Vlna v Jeseníkách

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
Vojc29
Kontaktovat uživatele:

Re: Vlna v Jeseníkách

#16 Příspěvek od Vojc29 »

Pana Petra Nezvala znám osobně a již pár let ...myslím že ví dobře o čem psal![/quote]

Tak to je paráda :D Měl u toho článku i uvedenou adresu pro případné dotazy zájemcu,kdybys mi na něho mohl sehnat nějaký operativnější kontakt-mobil,nebo mail,byl bych nadšený.Uvedená adresa byla:

Petr Nezval
9 květen 949
79001 Jeseník[/quote]

Pokusím se problém to nebude měl bych mít na něj u známého číslo!
Graupner/SJ MZ 24 , PA CZ , VA models CZ , SU-26MM Hangar 9 2,5m
MirekN

#17 Příspěvek od MirekN »

Ahoj, o vlně v jeseníku by měl vědět Míra Hlaváček (LMK Krnov) loni myslím se svým duáčem (8m) vystoupal z nějakých 300m do 1500m aspoň tak mi to bylo prezentováno.
hellmut
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od hellmut »

Pro modeláře je vlna dost těžko využitelná.
Snad pro velké modely někde dál od hřebene, ale speciálně ta podzimní, když hodně fouká - je to všude hodně turbulentní, samej rotor -prostě HARDCORE :lol:
http://hellmut.rajce.idnes.cz/
Mike Lee
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Mike Lee »

Ahojte,
pana Nezvala znám taktéž osobně. Na článek si pamatuju dobře. Popisoval tam fungování vlny v Jeseníku a odlétání hodinovky v Bukovicích a přelet z Mítinky do Adolfovic. Tyhle lety, jím popisované v Modeláři, jsme tehdy ale odletěli já a Hellmut. Jen si je "vypůjčil". :D Trochu mě to tehdy zamrzelo.
Vlna se nedělá jen při JZ vichřici, ale i tak to chce pevné ero, hlavně kvůli turbolenci a případnému vytrácení výšky.
V terénu Adolfovic, jsem se setkal s fungováním vlny na podzim často. Bylo to jen s modelem RCEO a tak se moc divočit nedalo. I tak jsem si užil divočinu v turbolenci i silné stoupavé proudy. Poslední slabá vlnka se prý občas dělá až u letiště v Mikulovicích, ale u toho jsem nebyl..
Podle mě by bylo na vlnu nejlepší nabušené F3B či F3F, nebo větší. Motorizace je výhoda.
Adresa na Péťu je dávno neplatná, bydlí někde v Mikulovicích a létá snad v AK Šumperk.
http://www.mikeleee.rajce.net/
Vojc29
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Vojc29 »

Mike Lee píše:Ahojte,
pana Nezvala znám taktéž osobně. Na článek si pamatuju dobře. Popisoval tam fungování vlny v Jeseníku a odlétání hodinovky v Bukovicích a přelet z Mítinky do Adolfovic. Tyhle lety, jím popisované v Modeláři, jsme tehdy ale odletěli já a Hellmut. Jen si je "vypůjčil". :D Trochu mě to tehdy zamrzelo.
Vlna se nedělá jen při JZ vichřici, ale i tak to chce pevné ero, hlavně kvůli turbolenci a případnému vytrácení výšky.
V terénu Adolfovic, jsem se setkal s fungováním vlny na podzim často. Bylo to jen s modelem RCEO a tak se moc divočit nedalo. I tak jsem si užil divočinu v turbolenci i silné stoupavé proudy. Poslední slabá vlnka se prý občas dělá až u letiště v Mikulovicích, ale u toho jsem nebyl..
Podle mě by bylo na vlnu nejlepší nabušené F3B či F3F, nebo větší. Motorizace je výhoda.
Adresa na Péťu je dávno neplatná, bydlí někde v Mikulovicích a létá snad v AK Šumperk.

Ahoj můžu se zeptat na příjmení Helmuta? Díky :)
Graupner/SJ MZ 24 , PA CZ , VA models CZ , SU-26MM Hangar 9 2,5m
hellmut
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od hellmut »

No já jsem ten článek teda nikdy nečetl, ale ty lety můžu potvrdit.
V případě toho přeletu určitě nešlo o vlnu, ale o klasické termické lítání stylem "natočit a přeskočit" inspirované přelety Karla Vagenknechta, kterej tohle dělal se 4m modelem z jedoucího auta nebo motorky (jako spolujezdec samozřejmě :lol: ) Bylo to s 2,5m V-2 modelem Štír, ideální podmínky, každej stoupák neomylně označenej houfem vlaštovek a dalo se točit na hranici viditelnosti. 3 km přespolní procházka asi na hodinu.
Ve druhém případě šlo o lítání ze svahu do směrů a vzdáleností, kde už nemohl mít startovní svah žádný vliv a minimálně po dvě hodiny nebyl rozpoznatelný žádný náznak termického intervalu, lítalo se nezvykle vysoko, bylo to úplně zadarmo a někdo měl naopak problém s klesáním, protože ty papíráky razantnější sestup nesnesly. Foukalo určitě míň než 5m/s a co se pamatuju, turbulence skoro žádná.
Peťa Nezval to určitě napsal poutavě a tímto ho zdravím :wink:
Hellmut je Ivan Kalafatič
http://hellmut.rajce.idnes.cz/
pepin

#22 Příspěvek od pepin »

Jen mi děláte radost,jen mi děláte radost :D Máte nějak vychytané,kdy je šance o tu vlnu alespon štrejchnout?,případně nějaký fotky ze svahu,směry větru,kdy se dá na tom svahu létat a snad se tam s vámi někdy i potkat a probrat ty zážitky osobněji?Možná bych na ten výlet ukecal jednoho kámoše z Prahy,ale rád bych tu jistotu polétání na svahu,vlnu beru jako velikou náhodu,že bych měl zrovna štěstí.Era bych na to měl,to by problém nebyl.Samozřejmě příští sezonu.
Mike Lee
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Mike Lee »

Ahojte,
omlouvám se Ivanovi za nepřesnost. Potvrzuju, je to on.. :D Štíra co měl si pamatuju přesně, ten jeho přelet už mín. Měl jsem za to, že tam jen visel a pelášil pod modelem.. Nebylo by možné ten článek oskenovat a pověsit? Četl jsem to naposled, jak to vyšlo v Modeláři. :)
Nějakým výzkumem a sumarizací poznatků využití vlny pro modeláře se naposled zabýval Petr. Co se mně týká, mám náhodné zážitky ze svahového létání a s poletování s RCEO. Vlna se dá poznat snadno, JZ vítr a udělají se dlouhé tenké mraky poskládané vedle sebe. Když navíc už od rána slyším vlečnou nad městem je to "tutáč"..
Do vlny se podle mě dá dostat z okolí celého Jeseníku. Chce to odpovídajíci model, nejlépe s pohonem a zkoušet. :)
Nevím jak Hellmut, ale myslím, že určitě rádi pokecáme.
http://www.mikeleee.rajce.net/
Odpovědět

Zpět na „Větroně“