Futaba 8FG

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
OPR
Kontaktovat uživatele:

Re: Futaba 8FG

#721 Příspěvek od OPR »

FlyBear píše:......
V obou případech ale platí, že je to jisté obcházení neschopnosti T8FG řídit to přepínání zcela samostatně zvlášť přiřazeným ovládacím prvkem. Jinými slovy, vždy je to nějakým způsobem pípací pakárna. Přepínat gyro do NORMAL módu samostatným ovladačem libovolně a zcela nezávisle na ostatních parametrech prostě u T8FG nejde.

.... upss .... béééé. :cry:
frontier
Kontaktovat uživatele:

#722 Příspěvek od frontier »

pokusím se to popsat ještě jednou, je to opravdu jednoduché :wink:

1) V položce GYRO aktivuj přepínače SP
2) V první obrazovce #1 přiřaď nějaký přepínač, třeba SG, ten bude mít na této pozici nejvyšší prioritu a bude v něm nastaven stav gyra NORMAL a budeš s ním přepínat AVCS/NORMÁL
3) V druhé #2 třetí #3 popřípadě čtvrté #4 obrazovce přiřaď stejný přepínač který už máš nastaven pro změnu let. režimu, např. přepínač SD, a správně nastav ON a OFF to je důležité.
4) Nastav zisky gyra v % jednotlivým obrazovkám

Správné nastavení poznáš následovně:

Přepínačem SD se pohybuji mezi #2...#3...#4 a přepínačem SG se dostanu z kterékoliv pozice do #1

Toto přináší možnost přepínání gyra AVCS/NORMÁL v jakémkoli let. režimu a nastavení velikosti zisku gyra v AVCS pro každý let. režim zvlášť.
Naposledy upravil(a) frontier dne ned 16.10.2011 15:10, celkem upraveno 1 x.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#723 Příspěvek od OPR »

Teď se v tom šťourat nebudu páč možná pojedu ještě něco zkusit na letiště ale večer k tomu sednu a zkusím to. Předběžně dík.
FlyBear

#724 Příspěvek od FlyBear »

frontier píše:...V první obrazovce #1 přiřaď nějaký přepínač, třeba SG, ten bude mít na této pozici nejvyšší prioritu a bude v něm nastaven stav gyra NORMAL a budeš s ním přepínat AVCS/NORMÁL....Přepínačem SD se pohybuji mezi #2...#3...#4 a přepínačem SG se dostanu z kterékoliv pozice do #1

Toto přináší možnost přepínání gyra AVCS/NORMÁL v jakémkoli let. režimu a nastavení velikosti zisku gyra v AVCS pro každý let. režim zvlášť.

Jenže přepnutím do #1 se přeci nezmění jenom NORMAL/AVCS, ale začne platit celé to nastavení na obrazovce #1 - tedy rovněž zisk gyra se přepne na hodnotu uvedenou v obrazovce #1. Nebo se mýlím?
frontier
Kontaktovat uživatele:

#725 Příspěvek od frontier »

přepnutím na #1 mám nastaveno NORMÁL, tam samozřejmě musím vše potřebné podle libosti a potřeby napípat, v tom nevidím žádný problém :wink:
FlyBear

#726 Příspěvek od FlyBear »

Já bych v tom svým způsobem žádný problém taky neviděl, ale původní dotaz, pokud se nemýlím, zněl, jestli jde přepínat jenom ten režim gyra (a nic víc - ostatní parametry zachovat).

Proto celou dobu tvrdím, že to nejde.

Obě námi navrhované metody pouze zajistí, že lze dedikovaným přepínačem přepnout kdykoliv z jakéhokoliv režimu/nastavení do jiného speciálního režimu/nastavení, kde si kromě jiných parametrů mohu změnit i ten NORMAL pro gyro. Ale bohužel stále musím brát do úvahy, že se mi tím změní i jiné parametry, například zisk gyra.
zdzd

#727 Příspěvek od zdzd »

FlyBear píše:Já bych v tom svým způsobem žádný problém taky neviděl, ale původní dotaz, pokud se nemýlím, zněl, jestli jde přepínat jenom ten režim gyra (a nic víc - ostatní parametry zachovat).

