FUNCUB osvětlení

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
Xele

FUNCUB osvětlení

#1 Příspěvek od Xele »

Začal jsem s osvětlováním mého modelu FUNCUB pomocí tohoto setu http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8850 a nyní řeším menší problém s uchycením LED diod do křídla. Mám v plánu na konci křídla zespod náběžné hrany udělat menší „žlábek“ do kterého bych následně vteřiňákem diodu přilepil. Rád bych se však dopředu informoval, zda-li tento zásah nebude mít nějaký negativní vliv na letový projev. Přeci jen takto zasahovat do křídla resp. náběžné hrany není úplně košér.
Multiplex FUNCUB
HPI 3.5 Trophy 4WD
ondra1402
Kontaktovat uživatele:

Re: FUNCUB osvětlení

#2 Příspěvek od ondra1402 »

negativní vliv teoreticky určitě, ale ne takovy, aby jsi ho byl kdy schopen zazmenat. Stačí se kouknout, co všechno z toho letadle trčí, když bude trčet ještě ledka, nestane se nic.
Xele

#3 Příspěvek od Xele »

Děkuji za odpověď. To co jsi napsal jsem si tak nějak myslel ale říkal jsem si, že se pro jistotu zeptám. Jinak těch LEDek bude trošku víc :) t.j. na každém konci křídel jedna červená + zelená a dále dvě bílá světla se stroboskopovým efektem.
Multiplex FUNCUB
HPI 3.5 Trophy 4WD
Xele

#4 Příspěvek od Xele »

Jinak kdo by měl lepší nápad jak světla uchytit tak sem s ním. Rád si nechám poradit.
Multiplex FUNCUB
HPI 3.5 Trophy 4WD
Ticcino

#5 Příspěvek od Ticcino »

Večer ti pošlu fotku, jak to mám já. Přesně tato světla jsem tam totiž instaloval taky.

Když bych to popsal, tak cca 5cm od náběžky po celé spodní délce křídla je žlábek, v něm je trubička a v ní vedou dráty. Na příslušných místech to má takové "odbočky" kam je potřeba.

Jako vodiče jsem použil drátky z LAN kabelu. Bohužel tyto se mi nevešly do trubičky všechny, takže něco vede i pod trubičkou, ale není to vidět.

Jinak ty LEDky za letu nejsou skoro vůbec vidět, i když jsem jejich povrch zdrsnil šmirglem. Chtělo by to ještě nějaké udělátko, nějakou rozptylnou kouli, co se na to nasadí. Nějaký tip?
Xele

#6 Příspěvek od Xele »

Tu trubičku asi nemyslíš nosník kterým se spojují křídla nebo ano? Jinak pospal jsi jak máš vedeny kabely ale mě by hlavně zajímalo jak máš uchyceny ty LEDky. Vím že jsi mě slíbil na večer zaslat foto, ale jelikož jsem hrozně zvídavý a taky trošku netrpělivý byl bych rád kdyby jsi se to pokusil teď aspoň trošku popsat. Jinak každopádně děkuji za tip!
Multiplex FUNCUB
HPI 3.5 Trophy 4WD
Lubor

#7 Příspěvek od Lubor »

Ticcino píše:...Jinak ty LEDky za letu nejsou skoro vůbec vidět, i když jsem jejich povrch zdrsnil šmirglem. Chtělo by to ještě nějaké udělátko, nějakou rozptylnou kouli, co se na to nasadí. Nějaký tip?
... to musíš pořídit LEDky s širším úhlem vyzařování. Pokud máš jen 10-15° tak to nemusí být vždy vidět. Podívej se na stránky GME, GES nebo podobných prodejců a určitě si vybereš.
Lubor

#8 Příspěvek od Lubor »

Xele píše:.... Vím že jsi mě slíbil na večer zaslat foto, ale jelikož jsem hrozně zvídavý a taky trošku netrpělivý byl bych rád kdyby jsi se to pokusil teď aspoň trošku popsat. Jinak každopádně děkuji za tip!
... pokud to již opravdu nejde vzdržet, podívej se na RCalbum a tam určitě najdeš, jak to mají jiní ... :wink:
Xele

#9 Příspěvek od Xele »

Tak s tou výdrží to byl samozřejmě tak trošku pokus o vtip. Jinak na RCalbum jsem samozřejmě koukal a osvětlení FUNCUBu jsem tam sice našel ale zrovna uchycení diod nebylo vyfoceno moc detailně...tedy spíš vůbec. Třeba jsem ale jen špatně hledal...
Multiplex FUNCUB
HPI 3.5 Trophy 4WD
Ticcino

#10 Příspěvek od Ticcino »

Xele píše:Tu trubičku asi nemyslíš nosník kterým se spojují křídla nebo ano? Jinak pospal jsi jak máš vedeny kabely ale mě by hlavně zajímalo jak máš uchyceny ty LEDky. Vím že jsi mě slíbil na večer zaslat foto, ale jelikož jsem hrozně zvídavý a taky trošku netrpělivý byl bych rád kdyby jsi se to pokusil teď aspoň trošku popsat. Jinak každopádně děkuji za tip!

