Neni rycin jako ricin. My vime, ze rycin je neskodny zradlo do motoru.
Zamestnanci statu, hlavne silovych ministerstev, jak slysi slovo ricin, reaguji stejne jako na slovo antrax a ihned vyhlasuji mimoradnou udalost. Je to zajimavy, oboji ma stejnyho puvodce, je to rostlina skočec obecny, neboli ricinovnik. Jeho semena jsou podobna kastanum a jsou prudce jedovata. Pritom olej, ktery se z nich tlaci je surovy jedovaty, ale rafinaci se jedovatost ztrati. Dokonce ma pak v malym mnozstvi lecive ucinky, pri vetsim mnozstvi ale vyvolava paradni sra..u. Toz tak, na netu je toho k pocteni vic. Hlavne zkuste oboji i/y.
Tak opravdu neni ricin jako rycin. Jirka
DAF > můžeš na syntetiku aj s zakarbonovaným motorem od ricinu ale je lepčí podíl syntetiky zvyšovat postupně a ne šokem , a např i většina syntetických paliv mají v sobě cca 2% ricinu ...
já si na záběh ty dva typy paliv smíchal a poměr ricinu zmenšoval ale mělo by to být kor u čtyřtaktů jedno pokud nemají kónusový válec jako OS MAX LA a zabíhat jen na syntetiku ale u kónusových válců dvoutaktů jsem tam ten ricin dal a poměr snižoval ...
ladaxvx píše:Jasný Stenly...jedině nakoupit čistý metyl, olej a popř nitro a namíchat doma. já to tak praktikuju.
Ja taky micham leta. Bacha na jednu vec. Po namichani je potreba poradne palivo protrepat, nemichat, nechat ho den dva odstat a pak prefiltrovat nejlip pres laboratorni filtr papir vlozenej do velkyho trychtyre. (vydrzi tak 5litru, pak se zalepi. Co svinstva z rycinu zustane na papire je s podivem. Aspon s tim, co jsem mel v zasobe. Pak je lepsi nechat palivo tyden odstat ve sklenenym kanystru a pak ho stocit. Ono i po filtraci nekdy palivo vytvori u dna sedlinu. Micham minimalne 10 litru paliva najednou, lip se to pocita. Jirka
Přiznám se, že než bych si palivo míchal a přidělával starosti navíc se sháněním metanolu, ap, tak si ho radši koupím. Jsem spokojený jak s Tornádem, tak s Rapiconem. Používám to s 1% nitra. Motory běhají spolehlivě. Ale chápu, že někdo si to svoje palivo radši namíchá.
StanleyT28 píše:Přiznám se, že než bych si palivo míchal a přidělával starosti navíc se sháněním metanolu, ap, tak si ho radši koupím. Jsem spokojený jak s Tornádem, tak s Rapiconem. Používám to s 1% nitra. Motory běhají spolehlivě. Ale chápu, že někdo si to svoje palivo radši namíchá.
No to vis, nedavno mi dosla zasoba metylu za 2,5 kacku litr, rycin z Rempa za 18 kacek jeste trochu mam a mam jeste nenacaty dve nitro od Polaku 0,7 litru za 240. Jo to se to potom micha. To byly mimochodem ceny za totace, material si musel kazdej nacepovat sam. Jedno v Chemne Pocernice, druhy v Rempu v naky usedlosti pod Jiznim mestem a nitro pasung na hranicni ceste pretelstvi mezi Horni Malou Upou a Jelenkou. Tenkrat jsme do Polska nesmeli a oni k nam uz vubec.
Jirka
Sorry za OT ale když už se to zde nakouslo.
Kam chodíte nakupovat methyl? Zkoušel jsem Penta ,Inchema, do Brna do Eurošarmu se nedostanu (je zajímavé, že všechny 3 firmy maji skald v Chrudimi).
Poslední objednávka 5l kanystru dopadla tak, že mi to přišlo ve skle po litru za 75Kč/l (blijící smajlík).
Akurat som dosiel z prace aj s novim motorom, lebo som ho nemal doma a hned som dal dole hlavu je cistucky ako keby na ricin ani nikdy nebehal takze dam syntetiku, a dam vediet ako beha zatial dik moc.
petrpetr píše:Sorry za OT ale když už se to zde nakouslo. Kam chodíte nakupovat methyl? Zkoušel jsem Penta ,Inchema, do Brna do Eurošarmu se nedostanu (je zajímavé, že všechny 3 firmy maji skald v Chrudimi). Poslední objednávka 5l kanystru dopadla tak, že mi to přišlo ve skle po litru za 75Kč/l (blijící smajlík).
