Baterky LiPol

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jarda_chabry
Kontaktovat uživatele:

Baterky LiPol

#1 Příspěvek od jarda_chabry »

Ahoj všem, potřeboval bych poradit...mám auto od Himoto a mám k němu baterky NiMh. Teď jsem koupil 2-článek LiPol. Musím nějak nastavit regl? Díky moc za pomoc.
coro

Re: Baterky LiPol

#2 Příspěvek od coro »

Nastavovať netreba nijak nutne, často sa to ani nedá, a nebráni to použitiu.
Akurát sa nesmú lipolky vybiť príliš hlboko a na to musí dávať potom pozor človek čo to riadi - určite už nejazdiť keď začne klesať výkon ale to už je neskoro... nejaké stopky na plyn neviem ako by fungovali v aute.
Ani vypínanie čo sa dá nastaviť na regulátoroch (ktoré to podporujú), nie je príliš ideálne lebo to správne vypína len pri plnom plyne kedy je pokles najhlbší.. ale určite lepšie ako nič. Pre NiMH bude asi ten regulátor nastavený príliš hlboko.

Najrozumnejšie asi bude kúpiť si k tomu niektorý z pípákov alebo LED ukazovateľov, čo pri poklese napätia dajú znamenie že treba prestať - to stačí pripojiť do servisného konekotru (pre balancer, pre 2s má len 3 piny).
Ja by som to riešil tak že by bolo cez okná vidno led (zelená/červená) a podstatné je aby po zastavení (bez odberu) baterka mala aspoň 3,6V - ak nie, aby to svietilo výrazne na červeno..
EDIT: všetky napätia píšem na 1 článok, samozrejme že tu má byť na celej sade 2s aspoň 2x toľko čiže 7,2V !!! a aj to platí len obmedzene lebo na konci vybíjania nemusí mať ani zrovnaná sada články rovnakého napätia.)
Za jazdy bude napätie klesať možno až niekam k 3,1V (pre mäkšiu sadu, pre kvalitnú s primeraným odberom málokedy klesne pod 3,3V či dokonca 3,4V) a podľa toho sa nič poriadne nevie.
Naposledy upravil(a) coro dne sob 29.10.2011 14:18, celkem upraveno 1 x.
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od darth.hokro »

určitě pořiď nějaký pípák, třebas z delaextremu, měří každý článek zvlášť a je ho slyšet hodně daleko :) pošta je tam dokonce zdarma :) Pokud tam máš stejnosměrný motor, doporučuji dodělat pořádné chlazení, přeci jen lipolky dávají víc šťávy :) na pasiv stačí přišroubovat 6v ventilátorek a píchnout ho do volného slotu v přijímači.
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
vylizplech

#4 Příspěvek od vylizplech »

já zase nechápu,proč se ještě dělají auta s ni-mh bateriemi,když li-po jsou stokrát lepší(větší výdrž,rychlejší dobíjení).
MartyCZ

#5 Příspěvek od MartyCZ »

protoze snesou vic nez lipo, rozumej velmi skarede zachazeni, podvybijeni, karamboly etc?
Kolega poridil 1:10 hracku synovi, krom jineho i lodku. Nadarmo jsem jim rikal, ze na nabrezi jen s lodkou, ze auto muze hupsnout do vody ... jasne ze ho utopili (a neridil synek, ridil kolega). Autak vytahl az druhy den (2.5m hloubka, kalna Vltava a dost velky parnik, co odjel az druhy den a pod nimz to bylo), regl chvili jel, ale pak ko, prijimac ko, ale nimh pack vydrzel, sice vybity, ale po nabiti je ok. Byt tam lipolky, bylo by to i dost nebezpecne, takhle krom vyplavene elektroniky zadna vetsi skoda - kdy by tam byli 5Ah lipo, nebyli by ty rybky vubec stastne ...
pro deti jsou nimh baterky rozhodne vhodnejsi nez lipolky. ani nevis, co vse dokazou vymyslet (vysprchovat a poradne vykoupat model, protoze je trosku spinavy a podobne :) )
coro

#6 Příspěvek od coro »

Lipoly by nemali byť toxické pre prírodu, mýlim sa?
Inak LiFe od A123 by som považoval za vhodnejšie do auta než lipo.
Jo ale NiMH je podľa mňa najhoršia technológia bateriek na trhu. NiCd vydržali najviac, potom A123 v tesnom závese, za tým lipo, a až na konci s veľkou stratou NiMH..
horpak

#7 Příspěvek od horpak »

jj nicd vydrží sice nejdýl (počet cyklu) ale pro auta maj příliš malou kabacitu při stejné váze jako lipol s kapacitou 5000mah. A132 jednou možna ale zatím jsou taky dost velke a těžké. Prostě a jednoduše kup lipolky ale raději v hardcase, to jsou zatím jediný baterky který výkonově a váhově odpovídaj dnešním potřebám aut...

MartyCZ píše:protoze snesou vic nez lipo, rozumej velmi skarede zachazeni, podvybijeni, karamboly etc?
Kolega poridil 1:10 hracku synovi, krom jineho i lodku. Nadarmo jsem jim rikal, ze na nabrezi jen s lodkou, ze auto muze hupsnout do vody ... jasne ze ho utopili (a neridil synek, ridil kolega). Autak vytahl az druhy den (2.5m hloubka, kalna Vltava a dost velky parnik, co odjel az druhy den a pod nimz to bylo), regl chvili jel, ale pak ko, prijimac ko, ale nimh pack vydrzel, sice vybity, ale po nabiti je ok. Byt tam lipolky, bylo by to i dost nebezpecne, takhle krom vyplavene elektroniky zadna vetsi skoda - kdy by tam byli 5Ah lipo, nebyli by ty rybky vubec stastne ...
pro deti jsou nimh baterky rozhodne vhodnejsi nez lipolky. ani nevis, co vse dokazou vymyslet (vysprchovat a poradne vykoupat model, protoze je trosku spinavy a podobne :) )

ve vodě by se rybkam s lipolkama nic nestalo, ale lipolky by byli ko to jo :D
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od darth.hokro »

Nechni nic říkat o bezpečnosti :) ale zrovna nimh nosram 3600 mi krásně v E-Savage vyhořeli dva články. Z lipolkama jsem zatím problém neměl.
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
jarda_chabry
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jarda_chabry »

Díky moc všem za radu, o víkendu provedu úpravu :-) Díky.
Odpovědět

Zpět na „Auta“