Ne, nemyslím tím nosník. Tam by se vešly kabely v pohodě. I jsem to jimi chtěl táhnout, ale narazil jsem na problém, jak je dostat do nitra trupu. Musel bych nějak vrtat do nosníku a hlavně do té spojky, čímž bych přinejmenším narušil pevnost, kterou jsem pokládal za důležitější než nějaká světýlka.

Takže jsem použil plastovou trubičku průměru asi 2mm (ale je to málo, jak jsem už psal, jenže jinou jsem neměl).

LEDky jsou v téže drážce, co je trubička, přilepené sekunďákem. Jejich špička víceméně lícuje s obvodovou hranou křídla. LEDky směřují kolmo na obvodovou hranu.
Xele

#11 Příspěvek od Xele »

OK tak pak to vyfoť a pošli foto ať se můžu inspirovat. Pochopil jsem jinak správně, že i ty samotné diody máš zapuštěné ve křídle stejně jako ty trubičky a ne pouze nalepené na křídle?
Multiplex FUNCUB
HPI 3.5 Trophy 4WD
Ticcino

#12 Příspěvek od Ticcino »

Lubor píše:
Ticcino píše:...Jinak ty LEDky za letu nejsou skoro vůbec vidět, i když jsem jejich povrch zdrsnil šmirglem. Chtělo by to ještě nějaké udělátko, nějakou rozptylnou kouli, co se na to nasadí. Nějaký tip?
... to musíš pořídit LEDky s širším úhlem vyzařování. Pokud máš jen 10-15° tak to nemusí být vždy vidět. Podívej se na stránky GME, GES nebo podobných prodejců a určitě si vybereš.

No, téhle alternativě jsem se právě chtěl vyhnout. Kord teď, když už to mám všechno zapájené a zalepené. Doma na koberci to vypadalo suprově. Ve vzduchu to ale moc vidět není.
Na druhou stranu, co se divím. 30mA celkový odběr 8 LED...
Prostě tohle osvětlení je spíš na okrasu než na cokoliv jinýho.

Zda-li by byly použitelné LED s vyšším výkonem, to je otázkou. Nevím co vydrží ta řídící jednotka. Navíc by se v ní muselo zřejmě něco upravit.

Já jsem myslel jako nasadit na tu LED třeba polystyrenovou kuličku průměru 7mm. Jakože by se osvítila zevnitř celá. Nebo broušený korálek nebo něco takovýho.
Ticcino

#13 Příspěvek od Ticcino »

Xele píše:OK tak pak to vyfoť a pošli foto ať se můžu inspirovat. Pochopil jsem jinak správně, že i ty samotné diody máš zapuštěné ve křídle stejně jako ty trubičky a ne pouze nalepené na křídle?

Přesně tak. Jsou zapuštěné aby moc nevyčumovaly ven. Není to ani tak kvůli tomu, aby "nekazily" profil, ale spíše kvůli tomu, kdybych s tím někde štrejchnul, abych je neutrhnul.
Xele

#14 Příspěvek od Xele »

Řešil jsem ještě krátkost kabelů od diod které budou na světle a též mě napadlo použít jako prodloužení tenké kablíky z LAN kabelu. Jsem rád, že tento nápad měl i někdo jiný a hlavně že se osvědčil. Ty jsi prováděl nějaké přepájení u diod nebo jsi originál diodový kabel přestřihnul a vložil jsi jako mezikus drátky z LAN kabelu?
Multiplex FUNCUB
HPI 3.5 Trophy 4WD
Ticcino

#15 Příspěvek od Ticcino »

Xele píše:Řešil jsem ještě krátkost kabelů od diod které budou na světle a též mě napadlo použít jako prodloužení tenké kablíky z LAN kabelu. Jsem rád, že tento nápad měl i někdo jiný a hlavně že se osvědčil. Ty jsi prováděl nějaké přepájení u diod nebo jsi originál diodový kabel přestřihnul a vložil jsi jako mezikus drátky z LAN kabelu?

Kablíky jsem neprodlužoval. LED, co měly drátky krátké jsem zcela odpájel a celou délku nahradil tím LAN kabelem. Každopádně, stačil by i tenčí. Ty LAN dráty jsou skoro až zbytečně moc tlusté. Na druhou stranu mají výhodu, že jsou po dvojici spolu kroucené. V místě pájení na LED jsem pak nožky přetáhl smrťovačkou. (uvidíš na fotce).

Z každého křídla mi tedy vedou 3 páry drátů. To je zakončené MPX konektorem (jeden pro levé a druhý pro pravé křídlo).

Řídící jednotka je přilepená v trupu, z ní vedou původní tenké drátky zkrácené na vhodnou délku, do MPX protikusu.

Každopádně, je to tam strašlivě předrátovaný.

Když to spočítám celkem, tak mám tři MPX konektory. Dva jsou na osvětlení a jeden je pro serva.

Možná by šlo udělat, že všechny LED budou mít společnou zem. Tím by se ušetřilo pár drátů. Ale neměl jsem náladu ani čas zkoumat, zda by to fungovalo nebo jak je to na té řídící jednotce zapojené, tak jsem to udělal jak jsem udělal.

Uvidíš z fotek večer.
Ale abys neřekl, tak aby ses měl na co těšit, tak tady dávám video jak to hezky svítí.
http://leteckaposta.cz/725241446

3GP přehraješ třeba VLC playerem...
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“