Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

#1516 Příspěvek od Drondys »

vandatran píše:Posíláte jim výpis z Paypalu i fakturu z e-shopu? Poslal tu někdo jen jedno z nich?

Pokud si nic nevyžádají pak není potřeba nic posílat. Pokud si vyžádají doklady k zásilce tak v žádosti specifikují co požadují, a to bys jim měl poskytnout. Podrobně je to uvedeno viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce.

Pokud si někdo vyřizuje odbavení zásilky osobně na poště Praha 120 pak u celníků obvykle stačí předložit jen rozpis objednávky z e-shopu a účel dováženého zboží stačí sdělit ústně a jen výjimečně požadují i doložení platby, ale je dobré ho mít s sebou pro případ, že by to požadovali.

V případě kdy jsou vyžádány doklady k zásilce avízem od České pošty je třeba si uvědomit, že nekomunikuješ s celníkem, ale s pracovníkem České pošty na pozici celního deklaranta. V takových případech je obvykle vyžadován nejen rozpis z e-shopu, ale i písemné prohlášení o účelu dováženého zboží a taktéž i doložení platby např. z PayPalu. Podrobně je to popsáno viz už zmíněný odkaz.

Pokud si to nebudeš vyřizovat osobně přímo na poště Praha 120 a chceš riskovat, že se odbavení tvé zásilky díky tomu může protáhnout třeba na měsíc nebo i déle a pak to třeba stejně budou požadovat doložit (už se to párkrát stalo) tak jim klidně pošli neúplné doklady. Jen tady potom nenadávej, že to trvá strašně dlouho.
vandatran

#1517 Příspěvek od vandatran »

Drondys píše:
vandatran píše:Posíláte jim výpis z Paypalu i fakturu z e-shopu? Poslal tu někdo jen jedno z nich?

Pokud si nic nevyžádají pak není potřeba nic posílat. Pokud si vyžádají doklady k zásilce tak v žádosti specifikují co požadují, a to bys jim měl poskytnout. Podrobně je to uvedeno viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce.

Pokud si někdo vyřizuje odbavení zásilky osobně na poště Praha 120 pak u celníků obvykle stačí předložit jen rozpis objednávky z e-shopu a účel dováženého zboží stačí sdělit ústně a jen výjimečně požadují i doložení platby, ale je dobré ho mít s sebou pro případ, že by to požadovali.

V případě kdy jsou vyžádány doklady k zásilce avízem od České pošty je třeba si uvědomit, že nekomunikuješ s celníkem, ale s pracovníkem České pošty na pozici celního deklaranta. V takových případech je obvykle vyžadován nejen rozpis z e-shopu, ale i písemné prohlášení o účelu dováženého zboží a taktéž i doložení platby např. z PayPalu. Podrobně je to popsáno viz už zmíněný odkaz.

Pokud si to nebudeš vyřizovat osobně přímo na poště Praha 120 a chceš riskovat, že se odbavení tvé zásilky díky tomu může protáhnout třeba na měsíc nebo i déle a pak to třeba stejně budou požadovat doložit (už se to párkrát stalo) tak jim klidně pošli neúplné doklady. Jen tady potom nenadávej, že to trvá strašně dlouho.

Co se týče rychlosti mám vždy kladné zkušenosti, asi proto že nakupuji oblečení a obuv a ne elektroniku. Posledně když můj balík odbavili, poslala jsem výpis z Paypalu i fakturu (...zajímavý příběh...), na faktuře je uvedena cena zboží s velkým písmem a pak někde dole zastrčený cena za shipping, ještě navíc v korejském měně. Částka na Paypalu už byla s shippingem. Takže na Paypalu byl třeba 40 USD, na faktuře 32 USD + těch 8 USD který jsem věděla že přehlédnou. Hádejte co udělali ... 40 + 32, pak z toho spočetli DPH. Pak jsem se divila jak mohli špatně spočítat DPH a přišla jsem na tohle.

Teď mám další balík, stejný e-shop....
Drondys

#1518 Příspěvek od Drondys »

vandatran píše:Co se týče rychlosti mám vždy kladné zkušenosti, asi proto že nakupuji oblečení a obuv a ne elektroniku.

Měla jste dosud štěstí, ale rozhodně bych na to nespoléhal. Neexistuje žádná záruka, že to bude platit vždy. Není to vůbec o typu zboží, ale pouze o tom jak se třeba zrovna vyspí celní deklarant České pošty, který tu zásilku bude odbavovat. Vím o nejednom delším zdržení nejen u zboží s elektronikou, ale i s oblečením.

vandatran píše:Posledně když můj balík odbavili, poslala jsem výpis z Paypalu i fakturu (...zajímavý příběh...), na faktuře je uvedena cena zboží s velkým písmem a pak někde dole zastrčený cena za shipping, ještě navíc v korejském měně. Částka na Paypalu už byla s shippingem. Takže na Paypalu byl třeba 40 USD, na faktuře 32 USD + těch 8 USD který jsem věděla že přehlédnou. Hádejte co udělali ... 40 + 32, pak z toho spočetli DPH. Pak jsem se divila jak mohli špatně spočítat DPH a přišla jsem na tohle.

