FUNCUB osvětlení

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
petr64
Kontaktovat uživatele:

Re: FUNCUB osvětlení

#16 Příspěvek od petr64 »

Neexistuje něco jako malý reflektor pro Ledku-ky ?
V led svítilnách jsou přece reflektory. Prodává se to i samostatně - viz http://www.ges.cz/cz/ref-5mm-GES05114350.html

Jen by to chtělo plastový vypouklý "sklíčko", které by šlo trošku zmatnit, případně obarvit
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
Ticcino

#17 Příspěvek od Ticcino »

Nojo, ale reflektor je k tomu, aby světlo šířící se všemi směry nasměroval jedním směrem. Tohle LED diody v sobě už mají v podobně mističky pod krystalem a čočky ve svojí hlavě.
Já bych potřeboval spíš difuzor, čili něco, co to světlo jdoucí dopředu rozptýlí tak, aby šlo do všech stran.
Jak jsem už psal, používá se šmirgl a zdrsnit povrch LED, ale to nestačí.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od JirkaA »

OK2WY
Ticcino

#19 Příspěvek od Ticcino »

Takže slíbené fotky...
Pohled do trupu...
Pohled na křídlo zespodu (tam jsou vidět ty trubičky)
Pohled na ocas...
Přílohy
Ocas.jpg
Kridlo.jpg
Draty.jpg
Ticcino

#20 Příspěvek od Ticcino »

Detail na křídlo zespodu...
Detail na konec křídla zespodu...
Detail na křídlo zvrchu...
Přílohy
Kridlozvrchu.jpg
KridloZespodu.jpg
KonecKridla.jpg
madbull

#21 Příspěvek od madbull »

tzv áčkovej Jirka byl rychlejší:-)Ten návod u něj na stránkách je samovypovídající a až bude čas tak se na to také vrhnu:-)Myslím, že je to nejlepší a nejhezčí řešení:-)
nerušit...bastlím :-)
Xele

#22 Příspěvek od Xele »

Super děkuji za fotky...konečně se mohu nějak inspirovat:)
Multiplex FUNCUB
HPI 3.5 Trophy 4WD
Lubor

#23 Příspěvek od Lubor »

Ticcino píše:Nojo, ale reflektor je k tomu, aby světlo šířící se všemi směry nasměroval jedním směrem. Tohle LED diody v sobě už mají v podobně mističky pod krystalem a čočky ve svojí hlavě.
Já bych potřeboval spíš difuzor, čili něco, co to světlo jdoucí dopředu rozptýlí tak, aby šlo do všech stran.
Jak jsem už psal, používá se šmirgl a zdrsnit povrch LED, ale to nestačí.
je dobré si odpovědět na otázku, zda ty diody mají v ose svítivost dostačující (tj. až oslňující) či je to prostě jen vidět, že to svítí.

Když větelný tok soustředěný do úzkého paprsku rozptýlíš, tak jeho intenzita klesne, tj. bude to svítit ještě míň. Je lepší vybrat nějakou diodu co má např. 90-130° a relativně dobrou svítivost. Ta už ti zaručí, že to nebude "bludička".
petr64
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od petr64 »

Ten reflektor jsem myslel tak, že s ním chci "posbírat" co nejvíce vyemitovaného světla, to pak nasměrovat do kužele jaký potřebuji a do cesty dát "sklíčko", které to rozptýlí do plochy sklíčka (nebude svítit bod ale ploška).

Toto použít na přistávací světla (bílá). Pro navigace na koncích křídel, to asi dobře vykoumali v tom odkazu na LMK Babice. Rozptyl do plochy - ale nasměrovali to jen do boku a dopředu - a co když poletím od sebe ? Chtělo by to na konci křídla rozpýlit v celém 180* úhlu. Takový nějaký 180* "blinkr".
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
Ticcino

#25 Příspěvek od Ticcino »

Lubor píše:je dobré si odpovědět na otázku, zda ty diody mají v ose svítivost dostačující (tj. až oslňující) či je to prostě jen vidět, že to svítí.

Když větelný tok soustředěný do úzkého paprsku rozptýlíš, tak jeho intenzita klesne, tj. bude to svítit ještě míň. Je lepší vybrat nějakou diodu co má např. 90-130° a relativně dobrou svítivost. Ta už ti zaručí, že to nebude "bludička".

Aha, tak položení této otázky jsem považoval tak nějak za samozřejmost. Ano, když do toho koukáš přímo, tak to pěkně píchá do oka.
Obecně nepotřebuju to letadlo vidět na sto metrů. Stačilo by, aby na 15-20m bylo jakš takš vidět, že to svítí.
Ještě mě napadl takový "Štětináč" udělaný ze světlovodivých vláken. Ale zas na druhou stranu, když člověk takovýmto štětináčem štejchne do bahna, tak to asi už nevyčistí ;)
Myschak

#26 Příspěvek od Myschak »

Xele

#27 Příspěvek od Xele »

A myslíš, že to bude mít lepší svítivost než to osvětlení z Číny? Já osobně bych v to moc nedoufal
Multiplex FUNCUB
HPI 3.5 Trophy 4WD
Xele

#28 Příspěvek od Xele »

To Ticcino: Ještě když krátce odbočím od toho osvětlení. Všimnul jsem si že na vztlak. klapkách používáš serva HXT. Mám tam ty samé ale s přiloženýma pákama k servům jsem nedocílil toho abych měl táhlo uchycené ve výšce cca 23 mm od středu páky. Ty přiložené páky jsou zkrátka krátké tudíž táhlo mě neběží v neutrální poloze rovnoběžně s křídlem. Chtěl jsem se zeptat jak jsi to řešil ty t.j. zda-li jsi servo nějak podkládal nebo jsi použil jiné páky?
Multiplex FUNCUB
HPI 3.5 Trophy 4WD
Lubor

#29 Příspěvek od Lubor »

Xele píše:To Ticcino: Ještě když krátce odbočím od toho osvětlení. Všimnul jsem si že na vztlak. klapkách používáš serva HXT. Mám tam ty samé ale s přiloženýma pákama k servům jsem nedocílil toho abych měl táhlo uchycené ve výšce cca 23 mm od středu páky. Ty přiložené páky jsou zkrátka krátké tudíž táhlo mě neběží v neutrální poloze rovnoběžně s křídlem. Chtěl jsem se zeptat jak jsi to řešil ty t.j. zda-li jsi servo nějak podkládal nebo jsi použil jiné páky?
podložíš-li servo, tak se vzdálenost osa-konec páky nezmění. Pokud je páka kratší, na servo působí menší moment, tj. je méně zatěžováno avšak má kratší chod. Mám na klapkách HXT900 s původními pákami a klapky choděj úplně v pohodě. Vtip je v tom, že je nemontuješ na tisícihran v neutrálu, ale v krajní - zavřené - poloze (jukni do návodu). Tohle nutno vyzkoušet nejprve na sucho a pak teprve lepit do křídla.
Xele

#30 Příspěvek od Xele »

No co se týká toho namontování tak to bych řekl že bych měl mít v pořádku. Serva klapek mám připojený na zpomalovač od Turnigy, páky jsem nastavoval ještě před zalepením do křídla a to tak že jsem servo dal do krajní polohy a poté jsem na páce nastavil 70° jak bylo v manuálu. Takže to by snad mělo být v pohodě. Jen mě moc neseděla ta délka páky, ale bohužel jiné než co byly přiloženy k servům HXT900 jsem neměl. Jsem ale rád, že říkáš, že by to mělo být v pohodě.
Multiplex FUNCUB
HPI 3.5 Trophy 4WD
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“