Neposlali ti nahodou Metyl pro PA? To je cistej do laborky. 10 l kanystry ti prodaj v Eurosarmu za cenu kolem 450 a priste nalejou do prazdnejch originalu, co si privezes. Pak je to asi o 30 levnejsi. Chvili jsme v klubu resili zda nevzit dvoustovak, pak je to jeste levnejsi na litr. Ale zase se prodrazi cesta s vracenim sudu. Navic dat dohromady 200l v malejch kanystrech na preliti je docela problem.
Jirka
Já jsem kdysi koupil 400 litrů metylu v silonce u Tábora za 10kč/litr. Ale to už bohužel skončilo. Až Ti dojde ten ricin z Řempa, tak se plácni přes kapsu a kup ricin, který je určen pro použití ve spalovacích motorech (Castrol M, Fuchs Castorene atd, Shell atd.), nebudeš muset nic filtrovat a karbonu bude čtvrtina. Není ricin jako ricin.......
radi5 píše:Já jsem kdysi koupil 400 litrů metylu v silonce u Tábora za 10kč/litr. Ale to už bohužel skončilo. Až Ti dojde ten ricin z Řempa, tak se plácni přes kapsu a kup ricin, který je určen pro použití ve spalovacích motorech (Castrol M, Fuchs Castorene atd, Shell atd.), nebudeš muset nic filtrovat a karbonu bude čtvrtina. Není ricin jako ricin.......
Nojo, driv byl metyl odpad v chemii, dnes uz ne. Ten rycin budu muset resit uz dost brzo, 160 ka je velkej zrout. Jirka
Chtěl bych se optat v jakém poměru to mícháte. Při koupi letadla jsem vyfasoval i cca 10L methylu a zbytek Nitra ,ale nevím co použít za olej. Motor je OS max 15cm 4T.
Používám Aerosynth 3. Dle mého jeden z nejlepších olejů pro žhavíky na trhu. Množství oleje (poměr) je dán obsahem motoru. U motoru okolo 15cc stačí 12 %
Já si koupil 20 litrový kanystr metylu na dobírku u pelikána, měli to normálně na stránkách. Přechodu na syntetiku se netřeba bát, já tak přešel i u 4taktu osmax fs91, kdy předchozí majitel motor provozoval na ricín několik sezon a motor používám už 4 roky. Došly mi teď letité zásoby oleje aerosynth 2, takže vyzkouším aerosynth3. V českých shopech ho skladem snad nikde nemají, asi si ho objednám u Lindingera, jsem línej to někde pracně shánět. Taky jsem ještě loni dojížděl zbytek kupovanýho paliva graupner titan synthetik S1, bylo tam 18% aerosynth2 a 1% nitra (bohužel se už neprodává), to tomuhle 4taktu chutnalo moc, ale nemám moc dobrou zkušenost se syntetickými palivy co jsou běžně na trhu (tornádo, rapicorn, hyper), mám soukromej subjektivní dojem že v těhle palivech je ten syntetickej olej dost ošizenej, motory se prostě chovaly hůř. Podezřelý mi vždycky je i to, že na těhle palivech nedohledám složení, na plechovce uvádějí obsah nitra, obsah oleje většinou musím zjistit na webu prodejce nebo výrobce, ale označením oleje se nechluběj nebo je to něco jinýho než aerosynth2. Spokojenej jsem byl i s českým palivem Proxim Power synth s 12% aerosynthu2, to se už ale nevyrábí. Proto si opět palivo míchám a nedělám to tak složitě jak tady bylo popsáno o pár příspěvků dřív - naleju do kanystru metyl a olej, zavřu, chvíli protřepávám, dám pauzu a za chvíli protřepu ještě jednou. Usazenin na dně kanystru jsem si nikdy nevšim, při provozu jsem problém s vlastoručně namíchaným palivem neměl. Tolik moje osobní zkušenost. Ještě jaké používám poměry oleje: 2takty od obsahu 6,5 do 20ccm dávám 10-12% syntetiky (já dávám 10%, líp se to počítá při míchání, ale v tom Proximu bylo 12%) a u 4taktů dávám u obsahu 10ccm a 20ccm 15% oleje a u 15ccm dávám 18% oleje, ten je ve vrtulníku. Nitro nepoužívám (výjimkou bylo to 1% v graupner palivu), jsem rekreační letec bez akrobacie.