Neposkytnutí vyžádaných dokladů není řešením a spíš si tím můžete pohoršit. Vyplývá to dokonce i z celního zákona. Chyby ze strany celních deklarantů České pošty se stávají. Pokud zjistíte chybně vypočtené DPH pak máte postupovat dle návodu uvedeného viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud zjistíte, že bylo něco vypočteno špatně a s vysokou pravděpodobností dostanete neoprávněně vybranou částku DPH zpět.

Řešením je například možnost vyřídit si celní odbavení zásilky osobně přímo na poště Praha 120 nebo prostřednictvím jiné osoby, která to tam může vyřídit za Vás a které k tomu účelu poskytnete plnou moc a příslušné doklady. V těchto případech se může předejít případné chybě na straně celního deklaranta České pošty.
Calypso

#1519 Příspěvek od Calypso »

Drondys píše:
Calypso píše:Tak mi z Amainu poslali novej balík, starej se ztratil a nenašli ho, jsem asi první komu se ztratila expresní zásilka... No nic, jde o to, jak budu celníkům dokazovat hodnotu zboží a hlavně budou chtít určitě výpis z paypalu nebo účtu, ale problem je, že u toho novýho balíku mám platbu pomocí "Store credit" a dál na tý faktuře mám sic že auto stojí xxx dolaru, poštovné xx dolarů, ale výslednou cenu pod čarou mám 0 dolarů... Výpis z paypalu co patří k tomu starýmu balíku jim právě asi poslat nemůžu, protože ty věci zdrahly o cca 70 dolarů, bohužel si timpadem připlatím i na DPH... Ale hlavně jsem teď zmaten co jim mám poslat až si to vyžádaj, pokud se mi to teda neztratí podruhý :)

Budeš muset patrně navíc doložit záznamy komunikace s prodejcem ohledně ztracené původní zásilky, reklamace ztráty a následné zaslání nové zásilky s případným doplatkem apod. Případně si explicitně požádej prodejce ať ti pošle email, ve kterém to vše potvrdí včetně např. toho, že vzali původní platbu a navíc sis musel něco doplatit a kolik to bylo konkrétně a odkud to šlo atd. Pak jim doložíš původní záznam platby z PayPalu + ten doplatek podle toho odkud ty peníze šly + výpis komunikace s prodejcem jak už jsem zmínil případně něco navíc pokud si to celníci vyžádají. Tohle je velmi specifický případ a nelze předjímat co si případně ještě mohou vyžádat navíc, ale když si něco navíc vyžádají tak ti napíšou o co jim jde. Takže jak se říká "hyn sa hukáže".
Tak jsem nakonec volal na celnici, kde mi paní řekla, že nevidí důvod proč zasílat ty věci ohledně reklamace a nebo výpis účtu za ten ztracený balík... Takže sem tam poslal jen plnou moc, prohlášení o účelu dováženého zboží a fakturu z obchodu. Do mailu jsem napsal "Dobrý den, v příloze přikládám všechny Vámi požadované dokumenty. Výpis z účtu není přiložen, jelikož mi první balík ztratili a tohle je náhradní balík za něj, proto ta platba "Store credit". Jako odškodnění za ztrátu jsem si totiž vybral poslání nového balíku o stejném obsahu. Cena, kterou jsem platil za ztracený balík je ve faktuře ve sloupci "You paid". Než to vše vyřídili, tak věci zdražili, proto ten cenový rozdíl." Doufám že je to srozumitelné. Uvidím co napíšou...
silcom

#1520 Příspěvek od silcom »

Mám prvú, pomerne pozitívnu skúsenosť s osobným odbavením na pošte 120 00 v Prahe. Oznámenie o uložení zásielky v colnom sklade mi zaslali už na druhý deň po uložení. Nechcelo sa mi ovšem čakať, kým mi oznámenie dorazí domov, naopak, podarilo sa mi získať ešte jeden deň k dobru tým, že som volal na mobilné číslo na poštu (Drondys dík, mám ho od Teba, uviedol si ho na začiatku tohto vlákna). Btw: tie pevné linky nikto nedvíha... Takže po dovolaní sa na mobil som si preveril, či bola moja zásielka zaradená do colného skladu a keďže bola odpoveď kladná tak mi pani nadiktovala skladové číslo. Na základe toho som si obratom mohol ísť zásielku vyzdvihnúť. Celý proces na pošte potom trval cca 15 minút, po ktorých som poštu opúšťal (odľačený o zaplatené DPH a 96Kč..) :roll:

PS: v tomto prípade je samozrejme výhodou, pokiaľ tam človek môže zájsť osobne.
Calypso

#1521 Příspěvek od Calypso »

Tak sem se konečně dočkal i já...

