celníky a pak případně tento nebo příští měsíc koupím ardupilota (finace)...
jova píše:
OK tak jinak.
Ta FY-20A má kromě gyr ještě v sobě zabudované 3D akcelonetry. Co se stane když se letadlo vlivem větru prudce nakloní? Nevyhodnotí to pak tak díky tomu že je upevněná mimo osu otočení jako pohyb nahoru nebo dolů a nebude se to snažit kompenzovat pomocí výškovky?
Když už do toho kecám:
Ten videovysílač bych otočil anténou dozadu, aby se v případě nárazu o překážku mohla samovolně sklopit.
Po záletu bych vyhodil ta olova a dovážil to těžší Lipolkou.
hmhm testnu a uvidím, je fakt že přímo v ose a těžišti to bude pro FY-20A nejlepší poloha. Pokud by mi to nechodilo spolehlivě překuchám to.
S tím Tx videa máš pravdu měl jsem to tak otočeno, ale honím gramy dopředu a tak jsem to jen přelepil, zvítězila lenost předělávat kabely.