Proto celou dobu tvrdím, že to nejde.

Obě námi navrhované metody pouze zajistí, že lze dedikovaným přepínačem přepnout kdykoliv z jakéhokoliv režimu/nastavení do jiného speciálního režimu/nastavení, kde si kromě jiných parametrů mohu změnit i ten NORMAL pro gyro. Ale bohužel stále musím brát do úvahy, že se mi tím změní i jiné parametry, například zisk gyra.

1. Proč by se měl zisk změnit? Když bude nastavený stejný tak se nezmění.
2. Proč by se zisk nesměl změnit? S největší pravděpodobností budou oba režimy mít optimální zisk jiný.
3. Proč vůbec zapínat NORMAL režim, když je zapotřebí jen při úvodním seřizování mechanického neutrálu vrtulky?
FlyBear

#728 Příspěvek od FlyBear »

zdzd píše:1. Proč by se měl zisk změnit? Když bude nastavený stejný tak se nezmění.
2. Proč by se zisk nesměl změnit? S největší pravděpodobností budou oba režimy mít optimální zisk jiný.
3. Proč vůbec zapínat NORMAL režim, když je zapotřebí jen při úvodním seřizování mechanického neutrálu vrtulky?

To neřeším, otázka tazatele takhle nezněla. Pokud snad ano, pak se omlouvám za své špatné přečtení nebo nepochopení otázky a doplňujících info k ní od tazatele.

V rámci otázky bylo řečeno, že tazatel (z nějakého důvodu, který neřeším) má tři různé režimy a v nich tři různé nastavení zisku (prý to tak potřebuje - jeho věc). Jediné, čeho chce docílit, je kdykoliv v kterémkoliv z těchto tří již existujících režimů přepnout gyro z Head Lock do Normal a zpět nějakým výhradně k tomu určeným přepínačem. Nic víc.

Proto tvrdím, že to nejde.

Můj návrh na jisté obejití i frontierův návrh na jisté obejití spíše vyhovují filozofii, kterou jsi prakticky vyjádřil ve svých shora uvedených třech dotazech a se kterou IMHO já i frontier zjevně souhlasíme, jak je vidět z našich navrhovaných postupů :) Nevyhovují ovšem původnímu dotazu tazatele.

Z hlediska původního dotazu, pokud jsem ho tedy správně pochopil, lze na tvé tři dotazy odpovědět následovně:

ad 1) Protože to nejde - tahle otázka je v kontextu původního dotazu nesmyslná. Nemohu v tom jednom cílovém režimu nastavit zároveň tři různé zisky z původních režimů a ještě detekovat, ze kterého z nich jsem zrovna přišel a zvolit ten odpovídající :roll:

ad 2) Protože to tak tazatel nechtěl.

ad 3) Protože to tak tazatel chtěl.

:D
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#729 Příspěvek od pkotatko »

FG8 zase tak neznam, ale na FG12 mam tri ruzne zisky gyra prirazene ke trem letovym rezimum. Nad tim je dalsim nadrazenym prepinacem mozno kdykoliv prepnout zisk do normalu. Tohle u FG8 nejde ? Myslel jsem ze zrovna v tomhle jsou ty softy stejne.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
zdzd

#730 Příspěvek od zdzd »

pkotatko píše:FG8 zase tak neznam, ale na FG12 mam tri ruzne zisky gyra prirazene ke trem letovym rezimum. Nad tim je dalsim nadrazenym prepinacem mozno kdykoliv prepnout zisk do normalu. Tohle u FG8 nejde ? Myslel jsem ze zrovna v tomhle jsou ty softy stejne.