Zásilka celně odbavena, propuštěna do další přepravy 15.10.2011.
Zásilka přepravována k dodací poště.

Na internet píšou že sou zásilky přes usps emi doručovány i v neděli, co je na tom pravdy ? platí to i v ČR ? ať vím jestli mám být zítra doma. díky
Drondys

#1522 Příspěvek od Drondys »

Calypso píše:Na internet píšou že sou zásilky přes usps emi doručovány i v neděli, co je na tom pravdy ? platí to i v ČR ? ať vím jestli mám být zítra doma. díky

USPS EMI odpovídá při doručování na území ČR službě EMS, a ta je skutečně doručována i v neděli a ve svátky ovšem ne po celém území ČR, ale jen ve vybraných městech viz tento odkaz a tam viz seznam na str. 28 a 29. Takže pokud je cílová adresa zásilky přímo v některém z měst v tom seznamu pak se můžeš těšit na doručení v neděli. :wink:
Calypso

#1523 Příspěvek od Calypso »

Takže jo, mělo by mi to přijít, ale teď jsem se zarazil nad tímto :

Zásilka připravována na dodací poště 702 00 - Ostrava 2 k doručení.
Zásilka doručována dne 16.10.2011 poštou 702 00 - Ostrava 2.
Zásilka doslána poštou 702 00 - Ostrava 2 dne 16.10.2011 na jinou adresu.

Co znamená ta posldní věta ?! Že se spletli a poslali to někomu jinému ?
JuraS.

#1524 Příspěvek od JuraS. »

mě se běžně stane, že si k některým zásilkám beru dovolenou abych si věc vyzvedl a mohl ji hned použít...bydlím v přízemí a okno mám na silnici před dům a vidím de fakto na vchod domu...vidím poštovní auto jak zastaví před domem, vystoupí frajer v modré uniformě, kouká do jakýchsi desek, pak utrhne pár papírků a nasedne do auta a jede pryč...čekám doma až do 15 hodin a pak volám na poštu..na poště mi oznámí, že zásilky se ještě rozváží a že je ještě nemají na poště a abych si zavolal kolem 17 hod..volám přesně v 17 hod a oznámí mi, že právě přijel balíkář a že skládá na rampě zásilky a pak je bude dávat do počítače tak, aby byli zítra k převzetí...na tohle jsem jí jednou řekl, že sedám do auta a jedu si pro zásilku..paní na druhé straně mi řekla, že už zavírají pro veřejnost...to se ve mě už vařila krev a tak jsem jí vysvětlil, že budou muset stavět novou poštu jakmile přijedu a najdu dveře zavřené..čekala na mě vedoucí pošty s balíčkem v ruce a velmi se omlouvala...na centrálu ČS pošty jsem poslal několik oficiálních stížností...a stále jen slibuji v létě poslat mrtvou rybu a škebli hluboce mraženou sám sobě a počkat jak rychle mi to dodají...doufám, že budeš mít jiné zkušenosti s poštou než já...
Calypso

#1525 Příspěvek od Calypso »

To že mi ve středu hodí do schránky lístek, že to v úterý nedoručil, to je tu normální, ale já an tenhle balík čekám už 50 dní, nejdřív se ztratil, potom s novým problémy na celnici, nedokázali vypočítat celní hodnotu z jasných dokumentů, teď to konečně vezou ke mě a oni to pošlou na jinou adresu, jak si sakra můžou splést adresu ! Dyť je to na tom balíku napsaný, jakože snesu hodně, ale tohle je už vrchol, ještě aby mi špatně spočetli DPH a du se s nima soudit, na tohle nemám nervy.
Drondys

#1526 Příspěvek od Drondys »

Calypso píše:Takže jo, mělo by mi to přijít, ale teď jsem se zarazil nad tímto :

Zásilka připravována na dodací poště 702 00 - Ostrava 2 k doručení.
Zásilka doručována dne 16.10.2011 poštou 702 00 - Ostrava 2.
Zásilka doslána poštou 702 00 - Ostrava 2 dne 16.10.2011 na jinou adresu.

Co znamená ta poslední věta ?! Že se spletli a poslali to někomu jinému ?

