Wii copter
Re: Wii copter
Zkoušel jsem novou verzi 1.9 a je to stejné, pořád problémy s ACC.
Už mě to nedalo a vyhrabal jsem z krabice stare senzory WMP a NK a poroval jsem je na sejných verzích DEV a 1.9.
Byl jsem překvapen, protože tak stabilní model už jsem několik měsíců neviděl (zkoušeno venku a ve větru).
Vypadá to že BMA180 s citlivostí 1G je asi spíš na škodu. Starý senzor má 3G a je to v pohodě.
BMA180 umí 1G-16G ale nevím jak to nastavit abych to mohl porovnat.
Pokud by někdo věděl jak to nastavit tak napište.
Napsal bych Alexovi, ale moje angličtina bohužel za moc nestojí.
Už mě to nedalo a vyhrabal jsem z krabice stare senzory WMP a NK a poroval jsem je na sejných verzích DEV a 1.9.
Byl jsem překvapen, protože tak stabilní model už jsem několik měsíců neviděl (zkoušeno venku a ve větru).
Vypadá to že BMA180 s citlivostí 1G je asi spíš na škodu. Starý senzor má 3G a je to v pohodě.
BMA180 umí 1G-16G ale nevím jak to nastavit abych to mohl porovnat.
Pokud by někdo věděl jak to nastavit tak napište.
Napsal bych Alexovi, ale moje angličtina bohužel za moc nestojí.
Uz aj ja som zaregistroval novu 1.9.
Musim ju testnut ak sa bude dat pocas vikendu.
Musim ju testnut ak sa bude dat pocas vikendu.
My plane: http://www.rcalbum.com/index.php?sum=607&amode=
My video: http://www.youtube.com/user/spetosk#p/a
Coptery , to je diagnoza ;-)
My video: http://www.youtube.com/user/spetosk#p/a
Coptery , to je diagnoza ;-)
ještě jeden asi hloupý dotaz:
K čemu mám možnost použít ty piny na arduinu s označením A0, A1, a A2?To jsou ty volné na použití natáčení kamery a nebo na napájení diod nebo diodových pásků?
K čemu mám možnost použít ty piny na arduinu s označením A0, A1, a A2?To jsou ty volné na použití natáčení kamery a nebo na napájení diod nebo diodových pásků?
nerušit...bastlím :-)
No pozeram do schemy, doteraz ma to nejak nezaujimalo, ze sa da na pro mini napojit aj stabilizacia kamery...Ja som led pasik napojil priamo na balancny konektor baterie a vyzera to uzasne..Dal som ho na quadrocopter dopredu v tvare sipky aby som videl kde je predek..Zelena je ovela lepsia ako nejaka modra ci biela, ta sa dost straca na oblohe ci za tmy alebo bieleho dna.Ta zelena je nepriehladnutelna..Vcera jak som lietal, tak sa tam porad zbehly ludia ze UFO..
, dokym som nespadol.
Vyzera to nejak takto:
Vyzera to nejak takto:
Este by som mal dotaz na zdatnejsich, kto by nielen mne ale aj ostatnym tu na fore trocha viac priblizil problematiku nastavenia PID regulacie...Len ma nesmerujte na wikipedia, tam je to len o vzorcoch..
Ja len potrebujem vediet...co ktory riadok presne znamena priamo v Gui pre wiicopter.
P I D
ROLL naco to je a k comu to sluzi, co znamenaju tie cisla pod kazdy pismenom
PITCH
YAW neviem preco su pod I same nuly ???
ALT Tak toto uz vobec neviem
VEL ----------//--------
LEVEL ---------//---------
MAG ---------//----------
Vcera som skusal v tom LEVEL nastaveni prepisat z 9,1 na 12...V byte ked som ho skusal, zdal sa mi mod level stabilnesi ale iba v tom ze rychlesie sa vratil do rovnovaznej polohy..Neviem ci to bol aj dosledok vcerajsej nehody, ked som ho mal vo vyske asi 15 metrov, tak som zacal klesat a vtedy sa pri klesani rozhojdal z lava do prava cize ROLL..Bolo to stale vyraznejsie az sa pred dopadom prevratil hore znacky a urval som osku na motore..Vedel by mi to tu niekto analyzovat??Samozrejme som lietal v LEVEL mode..v 1.8 verzii..
Ja len potrebujem vediet...co ktory riadok presne znamena priamo v Gui pre wiicopter.
P I D
ROLL naco to je a k comu to sluzi, co znamenaju tie cisla pod kazdy pismenom
PITCH
YAW neviem preco su pod I same nuly ???
ALT Tak toto uz vobec neviem
VEL ----------//--------
LEVEL ---------//---------
MAG ---------//----------
Vcera som skusal v tom LEVEL nastaveni prepisat z 9,1 na 12...V byte ked som ho skusal, zdal sa mi mod level stabilnesi ale iba v tom ze rychlesie sa vratil do rovnovaznej polohy..Neviem ci to bol aj dosledok vcerajsej nehody, ked som ho mal vo vyske asi 15 metrov, tak som zacal klesat a vtedy sa pri klesani rozhojdal z lava do prava cize ROLL..Bolo to stale vyraznejsie az sa pred dopadom prevratil hore znacky a urval som osku na motore..Vedel by mi to tu niekto analyzovat??Samozrejme som lietal v LEVEL mode..v 1.8 verzii..
Především tam nahraj novější verzi programu. 1.9. Je to ohromný rozdíl k lepšímu. I ty oscilace se zlepší.