Těch letových režimů máš osm...
FlyBear

#731 Příspěvek od FlyBear »

To pkotatko:
Právě v tomhle stejné nejsou. Něco přeci museli nechat, aby vůbec prodávali dražší Tx :wink: Takže tři různé zisky ve třech různých režimech ano, ale "napevno" nastavené HL/Normal gyro. Samozřejmě tedy v každém tom režimu může být HL/Normal jinak, ovšem bez samostatného nadřazeného přepínání.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#732 Příspěvek od pkotatko »

No dobre, ale mas tam prece tri banky. Tak tedy za cenu ze treba dva ze tri rezimu budou mit stejny zisk, pouzit na tri letove a treti na zvlast prepinac v modu GROUP. Tak by to taky neslo ?
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
OPR
Kontaktovat uživatele:

#733 Příspěvek od OPR »

FlyBear píše:.........bylo řečeno, že tazatel (z nějakého důvodu, který neřeším) má tři různé režimy a v nich tři různé nastavení zisku (prý to tak potřebuje - jeho věc). Jediné, čeho chce docílit, je kdykoliv v kterémkoliv z těchto tří již existujících režimů přepnout gyro z Head Lock do Normal a zpět nějakým výhradně k tomu určeným přepínačem. Nic víc.

Proto tvrdím, že to nejde. ......

Ano to je přesně "TO" co bych rád.
A bohužel i já po včerejšku tvrdím že to nejde. Trápil jsem se s tím večer a pak to vzdal. Za neúspěchem může klidně být i moje nešikovnost a neodbornost ( na programování jsem jelito) a kor u futuby mi to dělá problém - myslím při tom drobet jinak než je stavěná architektura softu a to mi dělá asi nejvěší problém ..... já chci zpátky Auroruuuuu :lol:
FlyBear

#734 Příspěvek od FlyBear »

OPR píše:...já chci zpátky Auroruuuuu :lol:

To sem nepleť, to si napiš Leninovi :twisted: :D :D

Ale vážně: to co teď chceš nastavit, opravdu, ale opravdu to potřebuješ? Nedala by se v praxi použít i pro tvé zamýšlené účely některá ze schůdných kombinací?

Ptám se proto, že kluci mají zjevně pravdu, když tvrdí, že takové mraky kombinací režimů na helině v praxi potřebné nejsou. Vždyť i T8FG má pro helinu 4 letové režimy plus HOLD (autorotaci).

Uvedu příklad:
- HOLD režim vynechávám z dalších úvah, to je speciální nouzový režim, který je adekvátně nastaven zvlášť. Stejně se jinak nedá použít, protože v něm zcela implicitně a automaticky nejede motor :wink:
- Zbývají mi tedy 4 letové režimy, které mohu libovolně nastavit a mezi nimi mohu přepínat nejen samotným přepínačem, ale i logickou kombinací dvou různých přepínačů.
- Tvou úlohu pak mohu vyřešit, ale pouze pro dva různé letové režimy, bohužel nikoliv pro tři, jak jsi původně chtěl ty.
- Naprogramuju si dva režimy jak chci a gyro v nich dám na NORMAL.
- Potom si tyto dva režimy zkopíruju do zbývajících dvou volných režimů a v nich pak pouze to gyro změním na HeadLock.
- Naprogramování dvojice přepináčů je již pak jednoduché.

Výsledkem by bylo, že bych měl dva letové režimy s různými parametry a různým ziskem gyra, mezi kterými bych mohl přepínat jedním přepínačem. Druhým přepínačem bych pak jakoby volil v kterémkoliv z těch dvou režimů, jestli bude gyro Normal nebo HL.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#735 Příspěvek od OPR »

FlyBear píše: ...... Ale vážně: to co teď chceš nastavit, opravdu, ale opravdu to potřebuješ? Nedala by se v praxi použít i pro tvé zamýšlené účely některá ze schůdných kombinací?

Ptám se proto, že kluci mají zjevně pravdu, když tvrdí, že takové mraky kombinací režimů na helině v praxi potřebné nejsou. Vždyť i T8FG má pro helinu 4 letové režimy plus HOLD (autorotaci)......

Mne to jako zbytečnost nepřipadá. Naopak bych to považoval (a považuju) za velmi důležitý bezpečnostní prvek. Mět možnost okamžitého přepnutí gyra do režimu NORMAL třeba během zabíhání mechaniky na zemi nebo jen domácího ladění je pro mne velmi důležité. Proto.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“