Může to znamenat to, že zásilku omylem převzala pošta Ostrava 2, která ovšem nedoručuje do místa v Ostravě kde je cílová adresa uvedená na zásilce a tak to předají jiné poště v Ostravě a teprve ta to bude doručovat až k tobě.

Nebo to může znamenat to, že doručovatel nenašel nebo nezastihl adresáta (tedy dle jeho tvrzení, které se samozřejmě nemusí zakládat na pravdě jak zde již bylo zmíněno tj. prostě se mu nechtělo hledat a nebo možná ani nevyjel, proč by se honil v neděli když na to háže bobek i ve všední dny, a tak salám na to) a v takovém případě by se tam patrně měl za nějakou dobu (možná až v pondělí) objevit záznam o uložení zásilky na poště.
Calypso

#1527 Příspěvek od Calypso »

Ano máš pravdu, jel jsem na tu poštu a poptal se, chtěl jsem aspoň kontakt na toho řidiče, že bych mu zavolal a domluvil se s ním. Ale bylo mi sděleno, že ten balík už zavezl zpátky, a už je zaevidován k poslání na pobočku Ostravy 8, takže mi ho nemůže vydat. A snažila se mi tak nějak naznačit, že to doslání na jinou adresu je tam proto, že kdyby tam napsal že mě nezastihl, tak by musel jet stejně do tý Ostravy 8 a hodit mi lístek do schránky, takhle prostě napsal že se spletl a tímpádem mi ten balík nemusel přivézt a ani mi házet nějakej papírek do schránky.. Prostě typická česká vychcanost. Je to hnus, člověk si zaplatí za něco extra a jim je to stejně u prdele... komu by se chtělo jet těch 15km mezi přívozem a porubou že... Holt státní podnik, co by jem víc chtěl, tohle ten člověk udělat u soukromníka, tak buď nedostane zaplaceno a nebo pravděpodobněji poletí tak rychle že nebude vědět jak. Jenže ČP státní podnik, takže si můžou dělat co chcou, zaplaceno stejně dostanou - nelíbí se ti to, napiš si stížnost - do 2 měsícu ti na ni odpovíme a nebo se s náma můžeš soudit... Hnus velebnosti.
JuraS.

#1528 Příspěvek od JuraS. »

divil by jsi se ale co mám já zkušenost tak v minulé éře tento státní podnik šlapal jako hodinky...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#1529 Příspěvek od jyrry »

Vcera jsem v kasliku nasel oznameni o prichodu doporucene zasilky z HK a ze budou chtit nejake penize. Na poste dneska jsem dostal balicek oproti platbe, hned jsem rozbalil prilozene dokumenty a ejhle, zaplatil jsem (podle pocitace spravne) o 180,-Kc vic = nekde "po ceste" to nabralo dalsich 180,-Kc. Celni dluh a 180,- bylo na prilozenem dokladu spravne, ale v PC na mistni poste jim vypadlo tech 180,-Kc navic... Budou to reklamovat (180 mi na miste vratili), jsem zvedav, co se dozvim.
Podivejte se na sve balicky v nejblizsi dobe, jestli se tam taky nestala nejaka postovni udalost...

Co se tyka ocekavanych 22,- za "danovou slozenku", asi si to konecne zmodernizovali a jde to pry celnici bezhotovostne... Slava.... At zije Don Salusto... :-D :-D
jyrry.webnode.cz
Drondys

#1530 Příspěvek od Drondys »

jyrry píše:Vcera jsem v kasliku nasel oznameni o prichodu doporucene zasilky z HK a ze budou chtit nejake penize. Na poste dneska jsem dostal balicek oproti platbe, hned jsem rozbalil prilozene dokumenty a ejhle, zaplatil jsem (podle pocitace spravne) o 180,-Kc vic = nekde "po ceste" to nabralo dalsich 180,-Kc. Celni dluh a 180,- bylo na prilozenem dokladu spravne, ale v PC na mistni poste jim vypadlo tech 180,-Kc navic... Budou to reklamovat (180 mi na miste vratili), jsem zvedav, co se dozvim.
Podivejte se na sve balicky v nejblizsi dobe, jestli se tam taky nestala nejaka postovni udalost...

Co se tyka ocekavanych 22,- za "danovou slozenku", asi si to konecne zmodernizovali a jde to pry celnici bezhotovostne... Slava.... At zije Don Salusto... :-D :-D

Jen, aby po tobě nakonec těch druhých 180 Kč co ti vrátili zase nechtěli zpátky s tím, že to zmodernizovali tak dokonale, že je z těch dřívějších 22 Kč za složenku co se dříve platívalo nyní už rovnou dalších 180 Kč za zmodernizovaný bezhotovostní převod. To víš modernizace něco stojí. :mrgreen:
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“