. Oscilace v klesání jsou bohužel pro tyhle coptery typický jev. čím rychlejší klesání a čím hůř nastaven PID, tím větší oscilace. Odstranit to úplně snad ani nejde
, ale dá se to poladit tak, že je to velmi přijatelné .
. Nejjednodušší pomoc je klesat pomaleji
a taky snížit parametr P , tím ale bohužel poklesne stabilita. Jak to odstranit co nejlépe - to je o dost složitější, záleží na mnoha věcech. I na konstrukci copteru, vrtulích atd. Nejenom na elektronickém nastavení.
Co znamenají a co ovlivňují všechny ty věci na které se ptáš najdeš zde: http://www.multiwii.com/software
Co znamenají a co ovlivňují všechny ty věci na které se ptáš najdeš zde: http://www.multiwii.com/software
Tak jsem konecne dodelal shield, pozapojoval, nahral do Arduina soft ( v1.8 ), ale v GUI se mi nechcou nacist hodnoty 
Postup jakym to pripojuji:
1) zapojim USB do Arduina
2) spustim GUI
3) vyberu port
4) cekam nez prestane blikat LED
5) dam start
Ledka mi blika od doby, kdy pripojim desku pres USB. V GUI mi to nic nenacte, ani jaky mam tip copteru.
Mohl by nekdo sem hodit nekdo nejaky postup jakym to pripojuje?
Uz jsem to vyresil. Vsiml jsem si, ze jsemnemel Arduino ve spravci zarizeni. Vse se vyresilo "kouzelnym" vypinacem. Arduino nemelo stavu z baterie.
Soft uz mam 1.9 a vsiml jsme si v configu, ze tam je nastaveni GPS.
Postup jakym to pripojuji:
1) zapojim USB do Arduina
2) spustim GUI
3) vyberu port
4) cekam nez prestane blikat LED
5) dam start
Ledka mi blika od doby, kdy pripojim desku pres USB. V GUI mi to nic nenacte, ani jaky mam tip copteru.
Mohl by nekdo sem hodit nekdo nejaky postup jakym to pripojuje?
Uz jsem to vyresil. Vsiml jsem si, ze jsemnemel Arduino ve spravci zarizeni. Vse se vyresilo "kouzelnym" vypinacem. Arduino nemelo stavu z baterie.
Soft uz mam 1.9 a vsiml jsme si v configu, ze tam je nastaveni GPS.
To Troll: Dakujem za odpoved.Novy soft vyskusam,akonahle opravim motory-zlomene osky.
Mohol by si popisat,co z nanaju tie cisla pod PID?
Hlavne VEL, MAG a LEVEL a preco su pri YAW nuly?
Tu stranku poznam, len ked to dam prelozit do googlu,
tak mi vynde z toho taka skomonelina , ze z toho nic
nerozumiem.
Cize chces povedat,ze cim vyssie cisla,tak je to prestabilizovane
a tym nachylnejsie na oscilacie?
Mohol by si popisat,co z nanaju tie cisla pod PID?
nerozumiem.
Maikeee, pozerám, že nemáš na tej AllInOne doske prepájkované tie jumpre!!!
Mne akurát v piatok tá doska prišla z výmeny(ufff, trvalo to mesiac) - nefungovali ACC a BARo snímače. Akurát to idem osadiť a vyskúšať.
Mne akurát v piatok tá doska prišla z výmeny(ufff, trvalo to mesiac) - nefungovali ACC a BARo snímače. Akurát to idem osadiť a vyskúšať.
logout píše:Maikeee, pozerám, že nemáš na tej AllInOne doske prepájkované tie jumpre!!!
Jak jsem to nafotil, tak hned potom jsem to prepajoval... Tusil jsem, ze nekdo si toho vsimne
Ted bojuji s nastavovanim, ale jsem tak trochu ztraceny
Tak som tú dosku zapojil a vypadá, že senzory tentokrát fungujú všetky. Letové skúšky ale až zajtra, keď nebudú deti doma 
Takhle : http://troll427.rajce.idnes.cz/Video_quad_Wii_1.9# lítá narychlo zbastlený quad x se softem 1.9. Je to natočeno telefonem takže omluvte nízkou kvalitu záznamu. Důležité je chování při rychlém klesání a přechodu do stoupání
. Taky stabilita je velmi dobrá.
johny107 píše:Mohol by si popisat,co z nanaju tie cisla pod PID?
nerozumiem.
Zkusím pohledat popis PID regulátoru, kdysi to krásně popsal Radek Kozák na Helimanii . To pochopí každý.
Ano, u parametru P a I vyšší čísla značí vyšší zisk, pokud je zisk moc vysoký, bude to oscilovat. U parametru D je to opačně, více znamená menší hodnota.
Troll píše:Takhle : http://troll427.rajce.idnes.cz/Video_quad_Wii_1.9# lítá narychlo zbastlený quad x se softem 1.9. Je to natočeno telefonem takže omluvte nízkou kvalitu záznamu. Důležité je chování při rychlém klesání a přechodu do stoupání. Taky stabilita je velmi dobrá.
Parádní vídeo, kvalita je druhořadá důležitej je obsah...!!!
Troll píše:Takhle : http://troll427.rajce.idnes.cz/Video_quad_Wii_1.9# lítá narychlo zbastlený quad x se softem 1.9. Je to natočeno telefonem takže omluvte nízkou kvalitu záznamu. Důležité je chování při rychlém klesání a přechodu do stoupání. Taky stabilita je velmi dobrá.
Tak to je paráda. Aké snímače tam máš?